In dit artikel

Gebruik van Magnesium Citraat tegen Spierkramp (2023)

In dit artikel

Ervaar jij ook weleens die vervelende spierkrampen na een intensieve training of zelfs midden in de nacht? Een situatie die ik maar al te goed ken. Maar wist je dat zo’n nare verstijving vaak een teken is van een magnesiumtekort? In dit artikel deel ik mijn bevindingen over het gebruik van magnesiumcitraat tegen spierkramp.

We zullen niet alleen de oorzaken van spierkramp onderzoeken, maar ook hoe magnesiumcitraat kan helpen om deze onnodige pijn te verminderen. Lees verder en ontdek hoe je die verlammende krampen kunt voorkomen!

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen en kan helpen bij het verminderen van spierkrampen.
 • Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen, en het innemen van magnesiumcitraat-supplementen kan dit tekort aanvullen.
 • Het eten van voeding rijk aan magnesium, zoals donkergroene bladgroenten, noten en zaden, en vis, kan helpen om voldoende magnesium binnen te krijgen.
 • Magnesiumcitraat – supplementen zoals Plant O’Vitamins en MycoZen kunnen effectieve opties zijn om spierkrampen te verminderen.

Wat is Magnesium Citraat?

Magnesium Citraat is een vorm van magnesiumzout dat vaak wordt gebruikt als voedingssupplement vanwege de vele voordelen die het biedt voor het lichaam.

Oorsprong

Magnesiumcitraat ontstond als een oplossing voor magnesiumtekort en bijbehorende gezondheidsproblemen zoals spierkrampen. Het wordt verkregen uit het mineraal magnesium dat veel voorkomt in de aardkorst.

Mensen hebben het al eeuwenlang gebruikt om kwalen te behandelen. In de moderne tijd produceert de farmaceutische industrie nu magnesiumcitraat door citroenzuur en magnesiumcarbonaat te combineren.

Dit resulteert in een goed opneembare vorm van magnesium die mensen kunnen gebruiken om hun magnesiumniveaus aan te vullen, waardoor ze kramp, pijn en andere symptomen van een tekort kunnen verminderen.

Het is ook belangrijk om te weten dat oudere mensen vooral profiteren van magnesiumsupplementen om spierkrampen te verminderen omdat deze supplementen de neuromusculaire prikkeloverdracht lijken te verminderen.

Hoe werkt het?

Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Het werkt door het verhogen van de magnesiumspiegels in het bloed, wat kan helpen bij het verminderen van spierkrampen.

Magnesium is essentieel voor een goede spierfunctie en speelt een rol bij de regulatie van de neuromusculaire prikkeloverdracht. Door het aanvullen van magnesiumtekorten met magnesiumcitraatsupplementen, kunnen spieren ontspannen en kunnen spierkrampen worden verminderd.

Het is belangrijk om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium in te nemen om de optimale werking van de spieren te ondersteunen.

Voordelen

Magnesium Citraat heeft verschillende voordelen als het gaat om het verminderen van spierkrampen:

 1. Verhoogt de magnesiumstatus: Magnesium Citraat-supplementen kunnen helpen bij het aanvullen van een magnesiumtekort in het lichaam.
 2. Vermindert spierkrampen: Magnesium is direct betrokken bij de werking van spieren en een tekort kan leiden tot krampen. Het innemen van Magnesium Citraat kan helpen deze krampen te verminderen.
 3. Verbetering van sportprestaties: Magnesium speelt een rol bij spierkracht, spierontspanning en uithoudingsvermogen. Door je magnesiuminname aan te vullen met Magnesium Citraat, kun je mogelijk je sportprestaties verbeteren.
 4. Kan neuromusculaire prikkeloverdracht verminderen: Ouderen kunnen baat hebben bij magnesiumsupplementen, omdat magnesium lijkt te helpen bij het verminderen van de overdracht van elektrische signalen tussen zenuwen en spieren, wat kan leiden tot minder spierkrampen.

Wat is Spierkramp?

Spierkramp is een plotselinge, onvrijwillige en pijnlijke samentrekking van spieren.

Oorzaken

Spierkramp kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is een tekort aan magnesium in het lichaam. Magnesium is essentieel voor het goed functioneren van de spieren en een tekort kan leiden tot ongewenste samentrekkingen en krampen.

Daarnaast kunnen factoren zoals uitdroging, overmatig sporten, een onevenwichtig dieet, en bepaalde medicijnen ook bijdragen aan het ontstaan van spierkrampen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de oorzaken van spierkramp en eventuele onderliggende problemen aan te pakken om verlichting te vinden.

Relatie met Magnesium

Magnesium en spieren hebben een sterke relatie met elkaar. Een tekort aan magnesium kan spierkrampen veroorzaken. Gelukkig kunnen magnesiumcitraat-supplementen helpen om dit tekort aan te vullen en spierkrampen te verminderen.

Vooral oudere mensen kunnen baat hebben bij magnesiumsupplementen, omdat magnesium de prikkeloverdracht in de spieren lijkt te verminderen en zo krampen kan verminderen. Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen om spierkrampen te voorkomen.

Hoe kun je je magnesiumstatus verhogen?

Je kunt je magnesiumstatus verhogen door het eten van voeding rijk aan magnesium en het gebruik van magnesiumsupplementen.

Voeding

Goede voeding is essentieel om voldoende magnesium binnen te krijgen en spierkrampen te voorkomen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium:

 • Donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • Noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten
 • Volkoren granen, waaronder havermout, quinoa en volkoren brood
 • Bonen en peulvruchten, zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen
 • Vis, zoals zalm, tonijn en makreel
 • Bananen
 • Avocado’s

Supplementen

Magnesiumcitraat-supplementen zijn een effectieve manier om je magnesiumtekort aan te vullen en spierkrampen te verminderen. Deze supplementen kunnen gemakkelijk worden ingenomen als tabletten of softgels, waardoor het handig is om je dagelijkse inname te verhogen. Enkele merken voedingssupplementen die magnesiumcitraat bevatten, zijn Plant O’Vitamins en MycoZen. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een arts voordat je deze supplementen inneemt, zodat je de juiste dosering kunt bepalen voor het voorkomen van spierkrampen. Naast supplementen is het ook essentieel om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen om de kans op spierkrampen te minimaliseren.

Wat zijn de beste magnesiumsupplementen?

Ik heb een aantal magnesiumsupplementen onderzocht en hier zijn degene die ik heb gevonden als de beste om aan te bevelen.

Naam van het SupplementVoordelen
Plant O’Vitamins MagnesiumcitraatDeze supplementen zijn veganistisch en bevatten een hoge dosis magnesium. Ze kunnen bijdragen aan het verminderen van spierkrampen en verbeteren van spierontspanning.
MycoZen MagnesiumcitraatNaast magnesium bevat MycoZen ook andere belangrijke mineralen en vitamines. Het kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen van de spieren.
MagnesiumcitraattablettenDeze zijn gemakkelijk in te nemen en kunnen nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met het slikken van capsules. Ze kunnen helpen bij het verhogen van de magnesiumstatus.
Magnesiumcitraat SoftgelsDeze softgels zijn een goede optie voor mensen die de voorkeur geven aan een vloeibare vorm van supplement. Ze kunnen helpen bij het verhogen van de magnesiuminname.

Het is belangrijk om te onthouden dat het altijd het beste is om eerst advies in te winnen bij een arts voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan je dieet. Hoewel deze supplementen kunnen helpen, is het ook belangrijk om een gezond dieet te volgen dat rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen.

Conclusie

Magnesium Citraat is een effectief middel tegen spierkrampen. Het kan helpen om een magnesiumtekort aan te vullen en de spieren te ontspannen. Het nemen van magnesiumcitraatsupplementen kan een goede strategie zijn om spierkrampen te verminderen en het algemene welzijn te verbeteren.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

De wereld van magnesium is verrassend veelzijdig en het soort magnesium dat je kiest kan een groot verschil maken. Eén van de populaire vormen is magnesium citraat, bekend om zijn efficiënte opname door het lichaam. Als je ooit hebt geworsteld met obstipatie, zou je gehoord kunnen hebben dat magnesium citraat een go-to oplossing is.

Maar magnesium citraat heeft ook zijn rivalen. Wat is het verschil tussen magnesium lactaat en citraat? Of misschien ben je nieuwsgierig naar het onderscheid tussen magnesium chelaat en citraat? Deze vragen kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van je gezondheidsbehoeften en levensstijl.

Buiten het gebied van spijsvertering, heeft magnesium citraat ook een rol te spelen in het tegengaan van spierkramp. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe magnesium citraat tegen kramp kan werken, hebben we daar ook een informatief stuk over. En voor mensen die last hebben van tinnitus, ja, er is een mogelijkheid dat magnesium citraat nuttig kan zijn.

Het gebruik van magnesium citraat reikt zelfs tot recreatieve drugsgebruikers die zich afvragen over de interactie tussen magnesium citraat en xtc. En net als elk ander supplement, zijn er potentiële bijwerkingen van magnesium citraat die je zou moeten kennen voordat je begint met het nemen van dit supplement.

Of je nu kiest voor een pil of voor magnesium citraat poeder, timing is alles. Lees meer over wanneer je magnesium citraat moet innemen om de maximale voordelen te behalen. En als je je ooit hebt afgevraagd over het verschil tussen magnesium en magnesium citraat, hebben we daar ook een verhelderend artikel over.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het gebruik van magnesiumcitraat tegen spierkramp?

Magnesiumcitraat wordt gebruikt om spierkramp te behandelen en te voorkomen door het magnesiumgehalte in het lichaam te verhogen.

2. Hoe helpt magnesium tegen spierkramp?

Magnesium, voornamelijk via magnesiumzouten of magnesiumtauraat, helpt bij het ontspannen van de spieren en vermindert de opbouw van melkzuren die tot spierpijn kunnen leiden.

3. Kan ik magnesiumcitraat suppletie gebruiken om een magnesiumtekort te voorkomen?

Ja, het nemen van magnesiumtabletten kan helpen om de magnesiuminname te verhogen, symptomen van een magnesiumtekort te voorkomen en helpt ook als natuurlijke remedies tegen spierkramp.

4. Zijn er andere vormen van magnesiumsupplementen die ik kan gebruiken?

Ja, naast tabletten en capsules, zijn er ook andere vormen zoals magnesiumolie en magnesiumzouten die populair zijn bij sporters voor het ontspannen van de spieren.

5. Wat zijn enkele voedingsbronnen van magnesium?

Voedingsbronnen rijk aan magnesium kunnen ook helpen om het magnesiumgehalte in je lichaam te verhogen om spierkramp te voorkomen. Enkele voorbeelden zijn groene bladgroenten, noten en zaden, volkoren granen, bonen en linzen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Gebruik van Magnesium Citraat tegen Spierkramp (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips