In dit artikel

Magnesium bij Spierpijn: Helpt Het Echt? (2023)

In dit artikel

Heb je last van een stekende spierpijn of krampen na het sporten? Ik kan je herkenning voelen, want ik heb dat ook ervaren. Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat magnesium een sleutelrol speelt bij onze spieren en zenuwen en kan helpen bij het verlichten van deze pijnlijke symptomen.

In dit artikel duik ik dieper in de vraag: helpt magnesium echt bij spierpijn? Dus blijf lezen, je staat op het punt om iets nieuws te ontdekken!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium kan helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen na het sporten.
 • Het consumeren van voedingsmiddelen met magnesium zoals noten, zaden en groene bladgroenten kan bijdragen aan een gezonde spierfunctie.
 • Magnesiumsupplementen kunnen handig zijn om een magnesiumtekort aan te vullen en spierpijn te verminderen.
 • Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesium citraat en magnesium malaat.

Wat is spierpijn en kramp?

Spierpijn en krampen zijn vervelende en pijnlijke sensaties die je kunt ervaren na het sporten of bij overbelasting van de spieren.

Oorzaken van spierpijn en kramp

Spierpijn en krampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder volgt een kort overzicht:

 1. Overbelasting van de spieren tijdens intensieve training of lichamelijke activiteit.
 2. Een magnesiumtekort in het lichaam, dit kan leiden tot spierkrampen en pijn.
 3. Onvoldoende hydratatie of onevenwichtige elektrolytenbalans, zoals natrium en kalium.
 4. Lange perioden van inactiviteit of zittend werk, wat leidt tot stijfheid en krampen.
 5. Slechte bloedcirculatie naar de spieren.
 6. Leeftijd speelt ook een grote rol – naarmate we ouder worden, wordt ons weefsel minder elastisch en vatbaarder voor krampen.
 7. Ziektes zoals diabetes of nierziekten kunnen ook bijdragen aan spierpijn en kramp.

Werkt magnesium tegen spierpijn en kramp?

Ja, magnesium kan helpen bij het verminderen van spierpijn en kramp. Lees verder om erachter te komen hoe magnesium kan bijdragen aan spierherstel.

Magnesium uit voeding

Magnesium is een essentieel mineraal dat van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen zoals noten, zaden, volle granen en groene bladgroenten zijn goede bronnen van magnesium.

Het consumeren van magnesiumrijke voeding kan bijdragen aan een gezonde spierfunctie en kan helpen bij het verminderen van krampen en spierpijn. Bijvoorbeeld, amandelen bevatten veel magnesium en kunnen worden toegevoegd aan je dieet om de inname van dit belangrijke mineraal te verhogen.

Magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen zijn een handige manier om je magnesiuminname te verhogen en spierpijn te verminderen. Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesium malaat en magnesium citraat.

Deze supplementen zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste gezondheidswinkels en online. Het nemen van een magnesiumsupplement kan helpen om een magnesiumtekort aan te vullen, wat kan leiden tot spierkrampen en pijn.

Het is echter altijd belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je begint met het gebruik van magnesiumsupplementen voor spierpijn.

Soorten magnesium supplementen

Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikable voor degenen die extra magnesium willen innemen. Deze variëren afhankelijk van de manier waarop ze worden verwerkt en opgenomen door het lichaam. Hieronder vindt u een tabel met de verschillende soorten magnesiumsupplementen die beschikbaar zijn.

Type van SupplementEigenschappen
Magnesium CitraatDit is een van de meest voorkomende types van magnesium supplementen. Het is makkelijk opneembaar door het lichaam en kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en pijn.
Magnesium MalaatDit type magnesium is gebonden aan appelzuur, wat het makkelijk maakt voor het lichaam om te absorberen. Het kan helpen bij het ondersteunen van spierfunctie en energieproductie.
Magnesium GlycinaatDit is een andere populaire vorm van magnesium. Het is gebonden aan het aminozuur glycine, waardoor het makkelijk opneembaar is door het lichaam. Het kan helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van het zenuwstelsel en de spieren.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen, ze niet bedoeld zijn als een vervanging voor een evenwichtige voeding of reguliere medische zorg. Overleg altijd met een arts voordat je begint met het gebruik van magnesiumsupplementen.

De werking en voordelen van magnesium bij spierpijn

Magnesium speelt een essentiële rol bij het reguleren van spierfuncties, bevordert de regeneratie van spiervezels en kan enige preventieve werking hebben tegen spierpijn.

Rol van magnesium bij spierfuncties

Magnesium speelt een sleutelrol bij het functioneren van onze spieren. Het is belangrijk voor een goede spierwerking en helpt bij het normaal functioneren van de spieren. Magnesium begeleidt ook bloed naar de spieren, wat kan helpen om pijn te verlichten.

Het draagt bij aan het regenereren van spiervezels en bevordert zo het herstel na intensieve lichamelijke inspanning. Kortom, magnesium is essentieel voor het behoud van gezonde spierfuncties en kan helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen.

Regeneratie van spiervezels

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het regenereren van spiervezels. Het helpt de spieren herstellen na intensieve fysieke activiteit. Magnesium is betrokken bij de synthese van eiwitten, wat essentieel is voor de opbouw en reparatie van spierweefsel.

Daarnaast bevordert magnesium de productie van energie in de spiercellen, waardoor het herstelproces versneld kan worden. Het innemen van voldoende magnesium kan helpen om de spieren weer op te bouwen en sneller te herstellen na een intensieve workout of bij spierpijn.

Beperkte preventieve werking tegen spierpijn

Magnesium heeft helaas een beperkte preventieve werking tegen spierpijn. Hoewel het kan helpen bij het verminderen van krampen en spierpijn, kan het niet volledig voorkomen dat je spierpijn krijgt na intensieve fysieke activiteit.

Het is echter belangrijk op te merken dat magnesium wel een rol kan spelen bij het regenereren van spiervezels en kan helpen bij het verlichten van pijn. Dus hoewel het geen wondermiddel is voor spierpijnpreventie, kan het nog steeds nuttig zijn bij het bevorderen van een snel herstel.

Conclusie

Magnesium kan helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen. Het speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de spieren en het regenereren van spierweefsel. Of je nu magnesium uit voeding haalt of als supplement gebruikt, het kan pijn verlichten en de spierfunctie bevorderen.

Het is echter altijd belangrijk om met een arts te overleggen voordat je magnesiumsupplementen gaat gebruiken voor spierpijn.

Meer over ‘Magnesium’

Wanneer we het hebben over magnesium, gaat het niet alleen om een simpel mineraal. Nee, magnesium is een echte alleskunner met invloed op diverse facetten van onze gezondheid. Neem nu bijvoorbeeld magnesium spierpijn; dit mineraal speelt een cruciale rol bij het ontspannen van de spieren, waardoor het een interessant onderwerp is voor atleten en mensen die veel fysiek werk verrichten.

En dat is nog maar het begin. Magnesium komt zelfs ter sprake bij lastige kwalen zoals boezemfibrilleren, of bij ongemakken als een frozen shoulder. Ook voor vrouwen die problemen ervaren met hun bekkenbodem kan magnesium een mogelijke oplossing bieden.

Soms krijgen we met kleinere ongemakken te maken zoals een trillend ooglid of zelfs wintertenen. Hier kan magnesium eveneens soelaas bieden. Maar het mineraal kan ook interacties hebben met andere stoffen, zoals bloedverdunners en statines.

Als je meer te weten wilt komen over hoe magnesium kan helpen bij kramp of waarom vloeibaar magnesium een handige optie kan zijn, dan hebben we daar ook uitgebreide informatie over. Dat geldt ook voor de invloed van magnesium op rusteloze benen, diarree, haaruitval, en zelfs op waterkwaliteit.

Zelfs op het vlak van recreatieve drugs zoals xtc, heeft magnesium een rol. Kortom, de veelzijdigheid van dit mineraal is fascinerend en kent talrijke toepassingen en interacties. Het is een wereld die het ontdekken meer dan waard is.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de rol van magnesium bij spierpijn?

Magnesium speelt een cruciale rol bij de regulering en balans van spierspanning, en helpt bij pijnverlichting en regeneratie van spieren.

2. Hoe helpt magnesium met de verwijdering van melkzuur?

Magnesium kan helpen bij het verwijderen van melkzuur, dat opbouwt tijdens lichaamsbeweging en kan leiden tot spierpijn.

3. Kan magnesiumolie helpen bij het verlichten van spierpijn?

Ja, door magnesium rechtstreeks op de huid aan te brengen, kan het als pijnverlichtend middel werken voor spierpijn.

4. Is het effectief om magnesium in te nemen als een voedingssupplement om spierpijn te verminderen?

Het innemen van magnesium als voedingssupplement kan helpen bij ontspanning en regeneratie van spieren, hoewel men altijd medische goedkeuring zou moeten zoeken voor het starten van een nieuw supplementregime.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium bij Spierpijn: Helpt Het Echt? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips