In dit artikel

Hoe Magnesium Krampen Kan Verminderen (2023)

In dit artikel

Heb je ooit te maken gehad met pijnlijke spierkrampen na een lange dag of tijdens het sporten? Ik heb, net als velen van ons, dit ongemak ervaren en ontdekt dat magnesium hierbij een cruciale rol kan spelen.

Dit artikel belicht hoe magnesium krampen kan verminderen, het belang van de juiste dosering en andere manieren om deze vervelende spasmes te vermijden. Ga mee op deze informatieve reis en ontdek hoe je spierkrampen vaarwel kunt zeggen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium speelt een cruciale rol bij het verminderen van spierkrampen.
 • Magnesiumsupplementen kunnen de frequentie en intensiteit van krampen verminderen.
 • Het is belangrijk om voldoende magnesium, calcium en kalium binnen te krijgen om krampen te voorkomen.

Wat is kramp en wat veroorzaakt het?

Kramp is een pijnlijke ervaring die optreedt wanneer spieren onwillekeurig en ongecontroleerd samentrekken.

Verband tussen spierkrampen en magnesium

Magnesium speelt een cruciale rol in de preventie en behandeling van spierkrampen. Het is een essentieel mineraal dat de neuromusculaire prikkels reguleert en zo de spiercontracties stimuleert.

Een tekort aan magnesium kan dus leiden tot ongecontroleerde spiercontracties, beter bekend als krampen. Om die reden ervaren mensen met een laag magnesiumgehalte vaak meer krampen, vooral in de benen.

Bovendien hebben onderzoeken gesuggereerd dat het verhogen van de magnesiumstatus de intensiteit en frequentie van deze pijnlijke spasmen kan verminderen. Daarom kan het aanvullen van magnesiumtekorten met supplementen zoals magnesiumcitraat een effectieve strategie zijn om deze oncomfortabele spierkrampen te verminderen.

Gevolgen van een magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende gevolgen hebben voor ons lichaam. Het kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor prikkels, waardoor spieren gemakkelijk kunnen samentrekken en krampen kunnen veroorzaken.

Daarnaast kan een tekort aan magnesium ook leiden tot een verminderde spierontspanning, waardoor spasmes en krampen vaker voorkomen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende magnesium binnenkrijgen om deze vervelende bijwerkingen te voorkomen.

Hoe kan magnesium helpen bij het verminderen van krampen?

Magnesium kan helpen bij het verminderen van krampen door de neuromusculaire prikkeloverdracht te verbeteren en spierontspanning te bevorderen.

Effectiviteit van magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen kunnen effectief zijn bij het verminderen van spierkrampen. Het verbeteren van de magnesiumstatus in het lichaam kan helpen om de frequentie en intensiteit van krampen te verminderen.

Door het aanvullen van magnesiumtekorten kunnen magnesiumsupplementen een waardevolle behandelingsoptie zijn om krampen te verminderen. Het is echter belangrijk om de juiste dosering van magnesiumsupplementen te gebruiken om optimale resultaten te bereiken.

Magnesium kan helpen bij het reguleren van de neuromusculaire prikkeloverdracht, waardoor spierkrampen kunnen worden verminderd. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je begint met het nemen van magnesiumsupplementen.

Aanbevolen dosering en vormen van magnesium

De aanbevolen dosering en verschillende vormen van magnesium die kunnen helpen bij het verminderen van krampen zijn:

 • Magnesiumsupplementen: Dagelijks 200-400 mg magnesium in supplementvorm kan effectief zijn. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken, dus raadpleeg altijd een arts of apotheker voor advies.
 • Magnesiumcitraat: Deze vorm van magnesiumsuppletie heeft een goede biologische beschikbaarheid en kan gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.
 • Magnesiumoxide: Deze vorm van magnesium wordt vaak gebruikt omdat het goedkoop is, maar het heeft een lagere opname-efficiëntie in vergelijking met andere vormen.
 • Epsomzout (magnesiumsulfaat): Het nemen van een warm bad met Epsomzout kan helpen om spieren te ontspannen en krampen te verminderen. Het is echter belangrijk om de instructies voor gebruik te volgen en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken.

Andere manieren om krampen te verminderen

– Voldoende hydratatie en calciuminname zijn essentieel voor het verminderen van krampen.

– Stretching en ontspanningstechnieken kunnen helpen om spieren te ontlasten en kramp te verminderen.

Voldoende hydratatie en inname van calcium

Voldoende hydratatie en calciuminname zijn belangrijk voor het verminderen van krampen. Dit kan helpen om de spieren goed gehydrateerd te houden en de samentrekkingen te reguleren. Enkele manieren om dit te bereiken zijn:

 • Regelmatig water drinken gedurende de dag
 • Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en noten
 • Het overwegen van calciumsupplementen onder begeleiding van een arts

Stretching en ontspanningstechnieken

Stretching en ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van krampen. Hier zijn enkele tips:

 1. Doe regelmatig rekoefeningen om de spieren te ontspannen en flexibiliteit te bevorderen.
 2. Probeer rustgevende activiteiten zoals yoga of tai chi om de algemene spierspanning te verminderen.
 3. Gebruik ademhalingstechnieken om stress te verminderen en het lichaam te ontspannen.
 4. Masseer de getroffen spieren voorzichtig om spanning los te laten.
 5. Zorg voor voldoende rust en slaap, omdat vermoeidheid kan bijdragen aan het optreden van krampen.

Conclusie

Magnesiumsupplementen kunnen een effectieve manier zijn om spierkrampen te verminderen. Het verbeteren van de magnesiumstatus kan helpen de frequentie en intensiteit van krampen te verminderen.

Door de neuromusculaire prikkeloverdracht te reguleren, kan magnesium de spierkrampen verminderen. Daarnaast is het belangrijk om een gevarieerde voeding met voldoende magnesium, calcium en kalium te hebben om krampen te voorkomen.

Meer over ‘Magnesium’

Wanneer we het hebben over magnesium, gaat het niet alleen om een simpel mineraal. Nee, magnesium is een echte alleskunner met invloed op diverse facetten van onze gezondheid. Neem nu bijvoorbeeld magnesium spierpijn; dit mineraal speelt een cruciale rol bij het ontspannen van de spieren, waardoor het een interessant onderwerp is voor atleten en mensen die veel fysiek werk verrichten.

En dat is nog maar het begin. Magnesium komt zelfs ter sprake bij lastige kwalen zoals boezemfibrilleren, of bij ongemakken als een frozen shoulder. Ook voor vrouwen die problemen ervaren met hun bekkenbodem kan magnesium een mogelijke oplossing bieden.

Soms krijgen we met kleinere ongemakken te maken zoals een trillend ooglid of zelfs wintertenen. Hier kan magnesium eveneens soelaas bieden. Maar het mineraal kan ook interacties hebben met andere stoffen, zoals bloedverdunners en statines.

Als je meer te weten wilt komen over hoe magnesium kan helpen bij kramp of waarom vloeibaar magnesium een handige optie kan zijn, dan hebben we daar ook uitgebreide informatie over. Dat geldt ook voor de invloed van magnesium op rusteloze benen, diarree, haaruitval, en zelfs op waterkwaliteit.

Zelfs op het vlak van recreatieve drugs zoals xtc, heeft magnesium een rol. Kortom, de veelzijdigheid van dit mineraal is fascinerend en kent talrijke toepassingen en interacties. Het is een wereld die het ontdekken meer dan waard is.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de rol van magnesium bij het verminderen van krampen?

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het verminderen van krampen door melkzuren, die ontstaan door inspanning, af te drijven.

2. Hoe kan magnesium helpen bij sporters?

Sporters kunnen magnesiumtabletten innemen en hun vochtinname verhogen om kuitkramp en andere spiersamentrekkingen na inspanning te voorkomen.

3. Kunnen ouderen ook profiteren van magnesium voor krampverlichting?

Ja, ouderen kunnen baat hebben bij een magnesiumrijk dieet of supplementen om krampen en spierpijn te verminderen.

4. Hoe kun je merken dat je een magnesiumtekort hebt?

Symptomen van een magnesiumtekort kunnen onder meer overmatige spiersamentrekkingen, zoals krampen zijn.

5. Welke voeding is rijk aan magnesium?

Voeding rijk aan magnesium is onder andere groene bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen. Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dieet kan helpen om krampen te verminderen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Magnesium Krampen Kan Verminderen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips