In dit artikel

Magnesium voor een Betere Nachtrust: Mythe of Realiteit? (2023)

In dit artikel

Heb je moeite om ‘s nachts goed te slapen en heb je al alles geprobeerd? Ik kan me helemaal inleven, want ik had ook te maken met slaapproblemen. Na uitgebreid onderzoek kwam ik erachter dat magnesium een cruciale rol kan spelen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

In deze blogpost ga ik dieper in op de rol van magnesium bij een goede nachtrust en geef ik tips over hoe je magnesium kunt inzetten voor een betere slaap. Lees verder, want dit zou de oplossing kunnen zijn die je zocht.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van de slaap en het bevorderen van een goede nachtrust.
 • Magnesiumtekort kan leiden tot verstoringen in de aanmaak van melatonine, het essentiële slaaphormoon.
 • Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het bereiken van een diepere slaap.
 • Belangrijk om de juiste vorm, dosering en timing van magnesiumgebruik te bespreken met een arts of specialist.

De rol van magnesium bij slaap

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap, doordat het invloed heeft op de aanmaak van melatonine en het waak/slaap ritme.

Aanmaak van melatonine

Magnesium speelt een cruciale rol bij de productie van melatonine. Dit hormoon, dat door onze pijnappelklier wordt aangemaakt, helpt het lichaam te weten wanneer het tijd is om te slapen.

De productie ervan wordt geactiveerd door duisternis en onderdrukt door licht. Dit verklaart waarom we ‘s nachts slaperig worden. Als ons lichaam de juiste hoeveelheid magnesium heeft, kan de productie van melatonine optimaal functioneren.

Een tekort aan magnesium kan echter leiden tot verstoringen in de productie van dit essentiële slaaphormoon, waardoor we moeite hebben om in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen.

Het innemen van een magnesiumsupplement voor het slapengaan kan dus nuttig zijn om de aanmaak van melatonine te stimuleren en zo een betere nachtrust te bevorderen.

Effect op waak/slaap ritme

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van ons waak-slaapritme. Het mineraal helpt bij het aanmaken van melatonine, het hormoon dat ons lichaam vertelt wanneer het tijd is om te slapen.

Daarnaast ondersteunt magnesium ook de normale functie van ons zenuwstelsel, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Door voldoende magnesium in te nemen, kunnen we onze slaapcyclus verbeteren en dieper slapen.

Dus ja, magnesium heeft zeker een effect op ons waak-slaapritme en kan nuttig zijn voor een betere nachtrust.

Magnesiumtekort en slaap

Mogelijke oorzaken van magnesiumtekort zijn stress, een ongezond voedingspatroon en bepaalde medicatie.

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een magnesiumtekort, waaronder:

 • Onvoldoende inname via voeding
 • Slechte absorptie van magnesium door het lichaam
 • Gebruik van bepaalde medicijnen die de magnesiumopname kunnen verminderen
 • Chronische ziekten zoals diabetes of nierziekte die de magnesiumbalans kunnen verstoren
 • Overmatig alcoholgebruik, wat kan leiden tot een verhoogde uitscheiding van magnesium via de urine

Verband tussen magnesium en slaaptekort

Magnesiumtekort kan een mogelijke oorzaak zijn van slaaptekort. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij de productie van melatonine, het hormoon dat ons helpt in slaap te vallen.

Daarnaast reguleert magnesium ons waak- en slaapritme en ondersteunt het onze stofwisseling en ons zenuwstelsel. Een tekort aan magnesium kan leiden tot rusteloosheid, stress en slapeloosheid.

Het is daarom belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, zowel via voeding als door middel van supplementen. Inname van magnesium voor het slapengaan kan helpen om een diepere en meer ontspannen slaap te bevorderen.

De voordelen van magnesium voor een betere nachtrust

– Vermindert stress en rusteloosheid

– Verbeterde ontspanning

– Bevordert diepere slaap

Vermindering van stress en rusteloosheid

Magnesium kan een krachtig middel zijn om stress en rusteloosheid te verminderen. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de spieren en het kalmeren van het zenuwstelsel.

Het kan helpen om gevoelens van angst en spanning te verminderen, waardoor je je rustiger en meer ontspannen kunt voelen. Door voldoende magnesium in te nemen, kun je je slaap verbeteren en een diepere, meer ontspannen slaap ervaren.

Verbeterde ontspanning

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van ontspanning. Het mineraal helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en kan stress verminderen, waardoor je gemakkelijker kunt ontspannen.

Een voldoende inname van magnesium kan ook helpen om spieren te ontspannen en pijn te verminderen, waardoor je beter kunt slapen. Bovendien kan magnesium bijdragen aan het bevorderen van een diepere slaap, waardoor je ‘s ochtends meer uitgerust wakker wordt.

Zorg er dus voor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt om optimaal te kunnen ontspannen en genieten van een goede nachtrust.

Bevordering van diepere slaap

Magnesium kan helpen bij het bevorderen van een diepere slaap. Dit mineraal is betrokken bij het onderhouden van een gezond slaappatroon en het ondersteunen van de melatonineproductie, het hormoon dat ons helpt om in slaap te vallen.

Door magnesium in te nemen, kan je de ontspanning bevorderen en de kwaliteit van je slaap verbeteren. Het kan ook helpen om stress en rusteloosheid te verminderen, zodat je makkelijker in slaap kunt vallen en langer kunt doorslapen.

Tips voor het gebruik van magnesium voor een betere nachtrust

Kies een juiste vorm van magnesium, zoals magnesiumcitraat of magnesiumbisglycinaat.

Het kiezen van de juiste magnesiumvorm

Als je op zoek bent naar een magnesiumsupplement om je nachtrust te verbeteren, is het belangrijk om de juiste magnesiumvorm te kiezen. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:

 1. Magnesiumcitraat: Deze vorm van magnesium staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen.
 2. Magnesiumglycinaat: Deze vorm staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij ontspanning voor het slapengaan.
 3. Magnesiummalaat: Deze vorm wordt vaak gebruikt bij mensen met spierpijn of fibromyalgie, omdat het kan helpen bij de ondersteuning van spierfunctie.
 4. Magnesiumtauraat: Deze vorm wordt vaak aanbevolen voor mensen met hart- en bloedvataandoeningen, omdat taurine gunstige effecten kan hebben op deze systemen.
 5. Magnesiumoxide: Hoewel deze vorm van magnesium een hoger magnesiumgehalte heeft dan andere vormen, wordt het vaak minder goed opgenomen door het lichaam.

Dosering en timing

Bij het gebruik van magnesium voor een betere nachtrust, is het belangrijk om de juiste dosering en timing in acht te nemen. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen:

 1. Raadpleeg een arts of specialist voor advies over de juiste dosering van magnesiumsupplementen.
 2. Volg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op het supplementetiket.
 3. Neem magnesiumsupplementen bij voorkeur in de avond, ongeveer 1 – 2 uur voordat je gaat slapen.
 4. Vermijd hoge doses magnesium vlak voor het slapengaan, aangezien dit mogelijk tot spijsverteringsproblemen kan leiden.
 5. Verdeel de inname van magnesium over de dag om een ​​constante niveau van magnesium in je lichaam te behouden.

Gebruik in combinatie met andere slaapmiddelen of supplementen

Ik heb gemerkt dat veel mensen zich afvragen of het veilig is om magnesium te gebruiken in combinatie met andere slaapmiddelen of supplementen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat je magnesium combineert met andere slaapmiddelen of supplementen. Ze zullen in staat zijn om je persoonlijke situatie te beoordelen en advies te geven op maat.
 • Het kan nuttig zijn om een ​​overzicht bij te houden van de supplementen en medicijnen die je gebruikt, inclusief de dosering en frequentie ervan. Dit helpt om eventuele mogelijke interacties beter in kaart te brengen.
 • Houd er rekening mee dat sommige supplementen invloed kunnen hebben op de absorptie van magnesium in het lichaam. Het kan daarom nodig zijn om de timing van de inname aan te passen, zodat ze optimaal samenwerken.
 • Vermijd dubbelop doseren. Als je al een ander slaapmiddel gebruikt dat ook magnesium bevat, let dan op de totale hoeveelheid magnesium die je binnenkrijgt. Overmatige niveaus kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
 • Als je besluit om meerdere supplementen tegelijkertijd in te nemen, verdeel dan je doses gedurende de dag. Dit kan helpen om het risico op interacties tussen de verschillende stoffen te verminderen.

Raadpleeg een arts of specialist

Ik raad altijd aan om een arts of specialist te raadplegen voordat je begint met het innemen van magnesiumsupplementen voor een betere nachtrust. Hoewel magnesium over het algemeen veilig is wanneer het op de juiste manier wordt ingenomen, kan het toch bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree of maagklachten.

Bovendien kan het zijn dat je specifieke gezondheidsproblemen hebt die van invloed kunnen zijn op de interactie tussen magnesium en andere medicijnen die je mogelijk gebruikt. Een arts of specialist kan je helpen bepalen of magnesiumsupplementen geschikt zijn voor jou en advies geven over de juiste dosering en timing.

Vergeet niet dat ze ook waardevolle inzichten kunnen bieden als je last hebt van ernstige slaapstoornissen zoals slapeloosheid, omdat magnesium mogelijk niet de enige oplossing is en er andere behandelingsmogelijkheden kunnen zijn die beter bij jou passen.

Meer over ‘Magnesium’

Ah, magnesium, het wondermineraal dat zo veel meer doet dan de meesten van ons zich realiseren. Als je ooit met een knagend gevoel van magnesium tekort hebt geworsteld, weet je hoe cruciaal dit element is voor onze algehele gezondheid. Maar wist je dat niet alle magnesiumsupplementen gelijk zijn gemaakt? Er zijn namelijk verschillende soorten die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben, iets wat je kunt ontdekken in onze blog over magnesium complex.

Magnesium kan een dubbelzijdig zwaard zijn. Aan de ene kant kan het wonderen verrichten voor je lichaam, maar aan de andere kant zijn er magnesium bijwerkingen die je misschien zou willen vermijden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met slapen, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de rol die magnesium slapen kan spelen in je nachtelijke routine.

Het mooie van magnesium is dat het ook goed samengaat met andere mineralen zoals calcium. Maak je geen zorgen, we hebben een volledige gids over magnesium calcium en hoe deze twee met elkaar kunnen samenwerken. Zelfs als je een paardenliefhebber bent, zul je geïnteresseerd zijn in hoe magnesium bij paarden wordt gebruikt.

Voor de aanstaande moeders onder ons, maak je geen zorgen, we hebben zelfs iets over magnesium tijdens de zwangerschap. En voor degenen die ‘s nachts beter willen slapen, is magnesium ‘s nachts een onderwerp dat je niet wilt missen.

Ook als je huidproblemen hebt zoals gordelroos, is er een verband tussen gordelroos en magnesium. Voor externe toepassingen hebben we het ook over magnesium gel die je kunt gebruiken. Spierpijn? Zeg vaarwel door onze blog te lezen over magnesium en spierpijn.

Voor degenen die last hebben van krampen, hebben we een diepgaande blog over magnesium tegen kramp. En als je een fan bent van gemakkelijke toepassing, hebben we zelfs vloeibaar magnesium om je te helpen. Voor degenen met specifieke hartproblemen zoals boezemfibrilleren, duik dan in onze blog over boezemfibrilleren en magnesium. Last but not least, als je worstelt met een aandoening zoals een frozen shoulder, hebben we zelfs daarover informatie in onze blog over frozen shoulder en magnesium.

Dus of je nu een doorgewinterde magnesiumliefhebber bent of net begint met je reis, we hebben iets voor iedereen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de rol van magnesium voor een betere nachtrust?

Magnesium speelt een belangrijke rol in de melatonine aanmaak en het waakslaap ritme, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.

2. Hoe draagt magnesium bij aan het lichaam?

Magnesium ondersteunt niet alleen de stofwisseling, maar draagt ook bij aan de bloedstolling, de gezondheid van de botten en de hormoonregulatie.

3. Is het goed om voeding met magnesium in te nemen voor het slapen?

Ja, het innemen van voeding met magnesium voor het slapen kan helpen om je slaapgewoontes te verbeteren.

4. Zijn er natuurlijke remedies die kunnen helpen met het verbeteren van mijn nachtrust?

Ja, naast magnesium kunnen ook kalium, calcium en vitamine D, die vaak voorkomen in natuurlijke remedies, bijdragen tot een betere nachtrust.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium voor een Betere Nachtrust: Mythe of Realiteit? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips