In dit artikel

Magnesium voor Meer Energie: Hoe Werkt Dat? (2023)

In dit artikel

Voel je je vaak moe en lusteloos, zelfs na een goede nachtrust? Dit is iets wat ik ook vaak hoorde, en als gevolg daarvan ben ik onderzoek gaan doen. Wat bleek? Magnesium kan een sleutelrol spelen in het verhogen van je energieniveau.

In dit blogartikel zullen we samen ontdekken hoe magnesium ons kan helpen om meer energie te krijgen. Laten we beginnen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan energieproductie, spierontspanning en zenuwprikkeloverdracht.
 • Een magnesiumtekort kan leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en lusteloosheid, wat het energieniveau negatief beïnvloedt.
 • Voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten en zaden bevatten magnesium en kunnen helpen om het magnesiumniveau te verhogen. Het nemen van een magnesiumsupplement kan ook een optie zijn.
 • Magnesium heeft niet alleen voordelen voor energie en vitaliteit, maar speelt ook een rol bij stressmanagement en andere gezondheidsvoordelen, zoals een goede werking van het zenuwstelsel en gezonde botten en spieren.

Wat is magnesium en waarom is het belangrijk?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het functioneren van ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties, waaronder energieproductie, spiercontractie en zenuwprikkeloverdracht.

Een voldoende niveau van magnesium is dus belangrijk voor een optimale gezondheid en vitaliteit.

Functies van magnesium in het lichaam

Magnesium speelt een cruciale rol in het lichaam door energie te genereren en stress tegen te gaan. Het is betrokken bij meer dan 300 biologische reacties, waaronder spierontspanning, botversterking en het onderhouden van een goede hartgezondheid.

Magnesium draagt ook bij aan ons vermogen om goed te slapen en ons humeur in stand te houden. Tijdens periodes van fysieke of emotionele stress heeft ons lichaam meer magnesium nodig.

Als we onvoldoende binnenkrijgen, kunnen symptomen zoals vermoeidheid en lusteloosheid optreden. Magnesium werkt samen met andere essentiële voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D om onze gezondheid op peil te houden.

Dat betekent dat een evenwichtige inname van deze voedingsstoffen essentieel is voor ons welzijn.

Effecten van magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende effecten hebben op het lichaam. Het kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid, wat het energieniveau negatief beïnvloedt. Daarnaast kan een tekort aan magnesium ook spierkrampen en -zwakte veroorzaken, wat de dagelijkse activiteiten bemoeilijkt.

Bovendien heeft magnesium ook invloed op de gezondheid van botten en zenuwen. Het is belangrijk om op te merken dat ongeveer de helft van de mensen een tekort aan magnesium heeft, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt om deze negatieve effecten te voorkomen.

Verander je magnesiuminname om je energie en vitaliteit te verbeteren.

Symptomen en oorzaken van magnesiumtekort

Symptomen van een tekort aan magnesium kunnen zijn: spierkrampen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd concentratievermogen. Enkele mogelijke oorzaken van magnesiumtekort zijn een ongezond dieet, bepaalde medicijnen, stress en ziekten zoals diabetes of de ziekte van Crohn.

Symptomen van een tekort aan magnesium

Een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende symptomen, zoals:

 • Vermoeidheid en zwakte
 • Spierkrampen en – trillingen
 • Gevoeligheid voor geluiden en licht
 • Slaapproblemen
 • Verlies van eetlust en gewichtsverlies
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn en migraine

Mogelijke oorzaken van magnesiumtekort

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een magnesiumtekort:

 • Onvoldoende inname van magnesiumrijk voedsel, zoals groene bladgroenten, noten en zaden.
 • Een dieet dat veel bewerkte voedingsmiddelen bevat, wat vaak resulteert in een lage magnesiuminname.
 • Alcoholmisbruik kan leiden tot uitputting van magnesiumvoorraden in het lichaam.
 • Chronische stress kan de opname en absorptie van magnesium beïnvloeden.
 • Medicijnen zoals diuretica en antibiotica kunnen de uitscheiding van magnesium verhogen.
 • Maagdarmproblemen zoals prikkelbare darmsyndroom of coeliakie kunnen ervoor zorgen dat het lichaam minder magnesium kan absorberen.
 • Oudere leeftijd kan de opname en het behoud van magnesium verminderen.

Hoe kan ik mijn magnesiumniveau verhogen?

Om mijn magnesiumniveau te verhogen kan ik kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium of een magnesiumsupplement nemen.

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Magnesium is aanwezig in verschillende voedingsmiddelen die we dagelijks eten. Deze voedingsmiddelen bevatten een goede hoeveelheid magnesium die ons kan helpen om meer energie te krijgen. Enkele van deze magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn:

 • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet
 • Noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten en pompoenpitten
 • Avocado’s
 • Bananen
 • Volkoren granen, zoals havermout, quinoa en volkoren brood
 • Vis, met name zalm en makreel
 • Bonen en peulvruchten, zoals zwarte bonen en linzen

Overwegingen bij het kiezen van een magnesiumsupplement

Bij het kiezen van een magnesiumsupplement zijn er een paar belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Ten eerste is het essentieel om te controleren of het supplement goed wordt opgenomen door het lichaam.

Kies voor een supplement dat gebruik maakt van goed opneembare vormen van magnesium, zoals magnesiumcitraat of magnesiummalaat. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de dosering en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium in het supplement.

Deze informatie vind je meestal op de verpakking. Tot slot is het altijd verstandig om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het merk te controleren voordat je een magnesiumsupplement koopt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium

Ik heb ontdekt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium varieert afhankelijk van geslacht en leeftijd. Voor volwassen mannen wordt een inname van ongeveer 350-400 mg per dag aanbevolen, terwijl vrouwen 280-300 mg nodig hebben.

Tieners hebben tussen de 240-410 mg magnesium per dag nodig, afhankelijk van hun leeftijd en geslacht. Het is belangrijk om te weten dat zwangere vrouwen en mensen met bepaalde medische aandoeningen mogelijk meer magnesium nodig hebben.

Een evenwichtige voeding met voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen kan helpen om voldoende magnesium binnen te krijgen.

Magnesium voor meer energie en vitaliteit

Magnesium is essentieel voor onze energieproductie en speelt een belangrijke rol bij het omzetten van voedingsstoffen naar bruikbare energie in ons lichaam.

Magnesium en stressmanagement

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezond stressniveau. Het mineraal helpt bij het ontspannen van de spieren en het kalmeren van het zenuwstelsel, waardoor het lichaam beter in staat is om met stress om te gaan.

Daarnaast kan magnesiumtekort leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid, wat de stressreactie van het lichaam kan verergeren. Door voldoende magnesium binnen te krijgen, kun je stress beter beheersen en meer energie hebben voor de dagelijkse taken.

Andere gezondheidsvoordelen van magnesium

Magnesium heeft niet alleen voordelen voor meer energie en stressvermindering, maar het biedt ook andere gezondheidsvoordelen. Zo is magnesium essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan gezonde botten en spieren.

Daarnaast speelt magnesium een rol bij de regulering van de bloeddruk en het behoud van een gezond hartritme. Het mineraal kan ook helpen bij het verminderen van ouderdomsgerelateerde klachten en het bevorderen van een goede nachtrust.

Magnesium is dus niet alleen belangrijk voor onze energie en vitaliteit, maar heeft ook diverse andere gunstige effecten op onze gezondheid.

Aanbevelingen voor het gebruik van magnesiumsupplementen

Ik raad aan om magnesiumsupplementen te gebruiken als je merkt dat je symptomen ervaart van magnesiumtekort, zoals vermoeidheid, spierkrampen en lusteloosheid. Het is belangrijk om eerst te overleggen met een gezondheidsprofessional om de juiste dosering en het juiste type supplement te bepalen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te streven naar een evenwichtige voeding die rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals donkergroene bladgroenten, noten en zaden, en volle granen.

Het combineren van voeding en supplementen kan helpen om je magnesiumgehalte op peil te houden en zo meer energie en vitaliteit te ervaren.

Meer over ‘Magnesium’

Het mineraal magnesium is een stille kracht in onze levens. Het speelt een rol bij honderden processen in ons lichaam en kan ons helpen in tal van situaties. Als je ooit hebt gestruggeld met hoge bloeddruk, kan magnesium een verschil maken. Daarnaast biedt het ook soelaas bij rugpijn en kan het zelfs effectief zijn bij zenuwpijn.

We leven in een stressvolle wereld, maar wist je dat magnesium en stress hand in hand gaan als het aankomt op ontspanning? Het kan ook bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en zelfs helpen om je energie een boost te geven.

Als je je afvraagt hoeveel magnesium per dag je nodig hebt, is dat een goede vraag met een complex antwoord. Het is belangrijk om te weten wanneer je te veel magnesium gebruikt, en wat het juiste moment is om magnesium in te nemen.

Voor degenen die nieuw zijn met dit mineraal en zich afvragen of ze het als supplement moeten slikken, zijn er veel aspecten om te overwegen, inclusief mogelijke bijwerkingen zoals vocht vasthouden. Bij magnesium gebruik moet men ook nagaan of het altijd veilig is om te gebruiken. Het antwoord vind je in onze blog: Mag je magnesium altijd gebruiken.

Tot slot, kwaliteit is key. Lees daarom zeker meer over goede magnesium en ontdek welke magnesium het beste bij jouw levensstijl past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de rol van magnesium voor meer energie?

Magnesium speelt een cruciale rol in talrijke lichaamsfuncties en draagt bij aan een energieboost.

2. Hoe beïnvloedt magnesiumgebrek onze gezondheid?

Een magnesiumtekort kan leiden tot verstoring van de elektrolytenbalans en kan ook andere lichaamsfuncties beïnvloeden, wat resulteert in vermoeidheid en stress.

3. Hoe kunnen we ons lichaam helpen beter magnesium te absorberen?

Een gebalanceerde voeding, rijk aan voedingsbronnen van magnesium zoals bladgroenten en noten, kan de magnesiumabsorptie verbeteren. Magnesiumsuppletie kan ook worden overwogen als behandeling bij tekorten.

4. Is magnesiumvoeding voldoende voor stressverlichting?

Ja, het behouden van een goede magnesiumbalans door middel van magnesiumrijke voeding helpt bij het verlichten van stress en het bevorderen van algehele welzijn.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium voor Meer Energie: Hoe Werkt Dat? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips