In dit artikel

Magnesium tegen Hoge Bloeddruk: Feiten en Fictie (2023)

In dit artikel

Heb je het gevoel dat je bloeddruk te hoog is en ben je op zoek naar natuurlijke manieren om dit aan te pakken? Ik begrijp precies hoe je je voelt, ik heb het ook ervaren en ontdekte tijdens mijn onderzoek dat magnesium een belangrijke rol kan spelen bij het verlagen van de bloeddruk.

In dit artikel ga ik dieper in op de rol van magnesium in de bloeddrukregulatie, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek, breek ik de mythen af en geef ik praktische tips om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen.

Voel je de spanning al wegvloeien? Laten we beginnen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de bloeddruk door de bloedvaten te ontspannen en de bloedsuikerspiegel te reguleren.
 • Een magnesiumtekort kan bijdragen aan een hoge bloeddruk, dus zorg ervoor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt via voeding of supplementen.
 • Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen zijn rijk aan magnesium en kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
 • Naast magnesium zijn er ook andere factoren zoals bloedsuikerspiegels, appelciderazijn, knoflook, arginine en bepaalde kruiden die een positieve invloed kunnen hebben op het verlagen van de bloeddruk.

Rol van Magnesium bij het Verlagen van de Bloeddruk

Magnesium en vitamine D hebben beide een positief effect op het verlagen van de bloeddruk.

Wat magnesium en vitamine D doen met de bloeddruk

Magnesium en vitamine D spelen een cruciale rol in onze bloeddrukregulatie. Magnesium, bijvoorbeeld, helpt de gladde spieren in onze bloedvaten te ontspannen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en kan indirect bijdragen aan een lagere bloeddruk.

Het heeft ook een positieve invloed op onze bloedsuikerspiegels, wat eveneens kan leiden tot bloeddrukverlaging. Vitamine D daarentegen, is essentieel voor de absorptie van calcium, een mineraal dat belangrijk is voor het goed functioneren van ons hart en vaatstelsel.

Het wordt duidelijk dat deze twee voedingsstoffen onmisbaar zijn voor een gezonde bloeddruk. Toch is het effect van extra magnesiuminname op de bloeddruk erg klein. Er is meer onderzoek nodig om de exacte relatie tussen deze voedingsstoffen en onze cardiovasculaire gezondheid volledig te begrijpen.

Aangetoond effect van magnesium op bloeddrukverlaging

Magnesium heeft een aangetoond effect op het verlagen van de bloeddruk. Het kan helpen om de bloedvaten te ontspannen, waardoor de bloeddruk kan dalen. Daarnaast is magnesium belangrijk voor het reguleren van de bloedsuikerspiegels, wat kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk.

Het nemen van extra magnesium kan daarom een goede optie zijn voor mensen met een hoge bloeddruk. Het effect van magnesium op het verlagen van de bloeddruk is echter klein en het gebruik van magnesiumsupplementen speelt in de praktijk geen grote rol.

Magnesiumtekort en de relatie met hoge bloeddruk

Een magnesiumtekort kan een significante rol spelen bij het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Magnesium is namelijk betrokken bij het ontspannen van de bloedvaten en het reguleren van de bloeddruk.

Wanneer er een tekort aan magnesium in het lichaam is, kunnen er veranderingen optreden in het cardiovasculaire systeem die uiteindelijk kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt door middel van voeding of eventueel supplementen, om zo de mogelijke relatie tussen magnesiumtekort en hoge bloeddruk te voorkomen of te verminderen.

Voeding rijk aan magnesium

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Hier zijn enkele opties:

 • Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet.
 • Noten en zaden, waaronder amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten.
 • Vis, met name zalm en makreel.
 • Avocado’s.
 • Bananen.
 • Volkoren granen zoals quinoa en bruine rijst.
 • Bonen en peulvruchten zoals zwarte bonen, linzen en kikkererwten.

Andere Factoren die een Rol Spelen bij het Verlagen van de Bloeddruk

Bloedsuikerspiegels en glycemische index, appelciderazijn, knoflook, arginine, en verschillende kruiden kunnen allemaal een positieve invloed hebben op het verlagen van de bloeddruk.

Benieuwd naar hoe deze factoren werken? Lees verder!

Bloedsuikerspiegels en glycemische index

Bloedsuikerspiegels en de glycemische index spelen een rol bij het verlagen van de bloeddruk. Het reguleren van de bloedsuikerspiegels kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk.

Voedingsmiddelen met een lage glycemische index hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel en kunnen dus gunstig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk. Daarentegen kunnen voedingsmiddelen met een hoge glycemische index de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en daarmee de bloeddruk verhogen.

Het kiezen voor voeding met een lage glycemische index kan dus bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Bloeddrukverlagende eigenschappen van appelciderazijn

Appelciderazijn heeft bloeddrukverlagende eigenschappen. Het wordt gezegd dat het azijnzuur in appelciderazijn kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Er zijn echter nog geen sterke wetenschappelijke bewijzen die dit ondersteunen.

Verder onderzoek is nodig om de effectiviteit van appelciderazijn als bloeddrukverlagend middel te bevestigen.

Knoflook en de effecten op de bloeddruk

Knoflook is een natuurlijk ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende culturen vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid. Wat betreft de bloeddruk kan knoflook een positief effect hebben.

Studies suggereren namelijk dat knoflook kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Dit komt doordat knoflook bepaalde stoffen bevat die de bloedvaten kunnen ontspannen, wat leidt tot een lagere bloeddruk.

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan knoflook een natuurlijke en smakelijke manier zijn om je bloeddruk onder controle te houden.

De rol van arginine bij het verlagen van de bloeddruk

Arginine is een aminozuur dat een rol kan spelen bij het verlagen van de bloeddruk. Het kan helpen de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloeddruk kan dalen. Arginine wordt in het lichaam omgezet in stikstofmonoxide, een stof die de bloedvaten ontspant.

Dit kan resulteren in een lagere bloeddruk. Hoewel arginine enig potentieel heeft als natuurlijke behandeling voor hoge bloeddruk, is er nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen.

Het kan echter nuttig zijn om voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine, zoals vis, gevogelte, noten en zaden, op te nemen in een gezond dieet.

Kruiden en hun bijdrage aan het verlagen van de bloeddruk

Kruiden kunnen een positieve invloed hebben op het verlagen van de bloeddruk. Enkele kruiden die hierbij kunnen helpen zijn:

 1. Basilicum: Dit kruid bevat antioxidanten die de bloedvaten kunnen ontspannen en de bloeddruk kunnen verlagen.
 2. Kaneel: Kaneel kan helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid, waardoor de bloedsuikerspiegel kan dalen en indirect ook de bloeddruk kan verlagen.
 3. Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, wat kan leiden tot een lagere bloeddruk.
 4. Kurkuma: Deze specerij bevat curcumine, een stof met ontstekingsremmende werking die ook invloed kan hebben op het verlagen van de bloeddruk.
 5. Knoflook: Knoflook heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om de bloedvaten te ontspannen en zo de bloeddruk te verlagen.

Conclusie: Magnesium als Natuurlijke Oplossing voor een Hoge Bloeddruk

Magnesium kan een natuurlijke oplossing zijn voor het verlagen van een hoge bloeddruk. Het heeft een vaatverwijdend en bloeddrukverlagend effect, wat gunstig kan zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.

Het reguleren van de bloedsuikerspiegels en het ontspannen van de bloedvaten zijn belangrijke voordelen van magnesium. Voeg magnesiumrijk voedsel toe aan je dieet en overweeg om supplementen te nemen om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen.

Tips en Adviezen om een Hoge Bloeddruk te Verlagen

Hier zijn enkele tips en adviezen om een hoge bloeddruk te verlagen:

 1. Eet een gezond dieet: Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen. Beperk de inname van zout en verzadigd vet.
 2. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige intensiteitsoefeningen te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
 3. Beheers stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op de bloeddruk. Neem de tijd om te ontspannen en gebruik technieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen.
 4. Stop met roken: Roken kan de bloeddruk verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Als u rookt, probeer dan manieren te vinden om te stoppen.
 5. Vermijd overmatig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hoge bloeddruk. Beperk uw alcoholinname tot maximaal één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen.

Meer over ‘Magnesium’

Het mineraal magnesium is een stille kracht in onze levens. Het speelt een rol bij honderden processen in ons lichaam en kan ons helpen in tal van situaties. Als je ooit hebt gestruggeld met hoge bloeddruk, kan magnesium een verschil maken. Daarnaast biedt het ook soelaas bij rugpijn en kan het zelfs effectief zijn bij zenuwpijn.

We leven in een stressvolle wereld, maar wist je dat magnesium en stress hand in hand gaan als het aankomt op ontspanning? Het kan ook bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en zelfs helpen om je energie een boost te geven.

Als je je afvraagt hoeveel magnesium per dag je nodig hebt, is dat een goede vraag met een complex antwoord. Het is belangrijk om te weten wanneer je te veel magnesium gebruikt, en wat het juiste moment is om magnesium in te nemen.

Voor degenen die nieuw zijn met dit mineraal en zich afvragen of ze het als supplement moeten slikken, zijn er veel aspecten om te overwegen, inclusief mogelijke bijwerkingen zoals vocht vasthouden. Bij magnesium gebruik moet men ook nagaan of het altijd veilig is om te gebruiken. Het antwoord vind je in onze blog: Mag je magnesium altijd gebruiken.

Tot slot, kwaliteit is key. Lees daarom zeker meer over goede magnesium en ontdek welke magnesium het beste bij jouw levensstijl past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het effect van magnesium op hoge bloeddruk?

Magnesium helpt de bloedvaten te ontspannen en kan bijdragen aan bloeddrukregulatie, waardoor het een nuttig supplement kan zijn tegen hoge bloeddruk.

2. Kunnen voeding en beweging helpen om de bloeddruk te verlagen?

Ja! Een gezonde levensstijl, waaronder goede voeding en regelmatige beweging, is essentieel voor bloeddrukcontrole en kan het risico op hypertensie en hart- en vaatziekten verminderen.

3. Zijn er risicofactoren voor hoge bloeddruk?

Enkele risicofactoren voor hoge bloeddruk zijn genetische factoren, omgevingsfactoren zoals stress, en voedingsmiddelen die de bloeddruk kunnen verhogen. Het is belangrijk om deze factoren te kennen en waar mogelijk aan te pakken.

4. Is er een verband tussen vitamine D en bloeddruk?

Er is onderzoek gedaan naar de rol van vitamine D bij het reguleren van de hartslag en het ontspannen van de bloedvaten. Te veel vitamine D kan echter leiden tot te lage bloeddruk, dus het is belangrijk om de juiste balans te vinden.

5. Zijn er natuurlijke manieren om mijn bloeddruk te verlagen?

Ja, er zijn veel natuurlijke manieren om de bloeddruk te verlagen. Dit kan variëren van veranderingen in dieet tot regelmatige beweging, en het gebruik van supplementen zoals magnesium tegen hoge bloeddruk.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium tegen Hoge Bloeddruk: Feiten en Fictie (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips