In dit artikel

Magnesium en Constipatie: Oorzaken en Oplossingen (2023)

In dit artikel

Heb je last van constipatie en ben je op zoek naar een natuurlijke oplossing? Je bent niet de enige, ik heb het ook ervaren en vond uiteindelijk dat magnesium nuttig kan zijn. Deze blogpost zal je inzicht geven in waarom constipatie optreedt, hoe magnesium de stoelgang kan bevorderen, en andere natuurlijke remedies om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

Lees verder, het is tijd om je darmgezondheid terug te winnen met eenvoudige oplossingen.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium speelt een vitale rol in de spijsvertering en kan helpen bij het bevorderen van een soepele stoelgang.
 • Gebrek aan vezels, onvoldoende waterinname, gebrek aan lichamelijke activiteit en medicatiegebruik kunnen allemaal bijdragen aan constipatie.
 • Magnesiumsupplementen kunnen dienen als natuurlijke laxeermiddelen om constipatie te verlichten, maar de juiste dosering is belangrijk.
 • Naast magnesium zijn er ook andere oplossingen voor constipatie, zoals voldoende water drinken, het gebruik van vlozaad en het eten van natuurlijke laxerende voedingsmiddelen.

Wat is constipatie en wat zijn de oorzaken?

Constipatie is een veelvoorkomend darmprobleem waarbij de stoelgang moeilijk of minder frequent is dan normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstoorde spijsvertering, gebrek aan vezels, onvoldoende waterinname, gebrek aan lichamelijke activiteit en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Verstoorde spijsvertering

Een verstoorde spijsvertering kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een gebrek aan vezels en water in ons dieet. Deze factoren kunnen leiden tot verstopping en darmklachten.

Magnesium speelt een vitale rol in onze spijsvertering, omdat het helpt water naar onze darmen te trekken. Dit bevordert de stoelgang en kan verlichting bieden bij constipatie. Te weinig magnesium in ons lichaam kan leiden tot symptomen zoals verstopping, spierkrampen en vermoeidheid.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende van dit essentiële mineraal binnenkrijgen.

Gebrek aan vezels

Een gebrek aan vezels in ons dieet kan een van de oorzaken zijn van constipatie. Vezels zijn belangrijk omdat ze helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het stimuleren van de stoelgang.

Het eten van voldoende vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt, waardoor het gemakkelijker door de darmen kan bewegen. Wanneer we niet genoeg vezels consumeren, kunnen onze ontlasting hard en moeilijk te passeren worden, wat leidt tot constipatie.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende vezelrijke voedingsmiddelen in ons dieet opnemen, zoals volle granen, groenten, fruit en peulvruchten, om een goede stoelgang te bevorderen.

Onvoldoende waterinname

Onvoldoende waterinname kan een van de oorzaken zijn van constipatie. Water is essentieel voor een goede spijsvertering en een soepele stoelgang. Als je niet genoeg water drinkt, kan je ontlasting uitdrogen en moeilijk worden om door de darmen te bewegen.

Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken om constipatie te voorkomen en je darmen gezond te houden.

Gebrek aan lichamelijke activiteit

Wanneer we niet genoeg lichaamsbeweging krijgen, kan dit ook een oorzaak zijn van constipatie. Het gebrek aan beweging vertraagt de spijsvertering en kan ervoor zorgen dat de spieren in de darmen niet goed werken.

Dit kan leiden tot een verstoorde stoelgang en constipatie. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen en een actieve levensstijl te hebben om de stoelgang te bevorderen.

Medicatiegebruik

Medicijnen kunnen de spijsvertering beïnvloeden en constipatie veroorzaken. Sommige medicijnen, zoals pijnstillers, antidepressiva en ijzersupplementen, kunnen de stoelgang vertragen.

Het is belangrijk om met uw arts te praten als u merkt dat uw medicatie constipatie veroorzaakt. Mogelijk kan uw arts een alternatief medicijn voorschrijven of andere maatregelen nemen om de constipatie te verlichten.

Het is ook belangrijk om de juiste dosering van medicijnen in te nemen en eventuele bijwerkingen aan uw arts te melden.

Oplossingen voor constipatie met magnesium

Magnesium kan worden gebruikt als laxeermiddel om constipatie te verlichten.

Magnesium als laxeermiddel

Magnesium kan dienen als een natuurlijk laxeermiddel bij constipatie. Het is een mineraal dat kan helpen om de stoelgang te bevorderen en de darmen te stimuleren. Magnesium trekt vocht aan naar de darmen, wat kan bijdragen aan een soepelere stoelgang.

Het kan ook helpen bij het ontspannen van de spieren in de darmwand, waardoor eventuele verkrampingen verminderd worden. Het is belangrijk om de juiste dosering van magnesium in te nemen, omdat te veel ervan diarree kan veroorzaken.

Het gebruik van magnesium als laxeermiddel kan een tijdelijke oplossing zijn, dus het is belangrijk om ook andere adviezen op te volgen om constipatie op lange termijn te voorkomen.

– Voordelen van magnesium

Naast het feit dat magnesium kan dienen als een laxeermiddel, heeft het mineraal ook andere voordelen voor het lichaam. Magnesium is essentieel voor de opname van ijzer en speelt een rol bij het behoud van gezonde botten en spieren.

Voordelen van magnesium

Magnesium heeft verschillende voordelen als het gaat om het verlichten van constipatie. Het kan helpen bij het bevorderen van de stoelgang doordat het water naar de darmen trekt. Bovendien kan magnesium symptomen van magnesiumtekort verminderen, zoals spierkrampen, slapeloosheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Het is echter belangrijk om de juiste dosering te volgen en niet te veel magnesium in te nemen, omdat dit diarree kan veroorzaken. Magnesium is een zachte oplossing voor constipatie, maar geen blijvende.

Verschillende vormen van magnesium

Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar die kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. Enkele veelvoorkomende vormen zijn:

 • Magnesiumcitraat: deze vorm wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam en kan de stoelgang bevorderen.
 • Magnesiumoxide: dit type magnesium wordt minder goed opgenomen, maar kan nog steeds effectief zijn bij het verlichten van constipatie.
 • Magnesiumglycinaat: deze vorm van magnesium heeft een hogere biologische beschikbaarheid en kan spierspanning verminderen.

Hoeveel magnesium per dag innemen

Ik neem dagelijks de aanbevolen dosis magnesium in, wat kan variëren van 200 tot 400 milligram, afhankelijk van mijn individuele behoeften. Het is belangrijk om te onthouden dat het innemen van te veel magnesium diarree kan veroorzaken, dus ik zorg ervoor dat ik binnen de aanbevolen dosering blijf.

Door regelmatig de juiste hoeveelheid magnesium in te nemen, kan ik mijn stoelgang verbeteren en constipatie verlichten. Het is altijd verstandig om uw arts te raadplegen voordat u begint met het innemen van supplementen, om ervoor te zorgen dat u de juiste dosering voor uw specifieke situatie gebruikt.

Andere oplossingen voor constipatie

– Genoeg water drinken helpt bij de stoelgang.

– Vlozaad kan ook helpen bij constipatie.

– Natuurlijke laxerende voedingsmiddelen kunnen verlichting bieden.

– Regelmatige lichaamsbeweging kan de spijsvertering verbeteren.

– Pas dieet en levensstijl aan om constipatie te voorkomen.

Lees verder voor meer tips en advies over hoe constipatie te behandelen.

Voldoende water drinken

Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van constipatie. Water helpt bij het soepel houden van de ontlasting en zorgt ervoor dat de vezels in het spijsverteringsstelsel goed kunnen werken.

Het drinken van voldoende water zorgt er ook voor dat de ontlasting niet te hard wordt, waardoor het gemakkelijker is om naar het toilet te gaan. Daarom is het belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken om constipatie te voorkomen en een goede darmgezondheid te behouden.

Gebruik van vlozaad

Vlozaad is een natuurlijke oplossing voor constipatie. Het bevat veel vezels die helpen bij het verbeteren van de stoelgang. Vlozaad kan water aantrekken en de ontlasting zachter maken, wat constipatie kan verlichten.

Het kan ook helpen bij het verminderen van buikpijn en het voorkomen van verstopping. Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het gebruik van vlozaad, omdat dit zal helpen om de vezels beter te laten werken en uitdroging te voorkomen.

Natuurlijke laxerende voedingsmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke voedingsmiddelen die een laxerend effect kunnen hebben. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen bij het bevorderen van de stoelgang en constipatie verlichten. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Pruimen: Pruimen staan ​​bekend om hun laxerende eigenschappen vanwege hun hoge gehalte aan vezels en sorbitol.
 2. Abrikozen: Abrikozen zijn rijk aan vezels en bevatten natuurlijke suikers die de darmbewegingen stimuleren.
 3. Kiwi’s: Kiwi’s bevatten een enzym genaamd actinidine, dat kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van de stoelgang.
 4. Appels: Appels zijn rijk aan oplosbare vezels, zoals pectine, die de darmbewegingen kunnen stimuleren en constipatie verminderen.
 5. Bosbessen: Bosbessen zijn rijk aan antioxidanten en vezels, wat kan helpen bij het reguleren van de stoelgang.
 6. Chiazaad: Chiazaad bevat veel vezels en kan helpen bij het verzachten van ontlasting en het bevorderen van een regelmatige stoelgang.

Voldoende lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van constipatie. Door te bewegen worden de spieren in de darmen gestimuleerd, wat helpt bij het bevorderen van de stoelgang.

Daarnaast kan lichaamsbeweging ook helpen om stress te verminderen, wat weer kan bijdragen aan een gezonde darmfunctie. Het is aanbevolen om minstens 30 minuten per dag matig intensieve activiteit te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, om de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen.

Aanpassingen in dieet en levensstijl

Om constipatie te verminderen, kunnen aanpassingen in je dieet en levensstijl helpen. Hier zijn enkele tips:

 1. Eet een vezelrijk dieet: Voeg voedingsmiddelen toe zoals volkoren granen, groenten, fruit en bonen om de stoelgang te bevorderen.
 2. Zorg voor voldoende hydratatie: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat kan bijdragen aan constipatie.
 3. Doe regelmatige lichaamsbeweging: Blijf actief en beweeg regelmatig om de darmactiviteit te stimuleren.
 4. Vermijd het ophouden van de stoelgang: Wanneer je aandrang voelt, probeer dan niet de stoelgang op te houden maar ga naar het toilet.
 5. Beheers stressniveaus: Stress kan invloed hebben op je spijsvertering, dus zoek manieren om stress te verminderen zoals yoga of meditatie.
 6. Maak veranderingen in je eetpatroon geleidelijk: Verander je dieet stapsgewijs om je lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan nieuwe voedingsgewoonten.
 7. Overweeg natuurlijke remedies tegen obstipatie: Sommige mensen vinden verlichting door het gebruik van natuurlijke laxerende middelen zoals senna bladeren of aloë vera sap.

Wanneer naar de dokter?

Het is belangrijk om naar de dokter te gaan als je last hebt van ernstige of aanhoudende constipatie, bijkomende symptomen ervaart, medicatie gebruikt of een medische aandoening hebt.

Raadpleeg altijd een professional voor deskundig advies. Lees verder om meer te weten te komen over magnesium en constipatie.

Ernstige of aanhoudende constipatie

Als de constipatie ernstig of aanhoudend is, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Ernstige constipatie kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die professionele aandacht vereisen.

Het kan ook nodig zijn om de symptomen te behandelen met medicatie of andere medische interventies. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen van een arts als je last hebt van ernstige of aanhoudende constipatie, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn, gewichtsverlies of bloed in de ontlasting.

Een professionele beoordeling kan helpen om de oorzaak van de constipatie vast te stellen en de juiste behandeling toe te passen.

Bijkomende symptomen

Bijkomende symptomen van constipatie kunnen variëren, maar kunnen onder andere buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en vermoeidheid omvatten. Deze symptomen kunnen verschillen per persoon en ook afhangen van de ernst van de constipatie.

Het is belangrijk om te weten dat constipatie soms een symptoom kan zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een darmaandoening of een disfunctie van de schildklier. Als u naast constipatie andere symptomen ervaart, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional om de mogelijke oorzaken te laten onderzoeken.

Medicatie of medische aandoeningen

Sommige medicijnen kunnen constipatie veroorzaken als bijwerking. Het kan zijn dat ze de darmbewegingen vertragen, waardoor de stoelgang moeilijker wordt. Ook bepaalde medische aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom of schildklierproblemen, kunnen constipatie veroorzaken.

Als je last hebt van aanhoudende of ernstige constipatie en je gebruikt medicijnen of hebt een medische aandoening, is het belangrijk om een professional te raadplegen voor advies over de beste aanpak.

Advies van een professional

Als professional op dit gebied zou ik je aanraden om bij langdurige of ernstige constipatie altijd een arts te raadplegen. Zij kunnen de onderliggende oorzaak van de constipatie vaststellen en een passende behandeling aanbevelen.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat magnesium een zacht alternatief is voor het verlichten van constipatie, maar het is geen blijvende oplossing. Het is altijd het beste om een gezonde levensstijl na te streven met voldoende hydratatie, vezelrijk dieet en regelmatige lichaamsbeweging om constipatie te voorkomen.

Raadpleeg een professional voor specifiek advies op basis van jouw individuele situatie.

Afsluiting

Het is duidelijk dat magnesium een effectieve oplossing kan bieden bij het verlichten van constipatie. Door zijn vermogen om water naar de darmen te trekken en de stoelgang te bevorderen, kan magnesium helpen om obstipatie te verlichten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat magnesium geen blijvende oplossing is voor constipatie. Andere aspecten zoals voldoende hydratatie, vezelrijk dieet, regelmatige lichaamsbeweging en aanpassingen in het eetpatroon en levensstijl kunnen ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering en stoelgang.

Het is altijd raadzaam om een ​​professional te raadplegen als de constipatie ernstig of aanhoudend is of als er bijkomende symptomen zijn.

Meer over ‘Magnesium’

Wist je dat magnesium een van de meest veelzijdige mineralen is die er zijn? Ja, het is waar! Het speelt een sleutelrol in tal van lichaamsfuncties. Van het reguleren van onze spieren en zenuwen tot het ondersteunen van ons immuunsysteem, magnesium is werkelijk een onmisbaar element in onze gezondheid. Maar wat gebeurt er als je een overschot aan magnesium binnenkrijgt? Wel, in sommige gevallen kan dat leiden tot magnesium diarree.

De veelzijdigheid van magnesium maakt het ook interessant voor specifieke gevallen. Ben je bezorgd over magnesium haaruitval? Of misschien ben je nieuwsgierig naar het effect van magnesium water op je gezondheid? Zelfs in de wereld van uitgaan en feesten kan magnesium een rol spelen, zoals bij het gebruik van magnesium xtc.

Magnesium kan ook interacties hebben met andere medicijnen. Als je statines gebruikt, bijvoorbeeld, kan de combinatie met magnesium interessante effecten hebben. Lees meer over statines en magnesium om erachter te komen. Ook zijn er mensen die zweren bij magnesium tegen snurken en zelfs bij hielspoor magnesium als een manier om van chronische pijn af te komen.

Maar magnesium is niet altijd de held van het verhaal. Het kan ook enkele complicaties veroorzaken zoals magnesium obstipatie of magnesium constipatie. In andere gevallen kan het juist een kalmerend effect hebben op de stresshormoon cortisol. Meer weten? Duik dan in het onderwerp cortisol magnesium.

Zoals je kunt zien, zijn de toepassingen van magnesium bijna eindeloos. Of je nu wilt afvallen met magnesium, begrijpen hoe het een laxerend effect kan hebben, of onderzoeken hoe het invloed kan hebben op hypermobiliteit en paniekaanvallen, er is een schat aan informatie beschikbaar voor jou. En natuurlijk, als je jouw magnesium bloedwaarden wilt begrijpen, hebben we daar ook een uitgebreide gids voor.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de relatie tussen magnesium en constipatie?

Magnesium kan vocht aantrekken in de darmen, wat helpt bij het verlichten van constipatie, maar een tekort aan magnesium kan ook verkrampen en verstopping veroorzaken.

2. Hoe kunnen voedingssupplementen voor stoelgang helpen tegen constipatie?

Met voldoende vezels in je dieet en supplementen zoals magnesium, kun je je stoelgang verbeteren en constipatie behandelen.

3. Welke leefgewoonten kunnen constipatie veroorzaken?

Onvoldoende vochtinname, gebrek aan lichaamsbeweging, stress, medicatiegebruik, zwangerschap, veranderingen in eetpatroon en ouderdom kunnen allemaal bijdragen aan constipatie.

4. Heeft een hoge magnesiuminname invloed op mijn spijsvertering?

Ja, een hoge magnesiuminname kan helpen om de stoelgang te bevorderen en constipatie te verminderen door het aantrekken van vocht in de darmen.

5. Wat zijn enkele tips voor een gezonde spijsvertering om constipatie te voorkomen?

Eet voldoende vezels, drink genoeg water, blijf actief, vermijd stress en gebruik zo nodig voedingssupplementen voor stoelgang zoals magnesium ter preventie van constipatie.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium en Constipatie: Oorzaken en Oplossingen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips