In dit artikel

Mantra

Mantra (2023) | Mantra’s maken de geest en het verstand vrij!

In dit artikel

Mantra’s zijn een veel voorkomende term op het gebied van spiritualiteit en meditatie, en worden veelvuldig gebruikt als gebed of als affirmatie. Een mantra is eigenlijk niets meer dan een woord of woordgroep, een lettergreep of zelfs gewoon een klank, die steeds herhaald wordt en een bepaalde symbolische betekenis bevat.

Vaak wordt van mantra’s gedacht dat ze het midden houden tussen een magische spreuk en een persoonlijke affirmatie. Hoe dan ook bevatten ze de mogelijkheid om tijdens meditatie of een andere spirituele activiteit de geest en het lichaam tot rust te brengen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat betekent het woord mantra?

Er zijn verschillende verklaringen voor de afkomst van het woord mantra. Vaak wordt gezegd dat het een samentrekking is van de Sanskrietse woorden ‘manasah’ en ‘tra’, die respectievelijk ‘geest’, ‘bevrijding door het beheersen van de geest’ betekenen. Met andere woorden, mantra’s maken de geest en het verstand vrij. Dat is dan ook waarom ze een centraal onderdeel vormen van Yoga en meditatie. Door de combinatie van deze activiteiten kan een hoger bewustzijn worden bereikt. Een mooie tool is de Synctuition app.

Mantra’s in het Hindoeïsme

Mantra’s worden al duizenden jaren gebruikt in het Hindoeïsme, maar niet enkel als gebed of affirmatie. Ook hecht men belang aan de trillingen die het uitspreken van deze woorden met zich meebrengt. Een van de belangrijkste en bekendste mantra’s is het woord ‘OHM’, dat een dergelijke trilling met zich meevoert, waardoor het lichaam bij het uitspreken ervan in een hogere staat van bewustzijn komt.

De uitspraak van dergelijke mantra’s is erg belangrijk, aangezien die ook de trilling beïnvloedt en dus ook het effect ervan op het lichaam en de geest. Vaak worden mantra’s als OHM, TAT en SWAH ook in verband gebracht met de chakra’s.

Hoe gebruik je mantra’s?

Zoals vermeld zijn mantra’s vaak eenvoudige woorden, lettergrepen of korte zinnetjes. Er bestaan heel wat verschillende soorten mantra’s, maar het is vooral belangrijk dat ze op de juiste manier worden gebruikt. Het zingen of ‘chanten’ van mantra’s is een belangrijk onderdeel van Yoga, de Oosterse leer die ‘Eenheid’ betekent en ook andere zaken omvat, waaronder meditatie en de Yoga die we in het Westen goed kennen.

Het belangrijkste doel van mantra’s is om het lichaam en de geest bij het zingen ervan, van alle stoffelijke en aardse besmetting vrij te maken. Een van de belangrijkste mantra gedichten is het Gayatri Mantra:

  • Aum
  • Bhuh Bhuvah Svah
  • Tat Savitur Varenyam
  • Bhargo Devasya Dheemahi
  • Dhiyo Yo nah Prachodayat

Vaak worden enkele woorden of gedichten, zoals het bovenstaande, tijdens meditaties of bezinningen de hele tijd herhaald. Door dit repetitieve karakter dringen de woorden en hun trillingen dieper door, waardoor ze een sterk effect hebben. Van mantra’s wordt gezegd dat vroegere geestelijken de uitspraak zo onder de knie hadden, dat de effecten van de trillingen meteen merkbaar waren in de stoffelijke wereld.

Mantra’s kunnen algemeen zijn (zoals bijvoorbeeld OHM), maar vaak kiest men ook voor persoonlijk uitgevonden klanken of woordgroepen, die dan ook een persoonlijke betekenis hebben. Mantra’s zijn kortom een onmisbare tool voor meer bewustzijn en meer innerlijke rust. Kijk ook eens naar Ascension Healer voor een gratis healing op afstand.

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Mantra (2023) | Mantra’s maken de geest en het verstand vrij!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips