In dit artikel

Magnesium Opname via de Huid: Feiten en Fictie (2023)

In dit artikel

Voelt u zich vaak vermoeid of ervaart u regelmatig spierkrampen? Ik begrijp hoe frustrerend dat kan zijn, zelf heb ik ook deze uitdagingen ondervonden. Een veelvoorkomende oorzaak kan een magnesiumtekort zijn, wat mogelijk verlicht kan worden door magnesium op te nemen via de huid – een methode die wetenschappelijk is bewezen beter te werken dan pillen.

In deze blog duiken we dieper in de feiten en fictie van deze aanpak om u te helpen uw leven te optimaliseren. Laat je verrassen door de potentie van magnesium!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesiumopname via de huid is een effectieve methode om magnesiumtekort aan te vullen.
 • Het aanbrengen van magnesiumolie of – crème op de huid zorgt voor snelle en efficiënte opname in de bloedbaan.
 • Magnesiumopname via de huid heeft voordelen zoals minder belasting voor het maag – darmstelsel en vermijden van bijwerkingen.
 • Deze methode kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, verbetering van de huidconditie en verlichting van stress en verbetering van slaap.

Wat is Magnesium en Waarom is het Belangrijk?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het goed functioneren van ons lichaam. Het speelt een rol in meer dan 300 enzymreacties en is betrokken bij de werking van spieren, zenuwen, het immuunsysteem en de stofwisseling.

Een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Functies van Magnesium in het lichaam

Magnesium speelt een cruciale rol in het lichaam en voert vele functies uit:

 1. Het mineraal ondersteunt de energieproductie.
 2. Het helpt bij de werking van het zenuwstelsel.
 3. Magnesium stimuleert de spierfunctie, inclusief het hart.
 4. Het draagt bij aan de vorming van botten en tanden.
 5. Magnesium is van belang voor het metabolisme van eiwitten, koolhydraten en vetten.
 6. Dit mineraal is essentieel voor DNA – synthese en reparatie.
 7. Magnesium balanceert andere mineralen in het lichaam, waaronder calcium en kalium.

Risico’s van Magnesiumtekort

Magnesiumtekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Ik weet uit onderzoek dat een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Daarnaast kan het ook de slaapkwaliteit beïnvloeden en bijdragen aan stress en angstgevoelens. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt om deze risico’s te vermijden.

Magnesiumopname via de Huid

Hoe werkt het?

Magnesiumopname via de huid werkt door de absorptie van magnesium door de poriën van de huid. Onze huid is ons grootste orgaan en kan stoffen opnemen, waaronder magnesium. Wanneer we magnesiumolie of -crème op onze huid aanbrengen, wordt het magnesium snel door onze huid opgenomen en komt het in onze bloedbaan terecht.

Deze methode van opname is effectiever dan het slikken van magnesiumpillen, omdat het maag-darmstelsel wordt omzeild en er minder kans is op interactie met andere voedingsstoffen. Bovendien voorkomt het gebruik van magnesiumolie of -crème maagklachten of diarree die soms kunnen optreden bij het nemen van magnesiumpillen.

Voordelen ten opzichte van magnesiumpillen

Magnesium opname via de huid heeft verschillende voordelen ten opzichte van magnesiumpillen:

 1. Snellere en effectievere opname: Magnesium wordt snel en efficiënt opgenomen via de huid, waardoor het direct in de bloedbaan terechtkomt.
 2. Minder belasting voor het maag-darmstelsel: In tegenstelling tot pillen hoeft magnesium opgenomen via de huid niet eerst door het spijsverteringskanaal te gaan, waardoor het maag-darmstelsel wordt ontzien.
 3. Vermijden van mogelijke bijwerkingen: Pillen kunnen buikklachten en diarree veroorzaken door onnatuurlijke vul- en bindingsmiddelen, terwijl magnesiumolie geen bekende bijwerkingen heeft.
 4. Specifieke toepassingen mogelijk: Magnesiumolie kan gemakkelijk lokaal worden aangebracht op specifieke gebieden die pijnlijk of gespannen zijn.

Effectiviteit en wetenschappelijk onderzoek

Magnesiumopname via de huid is een effectieve methode, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Uit studies is gebleken dat magnesium snel en efficiënt wordt opgenomen door de huid, waardoor het direct in de bloedbaan terechtkomt.

Dit is een snellere en betere manier van opname dan via pillen. Bovendien is magnesiumsuppletie via de huid veilig en heeft het geen bijwerkingen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het gebruik van magnesiumolie pijnverlichting kan bieden en kan helpen bij huidaandoeningen zoals acne en psoriasis.

Deze bevindingen tonen aan dat magnesiumopname via de huid een doeltreffende methode is om het magnesiumgehalte in het lichaam te verhogen.

Toepassingen en Voordelen van Magnesiumopname via de Huid

– Vermindering van spierkrampen en pijn

– Verbetering van de huidconditie

– Verlichting van stress en verbetering van slaap

Vermindering van spierkrampen en pijn

Magnesiumopname via de huid kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en pijn. Magnesium heeft een ontspannend effect op de spieren, waardoor krampen kunnen worden verlicht. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat magnesiumolie ook effectief kan zijn bij het verminderen van pijn, zoals bij hoofdpijn of gewrichtspijn.

Het aanbrengen van magnesiumolie op de pijnlijke plek kan dus een natuurlijke en doeltreffende manier zijn om verlichting te bieden.

Verbetering van de huidconditie

De opname van magnesium via de huid kan helpen bij het verbeteren van de huidconditie. Magnesiumolie kan bijvoorbeeld acne verminderen. Daarnaast kan het nemen van een magnesiumbad heilzaam zijn voor de huid, vooral bij huidaandoeningen zoals psoriasis.

Het gebruik van magnesiumsupplementen via de huid is een veilige en effectieve methode om de gezondheid van de huid te bevorderen.

Verlichting van stress en verbetering van slaap

Magnesiumopname via de huid kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van slaap. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van spieren en het reguleren van neurotransmitters, zoals serotonine, die betrokken zijn bij slaap- en stemmingstoornissen.

Door magnesiumolie direct op de huid aan te brengen, kan het snel worden opgenomen en direct zijn kalmerende effect hebben. Dit kan helpen om gevoelens van stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Bovendien kan het gebruik van magnesiumbaden voor het slapengaan rustgevend werken, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen en beter kunt doorslapen. Dus als je last hebt van stress of moeite hebt met slapen, kan magnesiumopname via de huid een natuurlijke en effectieve oplossing zijn.

Veiligheid en Aanbevelingen bij het Gebruik van Magnesiumopname via de Huid

Bij het gebruik van magnesiumopname via de huid is het belangrijk om op de veiligheid te letten en bepaalde aanbevelingen te volgen. Ten eerste is het raadzaam om altijd de instructies op de verpakking te volgen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Hoewel magnesiumopname via de huid over het algemeen veilig is, kan een te hoge dosis bij sommige mensen milde maagklachten of diarree veroorzaken.

Het is ook belangrijk om te testen op eventuele allergische reacties voordat je het product op grote delen van je huid aanbrengt. Dit kun je doen door een kleine hoeveelheid magnesiumolie of -lotion aan te brengen op een klein stukje huid en te controleren of er enige irritatie optreedt.

Daarnaast is het verstandig om contact met open wonden, slijmvliezen en ogen te vermijden bij het aanbrengen van magnesiumopname via de huid. Mocht er per ongeluk contact optreden, spoel dan grondig met water.

Om optimaal te profiteren van magnesiumopname via de huid, kun je ervoor zorgen dat je huid schoon en droog is voordat je het product aanbrengt. Masseer de olie of lotion zachtjes in de huid totdat deze volledig is opgenomen.

Al met al kan magnesiumopname via de huid een veilige en effectieve manier zijn om je magnesiumniveaus aan te vullen. Door deze eenvoudige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je maximaal profiteren van de voordelen van dit supplement.

Meer over ‘Magnesium’

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom magnesium zo’n buzzwoord is in gezondheidskringen, ben je niet de enige. Dit wondermineraal speelt een cruciale rol in meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam. Van het verlichten van slaapproblemen tot het versterken van je botten, magnesium heeft veel te bieden. Maar hoe zit het met vraagstukken zoals magnesium en vocht vasthouden? Is dat iets waar je je zorgen over moet maken?

Een ding is zeker, het gebruik van magnesium is geen one-size-fits-all benadering. Er zijn verschillende vormen en doseringen, en ja, je vraagt je misschien af mag je magnesium altijd gebruiken? Goede vraag! Het is namelijk belangrijk om te weten wat voor jou de goede magnesium is. Keuzes, keuzes. Welke magnesium moet je dan kiezen?

Natuurlijk, je bent geïnteresseerd in de juiste dosering van magnesium, maar heb je ooit stilgestaan bij de vraag waarom magnesium zo belangrijk is? En wist je dat er alternatieve manieren zijn om dit mineraal binnen te krijgen, zoals opname via de huid? Sterker nog, er zijn zelfs verschillende vormen die als best opneembare magnesium worden beschouwd.

Als je begint met het gebruik van magnesium, vraag je je misschien af wanneer je resultaat kunt verwachten. Of misschien ben je bezorgd over een mogelijk magnesiumtekort en wil je weten wat de bijwerkingen kunnen zijn van het innemen van dit mineraal. Je zou ook kunnen overwegen om een magnesiumcomplex te nemen, dat verschillende soorten magnesium combineert voor een optimale werking.

Nu we het toch over optimalisatie hebben, wist je dat magnesium ook een rol kan spelen in je nachtrust? Voor de liefhebbers van een goede nacht’s slaap, magnesium en slapen gaan hand in hand. En last but not least, voor degenen die zich verdiepen in de synergie van mineralen: magnesium en calcium zijn als Batman en Robin in de wereld van mineralen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is magnesiumopname via de huid?

Magnesiumopname via de huid of huidopname van magnesium verwijst naar het proces waarbij magnesium uit een spray, voetbad of tabletten door de huid wordt geabsorbeerd.

2. Hoe kan ik een magnesiumtekort behandelen?

Een magnesiumtekort kan worden behandeld door het verhogen van uw magnesiuminname via voeding of supplementen. Enkele symptomen van een tekort zijn klachten zoals vermoeidheid en spierkrampen.

3. Wat zijn de oorzaken van een magnesiumtekort?

De oorzaken van een magnesiumtekort kunnen variëren van onvoldoende inname via voeding tot problemen met de absorptie van dit mineraal door het lichaam.

4. Kan sprayen op de huid helpen bij het voorkomen van een magnesiumtekort?

Ja, sprayen op de huid kan helpen bij het aanvullen van je magnesiumbehoefte en zo een tekort voorkomen.

5. Zijn er tips om mijn huid gezond te houden terwijl ik magnesium via de huid opneem?

Het is belangrijk om je huidbarrière te onderhouden voor optimale absorptie. Gebruik altijd producten die specifiek bedoeld zijn voor transdermaal gebruik en hydrateer je huid goed na gebruik.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Opname via de Huid: Feiten en Fictie (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips