In dit artikel

Magnesium Citraat en de Impact op Ontlasting

In dit artikel

Heeft u last van constipatie en hebt u al van alles geprobeerd zonder succes? Dit is een probleem dat ik ook heb meegemaakt. Uit mijn uitgebreide onderzoek blijkt dat magnesium citraat een veilig en effectief middel kan zijn om dit obstakel te overwinnen.

In dit artikel neem ik u mee op ontdekkingsreis naar de werking van magnesium citraat, zijn voordelen, dosering en mogelijke bijwerkingen. Lees verder voor een gemakkelijkere ‘stoelgang’.

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium citraat kan helpen bij het verlichten van constipatie door de ontlasting soepeler te maken en de doorgang door de darmen te vergemakkelijken.
 • Het innemen van magnesium citraat supplementen kan helpen om een magnesiumtekort te voorkomen en ondersteunt spier- en zenuwfuncties, hartgezondheid en gezonde botten.
 • Magnesium citraat kan bescherming bieden tegen nierstenen en bijdragen aan een gezonder hart, bloedvaten en botten.
 • Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van magnesium citraat te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je met een supplement begint.

Wat is Magnesium Citraat?

Magnesium Citraat is een vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt als supplement vanwege de vele voordelen die het kan bieden voor ons lichaam.

Functie van magnesium

Magnesium speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het draagt bij aan de regulering van spier- en zenuwfuncties, ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij de productie van eiwitten.

Daarnaast is magnesium essentieel voor de energieproductie in het lichaam. Het bevordert de intestinale motiliteit door zijn effect op het vermogen om samen te trekken en te ontspannen.

Hierdoor kan magnesium citraat helpen bij problemen zoals constipatie. Let wel op, een hoge dosis kan bijwerkingen veroorzaken zoals diarree en irritatie van het maag-darmkanaal. Daarom is het belangrijk om de juiste dosering te volgen en altijd een arts of apotheker te raadplegen voordat je met een supplement begint.

Vormen van magnesium

Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar, waaronder magnesium citraat. Magnesium citraat is een van de meest voorkomende vormen van magnesiumsupplementen. Het wordt veel gebruikt vanwege de goede absorptie in het lichaam.

Naast magnesium citraat zijn er ook andere vormen zoals magnesiumoxide, magnesiumglycinaat en magnesiummalaat die allemaal hun eigen voordelen hebben. Het kiezen van de juiste vorm van magnesium hangt af van uw specifieke behoeften en het gewenste effect.

Het is altijd belangrijk om de dosering en eventuele bijwerkingen in de gaten te houden bij het nemen van een magnesiumsupplement.

Laxeermiddel

Magnesium citraat werkt als een laxeermiddel doordat het water naar de darmen trekt en de ontlasting verzacht. Hierdoor kan het helpen bij het verlichten van constipatie. Het kan echter ook bijwerkingen hebben, zoals diarree, zachte ontlasting en irritatie van het maag-darmkanaal.

Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat u magnesium citraat of andere supplementen gebruikt, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Voordelen van Magnesium Citraat

– Verlichting van constipatie

– Magnesiumtekort voorkomen

– Ondersteuning van spier- en zenuwfuncties

– Bescherming tegen nierstenen

– Gezonder hart, bloedvaten en botten

Verlichting van constipatie

Magnesium citraat kan een effectieve oplossing bieden voor mensen die last hebben van constipatie. Door zijn laxeermiddel-effect kan magnesium citraat helpen om de ontlasting soepeler te maken en de doorgang door de darmen te vergemakkelijken.

Het trekt water naar de darmen en verzacht de ontlasting, waardoor het gemakkelijker is om naar het toilet te gaan. Dit kan verlichting brengen bij mensen die moeite hebben met een regelmatige stoelgang.

Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen zoals diarree in de gaten te houden. Het is altijd verstandig om een arts of apotheker te raadplegen voordat je magnesium citraat gebruikt, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Magnesiumtekort voorkomen

Ik kan een magnesiumtekort voorkomen door het nemen van magnesium citraat supplementen. Deze supplementen helpen mijn lichaam voldoende magnesium binnen te krijgen, wat belangrijk is voor verschillende functies in het lichaam, zoals spier- en zenuwfuncties, hartgezondheid en het behoud van sterke botten.

Door regelmatig magnesium citraat in te nemen, kan ik mijn magnesiumniveaus op peil houden en de kans op een tekort minimaliseren. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden, dus het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een arts of apotheker voordat je met een supplement begint.

Ondersteuning van spier- en zenuwfuncties

Magnesium citraat speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van spier- en zenuwfuncties in ons lichaam. Magnesium is van vitaal belang voor het normaal functioneren van onze spieren en zenuwen.

Het helpt bij het reguleren van de samentrekkingen en ontspanningen van onze spieren, waardoor ze soepel kunnen bewegen. Bovendien is magnesium betrokken bij het bevorderen van de communicatie tussen onze zenuwcellen, wat essentieel is voor een goede signaaloverdracht in ons zenuwstelsel.

Door voldoende magnesium in te nemen, kunnen we helpen om de spier- en zenuwfuncties optimaal te ondersteunen en eventuele tekorten te voorkomen.

Magnesium citraat kan ook bijdragen aan het verminderen van spierkrampen en het verlichten van spierpijn. Dit komt doordat magnesium een rol speelt bij het ontspannen van onze spieren en het verminderen van de spanning die kan leiden tot krampen en pijn.

Daarnaast kan magnesium citraat helpen bij het bevorderen van een gezonde slaap, aangezien het essentieel is voor de regulatie van ons slaaphormoon melatonine.

Bescherming tegen nierstenen

Magnesium citraat kan ook bescherming bieden tegen nierstenen. Nierstenen kunnen zich vormen wanneer er te veel calcium, oxaalzuur of urinezuur in de urine aanwezig is. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de vorming van nierstenen, omdat het kan helpen bij het binden van oxaalzuur en het voorkomen van de kristallisatie ervan.

Daarnaast kan magnesium citraat de urinezuurconcentratie in de urine verlagen, waardoor het risico op urinezuurstenen wordt verminderd. Door regelmatig magnesium citraat in te nemen, kunt u uw nieren gezond houden en het risico op nierstenen verminderen.

Gezonder hart, bloedvaten en botten

Magnesium citraat kan bijdragen aan een gezonder hart, bloedvaten en botten. Magnesium speelt een belangrijke rol in het reguleren van de hartslag, het samentrekken van de spieren en het ontspannen van de bloedvaten.

Door voldoende magnesium in te nemen, kan de bloeddruk worden verlaagd en het risico op hart- en vaatziekten worden verminderd. Daarnaast is magnesium essentieel voor de opbouw en het behoud van gezonde botten.

Het helpt calcium goed op te nemen en bevordert de botdichtheid, waardoor het risico op osteoporose wordt verlaagd.

Dosering & Synergisme

– De beste soort magnesium om in te nemen is magnesium citraat.

– De aanbevolen dagelijkse dosering van magnesium citraat hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd en geslacht.

– Het is belangrijk om de dosering van magnesium citraat langzaam op te bouwen om bijwerkingen te voorkomen.

– Magnesium citraat kan het beste ingenomen worden met voedsel en voldoende water om de opname te optimaliseren.

Welke soort magnesium is het beste?

Het beste type magnesium is afhankelijk van uw specifieke behoeften en doelen. Er zijn verschillende vormen beschikbaar, zoals magnesiumcitraat, magnesiumoxide en magnesiumglycinaat.

Magnesiumcitraat wordt vaak aanbevolen vanwege het vermogen om de ontlasting te verzachten en de stoelgang te bevorderen bij mensen met constipatieproblemen. Het is ook goed opneembaar voor het lichaam.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat u magnesiumcitraat of andere supplementen gebruikt, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Hoeveel magnesium citraat per dag?

De aanbevolen dosering van magnesium citraat per dag varieert, maar over het algemeen wordt een inname van 200-400 mg aanbevolen. Het is belangrijk om de dosering te controleren, aangezien meer dan 250 mg magnesium uit een supplement een laxerend effect kan hebben en mogelijk diarree kan veroorzaken.

Het is verstandig om te beginnen met een lagere dosis en deze geleidelijk te verhogen indien nodig. Het is altijd het beste om advies in te winnen bij een arts of apotheker voordat je begint met het innemen van magnesium citraat of andere supplementen.

Hoe snel werkt magnesium citraat?

Magnesium citraat kan vrij snel werken om verlichting te bieden bij constipatie. Als osmotisch laxeermiddel trekt magnesium citraat water naar de darmen en verzacht het de ontlasting.

Dit kan helpen om de stoelgang te bevorderen en constipatie te verminderen. Het exacte tijdsbestek waarin magnesium citraat effect heeft, kan variëren van persoon tot persoon. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden.

Vergeet niet om een arts of apotheker te raadplegen voordat je magnesium citraat gebruikt, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Is het veilig om dagelijks in te nemen?

Het dagelijks innemen van magnesium citraat kan veilig zijn, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen. Een te hoge dosis kan bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, zachte ontlasting en irritatie van het maag-darmkanaal.

Het is dus verstandig om de dosering te controleren en bijwerkingen in de gaten te houden. Het is ook altijd raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen voordat u magnesium citraat of andere supplementen gaat gebruiken, vooral als u al gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt.

Op die manier kunt u ervoor zorgen dat het dagelijks innemen van magnesium citraat veilig en effectief voor u is.

Bijwerkingen & Alternatieven

Bijwerkingen: Mogelijke bijwerkingen van magnesium citraat zijn diarree, misselijkheid en buikkrampen.

Bijwerkingen magnesium citraat

Magnesium citraat kan enkele bijwerkingen hebben wanneer het wordt ingenomen. Deze kunnen zijn:

 • Diarree: Inname van hoge doses magnesium citraat kan diarree veroorzaken, vooral als de dosering hoger is dan 250 mg.
 • Zachte ontlasting: Sommige mensen kunnen zachte ontlasting ervaren na het innemen van magnesium citraat.
 • Irritatie van het maag-darmkanaal: Het gebruik van magnesium citraat kan irritatie in het maag-darmkanaal veroorzaken.

Alternatieven voor magnesium supplementen

Er zijn veel alternatieven voor magnesium supplementen als je je inname van dit belangrijke mineraal wilt verhogen. Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium:

VoedselMagnesiuminhoud
Spinazie157 mg per portie
Zwarte bonen120 mg per portie
Amandelen80 mg per portie
Avocado58 mg per portie
Bananen32 mg per portie
Yoghurt30 mg per portie

Bovendien zijn er ook andere vormen van magnesium supplementen beschikbaar, zoals magnesiumoxide, magnesiumchloride en magnesiumsulfaat. Deze kunnen een goede optie zijn voor degenen die de bijwerkingen van magnesiumcitraat willen vermijden. Echter, zoals bij elk supplement, moeten deze met voorzichtigheid worden gebruikt en in overeenstemming met de aanbevolen dosering. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voor advies.

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, waaronder:

 1. Donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.
 2. Noten en zaden zoals amandelen, cashewnoten en pompoenzaden.
 3. Volle granen zoals bruine rijst, quinoa en havermout.
 4. Avocado’s, bananen en gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen.
 5. Vette vis zoals zalm, makreel en sardines.
 6. Bonen en peulvruchten zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen.
 7. Zuivelproducten zoals yoghurt, melk en kaas.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

Als het gaat om je persoonlijke welzijn, is magnesium citraat een mineraal om niet te vergeten. Het biedt een schat aan voordelen, van spierontspanning tot migraine verlichting. Er zijn verschillende vormen en toepassingen waarin je dit nuttige mineraal kunt verkrijgen. Zo heb je bijvoorbeeld magnesium citraat vloeibaar, wat voor sommigen gemakkelijker in te nemen is dan tabletten.

En mocht je de tabletvorm hebben, je hebt je vast wel eens afgevraagd: mag je magnesium citraat tabletten kauwen? Goede vraag! We hebben het voor je uitgezocht. Bovendien is er ook magnesium citraat in kleine tabletten beschikbaar voor diegenen die moeite hebben met het slikken van grotere pillen.

Je kunt je ook afvragen wat citraat in magnesium eigenlijk is. Citraat is de vorm van het mineraal die helpt bij snellere opname in het lichaam. En als je dan toch bezig bent met het onderzoeken van de verschillende vormen, overweeg dan ook eens calcium magnesium citraat. Het is een combinatie die beide mineralen in één supplement levert.

Magnesium citraat is ook effectief voor specifieke klachten. Zo kan het helpen bij migraine en heeft het invloed op de opname van andere voedingsstoffen. Het is ook nuttig als het gaat om ontlasting, omdat het een mild laxerend effect kan hebben. Er zijn zelfs pillen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van je darmwerking.

Voor sporters of mensen die last hebben van gespannen spieren kan magnesium citraat voor spieren uitkomst bieden. Maar let op, teveel kan ook leiden tot obstipatie. Daarnaast heb je keuzes zoals magnesium lactaat of citraat en magnesium chelaat of citraat, die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben.

En wist je dat magnesium citraat ook kan helpen tegen kramp? Of wat dacht je van de relatie tussen magnesium citraat en tinnitus? Er is zoveel te ontdekken over dit fascinerende mineraal.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is magnesiumcitraat en hoe beïnvloedt het de ontlasting?

Magnesiumcitraat is een voedingssupplement dat helpt bij de absorptie van maagzuur en de ontlasting smeert, waardoor irritatie van het maagdarmkanaal wordt verminderd.

2. Hoe helpt magnesiumcitraat bij het verminderen van maagzuur?

Magnesiumcitraat kan maagzuur absorberen en daardoor de symptomen van brandend maagzuur verminderen.

3. Kan magnesiumcitraat helpen bij het verzachten van ontlasting?

Ja, magnesiumcitraat heeft een smerende werking op de ontlasting, wat kan helpen bij constipatie.

4. Kan inname van magnesiumcitraat irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken?

Hoewel magnesiumcitraat meestal goed wordt verdragen, kan het bij sommige mensen lichte irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken. Het is altijd belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u een nieuw supplement start.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Citraat en de Impact op Ontlasting

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips