0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

In dit artikel

Een vredig bos met overvloedige groen en magnesiumrijk voedsel.

Alles wat je moet weten over magnesiumtekort tijdens de overgang

In dit artikel

Ben je midden in de overgang en merk je dat je je niet helemaal jezelf voelt? Je bent niet de enige; ik weet hoe het voelt en ben erachter gekomen dat een magnesiumtekort vaak over het hoofd wordt gezien.

In dit artikel ontdek je hoe magnesium jou kan helpen bij typische overgangsklachten, gebaseerd op feiten en persoonlijke inzichten. Zet je schrap voor verrassende tips die echt werken!

Key Takeaway

Mijn beste magnesium is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk magnesium heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

  • Magnesium helpt bij het reguleren van je gemoedstoestand en concentratie tijdens de overgang en kan stemmingswisselingen verminderen. Zorg dat je genoeg binnenkrijgt om je goed te voelen.
  • Een adequate inname van magnesium kan de symptomen van vermoeidheid, opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de overgang verzachten. Eet magnesiumrijke voeding zoals groene bladgroenten, noten en zaden.
  • Sterke botten zijn essentieel om osteoporose te voorkomen, en magnesium draagt bij aan het behoud hiervan. Let op je magnesiuminname, vooral omdat je lichaam verandert tijdens de overgang.
  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen in de overgang kan oplopen tot 400 milligram. Overleg met een specialist wat voor jou werkt.
  • Magnesiumsupplementen kunnen een gemakkelijke manier zijn om je inname te verhogen. Combineer ze met magnesiumrijk eten zoals volkorenproducten, vis, bonen en donkere chocolade voor een gebalanceerd dieet.

YouTube video

De rol van magnesium bij overgangsverschijnselen

Magnesium speelt een cruciale rol in hoe ons lichaam de overgang ervaart; het beïnvloedt alles van onze dagelijkse energieniveaus tot de regulatie van onze lichaamstemperatuur. Laten we eens dieper duiken in het belang van dit essentiële mineraal en hoe het ons kan helpen om de typische verschijnselen gedurende deze transformatieve periode te managen.

Stemmingswisselingen en concentratie

Voel je soms dat je emoties alle kanten op schieten en kan je je moeilijk concentreren? Dit kan een teken zijn van magnesiumtekort, vooral gedurende de overgang. Het mineraal speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het zenuwstelsel en helpt om onze gemoedstoestand en concentratievermogen te reguleren.

Zonder genoeg magnesium in ons systeem kunnen we last krijgen van stemmingswisselingen die variëren van neerslachtigheid tot irritatie, wat het dagelijks leven best lastig maakt.

Daarnaast bevordert magnesium een goede slaap, wat essentieel is voor de mentale helderheid en emotionele balans. Naarmate je lichaam verandert door de overgang, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je voldoende van dit mineraal binnenkrijgt.

Het kan verschil maken in hoe je je voelt, en dat is enorm waardevol. Nu is het moment om te kijken naar de invloed van magnesium op een ander veelvoorkomend symptoom: vermoeidheid.

Vermoeidheid

Magnesiumtekort kan me een uitgeput gevoel geven tijdens de overgang, en dat is geen pretje. Mijn lichaam heeft het zwaar en vooral mijn spieren kunnen gespannen aanvoelen, wat leidt tot krampen.

Dit maakt me alleen maar meer vermoeid. Ik merk dat voldoende magnesium belangrijk is om mijn energielevel op peil te houden en de kwalen die met de overgang gepaard gaan, te verzachten.

Het zorgt er niet alleen voor dat ik minder moe ben, maar helpt ook spierspanning te verlichten. Als ik ervoor zorg dat ik genoeg magnesium binnenkrijg, ondersteunt dit mijn lichaam natuurlijk bij het verminderen van vermoeidheid.

En nu, terwijl ik mijn energieniveau in de gaten houd, ga ik ook kijken naar — Opvliegers en nachtelijk zweten.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers en nachtelijk zweten zijn typische overgangsklachten die me wel eens wakker houden. Ik weet hoe frustrerend het is om midden in de nacht klam van het zweet wakker te worden en de slaap niet meer te kunnen vatten.

Het blijkt dat een tekort aan magnesium een rol zou kunnen spelen bij deze vervelende verschijnselen. Magnesium helpt namelijk het lichaam te ontspannen, en dat kan net zijn wat nodig is om deze overgangsverschijnselen te verminderen.

Een toereikende verzorging met dit mineraal kan natuurlijke ondersteuning bieden en daarmee het welzijn tijdens de overgang verbeteren. Zelf zorg ik er daarom voor genoeg magnesiumrijke voedingsmiddelen op mijn menu te zetten.

Denk aan noten, zaden, groene bladgroenten en volkorenproducten. Soms overweeg ik zelfs een supplement als ik merk dat mijn dieet niet volstaat. Balans vinden is essentieel, zowel voor gezonde botten als voor een goede nachtrust.

Het belang van magnesium tijdens de overgang

Magnesium is onmisbaar voor mijn lichaam, vooral tijdens de overgang. Het helpt om de balans in mijn hormoonhuishouding te bewaren, wat cruciaal is in deze periode van verandering.

Mijn eierstokken verminderen hun activiteit en dat zorgt ervoor dat mijn menstruatiecyclus stopt. Dit gaat vaak gepaard met vervelende symptomen zoals opvliegers en slaapproblemen.

Voldoende magnesium kan deze symptomen verzachten omdat het een ontspannende werking heeft op mijn spieren en zenuwstelsel.

Daarnaast draagt magnesium bij aan het behoud van sterke botten, wat zeer belangrijk is om osteoporose te voorkomen, een risico dat toeneemt na de laatste menstruatie. Door alcohol en koffie kan ik meer magnesium verliezen via mijn urine, dus let ik erop dat ik door middel van mijn dieet of supplementen genoeg binnenkrijg.

Botontkalking is iets dat ik zeker wil vermijden en daarom kies ik voor voeding rijk aan magnesium, samen met vitamine D, om zo mijn risico hierop te verkleinen. Nu weet ik dat het tijd is om ook naar de hoeveelheid magnesium te kijken die ik nodig heb gedurende deze transitiefase.

YouTube video

Hoeveel magnesium moet ik nemen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang veranderen mijn behoeftes, en dat geldt ook voor magnesium. Experts adviseren vaak een hogere inname dan normaal om de balans in mijn lichaam te bewaren en symptomen te verminderen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ligt voor vrouwen tussen de 310 en 320 milligram, maar tijdens de overgang kan ik misschien wel tot 400 milligram per dag nodig hebben. Het is slim om dit geleidelijk op te voeren en altijd te luisteren naar mijn eigen lichaam.

Ik zorg ervoor dat ik niet te veel neem, want een overschot aan magnesium kan leiden tot bijwerkingen zoals maagklachten of diarree. Als ik twijfel over de juiste hoeveelheid, vraag ik advies bij een gezondheidsspecialist of diëtist.

Ze kunnen helpen bepalen wat voor mij persoonlijk het beste werkt. Nu ik meer weet over de juiste hoeveelheid magnesium, wil ik kijken naar welke supplementen en voedingsmiddelen rijk aan magnesium mij kunnen helpen mijn inname te verhogen.

YouTube video

Magnesiumsupplementen en voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Ik weet hoe belangrijk magnesium is voor mijn lichaam tijdens de overgang. Veel vrouwen zoals ik zoeken naar manieren om hun magnesiumniveaus op peil te houden.

  • Magnesiumsupplementen zijn makkelijk in te nemen en kunnen snel helpen bij een tekort. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals pillen, poeders of vloeistoffen en je kunt deze zelf doseren afhankelijk van je behoefte.
  • Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten veel magnesium. Deze kan ik toevoegen aan mijn salades en smoothies voor een dagelijkse boost.
  • Noten en zaden, met name pompoenpitten en amandelen, zijn super bronnen van magnesium. Een handvol als snack helpt mij niet alleen lekker te slapen maar ook mijn spierfunctie te ondersteunen.
  • Volkorenproducten zoals bruin brood en zilvervliesrijst zijn rijk aan magnesium. Ik vervang witte koolhydraten door deze varianten om meer voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Sommige vissoorten, waaronder makreel en zalm, bieden een goede hoeveelheid magnesium én Omega-3 vetzuren. Deze combinatie is geweldig voor mijn hartgezondheid, wat extra welkom is tijdens de overgang.
  • Bonen en linzen bevatten ook een flinke dosis van dit mineraal. Ik probeer ze regelmatig in mijn maaltijden te verwerken omdat ze daarnaast rijk zijn aan eiwitten en vezels.
  • Bananen zijn niet alleen heerlijk zoet maar ook handig als snelle bron van magnesium. Ideaal voor onderweg of direct na het sporten om mijn energieniveau’s weer aan te vullen.
  • Donkere chocolade met een hoog cacaogehalte is niet alleen een genot maar draagt ook bij aan mijn dagelijkse inname van magnesium. Ik let wel op de hoeveelheid om niet te veel suiker binnen te krijgen.
  • Sojaproducten zoals tofu staan ook op mijn lijstje omdat ze naast magnesium andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die gaande de overgang essentieel zijn.

Conclusie

Magnesium blijkt een echte gamechanger te zijn tijdens de overgang. Met de juiste dosering tackel je vermoeidheid en help je je lichaam om krachtig te blijven. Vraag je je af hoe je zelf de vruchten kunt plukken van dit mineraal? Kijk naar je dieet en overweeg supplementen als een dagelijkse boost.

Jouw pad naar een comfortabelere overgang is slechts een paar stappen verwijderd. Sta stil bij de indrukwekkende rol van magnesium; het kan dé sleutel zijn tot een soepeler verloop van deze fase.

Trek ten strijde tegen de overgangsverschijnselen, gewapend met kennis en de juiste hoeveelheden magnesium!

Veelgestelde Vragen

1. Kan magnesiumtekort slapeloosheid veroorzaken tijdens de overgang?

Magnesium speelt een rol bij het reguleren van de slaap en tijdens de overgang kan een tekort leiden tot slapeloosheid. Het aanvullen van magnesium kan bijdragen aan een betere nachtrust.

2. Hoe beïnvloedt de overgang mijn menstruatiecyclus en hoe kan magnesium helpen?

Tijdens de overgang kan je menstruatie onregelmatig worden. Magnesium helpt bij het in balans brengen van hormonen die betrokken zijn bij het menstrueren, wat ongemakken kan verminderen.

3. Welke voedingsmiddelen rijk aan magnesium kunnen helpen bij overgangsverschijnselen?

Om een magnesiumtekort te voorkomen of te verhelpen, kan je melkproducten, groene bladgroenten en noten in je dieet opnemen, die allemaal natuurlijke bronnen van magnesium zijn.

4. Wat is de link tussen cafeïneconsumptie en magnesiumtekort tijdens de overgang?

Cafeïne kan de urinewegen stimuleren en leiden tot meer urineverlies, wat het risico op magnesiumverlies verhoogt. Het verminderen van cafeïne kan helpen om je magnesiumniveau in balans te houden.

Foto van Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips