In dit artikel

Vochtvasthouding Verminderen met Magnesium (2023)

In dit artikel

Heeft u last van gezwollen enkels, vermoeidheid of hoge bloeddruk? Dan kan vocht vasthouden de boosdoener zijn. Ook ik heb last gehad van deze symptomen en ontdekte dat magnesium een grote rol speelt bij onze vochthuishouding.

Dit artikel geeft inzicht in wat oedeem is, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe magnesium hierbij kan helpen. Bent u klaar om uw gezondheid een boost te geven?.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium kan helpen bij het verminderen van vochtvasthouding in het lichaam.
 • Oedeem, of vochtophoping, kan leiden tot zwelling en ongemak in verschillende delen van het lichaam.
 • Vochtvasthouding kan worden veroorzaakt door lokale oedeem, medicijnen en uitdroging.
 • Beweging, beperking van zoutinname en toevoeging van magnesiumrijke voeding of supplementen kunnen helpen bij het verminderen van vochtretentie.

Wat is Oedeem?

Oedeem is een medische term die je misschien hebt gehoord als je ooit last hebt gehad van opgezwollen benen of enkels. Het verwijst naar de opbouw van overtollig vocht in je lichaam.

Dit kan leiden tot een gevoel van zwaarte, zwelling en soms pijn. Het is niet iets dat je moet negeren omdat het een teken kan zijn van een onderliggende gezondheidsprobleem.

In de meeste gevallen manifesteert oedeem zich in de benen en voeten, maar het kan zich overal in het lichaam voordoen. Interessant genoeg komt oedeem vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral tijdens de menstruele cyclus en de zwangerschap.

Dit heeft te maken met hormonale veranderingen die leiden tot waterretentie. Denk maar eens aan hoe je je soms voelt vlak voor je menstruatie begint: opgeblazen en ongemakkelijk. Dit is waarschijnlijk het resultaat van oedeem.

Oorzaken van Vochtvasthouding

– Lokaal oedeem kan vochtretentie veroorzaken.

– Dikke enkels kunnen het gevolg zijn van vochtvasthouding.

– Sommige medicijnen kunnen leiden tot vochtretentie.

– Uitdroging kan ook een oorzaak zijn van vochtophoping.

Lokaal oedeem

Bij lokaal oedeem hoopt vocht zich op in een specifiek gebied van het lichaam. Dit kan resulteren in zwelling en ongemak. Er zijn verschillende oorzaken van lokaal oedeem, zoals letsel, infectie, allergische reacties en problemen met de bloedvaten.

Het verminderen van vochtretentie in het getroffen gebied kan helpen om de zwelling te verminderen en symptomen te verlichten. Het nemen van maatregelen zoals het verhogen van de bloedcirculatie, het verlagen van zoutinname en het toepassen van koude kompressen kunnen nuttig zijn bij het aanpakken van lokaal oedeem.

Daarnaast kan het innemen van magnesium ook helpen bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam en het verminderen van vochtretentie.

Dikke enkels door vochtvasthouding

Vochtvasthouding kan leiden tot dikke enkels. Dit komt doordat overtollig vocht zich ophoopt in het onderste deel van je lichaam, waardoor je enkels opzwellen. Als je regelmatig last hebt van dikke enkels, kan het helpen om je vochtopname te verminderen en voldoende te bewegen.

Bovendien kan het aanvullen van je dieet met magnesiumrijke voeding of supplementen helpen om de vochtretentie te verminderen. Let dus goed op je vochthuishouding om zwelling in je enkels te verminderen.

Medicijnen die kunnen zorgen voor vochtretentie

Sommige medicijnen kunnen vochtretentie veroorzaken. Deze medicijnen werken op verschillende manieren en kunnen vochtophoping in het lichaam veroorzaken. Het is belangrijk om te weten welke medicijnen dit effect kunnen hebben, zodat je bewust kunt zijn van mogelijke vochtretentie bij het gebruik ervan. Hier is een lijst van medicijnen die bekend staan om hun potentieel om vochtretentie te veroorzaken:

 • Antidepressiva zoals tricyclische antidepressiva en selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s)
 • Hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil
 • Niet – steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)
 • Steroïden zoals corticosteroïden
 • Bloeddrukmedicatie, waaronder calciumantagonisten, ACE – remmers en bètablokkers
 • Medicijnen tegen diabetes zoals insuline en sommige orale hypoglycemische middelen

Uitdroging

Uitdroging komt voor wanneer ons lichaam niet genoeg vocht heeft. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en een droge mond. Het is belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Wat kun je doen om vochtophoping te voorkomen?

– Beweeg regelmatig, dit stimuleert de bloedcirculatie en voorkomt vochtretentie.

– Beperk je inname van zoutrijk voedsel, omdat dit kan leiden tot vochtvasthouding.

– Voeg voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte toe aan je dieet, zoals noten, granen en groene bladgroenten.

– Vul je voeding aan met magnesium, want dit mineraal kan helpen bij het afdrijven van vocht en het verminderen van zwelling.

– Overweeg om magnesiumsupplementen te nemen om je magnesiumniveau op peil te houden en vochtophoping te voorkomen.

Kies voor beweging

Ik kies ervoor om in beweging te komen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om vochtophoping te verminderen. Door te bewegen stimuleer ik de bloedcirculatie, waardoor vocht beter wordt afgevoerd.

Het kan ook helpen bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de algehele vochtafvoer in mijn lichaam. Dus ik zet mijn favoriete sportkleding op en ga lekker wandelen, fietsen of dansen.

Het houdt mijn lichaam gezond en helpt vochtretentie te verminderen.

Vermijd voeding met een hoog zoutgehalte

Het vermijden van voeding met een hoog zoutgehalte kan helpen om vochtophoping te voorkomen. Zout kan namelijk leiden tot vochtretentie in het lichaam, wat kan leiden tot zwelling en andere symptomen van vochtvasthouding.

Door te kiezen voor voedingsmiddelen met een lager zoutgehalte, zoals verse groenten, fruit en onbewerkte producten, kun je de vochtbalans in je lichaam beter reguleren. Dit kan ook bijdragen aan een algemeen gezondere levensstijl en het verminderen van andere gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met een hoge zoutinname.

Zet voedingsmiddelen rijk aan kalium op het menu

Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium om vochtophoping te voorkomen. Denk aan:

 • Bananen
 • Avocado’s
 • Gedroogde abrikozen
 • Spinazie
 • Zoete aardappelen

Vul je menu aan met magnesium

Vul je menu aan met magnesium om vochtophoping te verminderen. Magnesium is een essentieel mineraal dat kan helpen bij het reguleren van de vochtbalans in je lichaam. Voedingsmiddelen zoals noten, granen, pure chocolade en groene bladgroenten zijn rijk aan magnesium en kunnen helpen bij het afvoeren van overtollig vocht.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om magnesiumsupplementen te nemen als aanvulling op je dieet. Door meer magnesium toe te voegen aan je menu, kun je vochtretentie verminderen en je algehele gezondheid verbeteren.

Magnesiumrijke voeding

Ik heb ontdekt dat het toevoegen van magnesiumrijke voedingsmiddelen aan mijn dieet kan helpen bij het verminderen van vochtophoping. Hier zijn enkele opties die ik kan proberen:

 • Noten, zoals amandelen, cashewnoten en walnoten
 • Volkoren granen, zoals havermout en bruine rijst
 • Pure chocolade met een hoog cacaogehalte
 • Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool

Conclusie

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het verminderen van vochtvasthouding in het lichaam. Door voedingsmiddelen met magnesium toe te voegen aan je dieet of magnesiumsupplementen te nemen, kun je de vochtbalans in je lichaam reguleren en zo zwelling en vochtretentie verminderen.

Zorg ervoor dat je noten, granen, groene bladgroenten en pure chocolade opneemt in je voeding om voldoende magnesium binnen te krijgen en vochtophoping te voorkomen.

Meer over ‘Magnesium’

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom magnesium zo’n buzzwoord is in gezondheidskringen, ben je niet de enige. Dit wondermineraal speelt een cruciale rol in meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam. Van het verlichten van slaapproblemen tot het versterken van je botten, magnesium heeft veel te bieden. Maar hoe zit het met vraagstukken zoals magnesium en vocht vasthouden? Is dat iets waar je je zorgen over moet maken?

Een ding is zeker, het gebruik van magnesium is geen one-size-fits-all benadering. Er zijn verschillende vormen en doseringen, en ja, je vraagt je misschien af mag je magnesium altijd gebruiken? Goede vraag! Het is namelijk belangrijk om te weten wat voor jou de goede magnesium is. Keuzes, keuzes. Welke magnesium moet je dan kiezen?

Natuurlijk, je bent geïnteresseerd in de juiste dosering van magnesium, maar heb je ooit stilgestaan bij de vraag waarom magnesium zo belangrijk is? En wist je dat er alternatieve manieren zijn om dit mineraal binnen te krijgen, zoals opname via de huid? Sterker nog, er zijn zelfs verschillende vormen die als best opneembare magnesium worden beschouwd.

Als je begint met het gebruik van magnesium, vraag je je misschien af wanneer je resultaat kunt verwachten. Of misschien ben je bezorgd over een mogelijk magnesiumtekort en wil je weten wat de bijwerkingen kunnen zijn van het innemen van dit mineraal. Je zou ook kunnen overwegen om een magnesiumcomplex te nemen, dat verschillende soorten magnesium combineert voor een optimale werking.

Nu we het toch over optimalisatie hebben, wist je dat magnesium ook een rol kan spelen in je nachtrust? Voor de liefhebbers van een goede nacht’s slaap, magnesium en slapen gaan hand in hand. En last but not least, voor degenen die zich verdiepen in de synergie van mineralen: magnesium en calcium zijn als Batman en Robin in de wereld van mineralen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Vochtvasthouding Verminderen met Magnesium?

Vochtvasthouding Verminderen met Magnesium is een behandelingsmethode die wordt gebruikt om de vochtregulatie en -afvoering in het lichaam te verbeteren.

2. Hoe kan magnesium de waterretentie verminderen?

Magnesium kan de waterretentie verminderen door de vochtafscheiding en vochtafdrijving te stimuleren, specifiek bij vrouwen met PMS.

3. Wat is het effect van magnesium op de vochtbalans?

Het effect van magnesium op de vochtbalans is dat het een tekort aan magnesium kan aanvullen, wat helpt bij de regulatie van vocht in het lichaam.

4. Wat is de relatie tussen Magnesiumtekort en oedeem?

Een tekort aan magnesium kan leiden tot problemen met vochtregulatie, waardoor oedeem of vochtretentie kan optreden.

5. Kunnen noten helpen bij het aanvullen van mijn magnesiumniveau?

Ja, noten zijn een goede bron van magnesium en kunnen helpen bij het aanvullen van magnesiumniveaus om een gezonde vochtbalans in het lichaam te behouden.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vochtvasthouding Verminderen met Magnesium (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips