In dit artikel

Ontdek de voordelen van mariadistel voor je gezondheid

In dit artikel

Als orthomoleculair therapeut ben ik ervan overtuigd dat natuurlijke voedingsmiddelen en supplementen een belangrijke rol kunnen spelen bij het bevorderen van de gezondheid. Een van de krachtigste natuurlijke remedies die ik aan mijn patiënten aanbeveel, is mariadistel. In deze blog zal ik je alles vertellen over de voordelen van mariadistel voor je gezondheid en hoe je het kunt gebruiken.

Key Takeaways

  1. Mariadistel heeft een aantal indrukwekkende voordelen voor de gezondheid, waaronder bescherming van de lever tegen schade en ondersteuning van de leverfunctie.
  2. Het kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  3. Mariadistel is verkrijgbaar in verschillende vormen en wordt over het algemeen goed verdragen, maar het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je het gebruikt, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Wat is mariadistel?

Mariadistel, ook bekend als Silybum marianum, is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijke remedie voor verschillende aandoeningen. Het is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en wordt nu gekweekt in verschillende delen van de wereld, waaronder Noord-Amerika.

Een van de belangrijkste bestanddelen van mariadistel is silymarine, een flavonoïde die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Silymarine wordt gewonnen uit de zaden van de mariadistelplant en is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder supplementen en thee.

Voordelen van mariadistel voor de gezondheid

Bescherming van de lever tegen schade

Een van de belangrijkste voordelen van mariadistel is de bescherming van de lever tegen schade. De lever is een vitaal orgaan dat verantwoordelijk is voor het filteren van gifstoffen en afvalstoffen uit het bloed. Blootstelling aan gifstoffen zoals alcohol, drugs en vervuiling kan de lever beschadigen en leiden tot leveraandoeningen zoals hepatitis en cirrose.

Silymarine, het actieve ingrediënt in mariadistel, is aangetoond dat het de lever beschermt tegen schade en ontsteking. Het kan ook de productie van glutathion bevorderen, een belangrijke antioxidant die de lever beschermt tegen oxidatieve stress.

Ondersteuning van de leverfunctie

Naast het beschermen van de lever tegen schade, kan mariadistel ook de leverfunctie ondersteunen. Het kan de galproductie verhogen, wat helpt bij de vertering van voedsel en de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam. Mariadistel kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedtoevoer naar de lever.

Verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed

Mariadistel kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Hoog cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Silymarine kan de aanmaak van cholesterol in de lever remmen en de uitscheiding van cholesterol bevorderen.

Verbetering van de bloedsuikerspiegel

Mariadistel kan ook gunstig zijn voor mensen met diabetes of prediabetes. Het kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulineresistentie, wat kan helpen bij het voorkomen van diabetescomplicaties.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Mariadistel heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontsteking wordt geassocieerd met verschillende aandoeningen, waaronder kanker, hartziekten en auto-immuunziekten. Silymarine kan helpen bij het remmen van ontstekingen door de productie van ontstekingsbevorderende cytokines te verminderen.

Hoe mariadistel te gebruiken

Mariadistel is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, thee en tincturen. Het wordt over het algemeen goed verdragen en heeft weinig bijwerkingen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het gebruik van mariadistel:

Capsules en tabletten: Neem dagelijks 200-400 mg mariadistelextract, verdeeld over twee of drie doses.

Thee: Gebruik 1-2 theelepels gedroogde mariadistelzaden per kopje heet water. Laat de thee 10-15 minuten trekken en drink het twee of drie keer per dag.

Tinctuur: Neem 1-2 ml mariadisteltinctuur per dag, verdeeld over twee of drie doses.

Het is belangrijk om te onthouden dat mariadistel interacties kan hebben met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, antipsychotica en sommige geneesmiddelen voor kanker. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je mariadistel gebruikt, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Conclusie mariadistel

Mariadistel is een krachtige natuurlijke remedie die tal van voordelen biedt voor de gezondheid. Het kan de lever beschermen tegen schade, de leverfunctie ondersteunen, het cholesterolgehalte verlagen, de bloedsuikerspiegel verbeteren en ontstekingen verminderen. Mariadistel is verkrijgbaar in verschillende vormen en wordt over het algemeen goed verdragen.

Als orthomoleculair therapeut raad ik het gebruik van mariadistel aan als een natuurlijke manier om de gezondheid te bevorderen en het risico op bepaalde aandoeningen te verminderen. Maar onthoud, overleg altijd met een arts voordat je mariadistel gebruikt, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Meest gestelde vragen over mariadistel

Wat zijn de voordelen van mariadistel voor de levergezondheid?

Mariadistel kan de lever beschermen tegen schade, de leverfunctie ondersteunen en de galproductie verhogen om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Hoe wordt mariadistel gebruikt als een natuurlijk middel voor gezondheid?

Mariadistel is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, thee en tincturen.

Welke bestanddelen van mariadistel maken het zo gunstig voor de gezondheid?

Silymarine is een flavonoïde in mariadistel dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.

Kan mariadistel helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte?

Ja, mariadistel kan de aanmaak van cholesterol in de lever remmen en de uitscheiding van cholesterol bevorderen.

Is mariadistel veilig om te gebruiken?

Mariadistel wordt over het algemeen goed verdragen en heeft weinig bijwerkingen. Echter, het kan interacties hebben met bepaalde medicijnen, dus overleg met een arts voordat je mariadistel gebruikt, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Welke dosering van mariadistel wordt aanbevolen?

Voor capsules en tabletten wordt dagelijks 200-400 mg mariadistelextract aanbevolen, verdeeld over twee of drie doses.

Kan mariadistel helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel?

Ja, mariadistel kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulineresistentie.

Hoe kan mariadistel worden gebruikt als een ontstekingsremmend middel?

Silymarine, het actieve ingrediënt in mariadistel, kan helpen bij het remmen van ontstekingen door de productie van ontstekingsbevorderende cytokines te verminderen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het gebruik van mariadistel?

Mogelijke bijwerkingen zijn diarree, maagklachten en hoofdpijn. Raadpleeg een arts als je ernstige bijwerkingen ervaart.

Hoe werkt mariadistel bij het beschermen van de lever tegen schade?

Silymarine kan de lever beschermen tegen schade en ontsteking en de productie van glutathion bevorderen, een belangrijke antioxidant die de lever beschermt tegen oxidatieve stress.

Isabella

Isabella

Anderen bekeken ook

Geen reacties on Ontdek de voordelen van mariadistel voor je gezondheid

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips