In dit artikel

De Rol van Magnesium in Drinkwater (2023)

In dit artikel

Heb je ooit stilgestaan bij wat er naast H2O in jouw glas drinkwater zit? Ik heb er eerlijk gezegd nooit zo over nagedacht, tot ik ontdekte dat magnesium een bijzondere rol speelt in ons drinkwater.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van magnesium en hoe het bijdraagt aan ons welzijn. Lees verder en ontdek waarom magnesium zo belangrijk is in jouw drinkwater!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

  • Magnesium is essentieel voor de hardheid van water en onze gezondheid.
  • Het helpt bij spierkracht, spierontspanning en de balans van mineralen.
  • In Nederland varieert het gehalte magnesium in drinkwater tussen 10 en 30 mg/l.
  • Dagelijkse behoefte aan magnesium varieert tussen 310 en 420 mg voor volwassenen.
  • Kalk in drinkwater kan zowel voordelen als nadelen hebben voor onze gezondheid.
  • Behandelingsopties zijn waterontharders, magnesium mineralizers en andere methoden.

Wat is de rol van magnesium in drinkwater?

Magnesium speelt een belangrijke rol in drinkwater, zowel voor de hardheid van het water als voor de gezondheid.

Hardheid van water

Hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesiumionen die het bevat. Hoewel deze mineralen, voornamelijk calcium en magnesium, zich van nature in water bevinden, kunnen hoge concentraties het water ‘hard’ maken.

Niet alleen heeft hard water invloed op het schoonmaakvermogen, maar het kan ook leiden tot ophoping van kalkaanslag in leidingen en apparaten. Het is ook belangrijk op te merken dat magnesium, een essentieel mineraal voor bijna alle organismen behalve insecten, een centrale rol speelt in de hardheid van water.

Bovendien draagt drinkwater bij aan de magnesiuminname, wat cruciaal is voor verschillende lichaamsfuncties zoals spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren.

Gezondheidsvoordelen van magnesium

Magnesium heeft verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel. Daarnaast is magnesium goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren.

Het helpt ook bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van ons lichaam. We kunnen magnesium binnenkrijgen door voeding, zoals noten, zaden, groene bladgroenten en volkorenproducten, maar ook door drinkwater.

De aanwezigheid van magnesium in Nederlands drinkwater

Het gemiddelde gehalte aan magnesium in drinkwater in Nederland is onderzocht.

Gemiddelde hoeveelheid magnesium in drinkwater

Het gemiddelde gehalte aan magnesium in drinkwater varieert afhankelijk van de bron en de regio. In Nederland ligt de gemiddelde hoeveelheid magnesium in drinkwater tussen de 10 en 30 milligram per liter.

Dit kan bijdragen aan de dagelijkse inname van magnesium, samen met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit mineraal. Magnesium is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties en speelt een rol bij onder andere de spierkracht, het zenuwstelsel en het handhaven van een gezonde balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam.

Aanbevolen hoeveelheid magnesium in voeding

Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via onze voeding. Volgens de aanbevolen richtlijnen varieert de dagelijkse behoefte aan magnesium voor volwassenen tussen de 310 en 420 milligram per dag, afhankelijk van geslacht en leeftijd.

Het consumeren van magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals noten, zaden, groene bladgroenten en volkorenproducten kan helpen om aan deze aanbevolen hoeveelheid te voldoen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de exacte behoefte aan magnesium kan variëren per individu en kan worden beïnvloed door factoren zoals zwangerschap, borstvoeding en bepaalde medische aandoeningen.

Is kalk in drinkwater schadelijk?

Is kalk in drinkwater schadelijk voor onze gezondheid?

Effecten van kalk op gezondheid

Kalk in drinkwater kan verschillende effecten hebben op onze gezondheid. Ten eerste kunnen de mineralen in kalk, zoals calcium en magnesium, gunstig zijn voor ons lichaam. Ze spelen een rol bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een normale bloeddruk en het goed functioneren van spieren en zenuwen.

Daarnaast kan kalk in drinkwater ook nadelen hebben. Bijvoorbeeld, het kan leiden tot de vorming van kalkaanslag in leidingen en apparaten, wat kan leiden tot verminderde watertoevoer en schade aan huishoudelijke apparaten.

Bovendien kan kalk ervoor zorgen dat zeep minder goed schuimt, waardoor meer zeep nodig is voor het wassen. Het is belangrijk om te weten dat de aanwezigheid van kalk in drinkwater per regio kan verschillen, afhankelijk van de bron van het water.

Inname van calcium en magnesium via drinkwater

De inname van calcium en magnesium via drinkwater kan bijdragen aan onze dagelijkse voedingsbehoefte. Hieronder vindt u een tabel met de gemiddelde hoeveelheid van deze mineralen in Nederlands drinkwater.

MineraalGemiddelde hoeveelheid in Nederlands drinkwater (mg/l)
Calcium60
Magnesium10

Deze waarden kunnen variëren afhankelijk van de samenstelling van de bodem in verschillende regio’s. Calcium en magnesium zijn essentieel voor onze gezondheid. Zo draagt magnesium bij aan de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van ons lichaam en speelt een rol binnen het zenuwstelsel. Het is ook goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het inname van deze mineralen via drinkwater neemt een deel van onze dagelijkse behoefte op en kan dus zeer nuttig zijn voor onze algehele gezondheid.

Behandeling van kalk in drinkwater

Er zijn verschillende behandelingsopties voor kalk in drinkwater, zoals waterontharders, magnesium mineralizers en andere oplossingen.

Waterontharders

Waterontharders zijn apparaten die worden gebruikt om de hardheid van water te verminderen door de calcium- en magnesiumionen te verwijderen. Deze ionen zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van kalkaanslag op huishoudelijke apparaten en leidingen.

Waterontharders werken door het water door een harsbed te laten stromen, waar de calcium- en magnesiumionen worden uitgewisseld met natriumionen. Hierdoor wordt het water zachter en worden problemen zoals verstopte leidingen en kalkaanslag verminderd.

Het gebruik van waterontharders kan ook voordelen bieden voor de huid en het haar, omdat zachter water minder schadelijk kan zijn voor de huid en minder resten achterlaat op het haar.

Magnesium mineralizer

De magnesium mineralizer is een oplossing voor mensen die de voordelen van magnesium willen ervaren in hun drinkwater. Het is een apparaat dat specifiek is ontworpen om magnesium aan het water toe te voegen, waardoor het gehalte aan dit essentiële mineraal wordt verhoogd.

Door het drinken van water met een verhoogd magnesiumgehalte, kunnen mensen profiteren van de gezondheidsvoordelen die magnesium biedt, zoals het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van spierkracht.

Met behulp van de magnesium mineralizer kunnen mensen gemakkelijk en moeiteloos hun dagelijkse inname van magnesium verhogen, wat kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Andere oplossingen voor kalkproblemen

Er zijn verschillende andere oplossingen voor het behandelen van kalkproblemen in drinkwater. Hier zijn enkele mogelijke opties:

  1. Magnetische waterontharders: Deze apparaten gebruiken magnetische velden om de eigenschappen van kalk te veranderen, waardoor het minder neerslaat.
  2. Het gebruik van azijn of citroensap: Door azijn of citroensap aan het water toe te voegen, kunnen de calcium- en magnesiumionen in kalk worden opgelost.
  3. Gebruik van waterfilters: Waterfilters kunnen helpen bij het verwijderen van onzuiverheden, inclusief deeltjes die kalk kunnen veroorzaken.
  4. Het installeren van een volledig huiswateronthardingssysteem: Dit soort systemen kan de hardheid van al het water in uw huis verminderen, waardoor u geen last heeft van kalkaanslag.

Conclusie

De rol van magnesium in drinkwater is van vitaal belang voor onze gezondheid. Het draagt bij aan een gezond immuunsysteem, sterke spieren en een normale balans in ons lichaam. Door te zorgen voor voldoende inname van magnesium, kunnen we de vele voordelen ervan ervaren en een optimale gezondheid behouden.

Meer over ‘Magnesium’

Wist je dat magnesium een van de meest veelzijdige mineralen is die er zijn? Ja, het is waar! Het speelt een sleutelrol in tal van lichaamsfuncties. Van het reguleren van onze spieren en zenuwen tot het ondersteunen van ons immuunsysteem, magnesium is werkelijk een onmisbaar element in onze gezondheid. Maar wat gebeurt er als je een overschot aan magnesium binnenkrijgt? Wel, in sommige gevallen kan dat leiden tot magnesium diarree.

De veelzijdigheid van magnesium maakt het ook interessant voor specifieke gevallen. Ben je bezorgd over magnesium haaruitval? Of misschien ben je nieuwsgierig naar het effect van magnesium water op je gezondheid? Zelfs in de wereld van uitgaan en feesten kan magnesium een rol spelen, zoals bij het gebruik van magnesium xtc.

Magnesium kan ook interacties hebben met andere medicijnen. Als je statines gebruikt, bijvoorbeeld, kan de combinatie met magnesium interessante effecten hebben. Lees meer over statines en magnesium om erachter te komen. Ook zijn er mensen die zweren bij magnesium tegen snurken en zelfs bij hielspoor magnesium als een manier om van chronische pijn af te komen.

Maar magnesium is niet altijd de held van het verhaal. Het kan ook enkele complicaties veroorzaken zoals magnesium obstipatie of magnesium constipatie. In andere gevallen kan het juist een kalmerend effect hebben op de stresshormoon cortisol. Meer weten? Duik dan in het onderwerp cortisol magnesium.

Zoals je kunt zien, zijn de toepassingen van magnesium bijna eindeloos. Of je nu wilt afvallen met magnesium, begrijpen hoe het een laxerend effect kan hebben, of onderzoeken hoe het invloed kan hebben op hypermobiliteit en paniekaanvallen, er is een schat aan informatie beschikbaar voor jou. En natuurlijk, als je jouw magnesium bloedwaarden wilt begrijpen, hebben we daar ook een uitgebreide gids voor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de rol van magnesium in drinkwater?

Magnesium in drinkwater is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan de waterhardheid en dat door het lichaam wordt opgenomen voor een goede celcyclus.

2. Hoe beïnvloedt magnesium de gezondheid?

De gezondheidseffecten van magnesium zijn veelvoudig, inclusief regulering van de celcyclus en celapoptose, en kan zelfs helpen bij het voorkomen van een magnesiumtekort.

3. Hoe meet je het magnesiumgehalte in drinkwater?

Het meten van het magnesiumgehalte in drinkwater kan worden uitgevoerd middels specifieke onderzoeksprocedures, waarbij ook andere mineralen zoals calcium kunnen worden geanalyseerd.

4. Wat zijn de bronnen van magnesium in drinkwater?

Onbewerkt leidingwater bevat van nature mineralen zoals calcium en magnesium. Bovendien kan ook magnesiumrijke voeding bijdragen aan de totale magnesiuminname via drinkwater.

5. Welke rol speelt waterontharding bij het magnesiumgehalte in drinkwater?

Ontharding van water kan leiden tot een vermindering van aardalkaliionen zoals calcium en magnesiumverbindingen, waardoor het magnesiumgehalte in drinkwater kan afnemen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Rol van Magnesium in Drinkwater (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips