In dit artikel

Magnesium Citraat en Maagzuur: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Heb jij ook wel eens last van brandend maagzuur en ben jij nieuwsgierig naar de rol die magnesiumcitraat hierin kan spelen? Zo ja, dan ben je zeker niet alleen. Ik heb namelijk zelf ook te maken gehad met deze vervelende kwaal en ben op zoek gegaan naar een oplossing.

Van mijn zoektocht deel ik de opgedane kennis in dit artikel, waarin ik jou informeer over hoe magnesiumcitraat kan helpen bij maagklachten en wat je moet weten over supplementen zoals magnesiumcitraat.

Laten we samen de wereld van magnesiumcitraat ontdekken!

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Wat is Magnesiumcitraat en Wat doet het?

Magnesiumcitraat is een medicijn dat wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, zoals verstopping, maagklachten en spierkrampen.

Belangrijke informatie

Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die je kunt nemen als supplement. Deze vorm van magnesium wordt volledig opgenomen door de darmen. Magnesiumtekort kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, spierkrampen en stemmingsveranderingen.

Ook kan langdurig gebruik van maagzuurremmers tot een magnesiumtekort leiden. Het is belangrijk om te weten dat een overschot aan magnesium misselijkheid, braken, verlaagde spierreflexen en maagklachten kan veroorzaken.

Bij klachten die wijzen op een magnesiumtekort, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Verstopping

Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot verstopping. Een magnesiumtekort kan ook bijdragen aan dit probleem. Verstopping verwijst naar moeilijkheden bij het hebben van een normale stoelgang, zoals harde ontlasting en verminderde frequentie van de stoelgang.

Het is belangrijk om te weten dat magnesiumcitraat kan helpen bij het tegengaan van verstopping en het bevorderen van een gezonde stoelgang. Magnesiumcitraat werkt als een laxeermiddel door vocht in de darm te trekken, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren.

Het nemen van magnesiumcitraat kan helpen om de stoelgang te verbeteren en verlichting bieden bij verstopping.

Maagklachten

Maagklachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een tekort aan magnesium. Een magnesiumtekort kan leiden tot symptomen zoals brandend maagzuur, zuurbranden, en een verstoorde stoelgang.

Gelukkig kan magnesiumcitraat helpen om maagklachten te verlichten. Het is een vorm van magnesium die als supplement kan worden ingenomen en de maagzuurproductie kan neutraliseren.

Het kan ook helpen om de stoelgang te verbeteren en obstipatie tegen te gaan. Het is belangrijk om bij aanhoudende maagklachten advies te vragen aan een arts om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Spierkrampen

Spierkrampen kunnen een symptoom zijn van een magnesiumtekort. Als het lichaam onvoldoende magnesium heeft, kunnen de spieren samentrekken en krampen veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn en ongemak.

Gelukkig kan het nemen van magnesiumsupplementen helpen om het tekort aan te vullen en de spierkrampen te verminderen. Het is altijd belangrijk om advies te vragen aan een arts als je last hebt van regelmatige spierkrampen, zodat de oorzaak kan worden vastgesteld en de juiste behandeling kan worden voorgeschreven.

Mogelijke Bijwerkingen

– Zelden (1-10% van de mensen) kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van magnesiumcitraat, zoals diarree of buikkrampen. Maar maak je geen zorgen, dit treedt slechts bij een klein aantal mensen op.

Wil je weten wat je nog meer moet weten over de mogelijke bijwerkingen? Lees dan snel verder.

Zelden (1-10% van de mensen)

Slechts een klein percentage (1-10%) van de mensen ervaart zelden bijwerkingen bij het gebruik van magnesiumcitraat. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en kunnen zijn:

 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Winderigheid
 • Braken

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere weken

Waarom Magnesiumcitraat Gebruiken?

Magnesiumcitraat kan gebruikt worden om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, zoals maagklachten, verstopping en spierkrampen. Benieuwd naar hoe dit medicijn werkt en wat je nog meer moet weten? Lees dan snel verder!

Hoe gebruik je dit medicijn?

Ik gebruik dit medicijn volgens de aanwijzingen op de verpakking of zoals voorgeschreven door mijn arts. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosis niet te overschrijden en het medicijn op hetzelfde tijdstip elke dag in te nemen.

Als ik een dosis ben vergeten, neem ik deze in zodra ik eraan denk, tenzij het bijna tijd is voor mijn volgende dosis. In dat geval sla ik de gemiste dosis over en ga ik verder met mijn normale schema.

Het is ook belangrijk om geen andere medicijnen te gebruiken zonder eerst advies te vragen aan mijn arts.

Wat moet je doen als je een dosis bent vergeten?

Als je een dosis magnesiumcitraat bent vergeten, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en ga verder met je normale schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of apotheker.

Kan je autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken terwijl je dit medicijn gebruikt?

Autorijden:

 • Autorijden is over het algemeen veilig tijdens het gebruik van magnesiumcitraat.
 • Er zijn geen bekende bijwerkingen van dit medicijn die invloed kunnen hebben op je rijvaardigheid.
 • Houd er echter rekening mee dat iedereen anders kan reageren op medicatie, dus als je merkt dat je slaperig, duizelig of verward wordt na het innemen van magnesiumcitraat, vermijd dan autorijden.
 • Matige alcoholconsumptie is over het algemeen veilig wanneer je dit medicijn gebruikt.
 • Magnesiumcitraat heeft geen interacties bekend met alcohol.
 • Zorg er echter voor om de aanbevolen hoeveelheid alcohol niet te overschrijden, aangezien overmatig drinken gezondheidsproblemen kan veroorzaken en de effectiviteit van het medicijn kan verminderen.
 • Je kunt normaal eten en drinken terwijl je dit medicijn gebruikt.
 • Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen of drankjes waarvan bekend is dat ze een negatieve interactie hebben met magnesiumcitraat.
 • Het is echter belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen en voldoende water te drinken om optimale resultaten te behalen bij de behandeling van maagklachten.

Mag je magnesiumcitraat met andere medicijnen gebruiken?

Als je magnesiumcitraat gebruikt, is het belangrijk om te weten of het veilig is om dit medicijn samen te gebruiken met andere medicijnen. Overleg altijd met je arts of apotheker voordat je magnesiumcitraat combineert met andere medicijnen, omdat bepaalde combinaties mogelijk ongewenste effecten kunnen veroorzaken.

Sommige medicijnen kunnen de opname of werking van magnesium beïnvloeden, terwijl magnesiumcitraat op zijn beurt de opname van andere medicijnen kan beïnvloeden. Het is belangrijk om eventuele interacties te vermijden en ervoor te zorgen dat jouw medicijngebruik veilig en effectief is.

Je arts of apotheker kan je adviseren over de beste manier om magnesiumcitraat te gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag je dit medicijn gebruiken als je zwanger bent, wil zijn of borstvoeding geeft?

Als je zwanger bent, wil zijn of borstvoeding geeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van medicijnen. Dit geldt ook voor magnesiumcitraat. Voordat je dit medicijn gebruikt, is het verstandig om eerst advies te vragen aan een arts.

Zij kunnen beoordelen of het veilig is om magnesiumcitraat te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Het is altijd beter om op safe te spelen en de juiste informatie in te winnen bij een professional.

Mag je dit medicijn gebruiken als de werking van je nieren of lever minder is?

Bij een verminderde werking van de nieren of lever moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van dit medicijn. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je magnesiumcitraat gebruikt.

Een verminderde werking van de nieren of lever kan invloed hebben op hoe je lichaam dit medicijn afbreekt en uitscheidt. De dosering kan mogelijk aangepast moeten worden om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Het is dus het beste om advies in te winnen bij je arts voordat je magnesiumcitraat gebruikt als de werking van je nieren of lever minder is.

Mag je zomaar stoppen met dit medicijn?

Nee, je mag niet zomaar stoppen met magnesiumcitraat zonder advies van een arts. Als je overweegt om te stoppen met het gebruik van dit medicijn, is het belangrijk om dit eerst te bespreken met een arts.

Het abrupt stoppen kan namelijk ongewenste effecten hebben en het kan zijn dat je het medicijn nog steeds nodig hebt om je magnesiumtekort aan te vullen. Een arts kan je adviseren over de juiste manier om te stoppen en eventuele alternatieven bespreken.

Het is altijd beter om eerst professioneel medisch advies in te winnen voordat je stopt met het gebruik van een medicijn.

Onder welke namen is magnesiumcitraat verkrijgbaar?

Magnesiumcitraat is verkrijgbaar onder verschillende namen, zoals Magnesiet, Citramag, en Magnesium-Lactaat. Het is belangrijk om te weten dat deze namen verwijzen naar dezelfde vorm van magnesium en dat ze allemaal gebruikt kunnen worden als supplement om een magnesiumtekort aan te vullen.

Heb je een recept nodig?

Je hebt geen recept nodig om magnesiumcitraat te kopen. Magnesiumcitraat is verkrijgbaar als een supplement dat vrij verkrijgbaar is bij apotheken, drogisterijen en online winkels.

Dit betekent dat je het zonder voorschrift van een arts kunt kopen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele vragen of zorgen te bespreken met een zorgverlener voordat je begint met het gebruik van magnesiumcitraat.

Onthoud dat het altijd verstandig is om professioneel advies in te winnen als je twijfels hebt over je gezondheid of medicijngebruik.

Last van Maagzuur, Hoe Zit Dat Precies?

Als je last hebt van maagzuur, is het belangrijk om te weten wat de oorzaken en effecten daarvan zijn.

De effecten van maagzuurremmers

Maagzuurremmers hebben verschillende effecten op het lichaam. Ze kunnen helpen bij het verminderen van brandend maagzuur en zuurbranden. Ook kunnen ze maagklachten verlichten. Echter, langdurig gebruik van maagzuurremmers kan leiden tot een tekort aan magnesium en vitamine B12.

Dit tekort kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, spierklachten en verwardheid. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke bijwerkingen en eventueel supplementen te gebruiken om het tekort aan magnesium en vitamine B12 aan te vullen.

Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een arts.

Maagzuurremmers en het risico op een magnesiumtekort

Maagzuurremmers kunnen het risico op een magnesiumtekort vergroten. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan de opname van magnesium in de darmen verminderen, waardoor er uiteindelijk een tekort kan ontstaan.

Een magnesiumtekort kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, spierkrampen en stemmingswisselingen. Het is belangrijk om op te merken dat een magnesiumtekort ook kan samenhangen met een tekort aan vitamine B12, wat ook kan worden veroorzaakt door maagzuurremmers.

Het is dus raadzaam om bij langdurig gebruik van deze medicijnen advies te vragen aan een arts om een mogelijk tekort aan magnesium en vitamine B12 te voorkomen.

Wat je moet weten als je langere tijd medicijnen tegen maagzuur slikt

Als je langere tijd medicijnen tegen maagzuur slikt, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan namelijk leiden tot een tekort aan magnesium en vitamine B12.

Dit kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, spierklachten en stemmingswisselingen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je magnesium- en vitamine B12-niveaus te laten controleren.

Als er een tekort wordt vastgesteld, kan de arts supplementen voorschrijven om deze tekorten aan te vullen. Vergeet niet om bij symptomen van een magnesiumtekort altijd advies te vragen aan een arts.

Hoe je een tekort aan vitamine B12 en magnesium voorkomt

Om een tekort aan vitamine B12 en magnesium te voorkomen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 en magnesium, zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, noten, zaden en groene bladgroenten.
 2. Overweeg het gebruik van supplementen om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B12 en magnesium binnenkrijgt. Raadpleeg altijd eerst een arts of diëtist voordat je supplementen gaat gebruiken.
 3. Vermijd langdurig gebruik van maagzuurremmers, omdat deze het risico op een tekort aan vitamine B12 en magnesium kunnen verhogen.
 4. Zorg voor een gezonde darmflora door het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool, of door probiotica-supplementen te nemen.
 5. Beperk het gebruik van alcohol, omdat dit de opname van vitamine B12 kan verminderen.
 6. Let op bij vegetarische of veganistische diëten, aangezien deze diëten vaak minder vitamine B12 bevatten. Overweeg in dat geval supplementen of praat met een diëtist over alternatieve bronnen van deze voedingsstoffen.

Wat je moet doen als je geconfronteerd wordt met deze klachten

Als je geconfronteerd wordt met klachten zoals vermoeidheid, spierkrampen en stemmingswisselingen die kunnen wijzen op een magnesiumtekort, is het belangrijk om actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Raadpleeg een arts: Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
 2. Overweeg supplementen: Een arts kan je adviseren over de juiste dosering van magnesiumsupplementen om het tekort aan te vullen.
 3. Eet magnesiumrijk voedsel: Voeg voedingsmiddelen toe aan je dieet die rijk zijn aan magnesium, zoals noten, zaden, groene bladgroenten en volle granen.
 4. Beperk maagzuurremmers: Als langdurig gebruik van maagzuurremmers mogelijk bijdraagt aan het tekort, overleg dan met je arts over alternatieve behandelingsopties.
 5. Laat je vitamine B12-niveau controleren: Vitamine B12-gebrek kan ook vergelijkbare symptomen veroorzaken, dus laat indien nodig je niveaus controleren.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

Wanneer het onderwerp van magnesium naar voren komt, zijn er veel vragen die in de lucht hangen. Een van de meest fundamentele vragen is: wat is citraat? Citraat is een verbinding die een rol speelt in verschillende vormen van magnesiumsupplementen, waaronder magnesium citraat.

De wereld van magnesiumsupplementen kan ingewikkeld zijn. Zo kun je jezelf afvragen of je moet kiezen tussen magnesium citraat of oxide, of misschien tussen magnesium bisglycinaat of citraat. Elk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Hoeveel moet je eigenlijk innemen? De magnesium citraat dosering kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en gezondheidsstatus.

Er zijn andere varianten om te overwegen, zoals magnesium tryptofaan of citraat en magnesium tauraat of citraat. Elk type heeft zijn eigen specifieke toepassingen en voordelen.

Maar waar is magnesium citraat goed voor? Dit supplement wordt vaak gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden, variërend van het verbeteren van de spijsvertering tot het ondersteunen van spierfuncties.

Magnesium citraat komt ook in verschillende vormen, zoals tabletten, en het heeft bepaalde eigenschappen zoals een laxerend effect.

Heb je maagproblemen? Het is ook belangrijk om te weten dat magnesium citraat invloed kan hebben op je maagzuur en kan leiden tot maagklachten.

De voordelen van magnesium citraat zijn talrijk, en het kan zelfs veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Op zoek naar een goede deal? Bekijk onze aanbieding van magnesium citraat.

Als je je nog steeds afvraagt is magnesium citraat goed voor jou, dan kan het verder verkennen van deze onderwerpen je helpen om een meer geïnformeerde beslissing te nemen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Magnesium Citraat en hoe betreft het maagzuur?

Magnesium Citraat is een vorm van magnesium die helpt bij het neutraliseren van maagzuur, het verbeteren van de stoelgang en het voorkomen van een vitamine B tekort.

2. Hoe kan magnesiumtekort behandeld worden?

Magnesiumtekort kan worden behandeld door verschillende vormen van magnesium zoals magnesiumcitraat in te nemen om zo de water in de darm te verhogen en de opname van magnesium in het lichaam te verbeteren.

3. Welke rol speelt magnesiumcitraat bij maagzuurproblemen?

Magnesiumcitraat helpt bij de behandeling van brandend maagzuur door maagzuurremmers en bijwerkingen te verminderen en daarmee ook een gezonde poep te bevorderen.

4. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van magnesium?

De gezondheidsvoordelen van magnesium omvatten het verminderen van spierklachten door een magnesiumtekort, het tegengaan van verstopping en het verbeteren van de stoelgang.

5. Hoe herken ik symptomen van een magnesiumgebrek?

Symptomen van een magnesiumgebrek kunnen variëren, maar ze kunnen bestaan uit problemen met de stoelgang, brandend maagzuur of spierklachten.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Citraat en Maagzuur: Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips