In dit artikel

De Effecten van Magnesium Inname voor het Slapengaan (2023)

In dit artikel

Heb je moeite met slapen en overweeg je magnesium supplementen voor het slapengaan? Dan ben je niet alleen, want ook ik heb deze route bewandeld. Uit onderzoek blijkt dat magnesium een sleutelrol speelt in onze slaapkwaliteit en kan helpen bij slapeloosheid.

In deze blogpost leer je alles over de effecten van magnesium inname voor het slapengaan, zodat ook jij een betere nachtrust kunt ervaren. Bereid je voor op een ontspannen en verkwikkende slaap.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium speelt een cruciale rol in onze slaapkwaliteit en kan helpen bij slapeloosheid.
 • Het innemen van magnesium voor het slapengaan bevordert diepe slaap en vermindert slapeloosheid.
 • Magnesium helpt ook bij ontspanning en stressvermindering voor het slapen gaan.
 • Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar, zoals magnesiumtauraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumolie/spray.

Magnesium en slaap

Magnesium reguleert het zenuwstelsel en ontspant de spieren, wat essentieel is voor een goede nachtrust.

De werking van magnesium

Magnesium speelt een cruciale rol in honderden biologische processen in ons lichaam. Het ondersteunt bijvoorbeeld de productie en het transport van energie. Ook draagt het bij aan de gezondheid van het zenuwstelsel en de spieren.

Het heeft invloed op de overdracht van signalen tussen je hersenen en je lichaam. Hierdoor werkt magnesium als een natuurlijke ontspanner, helpt het onze spieren te relaxen en bevordert het een diepe en rustige slaap.

Verder zorgt magnesium ervoor dat calcium goed wordt opgenomen door het lichaam, wat nodig is voor sterke tanden. Tot slot kan magnesium helpen bij angst en stress, wat vaak verband houdt met problemen rond slapeloosheid.

Het belang van magnesium voor een goede nachtrust

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het helpt ons zenuwstelsel en onze spieren te ontspannen, wat essentieel is voor een gezonde slaap.

Bovendien kan het innemen van magnesium voor het slapengaan helpen bij het verminderen van slapeloosheid en stress. Magnesium werkt samen met calcium en vitamine D om de spieren te ontspannen en krampen te voorkomen.

Als aanvulling op een gezond dieet kan magnesium innemen voor het slapen gaan dus helpen om een diepere en meer ontspannen slaap te bereiken.

Symptomen van een magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals spierkrampen, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Andere mogelijke symptomen zijn een verhoogde gevoeligheid voor stress, slaapstoornissen en een verminderde concentratie. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze symptomen niet altijd direct worden veroorzaakt door een magnesiumtekort, maar het kan zeker een rol spelen bij het optreden ervan.

Voordelen van magnesium innemen voor het slapengaan

– Diepe slaap wordt bevorderd door magnesium innemen voor het slapengaan.

– Slapeloosheid kan verminderd worden door het gebruik van magnesium.

– Magnesium helpt bij ontspanning en stressvermindering voor het slapen gaan.

Bevordert diepe slaap

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van diepe slaap. Het helpt om de slaapcyclus te reguleren en zorgt ervoor dat we langer in de diepe slaapfase blijven. Dit is de fase waarin ons lichaam en geest herstellen en vernieuwen.

Door voldoende magnesium in te nemen voor het slapengaan, kunnen we beter uitgerust wakker worden en ons overdag energieker voelen. Magnesium heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, waardoor we sneller in slaap vallen en minder kans hebben op onderbrekingen tijdens de nacht.

Dus als je moeite hebt om in een diepe slaap te komen, kan het innemen van magnesium voor het slapengaan zeker de moeite waard zijn.

Vermindert slapeloosheid

Magnesium innemen voor het slapengaan kan helpen bij het verminderen van slapeloosheid. Het mineraal heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen en beter kunt doorslapen gedurende de nacht.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en een scherp brein. Door genoeg magnesium binnen te krijgen, kun je slapeloosheid verminderen en zo een betere kwaliteit van slaap ervaren.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen of interacties met andere supplementen of medicijnen te bespreken met een arts of deskundige.

Helpt bij ontspanning en stressvermindering

Magnesium innemen voor het slapengaan kan helpen bij ontspanning en stressvermindering. Magnesium heeft gunstige effecten op het zenuwstelsel, waardoor het kan helpen om de geest te kalmeren en angstgevoelens te verminderen.

Bovendien werkt magnesium samen met calcium en vitamine D om de spieren te ontspannen, waardoor het kan helpen bij het verminderen van fysieke spanning. Het innemen van magnesium voor het slapengaan kan daarom een goede manier zijn om tot rust te komen en de slaap te bevorderen.

Verschillende vormen van magnesium

Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar, zoals magnesiumtauraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumolie/spray. Leer meer over welke vorm het beste bij jou past.

Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat is een vorm van magnesiumsupplement die bekend staat om zijn goede opneembaarheid. Het wordt snel en efficiënt door het lichaam opgenomen, waardoor het effectief kan zijn bij het bevorderen van een goede nachtrust.

Magnesiumtauraat heeft ook gunstige effecten op het zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Daarnaast kan het ook krampen helpen verminderen en zorgen voor ontspanning van de spieren.

Veel mensen hebben positieve ervaringen met het innemen van magnesiumtauraat voor het slapengaan, maar de optimale dosering kan per persoon variëren.

Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen door het lichaam. Het is een chelaatvorm van magnesium, wat betekent dat het gebonden is aan twee moleculen van het aminozuur glycine.

Deze binding zorgt ervoor dat magnesiumbisglycinaat gemakkelijk wordt opgenomen in de darmen en efficiënt wordt getransporteerd naar de cellen waar het nodig is.

Een belangrijk voordeel van magnesiumbisglycinaat is dat het zeer goed verdragen wordt en minder kans heeft op bijwerkingen zoals diarree, in vergelijking met andere vormen van magnesium.

Bovendien kan magnesiumbisglycinaat helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust door ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Het kan ook nuttig zijn voor het verminderen van nachtelijke spierkrampen, wat vaak voorkomt bij mensen met een magnesiumtekort.

Magnesiumolie/spray

Ik gebruik regelmatig magnesiumolie/spray voor het slapengaan. Het is een handige manier om magnesium direct op de huid aan te brengen. Magnesiumolie/spray kan snel door de huid worden opgenomen, waardoor het direct zijn werking kan doen.

Het helpt bij het ontspannen van mijn spieren en het verminderen van stress. Daarnaast merk ik dat ik beter slaap wanneer ik magnesiumolie/spray gebruik voor het slapengaan. Het is een effectieve manier om de voordelen van magnesium te ervaren en een goede nachtrust te bevorderen.

Aanbevelingen en tips voor het gebruik van magnesium voor het slapengaan

Gebruik een dosering van 200-400 mg magnesium ongeveer 30 minuten voor het slapengaan.

Dosering en timing

De dosering en timing van magnesium innemen voor het slapengaan is een belangrijk punt om op te letten. Hier zijn enkele aanbevelingen en tips:

 1. Begin met een lage dosis: Het is raadzaam om te beginnen met een lage dosis magnesium en geleidelijk aan de dosis te verhogen indien nodig. Dit stelt je in staat om de reactie van je lichaam op magnesium te observeren.
 2. Neem magnesium ongeveer 30 tot 60 minuten voor het slapengaan in: Het is over het algemeen het beste om magnesium ongeveer 30 tot 60 minuten voor het slapengaan in te nemen, zodat het voldoende tijd heeft om in je systeem te worden opgenomen.
 3. Volg de aanbevolen dosering: Lees altijd de instructies op de verpakking van het magnesiumsupplement en volg de aanbevolen dosering nauwkeurig op. Overschrijd nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, tenzij geadviseerd door een arts of deskundige.
 4. Combineer met voedsel of water: Het innemen van magnesiumsupplementen met voedsel kan helpen bij een betere absorptie en vermindert mogelijke maagklachten. Je kunt ook magnesium supplementen innemen met een glas water.
 5. Creëer een routine: Probeer regelmatig dezelfde tijd in te plannen om je magnesiumsupplement in te nemen, zodat je er een gewoonte van maakt.

Bijwerkingen en mogelijke interacties met andere supplementen of medicijnen

Hoewel magnesium doorgaans veilig is om in te nemen, kunnen er bijwerkingen optreden bij een hoge dosering. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere diarree, misselijkheid en buikkrampen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat magnesium kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en diuretica. Het is daarom raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen voordat je magnesium supplementen inneemt, vooral als je al andere medicatie gebruikt.

Op die manier kun je mogelijke interacties vermijden en ervoor zorgen dat magnesium veilig kan worden ingenomen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Andere manieren om de slaapkwaliteit te verbeteren

Er zijn nog andere manieren om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Beperk blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan, zoals die van elektronische apparaten.
 2. Creëer een rustige en ontspannen slaapomgeving met weinig afleidingen.
 3. Houd een regelmatig slaapschema aan, inclusief vaste bedtijden en opstaan.
 4. Vermijd cafeïne en alcohol in de avonduren, aangezien deze je slaap kunnen verstoren.
 5. Doe ontspanningsoefeningen zoals meditatie of ademhalingstechnieken om tot rust te komen voor het slapengaan.
 6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag, maar vermijd intensieve training vlak voor het slapengaan.
 7. Overweeg een comfortabel matras en kussen dat bij je slaapgewoonten past.
 8. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden of leer technieken om ermee om te gaan, zoals mindfulness of yoga.

Raadpleeg een arts of deskundige voor advies

Als u overweegt magnesium in te nemen voor het slapengaan, is het belangrijk om eerst een arts of deskundige te raadplegen voor advies. Hoewel magnesium over het algemeen veilig is voor de meeste mensen, kan het interacties hebben met andere medicijnen of supplementen die u gebruikt.

Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen invloed hebben op de hoeveelheid magnesium die u moet innemen. Een professional kan u helpen bij het bepalen van de juiste dosering en timing van de magnesiuminname, evenals eventuele bijwerkingen die u moet weten.

Het is altijd verstandig om een deskundige te raadplegen voordat u begint met het innemen van nieuwe supplementen.

Meer over ‘Magnesium’

Ah, magnesium, het wondermineraal dat zo veel meer doet dan de meesten van ons zich realiseren. Als je ooit met een knagend gevoel van magnesium tekort hebt geworsteld, weet je hoe cruciaal dit element is voor onze algehele gezondheid. Maar wist je dat niet alle magnesiumsupplementen gelijk zijn gemaakt? Er zijn namelijk verschillende soorten die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben, iets wat je kunt ontdekken in onze blog over magnesium complex.

Magnesium kan een dubbelzijdig zwaard zijn. Aan de ene kant kan het wonderen verrichten voor je lichaam, maar aan de andere kant zijn er magnesium bijwerkingen die je misschien zou willen vermijden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met slapen, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de rol die magnesium slapen kan spelen in je nachtelijke routine.

Het mooie van magnesium is dat het ook goed samengaat met andere mineralen zoals calcium. Maak je geen zorgen, we hebben een volledige gids over magnesium calcium en hoe deze twee met elkaar kunnen samenwerken. Zelfs als je een paardenliefhebber bent, zul je geïnteresseerd zijn in hoe magnesium bij paarden wordt gebruikt.

Voor de aanstaande moeders onder ons, maak je geen zorgen, we hebben zelfs iets over magnesium tijdens de zwangerschap. En voor degenen die ‘s nachts beter willen slapen, is magnesium ‘s nachts een onderwerp dat je niet wilt missen.

Ook als je huidproblemen hebt zoals gordelroos, is er een verband tussen gordelroos en magnesium. Voor externe toepassingen hebben we het ook over magnesium gel die je kunt gebruiken. Spierpijn? Zeg vaarwel door onze blog te lezen over magnesium en spierpijn.

Voor degenen die last hebben van krampen, hebben we een diepgaande blog over magnesium tegen kramp. En als je een fan bent van gemakkelijke toepassing, hebben we zelfs vloeibaar magnesium om je te helpen. Voor degenen met specifieke hartproblemen zoals boezemfibrilleren, duik dan in onze blog over boezemfibrilleren en magnesium. Last but not least, als je worstelt met een aandoening zoals een frozen shoulder, hebben we zelfs daarover informatie in onze blog over frozen shoulder en magnesium.

Dus of je nu een doorgewinterde magnesiumliefhebber bent of net begint met je reis, we hebben iets voor iedereen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de effecten van magnesium inname voor het slapengaan?

Het innemen van magnesium voor het slapengaan kan helpen bij stressverlichting, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaaptekort.

2. Hoe draagt magnesium inname bij aan betere slaap?

Magnesium fungeert als een natuurlijk slaapmiddel door chemische processen in de hersenen die de slaap bevorderen te ondersteunen.

3. Kan ik magnesium supplementen kopen bij Kruidvat?

Ja, je kunt magnesium supplementen, soms gecombineerd met zink, kopen bij Kruidvat voor beter slapen.

4. Hoe kan voeding bijdragen aan mijn magnesium inname voor het slapen?

Een voedingspatroon met voedingsmiddelen rijk aan magnesium zoals noten, zaden en groene bladgroenten kan je dagelijkse magnesium inname voor het slapengaan verhogen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Effecten van Magnesium Inname voor het Slapengaan (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips