In dit artikel

Magnesium en Migraine: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Lijdt u vaak aan intense migraine en hoofdpijn? Net als u, heb ik ook last gehad van deze uitputtende aandoening, en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50% van de migrainepatiënten een magnesiumtekort heeft.

In deze blogpost nemen we de relatie tussen magnesium en migraine onder de loep, en leggen we uit hoe u door uw magnesiumgehalte te verhogen, de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen kunt verminderen.

Blijf lezen om te ontdekken hoe magnesium uw leven kan veranderen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Ongeveer 50% van de migrainepatiënten heeft een magnesiumtekort, wat de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen kan verhogen.
 • Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwprikkels, en het innemen van magnesium kan helpen bij de behandeling van migraine.
 • Een magnesiumtekort kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spierkrampen.
 • Door voedingsmiddelen rijk aan magnesium te eten of magnesiumsupplementen in te nemen onder begeleiding van een arts of therapeut, kan het magnesiumgehalte in het lichaam verhoogd worden en kunnen migraineaanvallen verminderd worden.

Magnesiumtekort en Migraine

Effect van magnesiumtekort op het lichaam.

Effect van magnesiumtekort op het lichaam

Een tekort aan magnesium in het lichaam kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Vermoeidheid, spierkrampen en hoofdpijn zijn vaak voorkomende symptomen. Omdat magnesium een cruciale rol speelt bij de werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels, kan een tekort leiden tot spierzwakte en zelfs neurologische aandoeningen.

Dit mineraal bevindt zich grotendeels in onze botten, spieren en zacht weefsel. Een verminderd magnesiumgehalte kan daarom bijdragen aan botaandoeningen zoals osteoporose. Ons lichaam heeft magnesium ook nodig voor een goede stofwisseling en hormoonhuishouding, dus een tekort kan deze processen verstoren.

Bovendien lijden ongeveer de helft van de migrainepatiënten aan een magnesiumtekort, wat de frequentie en intensiteit van hun aanvallen kan verhogen.

Verband tussen magnesiumtekort en migraine

Een verband tussen magnesiumtekort en migraine is aangetoond door onderzoek. Mensen met migraine hebben vaak lagere magnesiumwaarden in hun lichaam. Een tekort aan magnesium kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Door regelmatig magnesium in te nemen, kan de behandeling van migraine worden ondersteund. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwprikkels. Het is dus belangrijk om voldoende magnesium in het lichaam te hebben om migraineaanvallen te voorkomen of verminderen.

Symptomen van magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende symptomen veroorzaken. Deze kunnen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Spierkrampen of spierzwakte
 • Slapeloosheid
 • Veranderingen in stemming zoals prikkelbaarheid of angstig zijn
 • Maagklachten zoals misselijkheid of braken

Voordelen van Magnesium bij Migraine

– Minder frequentie en intensiteit van migraineaanvallen.

– Ontspanning van spieren en bloedvaten.

– Verbeterde stressbestendigheid.

Minder frequentie en intensiteit van migraineaanvallen

Magnesium kan helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met migraine vaak een lager magnesiumgehalte in hun lichaam hebben.

Door regelmatig magnesium in te nemen, kan dit helpen bij de behandeling van migraine. Het speelt een rol bij de werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast kan magnesium ook ontspanning van spieren en bloedvaten bevorderen, wat kan bijdragen aan het verminderen van migraineaanvallen.

Ontspanning van spieren en bloedvaten

Magnesium heeft vele voordelen als het gaat om het verlichten van migraine, waaronder ontspanning van spieren en bloedvaten. Magnesium speelt een essentiële rol bij het reguleren van spiersamentrekkingen en het bevorderen van spierontspanning.

Wanneer de spieren ontspannen zijn, kan dit de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen verminderen. Daarnaast heeft magnesium ook invloed op de bloedvaten. Het helpt bij het verwijden van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom verbetert en de symptomen van migraine verminderen.

Door regelmatig magnesium in te nemen, kan je dus niet alleen je spieren ontspannen, maar ook je bloedvaten gezond houden. Dit kan leiden tot een vermindering van migraineaanvallen en een betere kwaliteit van leven.

Verbeterde stressbestendigheid

Door regelmatig magnesium in te nemen, kan de stressbestendigheid verbeterd worden. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van stressreacties in het lichaam.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een magnesiumtekort vaak meer vatbaar zijn voor stress en angstgevoelens. Door voldoende magnesium binnen te krijgen, kan het zenuwstelsel beter functioneren en kunnen stressreacties effectiever worden gereguleerd.

Dit kan leiden tot een verbeterde stressbestendigheid en een betere mentale gezondheid.

Hoe Magnesiumtekort te Voorkomen en Behandelen

– Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals bladgroenten, noten en zaden.

– Overweeg het nemen van magnesiumsupplementen onder begeleiding van een arts of therapeut.

– Praat met een specialist om de juiste behandeling voor magnesiumtekort te vinden.

– Lees verder om meer te weten te komen over hoe magnesium kan helpen bij het voorkomen en behandelen van migraine.

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • Noten en zaden zoals amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en chiazaden
 • Volle granen zoals havermout, quinoa en bruine rijst
 • Peulvruchten zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen
 • Vissoorten zoals zalm, makreel en forel

Magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen kunnen een effectieve manier zijn om een magnesiumtekort aan te vullen en hoofdpijn en migraine te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de migrainepatiënten een tekort aan magnesium heeft.

Door regelmatig magnesiumsupplementen in te nemen, kan het magnesiumgehalte in het lichaam worden verhoogd, wat kan helpen bij de behandeling van migraine. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol bij de werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels.

Het is belangrijk om te weten dat supplementen alleen moeten worden ingenomen na overleg met een arts of therapeut. om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn voor jouw specifieke situatie.

Overleg met een arts of therapeut

Indien je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt en last hebt van migraine, is het altijd verstandig om te overleggen met een arts of therapeut. Zij kunnen jou adviseren over de juiste behandeling en voedingsaanpassingen die kunnen helpen bij het verhogen van je magnesiumgehalte.

Daarnaast kunnen ze ook andere mogelijke oorzaken van je hoofdpijn onderzoeken en de meest geschikte aanpak voor jouw situatie bepalen. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt om je gezondheid te verbeteren.

Conclusie

Magnesium is essentieel voor de behandeling van migraine en kan helpen bij het verminderen van frequentie en intensiteit van migraineaanvallen. Het tekort aan magnesium in het lichaam is vaak gekoppeld aan symptomen van migraine.

Om magnesiumtekort te voorkomen en te behandelen, is het belangrijk om voedingsmiddelen rijk aan magnesium te consumeren of magnesiumsupplementen te nemen in overleg met een arts of therapeut.

Meer over ‘Magnesium’

Magnesium is een wondermineraal dat je in vele vormen en toepassingen tegenkomt. Of je nu kiest voor een verfrissende Magnesium drank na je workout of liever voor het gemak van de handige Magnesium zakjes, je zit altijd goed. Voor die snelle boost tussendoor kun je ook gaan voor een krachtige Magnesium shot.

Maar daar stopt het niet. Je hebt ook Magnesium korrels die perfect zijn om toe te voegen aan je bad, en zelfs Magnesium deodorant voor een fris en natuurlijk gevoel de hele dag door.

Naast deze toepassingen kan magnesium ook een rol spelen bij gezondheidskwesties. Zo hebben sommige mensen baat bij magnesium bij migraine en kan het een ondersteunende rol spelen tijdens de overgang. Het wordt zelfs onderzocht voor zijn invloed bij hartritmestoornissen en hartkloppingen.

Emotionele en mentale gezondheid kunnen eveneens beïnvloed worden door magnesium. Of het nu gaat om depressie, stress of vermoeidheid, magnesium heeft het potentieel om je te helpen. Fysieke ongemakken zoals hoge bloeddruk, rugpijn en zenuwpijn kunnen ook worden aangepakt.

Ontdek nu alle facetten van dit fascinerende mineraal en hoe het je kan helpen op jouw pad naar persoonlijke groei.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de relatie tussen magnesium en migraine?

Magnesium en migraine kunnen verbonden zijn omdat magnesiumoxide kan helpen bij hoofdpijnvermindering en stressvermindering, wat nuttig is bij de behandeling van migraine.

2. Hoe kan magnesium helpen bij spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn?

Magnesium helpt de bloeddruk te reguleren, wat kan helpen bij het verminderen van spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn veroorzaakt door hypertensie.

3. Kan ik een pil nemen voor magnesium ter behandeling van mijn migraine?

Ja, u kunt een magnesiumoxide pil nemen als onderdeel van uw migrainebehandeling, maar raadpleeg altijd eerst uw arts.

4. Zijn er voedingsadviezen die kunnen helpen bij migraine?

Ja, sommige voedingsadviezen bij migraine kunnen zijn het verhogen van uw inname van voedingsmiddelen rijk aan magnesium om de frequentie en ernst van aanvallen te verminderen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium en Migraine: Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips