In dit artikel

Is een magnesium supplement gevaarlijk voor je gezondheid?

In dit artikel

Je vraagt je misschien af of het slikken van een magnesium supplement gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Ik begrijp je zorgen; ook ik heb me hierover verbaasd en ben op onderzoek uitgegaan.

Mijn bevindingen laten zien hoe je veilig met magnesiumsupplementen kunt omgaan en wat de risico’s zijn bij overmatig gebruik. Lees verder en ontdek hoe je jouw gezondheid kunt beschermen.

Samenvatting

 • Magnesium is essentieel voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en is belangrijk voor spier- en zenuwfunctie, energieproductie en botgezondheid.
 • Een teveel aan magnesium kan leiden tot symptomen zoals buikkrampen, diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakte, hartritmestoornissen, intense dorst en lage bloeddruk.
 • Mensen met hart-, nier- of schildklieraandoeningen moeten extra voorzichtig zijn met het innemen van magnesiumsupplementen vanwege de mogelijke ernstige gezondheidsrisico’s.
 • De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium uit supplementen is 250 mg om bijwerkingen te voorkomen; mannen mogen tot 350 mg.
 • Het is aan te raden om een tekort aan magnesium eerst via voeding aan te vullen en alleen supplementen te nemen na overleg met een arts, vooral bij bestaande gezondheidsproblemen of medicijngebruik.

Wat is Magnesium?

Een vredig bos met levendige planten, rijke bodem en zonlicht.

Magnesium is echt onmisbaar voor ons welzijn. Dit essentiële mineraal speelt een cruciale rol in meer dan 300 biochemische reacties in het menselijk lichaam. Het helpt mij bijvoorbeeld om mijn spieren goed te laten werken, en ik merk dat het ook belangrijk is voor mijn zenuwfunctie en energieproductie.

Zonder voldoende magnesium zou ik me niet alleen moe voelen, maar kon ik ook last krijgen van spierspanningshoofdpijn of een onregelmatige hartslag.

Het mooie is dat magnesium niet alleen kracht geeft aan spieren en zenuwen maar ook mijn botten sterk houdt, wat helpt om problemen als botontkalking en osteoporose te voorkomen. Voor mij is het een geruststellende gedachte dat iets wat zo klein lijkt, zoals een mineraal, zo’n grote impact heeft op mijn gezondheid.

Toch krijg ik het niet altijd genoeg binnen via mijn voeding, dus overweeg ik soms een supplement zoals magnesium citraat of nutribites magnesium bisglycinaat voor die extra boost.

Voordelen van Magnesium Supplementen

Een selectie van voedingsmiddelen rijk aan magnesium in een weelderige tuin setting.

Nu we begrijpen wat magnesium is, kijken we naar de voordelen van magnesiumsupplementen. Deze supplementen dragen bij aan een krachtige energiehuishouding in ons lichaam, wat essentieel is voor dagelijkse activiteiten en het algehele welzijn.

Het helpt ons niet alleen energiek te blijven maar versterkt ook de spierfunctie. Dit betekent dat onze spieren beter kunnen ontspannen en herstellen na inspanning, wat cruciaal is voor iedereen die regelmatig sport of fysiek werk verricht.

Een ander voordeel is dat magnesium een sleutelrol speelt in onze botgezondheid. Het stimuleert de afzetting van calcium in onze botten, wat leidt tot sterkere en gezondere botten.

Dit is vooral belangrijk voor mensen op leeftijd of dames die borstvoeding geven, omdat hun behoefte aan sterke botten groter is. Door deze voordelen bieden magnesiumsupplementen een waardevolle aanvulling op onze dagelijkse voeding en helpen ze diverse lichamelijke functies te ondersteunen.

Kun je teveel magnesium innemen en wat zijn dan de klachten?

Terwijl magnesium een essentieel mineraal is voor ons welzijn, is het ook mogelijk om er teveel van binnen te krijgen, met specifieke klachten die kunnen wijzen op overmatig gebruik; blijf lezen om te ontdekken hoe je deze signalen herkent en wat je eraan kunt doen.

Symptomen van teveel magnesium

Soms neem ik misschien meer magnesium dan mijn lichaam aankan. Dit kan leiden tot verschillende oncomfortabele symptomen die mijn aandacht nodig hebben.

 • Buikkrampen beginnen vaak als een eerste teken dat het magnesiumniveau in mijn lijf te hoog is.
 • Diarree volgt soms de buikkrampen; dit gebeurt wanneer mijn lichaam probeert het overschot aan magnesium kwijt te raken.
 • Misselijkheid kan opkomen en mij een constant onpasselijk gevoel geven, wat duidt op een overmaat aan deze voedingsstof.
 • Vermoeidheid slaat toe, waardoor ik me zwak en uitgeput voel zonder duidelijke reden.
 • Spierzwakte maakt eenvoudige taken zwaar en moeilijk, een signaal dat de balans van mineralen verstoord is.
 • Hartritmestoornissen kunnen me angstig maken; het voelt alsof mijn hart onregelmatig klopt of overslaat.
 • Een intense dorst meldt zich vaak wanneer er te veel van dit essentiële mineraal door mijn aders stroomt.
 • Lage bloeddruk is niet iets om licht op te vatten, met symptomen zoals duizeligheid of zelfs flauwvallen.
 • Deze symptomen negeer ik nooit; het is belangrijk om direct actie te ondernemen en professioneel advies in te winnen.

Ernstige symptomen van te veel magnesium

Ik merk op dat magnesium essentieel is voor mijn gezondheid, maar ik weet ook dat te veel ervan problemen kan veroorzaken. Een overdosis magnesium kan ernstige symptomen met zich meebrengen. Hieronder volgt een uiteenzetting van wat er kan gebeuren als ik te veel magnesium binnenkrijg:

 • Ernstige vermoeidheid en lusteloosheid ontstaan omdat het lichaam moeite heeft om met de overmaat aan magnesium om te gaan.
 • Spierzwakte treedt op doordat hoge niveaus van het mineraal de spierfunctie kunnen beïnvloeden.
 • Ademhalingsproblemen kunnen een signaal zijn van een alarmerend hoog magenesiumgehalte in het bloed.
 • Hartritmestoornissen vormen een risico als de balans van mineralen in mijn hartspieren verstoord raakt door te veel magnesium.
 • Flauwvallen of duizeligheid meldt dat mijn lichaam worstelt met de excessieve hoeveelheid van dit mineraal.
 • Bloeddrukverlaging wordt soms zo ernstig dat het onmiddellijke aandacht vereist, omdat mijn hart niet meer efficiënt pompt.
 • Versuftheid wijst erop dat mijn zenuwstelsel negatief beïnvloed wordt door te veel magnesium.

De gevolgen van een teveel aan Magnesium

Een overschot aan magnesium in je lichaam kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, en daarom duik ik dieper in wat dit voor jou kan betekenen; blijf lezen om te begrijpen hoe je veilig kunt omgaan met magnesiumsupplementen.

Problemen met hart, nier of schildklier

Ik moet oppassen met magnesiumsupplementen, vooral als er al onderliggende hartproblemen zijn. Een grote hoeveelheid magnesium kan het hart beïnvloeden en onregelmatige hartritmes of zelfs een hartstilstand veroorzaken.

Dit is serieus en ik zorg ervoor dat ik niet meer binnenkrijg dan de aanvaardbare bovengrens, zeker als ik weet dat mijn hart niet 100% in orde is.

Mensen zoals ik, met nierziekten, moeten extra voorzichtig zijn. Onze nieren spelen een cruciale rol in het filteren en verwijderen van overtollig magnesium uit het lichaam door urine.

Als mijn nieren niet goed functioneren, kan het magnesium zich opstapelen en leiden tot ernstige problemen. Hetzelfde geldt voor aandoeningen van de schildklier; te veel magnesium kan de situatie compliceren.

Ik blijf altijd alert op symptomen zoals slecht slapen of chronische diarree, want die kunnen duiden op problemen door een teveel aan magnesium.

Nu ik meer weet over de risico’s, ga ik verder kijken naar wat een overdosis magnesium eigenlijk betekent en hoe ik dit kan herkennen.

Magnesium Overdosis: Wat moet je weten?

Als je teveel magnesium binnenkrijgt, kan dit leiden tot vervelende bijwerkingen. Diarree, misselijkheid en buikkrampen zijn symptomen die vaak optreden bij een overdosis. Vooral mensen met nieraandoeningen moeten oppassen, hun lichaam kan het teveel aan magnesium niet goed verwerken.

Het is verbazingwekkend dat meer dan één op de vijf mensen die magnesiumsupplementen gebruiken de dagelijkse limiet overschrijden. Houd je aan de maximale dosis van 250 milligram per dag om risico’s te voorkomen.

Voor wie diabetes heeft, kan magnesium nuttig zijn, maar overleg eerst met je arts voordat je supplementen gaat slikken.

Hoeveel magnesium mag je maximum per dag nemen?

Voor mij als volwassen vrouw houd ik vast aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250-350 mg magnesium. Er is een limiet gesteld; ik mag niet meer dan 250 mg uit supplementen innemen om bijwerkingen te voorkomen.

Het is belangrijk dat ik oplet met de hoeveelheid die ik inneem, zeker omdat een overschot mijn gezondheid kan schaden, vooral als er sprake zou zijn van nierproblemen.

Mannen mogen iets meer, hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 300-350 mg. Langdurige inname van te veel magnesium moet ik zien te vermijden, want dat brengt risico’s met zich mee.

Het blijft essentieel voor mij om een balans te vinden en goed te luisteren naar mijn lichaam bij het gebruik van magnesiumsupplementen.

Wanneer is het een goed idee een magnesiumsupplement te nemen?

Nadat de maximale dagelijkse hoeveelheid magnesium is vastgesteld, kan het duidelijk zijn dat niet iedereen deze via voeding binnenkrijgt. In die gevallen kan een magnesiumsupplement uitkomst bieden.

Het is slim om extra magnesium te overwegen als je vaak last hebt van spierkrampen, vermoeidheid of onrustig slaapt. Vooral sporters, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen kunnen baat hebben bij supplementatie.

Mijn advies zou zijn om altijd eerst je voedingspatroon na te gaan. Heb je een tekort aan magnesium door je dieet? Dan is het verstandig om met een arts te bespreken of een supplement de goede keuze is.

Dit kan vooral het geval zijn als je bepaalde medicijnen gebruikt die de magnesiumopname belemmeren, of als je een aandoening hebt waardoor je meer magnesium nodig hebt. Zorg ervoor dat je goed naar je lichaam luistert en kies voor een supplement dat past bij jouw persoonlijke behoeften.

Conclusie

Magnesium speelt een cruciale rol in onze gezondheid en energiehuishouding. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid die we innemen. Supplementen kunnen handig zijn, maar let op dat te veel soms meer kwaad dan goed doet.

Advies van een arts of diëtist is daarom altijd aan te raden. Wie dit in acht neemt, kan met een gerust hart magnesium gebruiken. Durf te vragen en blijf gezond!

Veelgestelde Vragen

1. Kan ik een magnesiumtekort hebben?

Ja, sommige mensen kunnen een magnesiumtekort hebben door verschillende gezondheidsfactoren of diëten.

2. Wat zijn de symptomen van een laag magnesiumgehalte?

Symptomen van een laag magnesiumgehalte kunnen spierkrampen, vermoeidheid en onregelmatige hartslagen omvatten.

3. Is het veilig om magnesiumsupplementen te nemen?

Magnesiumsupplementen zijn over het algemeen veilig voor de meeste mensen als ze worden ingenomen in aanbevolen hoeveelheden.

4. Hoeveel magnesium moet ik dagelijks innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar richtlijnen zijn beschikbaar via gezondheidsorganisaties.

5. Kunnen magnesiumsupplementen interacties hebben met medicijnen?

Ja, magnesiumsupplementen kunnen interacties hebben met bepaalde medicijnen; raadpleeg uw arts voordat u ze inneemt.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is een magnesium supplement gevaarlijk voor je gezondheid?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips