In dit artikel

Magnesium bij Rugpijn: Werkt het Echt?

Magnesium bij Rugpijn: Werkt het Echt? (2023)

In dit artikel

Heeft u last van rugpijn en hoort u steeds vaker over de mogelijke heilzame werking van magnesium? U bent niet alleen, ik heb daar ook mee gestreden en ontdekte dat meer dan 60% van de mensen in het Westen een tekort heeft aan dit cruciale mineraal.

In deze blogpost duik ik dieper in de wereld van magnesium en onderzoek hoe het kan bijdragen aan vermindering van rugklachten. Ga met me mee op deze ontdekkingsreis en ontdek of magnesium echt werkt tegen rugpijn.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijke functies in ons lichaam vervult, zoals het ontspannen van spieren en gewrichten.
 • Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen, verkramping van de spieren en stijfheid in de gewrichten.
 • Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van rugpijn door het ontspannen van spieren en gewrichten, het verminderen van verkramping en stijfheid, en het verlichten van stress.
 • Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesiumcitraat, magnesiummalaat en magnesiumglycinaat. Het is belangrijk om de juiste vorm en dosering te kiezen in overleg met een arts of apotheker.

Wat is Magnesium en Wat doet het in het Lichaam?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijke functies in ons lichaam vervult. Het speelt een rol bij de werking van meer dan 300 enzymen en is betrokken bij processen zoals spiercontractie, zenuwfunctie en eiwitsynthese.

Verschillende vormen van magnesium

Magnesium komt in verschillende vormen voor die elk een uniek nut hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Magnesiumcitraat: Dit is de meest populaire vorm van magnesium, vanwege zijn hoge biologische beschikbaarheid en effectiviteit bij het tegengaan van constipatie.
 2. Magnesiumthreonaat: Deze vorm kan goed worden opgenomen in de hersenen, wat het bijzonder nuttig maakt voor cognitieve functies.
 3. Magnesiumglycinaat: Als je last hebt van stress of angst, kan deze rustgevende vorm van magnesium je helpen te ontspannen.
 4. Epsomzout (magnesiumsulfaat): Als een weekmaker voor de huid en ontspanner voor spieren, wordt dit type vaak gebruikt in badproducten.
 5. Magnesiumchloride: Deze variant heeft een sterke magnesiumconcentratie en wordt vaak verwerkt in olieën en lotions.

Magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende klachten veroorzaken. Magnesium is een belangrijk mineraal dat essentieel is voor een goede werking van het lichaam. Het speelt een rol bij de activering van calcium, wat belangrijk is voor gezonde botten.

Bovendien is magnesium betrokken bij spierfunctie en kan het helpen bij het verminderen van spierpijn. Een tekort aan magnesium kan leiden tot symptomen zoals spierkrampen, verkramping van de spieren en stijfheid in de gewrichten.

Het aanvullen van magnesium kan helpen om deze klachten te verminderen en een evenwichtige magnesiumspiegel te behouden.

Voordelen van magnesium

Magnesium heeft verschillende voordelen voor ons lichaam. Het is een belangrijk mineraal dat nodig is voor een goede werking van onze spieren en zenuwen. Magnesium speelt ook een rol bij de opbouw van botten en het reguleren van ons hartritme. Bovendien kan magnesium helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap en het verlichten van spierpijn. Het aanvullen van magnesium kan daarnaast ook helpen bij het voorkomen en verminderen van rugklachten, waaronder lage rugpijn. Dus door voldoende magnesium binnen te krijgen, kunnen we profiteren van al deze voordelen voor ons lichaam.

Werkt Magnesium bij Rugpijn?

Magnesium werkt bij rugpijn door het ontspannen van spieren en gewrichten, het verminderen van verkramping en stijfheid, en het verlichten van stress.

Ontspanning van spieren en gewrichten

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van spieren en gewrichten. Het mineraal zorgt ervoor dat spieren zich kunnen ontspannen na inspanning, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.

Daarnaast kan magnesium ook de verkramping van spieren verminderen, waardoor rugpijn verlicht kan worden. Het ontspannende effect van magnesium kan ook gunstig zijn bij gewrichtspijn en stijfheid.

Vitamine D, magnesium, calcium en kalium zijn essentieel voor de gezondheid van onze spieren, dus een voldoende inname van magnesium kan bijdragen aan het behoud van soepele spieren en gewrichten.

Vermindering van verkramping en stijfheid

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het verminderen van verkramping en stijfheid in de spieren en gewrichten. Dit mineraal helpt de spieren te ontspannen, waardoor krampen worden verminderd en stijfheid in de gewrichten wordt verlicht.

Een magnesiumtekort kan leiden tot spierkrampen en een gespannen gevoel. Door voldoende magnesium in te nemen, kan dit worden voorkomen en kunnen de spieren soepeler en flexibeler worden.

Verlichting van stress

Magnesium kan helpen bij het verlichten van stress. Stress kan leiden tot spierspanning en kan ook invloed hebben op je mentale welzijn. Magnesium is bekend om zijn ontspannende eigenschappen en kan helpen om de stressniveaus te verminderen.

Het mineraal kan de productie van stresshormonen reguleren en de activiteit van neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden. Door het nemen van magnesiumsupplementen of het gebruik van magnesiumolie, kun je een natuurlijke en effectieve manier vinden om stress te verminderen en een gevoel van ontspanning te bevorderen.

Andere Toepassingen van Magnesium

Spierkrampen? Slaapproblemen? Gordelroos? Ontdek hoe magnesium kan helpen!

Spierkrampen en kramp tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen veel vrouwen last krijgen van spierkrampen en kramp. Magnesium kan een effectieve manier zijn om deze symptomen te verlichten. Het mineraal helpt de spieren te ontspannen en vermindert de kans op verkramping en stijfheid.

Dit is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, wanneer het lichaam onder extra druk staat. Door voldoende magnesium in te nemen, kunnen zwangere vrouwen spierkrampen en kramp verminderen en zich comfortabeler voelen tijdens deze bijzondere periode.

Slaap en stress

Een goede nachtrust is essentieel voor het verminderen van rugpijn en het bevorderen van het herstel. Magnesium speelt hierbij een belangrijke rol. Het mineraal kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van stress, wat beide bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Daarnaast kan magnesium ook directe verlichting bieden bij rugpijn doordat het de spieren en gewrichten ontspant. Dus, als je last hebt van rugklachten en moeite hebt om goed te slapen, kan het gebruik van magnesiumsupplementen een effectieve optie zijn om je rugpijn te verminderen en je slaap te verbeteren.

Gordelroos

Gordelroos is een virale infectie die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus, hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Het kan leiden tot een pijnlijke uitslag met blaasjes die langs de zijkant van het lichaam loopt, vaak in de vorm van een riem.

Gordelroos kan zeer pijnlijk zijn en kan ook gepaard gaan met jeuk en branderigheid. Magnesium kan helpen bij het verminderen van de jeuk en pijn die gepaard gaat met gordelroos. Het kan ook helpen bij het bevorderen van een sneller herstel en het verminderen van verdere complicaties.

Reumatische klachten

Bij reumatische klachten kan het gebruik van magnesiumolie verlichting bieden. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van spieren en gewrichten, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.

Daarnaast heeft magnesium ook een positief effect op het verminderen van stress, wat gunstig kan zijn voor mensen met reumatische klachten.

Hoe Gebruik je Magnesium bij Rugpijn?

Magnesium bij rugpijn gebruiken doe je door verschillende vormen van magnesiumsupplementen in te nemen, rekening houdend met de veiligheidsmaatregelen en dosering.

Verschillende vormen van magnesiumsupplementen

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen die je kunt gebruiken om rugpijn te behandelen. Deze omvatten:

 1. Magnesiumcitraat: Dit is een van de meest voorkomende en goed opneembare vormen van magnesiumsupplementen. Het kan helpen bij het verminderen van spierpijn en verlichting bieden bij rugklachten.
 2. Magnesiummalaat: Dit type magnesiumsupplement staat erom bekend dat het helpt bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de energieniveaus, wat gunstig kan zijn voor mensen met rugpijn.
 3. Magnesiumglycinaat: Dit supplement staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en spanning in de spieren, wat kan leiden tot verlichting van rugklachten.
 4. Magnesiumtauraat: Een vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt ter ondersteuning van een gezond zenuwstelsel. Het kan helpen ontspanning te bevorderen en rugklachten te verminderen.

Veiligheidsmaatregelen en dosering

Bij het gebruik van magnesiumsupplementen is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Allereerst is het raadzaam om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Hoewel magnesium over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan een te hoge dosis soms leiden tot bijwerkingen zoals diarree. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet alle vormen van magnesiumsupplementen gelijk zijn.

Sommige vormen, zoals magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat, worden over het algemeen beter opgenomen door het lichaam dan andere vormen. Het is daarom aan te raden om advies in te winnen bij een deskundige of zorgverlener om de juiste vorm en dosering voor uw specifieke situatie te bepalen.

Neem altijd de tijd om de instructies op de verpakking te lezen en volg deze nauwkeurig op, tenzij anders voorgeschreven door een professional.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele interacties met andere medicijnen of supplementen die u mogelijk gebruikt. Magnesiumsupplementen kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de absorptie van bepaalde antibiotica en osteoporosemedicatie.

Conclusie

Magnesium kan zeker helpen bij rugpijn. Het kan spieren en gewrichten ontspannen, verkramping en stijfheid verminderen, en stress verlichten. Daarnaast heeft magnesium ook andere toepassingen, zoals het behandelen van spierkrampen, slapeloosheid en gordelroos.

Het gebruik van magnesiumsupplementen en het nemen van de juiste dosering is belangrijk bij het gebruik ervan. Dus als je last hebt van rugpijn, overweeg dan zeker om magnesium te proberen!

Meer over ‘Magnesium’

Het mineraal magnesium is een stille kracht in onze levens. Het speelt een rol bij honderden processen in ons lichaam en kan ons helpen in tal van situaties. Als je ooit hebt gestruggeld met hoge bloeddruk, kan magnesium een verschil maken. Daarnaast biedt het ook soelaas bij rugpijn en kan het zelfs effectief zijn bij zenuwpijn.

We leven in een stressvolle wereld, maar wist je dat magnesium en stress hand in hand gaan als het aankomt op ontspanning? Het kan ook bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en zelfs helpen om je energie een boost te geven.

Als je je afvraagt hoeveel magnesium per dag je nodig hebt, is dat een goede vraag met een complex antwoord. Het is belangrijk om te weten wanneer je te veel magnesium gebruikt, en wat het juiste moment is om magnesium in te nemen.

Voor degenen die nieuw zijn met dit mineraal en zich afvragen of ze het als supplement moeten slikken, zijn er veel aspecten om te overwegen, inclusief mogelijke bijwerkingen zoals vocht vasthouden. Bij magnesium gebruik moet men ook nagaan of het altijd veilig is om te gebruiken. Het antwoord vind je in onze blog: Mag je magnesium altijd gebruiken.

Tot slot, kwaliteit is key. Lees daarom zeker meer over goede magnesium en ontdek welke magnesium het beste bij jouw levensstijl past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is magnesium bij rugpijn?

Magnesium bij rugpijn is een supplement dat wordt gebruikt om symptomen van rugklachten zoals spierkrampen, stijfheid in de gewrichten en lage rugpijn te verminderen.

2. Hoe kan magnesium helpen bij rugpijn?

Magnesium kan helpen bij het bestrijden van rugpijn door de verkramping van de spieren te voorkomen, stress te verminderen en een betere slaap te bevorderen.

3. Kan magnesium helpen bij andere aandoeningen?

Ja, naast verlichting van rugpijn kan magnesium ook helpen bij aandoeningen zoals gordelroos en algemene spierpijn.

4. Wat zijn de oorzaken van rugpijn waarbij magnesium kan helpen?

Magnesium kan helpen bij het behandelen van rugpijn veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals stress, slechte voeding en spierkrampen.

5. Werkt magnesium echt tegen rugpijn?

Ja, magnesium werkt echt tegen rugpijn door het ontspannen van de spieren, het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap voor algemene pijnverlichting.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium bij Rugpijn: Werkt het Echt? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips