In dit artikel

Alles Over Magnesium Sulfaat (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord van Magnesium Sulfaat, maar weet je niet precies wat het is of waarvoor het wordt gebruikt? Maak je geen zorgen, ik zat ooit in dezelfde situatie. Ik heb me verdiept in de stof en ontdekt dat het een magnesiumzout van zwavelzuur is, dat vaak wordt gebruikt voor hypertensieve aandoeningen.

In dit artikel zal ik alles uitleggen over Magnesium Sulfaat; van zijn samenstelling en toepassingen tot bijwerkingen en waarschuwingen. Blijf lezen, het wordt interessant!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Wat is Magnesium Sulfaat?

Magnesium Sulfaat is een chemische verbinding die bestaat uit magnesium en sulfaat. Het wordt gebruikt voor verschillende medische doeleinden en is verkrijgbaar bij diverse fabrikanten en apothekers.

Samenstelling

Magnesiumsulfaat, ook wel bekend als MgSO4, is een magnesiumzout van zwavelzuur. Het draagt de bijnaam bitterzout, een referentie naar de onderscheidende bittere smaak. Dit zout wordt gebruikt voor een groot aantal toepassingen, waaronder het behandelen van hypertensieve aandoeningen.

Het is verkrijgbaar in poedervorm en kan intraveneus, intramusculair of subcutaan worden toegediend, afhankelijk van de medische indicatie. De aanwezigheid van een magnesiumtekort kan echter niet altijd worden vastgesteld door alleen het magnesiumgehalte in het bloed te meten.

Daarom is het essentieel om medisch advies in te winnen voordat u dit product gaat gebruiken.

Diverse fabrikanten

Verschillende fabrikanten produceren magnesiumsulfaat als medicatie. Deze fabrikanten maken gebruik van het magnesiumzout van zwavelzuur om verschillende vormen van magnesiumsulfaat te produceren, zoals tabletten, injecties en poeders.

Door de diversiteit aan fabrikanten is er een ruime keuze aan producten die magnesiumsulfaat bevatten. Het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit en samenstelling van het magnesiumsulfaat kan variëren tussen de verschillende fabrikanten.

Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een arts of apotheker voordat je een specifiek product kiest.

Formularium der Nederlandse Apothekers

Het Formularium der Nederlandse Apothekers is een belangrijke bron van informatie voor apothekers in Nederland. Het biedt een overzicht van alle geneesmiddelen die in Nederland worden gebruikt, inclusief informatie over hun samenstelling, dosering en indicaties.

Dit formularium is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt regelmatig bijgewerkt om ervoor te zorgen dat de informatie up-to-date is. Apothekers kunnen het Formularium der Nederlandse Apothekers raadplegen om de juiste medicatie voor te schrijven en patiënten van passend advies te voorzien.

Het is een belangrijk instrument in de farmaceutische zorg en draagt bij aan de kwaliteit en veiligheid van de behandelingen die in Nederland worden aangeboden.

Indicaties en Dosering van Magnesium Sulfaat

Magnesium Sulfaat wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige magnesiumdeficiëntie, pre-eclampsie, convulsies door acute nefritis en ‘Torsades de pointes’. De dosering varieert afhankelijk van de specifieke indicatie.

Ernstige magnesiumdeficiëntie

Bij ernstige magnesiumdeficiëntie kan magnesiumsulfaat worden gebruikt als behandeling. Magnesiumtekort kan leiden tot verschillende symptomen, zoals spierzwakte, spierkrampen en hartritmestoornissen.

Magnesiumsulfaat kan intraveneus worden toegediend om de magnesiumniveaus in het lichaam snel te verhogen. Het is belangrijk om een tekort aan magnesium tijdig te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een ernstige aandoening die zich tijdens de zwangerschap kan voordoen. Het wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk en schade aan organen, zoals de lever en de nieren.

Magnesiumsulfaat wordt vaak gebruikt als behandeling voor pre-eclampsie om epileptische aanvallen te voorkomen. Het kan intraveneus worden toegediend, onder begeleiding van een arts, om de symptomen te verminderen en de veiligheid van zowel moeder als baby te waarborgen.

Convulsies door acute nefritis

Convulsies door acute nefritis zijn een mogelijke indicatie voor het gebruik van magnesiumsulfaat. Acute nefritis is een ontsteking van de nieren, die gepaard kan gaan met epileptische aanvallen, ook wel convulsies genoemd.

Magnesiumsulfaat kan helpen bij het verminderen van deze convulsies en het beheersen van de symptomen van acute nefritis. Het kan intraveneus worden toegediend, afhankelijk van de ernst van de convulsies en de behandeling die nodig is.

Het is belangrijk om deze aandoening tijdig te diagnosticeren en de juiste behandeling in te stellen om verdere complicaties te voorkomen.

‘Torsades de pointes’

Bij het behandelen van bepaalde medische aandoeningen kan magnesiumsulfaat een effectieve optie zijn. Een van de indicaties voor het gebruik ervan is het behandelen van ‘torsades de pointes‘.

Dit is een specifieke vorm van hartritmestoornis die kan leiden tot gevaarlijke gevolgen, zoals flauwvallen of zelfs een hartstilstand. Magnesiumsulfaat kan helpen om het hartritme te stabiliseren en deze levensbedreigende situaties te voorkomen.

Het kan intraveneus worden toegediend, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Bijwerkingen, Interacties en Waarschuwingen

Mogelijke bijwerkingen van Magnesium Sulfaat zijn misselijkheid, braken en diarree.

Mogelijke bijwerkingen

Ik heb een lijst samengesteld met mogelijke bijwerkingen van magnesiumsulfaat:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Maagkrampen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Veranderingen in de bloeddruk
 • Allergische reacties zoals huiduitslag of jeuk

Interacties met andere medicijnen

Bij het gebruik van magnesiumsulfaat kunnen er interacties optreden met andere medicijnen. Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke interacties, omdat deze invloed kunnen hebben op de effectiviteit en veiligheid van de medicatie. Hier zijn enkele voorbeelden van medicijnen waarmee magnesiumsulfaat kan interageren:

 • Diuretica: Magnesiumsulfaat kan het diuretisch effect van bepaalde medicijnen versterken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op uitdroging.
 • Spierverslappers: Het gelijktijdig gebruik van magnesiumsulfaat met spierverslappers kan resulteren in een versterkend effect op de spierontspanning.
 • Calciumantagonisten: Magnesiumsulfaat kan het bloeddrukverlagende effect van calciumantagonisten versterken, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals duizeligheid en flauwvallen.
 • Antibiotica: Sommige antibiotica kunnen de absorptie of uitscheiding van magnesium beïnvloeden, wat de werking van magnesiumsulfaat kan beïnvloeden.

Waarschuwingen en voorzorgen

Bij het gebruik van magnesiumsulfaat zijn er enkele belangrijke waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen waar rekening mee moet worden gehouden. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat magnesiumsulfaat een laxerend effect kan hebben op de darmen, wat kan leiden tot frequente stoelgang.

Daarom moet men voorzichtig zijn bij het innemen van magnesiumsulfaat, vooral in hogere doses.

Daarnaast dient men voorzichtig te zijn bij het gebruik van magnesiumsulfaat bij mensen met nierproblemen, omdat het de filtratie van de nieren kan beïnvloeden. Ook kan het gebruik van magnesiumsulfaat leiden tot een verhoogd risico op uitdroging, vooral bij oudere volwassenen.

Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het gebruik van dit medicijn.

Verder moet men voorzichtig zijn bij het combineren van magnesiumsulfaat met andere medicijnen, omdat het de werking van sommige medicijnen kan beïnvloeden. Het is altijd raadzaam om met een arts of apotheker te overleggen voordat men magnesiumsulfaat gebruikt in combinatie met andere medicijnen.

Contraindicaties

Er zijn bepaalde situaties waarin het gebruik van magnesiumsulfaat wordt afgeraden. Bijvoorbeeld, mensen met een overgevoeligheid voor magnesiumsulfaat mogen dit niet gebruiken. Daarnaast is het ook gecontra-indiceerd bij mensen met een ernstige nierfunctiestoornis of hartblok.

Het is belangrijk om altijd de aanbevelingen en voorschriften van een arts op te volgen voordat je magnesiumsulfaat gaat gebruiken.

Conclusie

Magnesiumsulfaat is een belangrijk medicijn dat wordt gebruikt bij verschillende aandoeningen, zoals hypertensieve aandoeningen en pre-eclampsie. Het kan ook bijwerkingen hebben en moet met voorzichtigheid worden gebruikt.

Het is verkrijgbaar in poedervorm en kan op verschillende manieren worden toegediend. Het is essentieel om de juiste dosering te volgen en eventuele interacties met andere medicijnen te vermijden.

Kortom, magnesiumsulfaat is een veelzijdige stof die effectief kan zijn bij de behandeling van bepaalde medische problemen.

Meer over ‘Magnesium’

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom magnesium zo belangrijk is, ben je niet de enige. Dit mineraal is van vitaal belang voor tal van lichaamsfuncties. Wist je bijvoorbeeld dat het voedsel dat je eet een grote rol speelt in je magnesiuminname? Als je meer wilt weten over welke voedingsmiddelen rijk zijn aan dit mineraal, duik dan eens in onze blog over magnesium voeding.

En het blijft niet bij voeding alleen. Er zijn verschillende magnesium bronnen die je kunnen helpen om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Van supplementen tot zaden, de opties zijn eindeloos.

Er zijn ook veel verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar. Magnesium tauraat is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die last hebben van angst of stress, terwijl magnesium glycine geweldig is voor een betere slaap. En als je te maken hebt met spierpijn of vermoeidheid, is magnesium malaat misschien iets voor jou.

Daarnaast zijn er ook nog andere soorten zoals magnesiumhydroxide en magnesium threonate, die elk hun eigen unieke voordelen hebben. Van het verbeteren van de spijsvertering tot het verhogen van de cognitieve functies, de mogelijkheden zijn echt uitgebreid.

Niet te vergeten zijn er ook andere soorten zoals magnesium sulfaat, vaak gebruikt in Epsom zoutbaden, en magnesiumoxide, die veel wordt gebruikt voor de behandeling van maagzuur. En dan hebben we ook nog magnesium chlorid, magnesium carbonaat, magnesium stearaat, magnesium gluconaat, magnesium lactaat, en magnesium fosfaat, die allemaal hun eigen toepassingen en voordelen hebben.

Kortom, magnesium is een fascinerend en veelzijdig mineraal dat op vele manieren kan bijdragen aan je welzijn. Neem de tijd om door onze blogs te bladeren en ontdek welke vorm van magnesium het beste bij jou past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Magnesiumsulfaat en hoe werkt het?

Magnesiumsulfaat is een natuurlijk voorkomend mineraal dat vaak wordt gebruikt in medische toepassingen, zoals het behandelen van eclampsie, of gebruikt als voetsupplement voor planten.

2. Wat zijn de bijwerkingen van Magnesiumsulfaat?

Hoewel veiligheid altijd prioriteit heeft, kan het innemen van magnesiumsulfaat tabletten bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken; deze omvatten darmproblemen zoals losse poep, maar ervaringen variëren.

3. Hoe pas ik Magnesiumsulfaat toe?

Magnesiumsulfaat kan op verschillende manieren worden toegepast. Het kan worden ingespoten, ingenomen via tabletten, gebruikt in voetenbaden of als supplement in de tuin voor planten.

4. Wat zijn de belangrijke kenmerken van Magnesiumsulfaat?

Volgens de NVOG richtlijnendatabasenl, zijn de belangrijkste kenmerken van magnesiumsulfaat onder andere het vermogen om zuurstof te binden en de aanwezigheid van heptahydraat en monohydraat vormen in het magnesiumsulfaatpoeder.

5. Wat is het verschil tussen magnesiumsulfaat en andere magnesiumverbindingen?

Er zijn veel verschillende soorten magnesiumverbindingen zoals magnesiumoxide, magnesiumcarbonaat, magnesiumchloride, magnesiumhydroxide, magnesiumstearaat en magnesiumacetaat. Elk heeft verschillende eigenschappen en toepassingen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Alles Over Magnesium Sulfaat (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips