In dit artikel

Magnesium Lactaat versus Citraat: Een Vergelijking

Magnesium Lactaat versus Citraat: Een Vergelijking (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd welke vorm van magnesium het beste voor jou is? Geloof me, je bent niet de enige. Door mijn eigen ervaring en grondig onderzoek ben ik tot boeiende inzichten gekomen over twee populaire vormen van magnesium: lactaat en citraat.

Deze blogpost zal deze twee vormen van magnesium vergelijken, hun voordelen en bijwerkingen belichten en je helpen beslissen welke het beste bij jouw behoeften past. Laten we duiken in de wereld van magnesium!

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesiumcitraat wordt beschouwd als de meest goed opneembare vorm van magnesium.
 • Organische vormen zoals magnesiumbisglycinaat en – malaat worden ook goed opgenomen door het lichaam.
 • Anorganische magnesiumverbindingen, zoals magnesiumoxide, worden minder goed opgenomen en zijn minder effectief.
 • Magnesiumtekort kan leiden tot gezondheidsproblemen en het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen.
 • Het beste magnesiumsupplement hangt af van individuele behoeften en voorkeuren. Raadpleeg altijd een professional voordat je een supplement gaat gebruiken.

Wat is Magnesium en Welke Vormen Ervan Bestaan?

Magnesium is een essentieel mineraal dat in ons lichaam voorkomt en betrokken is bij verschillende processen. Er bestaan verschillende vormen van magnesium, zowel anorganische als organische verbindingen.

Anorganische magnesiumverbindingen

Anorganische magnesiumverbindingen zijn vormen van magnesium die op een chemische manier worden geproduceerd. Ze hebben in het algemeen een lagere biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ze moeilijker door je lichaam worden geabsorbeerd.

Magnesiumoxide en magnesiumsulfaat zijn voorbeelden van deze verbindingen. Ze worden vaak in goedkope supplementen gebruikt, maar je lichaam kan ze niet goed opnemen. Deze vormen van magnesium zijn dus minder effectief in het aanvullen van je magnesiumvoorraad of het behandelen van een magnesiumtekort.

Het is belangrijk hoogwaardige magnesiumsupplementen te kiezen die goed opneembaar zijn voor het lichaam.

Organische magnesiumverbindingen

Organische magnesiumverbindingen zijn vormen van magnesium die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld hiervan is magnesiumcitraat, dat wordt beschouwd als de meest goed opneembare vorm van magnesium.

Andere organische vormen, zoals magnesiumbisglycinaat en -malaat, worden ook goed opgenomen door het lichaam. Deze verbindingen kunnen snel en effectief werken bij het aanvullen van de magnesiumvoorraad in het lichaam.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder een gezonde botstructuur en het reguleren van cellulaire reacties. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige magnesiumsupplementen die goed kunnen worden opgenomen, vooral wanneer er sprake is van een magnesiumtekort.

Magnesiumoxide

Magnesiumoxide is een veel voorkomende vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt in goedkopere supplementen. Het wordt echter niet goed opgenomen door het lichaam. Dit betekent dat je mogelijk hogere doses moet gebruiken om de gewenste resultaten te behalen.

Als je op zoek bent naar een supplement met een goede absorptie, is magnesiumoxide misschien niet de beste keuze. Er zijn andere vormen van magnesium, zoals magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat, die beter worden opgenomen en effectiever zijn in het verhogen van je magnesiumniveaus.

Magnesiumchloride

Magnesiumchloride is een anorganische vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt als supplement. Het wordt goed opgenomen door het lichaam en helpt bij het handhaven van een gezond magnesiumgehalte.

Magnesiumchloride kan voordelen bieden zoals het verminderen van spierkrampen en het ondersteunen van het zenuwstelsel. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige magnesiumchloride supplementen om ervoor te zorgen dat je de maximale voordelen behaalt.

Raadpleeg altijd een professional voordat je een magnesiumsupplement gaat gebruiken, om ervoor te zorgen dat je de juiste vorm en dosering krijgt die past bij jouw specifieke behoeften.

Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een organisch zout en wordt beschouwd als de meest goed opneembare vorm van magnesium. Het werkt snel en effectief, waardoor het vaak wordt gebruikt als supplement voor een optimale magnesiumvoorziening.

Magnesiumcitraat speelt een grote rol bij een normale botstructuur en bij veel cellulaire reacties in het lichaam. Het kan worden ingezet bij het behandelen van magnesiumtekorten en bij het verminderen van stress en spierkrampen.

Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige magnesiumsupplementen die goed opneembaar zijn, zoals magnesiumcitraat. Een andere goed opneembare vorm van magnesium is magnesiumbisglycinaat, die vaak wordt gebruikt door sporters.

Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een vorm van magnesium die goed wordt opgenomen door het lichaam. Het is een organische verbinding die bestaat uit magnesium en het aminozuur glycine. Deze vorm van magnesium heeft een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt.

Magnesiumbisglycinaat wordt vaak aanbevolen voor sporters vanwege de goede opneembaarheid en het feit dat het de spieren kan ondersteunen en vermoeidheid kan verminderen. Het kan ook helpen bij het herstel na inspanning en bij het behouden van gezonde botten en tanden.

Het is belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig magnesiumbisglycinaat-supplement om ervoor te zorgen dat je de meest voordelige vorm van magnesium krijgt. Raadpleeg altijd een professional of gezondheidsdeskundige voordat je een magnesiumsupplement gaat gebruiken.

Het mineraal magnesium speelt een grote rol in ons lichaam en is essentieel voor veel lichamelijke processen. Magnesiumtekort komt vaak voor en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, ofwel via voeding of door middel van supplementen. Magnesiumbisglycinaat is een van de goed opneembare vormen van magnesium die beschikbaar zijn.

Magnesiummalaat

Magnesiummalaat is een organische vorm van magnesium die goed wordt opgenomen door het lichaam. Deze vorm van magnesium bestaat uit magnesium gebonden aan appelzuur. Het appelzuur in magnesiummalaat kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het bevorderen van de energieproductie in de cellen.

Door de combinatie van magnesium en appelzuur kan magnesiummalaat een gunstig effect hebben op de spierfunctie en kan het helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen. Daarnaast kan magnesiummalaat ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige magnesiummalaat supplementen die goed opneembaar zijn om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van deze vorm van magnesium.

Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat is een andere vorm van magnesium die populair is vanwege de aanwezigheid van taurine. Het wordt vaak gebruikt als supplement om het magnesiumgehalte in het lichaam te verhogen.

Magnesiumtauraat heeft verschillende voordelen, waaronder een betere opname en absorptie in vergelijking met andere vormen van magnesium. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Het is belangrijk om op te merken dat de geschiktheid van magnesiumtauraat afhangt van individuele behoeften en doelen, dus het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional voordat je dit supplement gaat gebruiken.

Voor Welke Gezondheidsdoeleinden is Magnesium Goed?

Magnesium is goed voor verschillende gezondheidsdoeleinden. Het kan helpen bij het verbeteren van de botgezondheid en het verminderen van spierkrampen. Bovendien kan magnesiumtekort behandelen en stress verminderen.

Kies daarom voor een kwalitatief magnesiumsupplement dat goed wordt opgenomen door het lichaam.

Wat is het Beste Magnesium Supplement?

Het beste magnesium supplement is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), de vorm van magnesium die het meest effectief wordt opgenomen door het lichaam, en individuele behoeften en voorkeuren.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor magnesium varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd en geslacht. Voor volwassen mannen wordt vaak aangeraden om ongeveer 330-400 mg magnesium per dag binnen te krijgen, terwijl volwassen vrouwen een iets lagere ADH hebben van ongeveer 255-310 mg per dag.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze aanbevelingen kunnen variëren, dus raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voor advies op maat. Een gebalanceerd dieet met magnesiumrijke voedingsmiddelen kan helpen om aan de ADH te voldoen, maar in sommige gevallen kan een magnesiumsupplement worden aanbevolen om tekorten aan te vullen.

10 voedingsmiddelen met magnesium

Ik heb een lijst samengesteld van 10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen om je magnesiumgehalte op peil te houden:

 1. Spinazie: Spinazie is een geweldige bron van magnesium en bevat ook veel andere belangrijke voedingsstoffen.
 2. Amandelen: Amandelen zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook vol met magnesium. Ze maken een perfecte snack.
 3. Avocado: Naast het bevatten van gezonde vetten, is avocado ook een goede bron van magnesium.
 4. Bananen: Bananen bevatten niet alleen kalium, maar ook magnesium. Ze zijn ideaal als tussendoortje of toegevoegd aan smoothies.
 5. Cashewnoten: Cashewnoten hebben een hoog magnesiumgehalte en kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan salades of als snack worden gegeten.
 6. Volkoren granen: Volkoren granen zoals haver, bruine rijst en quinoa bevatten veel magnesium en vezels.
 7. Zalm: Naast omega-3 vetzuren bevat zalm ook magnesium. Het is een heerlijke manier om je dagelijkse portie binnen te krijgen.
 8. Chocolade: Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers! Pure chocolade bevat magnesium, maar eet het met mate.
 9. Pompoenzaden: Pompoenzaden zijn niet alleen lekker, ze zijn ook een uitstekende bron van magnesium.
 10. Linzen: Linzen zijn een goede plantaardige bron van eiwitten en bevatten ook veel mineralen zoals magnesium.

5 tips om het beste magnesium supplement te kiezen

 • Lees de ingrediëntenlijst zorgvuldig: Kijk naar welke vorm van magnesium het supplement bevat, zoals magnesiumcitraat of magnesiumbisglycinaat, omdat dit invloed heeft op de absorptie.
 • Controleer de dosering: Zorg ervoor dat het supplement voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium die je nodig hebt.
 • Kies voor een betrouwbaar merk: Kijk naar de reputatie en kwaliteit van het merk om ervoor te zorgen dat je een hoogwaardig supplement krijgt.
 • Let op eventuele toegevoegde ingrediënten: Sommige supplementen bevatten extra vitamines of mineralen, wat handig kan zijn als je ook andere voedingsstoffen wilt aanvullen.
 • Raadpleeg een professional: Als je twijfelt welk magnesiumsupplement het beste bij jou past, is het verstandig om advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige.

Conclusie

Magnesiumcitraat en magnesiumlactaat zijn beide effectieve vormen van magnesiumsupplementen. Magnesiumcitraat wordt beschouwd als de meest goed opneembare vorm en is snel en effectief.

Aan de andere kant wordt magnesiumlactaat ook goed opgenomen en kan het nuttig zijn voor specifieke behoeften, zoals bij sporters. Het is belangrijk om individuele behoeften en doelen te overwegen bij het kiezen van de beste vorm van magnesium.

Raadpleeg altijd een professional voordat je een magnesiumsupplement gaat gebruiken.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

De wereld van magnesium is verrassend veelzijdig en het soort magnesium dat je kiest kan een groot verschil maken. Eén van de populaire vormen is magnesium citraat, bekend om zijn efficiënte opname door het lichaam. Als je ooit hebt geworsteld met obstipatie, zou je gehoord kunnen hebben dat magnesium citraat een go-to oplossing is.

Maar magnesium citraat heeft ook zijn rivalen. Wat is het verschil tussen magnesium lactaat en citraat? Of misschien ben je nieuwsgierig naar het onderscheid tussen magnesium chelaat en citraat? Deze vragen kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van je gezondheidsbehoeften en levensstijl.

Buiten het gebied van spijsvertering, heeft magnesium citraat ook een rol te spelen in het tegengaan van spierkramp. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe magnesium citraat tegen kramp kan werken, hebben we daar ook een informatief stuk over. En voor mensen die last hebben van tinnitus, ja, er is een mogelijkheid dat magnesium citraat nuttig kan zijn.

Het gebruik van magnesium citraat reikt zelfs tot recreatieve drugsgebruikers die zich afvragen over de interactie tussen magnesium citraat en xtc. En net als elk ander supplement, zijn er potentiële bijwerkingen van magnesium citraat die je zou moeten kennen voordat je begint met het nemen van dit supplement.

Of je nu kiest voor een pil of voor magnesium citraat poeder, timing is alles. Lees meer over wanneer je magnesium citraat moet innemen om de maximale voordelen te behalen. En als je je ooit hebt afgevraagd over het verschil tussen magnesium en magnesium citraat, hebben we daar ook een verhelderend artikel over.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen magnesium lactaat en citraat?

Het belangrijkste verschil tussen magnesium lactaat en citraat ligt in hun magnesiumabsorptie en opname, waarbij comprimeren verschillende effecten hebben op de magnesiumbalans in het lichaam.

2. Welke vorm van magnesium wordt beter opgenomen, lactaat of citraat?

Hoewel zowel magnesium lactaat als citraat goed worden geabsorbeerd, kan de individuele reactie op verschillende magnesiumsoorten variëren.

3. Hoe beïnvloeden andere types van magnesium zoals glycinaat en aspartaat de magnesiumbalans?

Net als lactaat en citraat zijn ook magnesiumglycinaat en aspartaat effectief bij het verbeteren van de magnesiuminname en het handhaven van een goede magnesiumbalans.

4. Welke symptomen kan een magnesiumdeficiëntie veroorzaken?

Een tekort aan magnesium kan vele symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, spierkrampen en onrust, waarbij een juiste inname van alle soorten magnesium, inclusief lactaat en citraat, essentieel is.

5. Waarom is het metabolisme van magnesium belangrijk?

Het metabolisme van magnesium is cruciaal voor de absorptie en balans van dit mineraal in het lichaam, met alle vormen zoals lactaat, citraat, glycinaat en aspartaat die een rol spelen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Lactaat versus Citraat: Een Vergelijking (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips