In dit artikel

Magnesium Orotaat: Wat Je Absoluut Moet Weten (2023)

In dit artikel

Voel je je altijd moe en gestrest? Dit is een probleem dat ik ook heb ervaren, en ik ontdekte dat het probleem kon liggen bij een tekort aan een essentieel mineraal – magnesium. In deze blogpost zal ik je alles vertellen over Magnesium Orotaat, een vorm van magnesium die beter wordt opgenomen door het lichaam en kan helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid.

Laten we duiken in de wereld van magnesium en ontdekken hoe het je kan helpen je energieker te voelen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium Orotaat is een vorm van magnesium die beter wordt opgenomen door het lichaam en kan helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid.
 • Magnesium is essentieel voor verschillende functies in het lichaam, zoals spiercontractie, energieproductie en de werking van het zenuwstelsel.
 • Verschillende vormen van magnesiumsupplementen zijn beschikbaar, waaronder magnesiumorotaat, magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat.
 • Het kiezen van het juiste magnesiumsupplement hangt af van je specifieke behoeften en doelen. Raadpleeg een arts of deskundige voordat je begint met het nemen van een magnesiumsupplement.

Wat is Magnesium?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor verschillende functies in het lichaam en helpt onder andere bij spiercontractie, energieproductie en de werking van het zenuwstelsel.

Waarvoor is magnesium goed?

Magnesium levert een positieve bijdrage aan talloze functies in ons lichaam. Allereerst kan het stress en angst verminderen, wat voornamelijk te danken is aan zijn werking op ons zenuwstelsel.

Ook onze slaapkwaliteit kan enorm verbeteren door voldoende inname van magnesium en spierkrampen kunnen worden tegengegaan. Daarnaast speelt het een cruciale rol in de gezondheid van ons hart en bij het reguleren van bloeddruk.

Magnesium biedt verder ondersteuning bij het verhogen van energieniveaus, het verminderen van vermoeidheid en stimuleert de absorptie van voedingsstoffen tijdens de spijsvertering.

Ten slotte draagt magnesium bij aan een beter concentratievermogen en kan het preventief werken tegen bepaalde symptomen van magnesiumtekort. Hoewel Magnesium Orotaat algemeen als veilig wordt beschouwd, is het raadzaam om een arts te raadplegen over de juiste dosering en eventuele bijwerkingen.

Welke vormen van magnesium zijn er?

Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar, waaronder:

 1. Magnesiumcitraat: Deze vorm van magnesium wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam en kan helpen bij het verlichten van spierkrampen.
 2. Magnesiumoxide: Dit is een veel voorkomende vorm van magnesium die vaak in supplementen wordt gebruikt. Het heeft een hoger magnesiumgehalte, maar wordt minder goed opgenomen door het lichaam.
 3. Magnesiummalaat: Deze vorm van magnesium kan helpen bij het verbeteren van de energieniveaus en vermoeidheid verminderen.
 4. Magnesiumglycinaat: Deze vorm van magnesium staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan nuttig zijn bij het verminderen van stress en angst.
 5. Magnesiumchloride: Dit is een vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt in badzouten of oliën voor topische toepassing op de huid.

Synergisten van magnesium

Er zijn verschillende voedingsstoffen die kunnen samenwerken met magnesium om de effecten ervan te versterken. Een voorbeeld hiervan is vitamine D, dat de opname van magnesium in het lichaam kan bevorderen.

Daarnaast kan calcium ook helpen bij het behouden van een gezonde magnesiumbalans. Andere synergisten van magnesium zijn vitamine B6 en zink, die beide belangrijk zijn voor de enzymatische reacties waar magnesium bij betrokken is.

Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te profiteren van de voordelen van magnesium.

Magnesiumsupplementen

Welk magnesiumsupplement is het beste voor jou?

Wat is het beste magnesiumsupplement?

Het beste magnesiumsupplement kan variëren afhankelijk van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, waaronder magnesiumorotaat, magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat.

Elk van deze vormen heeft zijn eigen voordelen en kan effectief zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te overleggen met een arts of deskundige op het gebied van voedingssupplementen om het beste magnesiumsupplement te vinden dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen.

Organische en anorganische magnesiumvormen

Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen op de markt en deze worden over het algemeen onderverdeeld in organische en anorganische vormen. Hieronder vind je een vergelijking tussen organische en anorganische magnesiumvormen.

Organische MagnesiumvormenAnorganische Magnesiumvormen
Magnesium Orotate is een voorbeeld van een organische magnesiumvorm. Het wordt goed opgenomen door het lichaam.en kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verminderen van spierkrampen, het verbeteren van de gezondheid van het hart en de bloeddrukregulatie, het verhogen van de energieniveaus, het verminderen van vermoeidheid, het verbeteren van de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen, en het bevorderen van een gezond zenuwstelsel en een betere concentratie.Een voorbeeld van een anorganische magnesiumvorm is magnesiumoxide. Hoewel het een hoge hoeveelheid magnesium bevat, wordt het niet goed opgenomen door het lichaam. Het kan nuttig zijn voor de behandeling van constipatie en maagzuur, maar het is minder effectief voor andere gezondheidsvoordelen in vergelijking met organische magnesiumvormen. Daarnaast kan het ook bepaalde bijwerkingen zoals diarree veroorzaken.

Het kiezen van het juiste magnesiumsupplement kan afhangen van je specifieke gezondheidsbehoeften en levensstijl. Zoals altijd, is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen met een arts te bespreken.

Magnesiumsuppletie aanpassen aan de behoefte

Ik pas mijn magnesiumsuppletie aan op basis van mijn behoeften. Door regelmatig mijn magnesiumniveau te controleren en te letten op symptomen van een magnesiumtekort, kan ik bepalen of ik extra magnesium nodig heb.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen met een arts te bespreken. Op deze manier kan ik ervoor zorgen dat ik de juiste hoeveelheid magnesium binnenkrijg om mijn gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Hoeveel Magnesium Heb Je Nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium varieert van 310 tot 420 milligram voor volwassenen, afhankelijk van geslacht en leeftijd. Ontdek de symptomen en oorzaken van magnesiumtekort en leer waar je magnesium in voeding kunt vinden.

Lees verder voor alles wat je moet weten over magnesium!

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd en geslacht. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassen mannen tussen de 300-400 mg magnesium per dag consumeren, terwijl voor volwassen vrouwen de aanbevolen hoeveelheid tussen de 270-300 mg ligt.

Zwangere en zogende vrouwen hebben iets hogere hoeveelheden nodig, tot 320-360 mg per dag. Het is belangrijk om te onthouden dat deze cijfers slechts richtlijnen zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren.

Het is altijd het beste om uw arts te raadplegen om te bepalen wat de juiste dosering van magnesium voor u is.

Tekorten en teveel magnesium

Een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende symptomen, zoals vermoeidheid, spierkrampen en een verminderde concentratie. Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen om deze tekorten te voorkomen.

Aan de andere kant kan een teveel aan magnesium ook problematisch zijn en leiden tot diarree, misselijkheid en buikpijn. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden en indien nodig advies in te winnen bij een arts of voedingsdeskundige.

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen. Het zit vooral in noten, zaden, vis en schelpdieren. Maar ook in groene bladgroenten, volle granen en peulvruchten is magnesium te vinden.

Door een gevarieerd dieet met deze voedingsmiddelen kun je gemakkelijk voldoende magnesium binnenkrijgen.

10 voedingsmiddelen met magnesium

Er zijn veel voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan magnesium. Hier zijn 10 opties om je magnesiuminname te verhogen:

 1. Noten, zoals amandelen, cashewnoten en hazelnoten.
 2. Zaden, zoals sesam-, pompoen- en zonnebloempitten.
 3. Vis, zoals zalm, tonijn en makreel.
 4. Schelpdieren, zoals garnalen, mosselen en oesters.
 5. Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool.
 6. Bonen en peulvruchten, zoals zwarte bonen en linzen.
 7. Avocado’s, een heerlijke bron van magnesium.
 8. Bananen, ook bekend om hun kaliumgehalte.
 9. Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (minstens 70%).
 10. Volle granen, zoals volkorenbrood en havermout.

Conclusie

Magnesium Orotaat is een voedingssupplement dat kan helpen bij het verminderen van stress en angst, verbeteren van de slaapkwaliteit, verlagen van spierkrampen, bevorderen van een gezond hart en reguleren van de bloeddruk.

Het kan ook de energieniveaus verhogen, vermoeidheid verminderen, de spijsvertering stimuleren en de opname van voedingsstoffen verbeteren. Daarnaast draagt het bij aan een gezond zenuwstelsel en betere concentratie.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen met een arts te bespreken.

Meer over ‘Magnesium’

Wanneer je aan magnesium denkt, is de kans groot dat je het ziet als één eenvoudig mineraal. Maar magnesium is een fascinerende wereld op zich, die je gezondheid op talloze manieren kan verbeteren. Neem bijvoorbeeld magnesium carbonaat, dat vaak wordt gebruikt als een antacidum om maagzuur te neutraliseren. Het verschilt aanzienlijk van magnesium stearaat, een stof die voornamelijk als vulmiddel in voedingssupplementen wordt gebruikt.

Voor mensen die snel last hebben van spierkrampen, kan magnesium gluconaat een uitkomst zijn. Dit type magnesium wordt beter opgenomen door het lichaam in vergelijking met andere vormen zoals magnesium lactaat en magnesium fosfaat.

Nu zijn er ook meer gespecialiseerde vormen van magnesium, zoals magnesium orotaat, dat vooral in de sportwereld populair is vanwege zijn rol in de verbetering van uithoudingsvermogen. Niet te vergeten, de combinatie van magnesium ashwagandha, waarbij magnesium wordt gecombineerd met het Ayurvedische kruid ashwagandha om stress te verminderen.

Voor wie liever geen pillen of capsules slikt, zijn er tal van andere mogelijkheden. Denk aan een ontspannend magnesium voetenbad, een verfrissende spray magnesium of het toepassen van magnesium olie op de huid. Voor degenen die liever een snelle boost willen, is er het gemak van magnesium kauwtabletten.

Als we het dan toch over variëteiten hebben, laten we magnesium poeder, magnesium bad en magnesium vlokken niet vergeten. Deze kunnen elk op hun eigen manier bijdragen aan je welzijn. En tenslotte, voor de echte fijnproevers, is er zelfs magnesium zout, dat niet alleen als smaakmaker dient, maar ook bijdraagt aan een gebalanceerde voeding.

Zo zie je maar, de wereld van magnesium is verrassend veelzijdig. Ongeacht je persoonlijke behoeften of voorkeuren, er is een vorm van magnesium die bij jou past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Magnesium Orotaat?

Magnesium Orotaat is een soort magnesium die angst en paniek kan oplossen, nuttig is bij een magnesiumtekort en helpt bij de functies van magnesium in het lichaam.

2. Hoe kan ik voldoende magnesium binnenkrijgen?

U kunt voldoende magnesium binnenkrijgen door een magnesiumrijk dieet te volgen, magnesiumtabletten te slikken of voedsel te eten dat rijk is aan magnesium.

3. Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?

Symptomen van een magnesiumdeficiëntie kunnen variëren, maar veel voorkomende magnesiumtekort symptomen zijn angst, paniek en andere gerelateerde gezondheidsproblemen.

4. Hoe effectief is Magnesium Orotaat voor de absorptie van magnesium?

Magnesium Orotaat is zeer effectief voor de absorptie van magnesium in het lichaam, waardoor het een uitstekende oplossing is voor mensen met een magnesiumgebrek.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Orotaat: Wat Je Absoluut Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips