In dit artikel

Is Magnesium Citraat Laxerend? Mythen en Feiten (2023)

In dit artikel

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met ongemakken als constipatie of spierpijn. Ik ken dit maar al te goed en na vele uren research ontdekte ik een potentiële oplossing: Magnesiumcitraat.

In deze blog duiken we dieper in op de vraag “Is Magnesium Citraat Laxerend?” en brengen we feiten en mythen rondom dit onderwerp helder in kaart. Klaar om jezelf te bevrijden van ongemak? Lees dan snel verder!

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesiumcitraat is een mineraal dat kan helpen bij het verlichten van constipatie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
 • Het kan ook spierkrampen en spierpijn verminderen, de botgezondheid ondersteunen en een rol spelen in het reguleren van de bloeddruk.
 • Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en altijd een arts of apotheker te raadplegen voordat je magnesiumcitraat gebruikt.

Wat is Magnesiumcitraat?

Magnesiumcitraat is een mineraal dat vaak wordt gebruikt als voedingssupplement om het magnesiumgehalte in het lichaam aan te vullen.

Samenstelling

Magnesiumcitraat is een combinatie van magnesium en citroenzuur. Het is een wit, kristallijn poeder dat oplost in water. De vorming van deze verbinding gebeurt wanneer magnesiumoxide reageert met citroenzuur.

Het resultaat is een hydraat dat bekend staat als magnesiumcitraat. De bijzonderheid van deze verbinding is dat het lichaam het gemakkelijker kan opnemen dan andere soorten magnesiumsupplementen.

Het laxerende effect komt doordat het vocht in de darmen trekt, waardoor de stoelgang soepeler verloopt. Toch moet men voorzichtig zijn met de dosering, omdat overmatig gebruik diarree kan veroorzaken.

Werking

Magnesiumcitraat heeft verschillende effecten op het lichaam. Het kan een laxerend effect hebben, waardoor het vaak wordt gebruikt als supplement om constipatie te verlichten. Daarnaast kan het ook helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Magnesiumcitraat kan spierkrampen en spierpijn verminderen en ondersteunt de botgezondheid. Het speelt ook een belangrijke rol bij het zenuwstelsel en kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en altijd een arts of apotheker te raadplegen voordat je magnesiumcitraat gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Voordelen

Magnesiumcitraat heeft verschillende voordelen:

 1. Het kan helpen om constipatie te verlichten.
 2. Het bevordert een gezonde spijsvertering.
 3. Het vermindert spierkrampen en spierpijn.
 4. Het draagt bij aan een goede botgezondheid.
 5. Het ondersteunt het zenuwstelsel.
 6. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk.

Krijg ik genoeg binnen?

Ik wil er zeker van zijn dat ik voldoende magnesium binnenkrijg. Magnesium speelt een belangrijke rol in mijn lichaam en is betrokken bij verschillende processen, zoals het reguleren van de bloeddruk en het ondersteunen van mijn zenuwstelsel.

Het is ook essentieel voor een goede botgezondheid en kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en spierpijn. Magnesiumcitraat kan een handig supplement zijn om ervoor te zorgen dat ik genoeg magnesium krijg, vooral als ik een tekort heb of mijn voeding niet voldoende magnesium bevat.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele vragen hierover met een arts of apotheker te bespreken.

Tekort magnesium

Een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor veel processen in ons lichaam, zoals het reguleren van de bloeddruk en ondersteuning van het zenuwstelsel.

Een tekort aan magnesium kan leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en zelfs constipatie. Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen om een tekort te voorkomen.

Raadpleeg altijd een arts of apotheker als u denkt dat u een magnesiumtekort heeft.

Teveel magnesium

Als het op magnesiumsuppletie aankomt, is het belangrijk om ook te weten dat te veel magnesium gevaarlijk kan zijn. Een teveel aan magnesium kan leiden tot diarree, misselijkheid en buikpijn.

Het kan ook de opname van andere mineralen in het lichaam beïnvloeden, zoals calcium. Het is daarom belangrijk om altijd de aanbevolen dosering te volgen en de instructies op het supplementenlabel te lezen.

Als u zich zorgen maakt over uw magnesiuminname, is het altijd een goed idee om een ​​arts of apotheker te raadplegen voordat u magnesiumsupplementen inneemt, vooral als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

Sport en spierkrampen

Sporten kan soms leiden tot spierkrampen, maar magnesiumcitraat kan helpen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de spiercontractie en ontspanning. Door voldoende magnesiumcitraat in te nemen, kun je spierkrampen verminderen en spierpijn na het sporten voorkomen.

Dit komt doordat magnesiumcitraat helpt bij het ontspannen van de spieren en de bloedtoevoer naar de spieren verbetert. Het is dus zeker de moeite waard om magnesiumcitraat als supplement te overwegen als je regelmatig aan sport doet.

Welke soort magnesium is het beste?

Er zijn verschillende soorten magnesium beschikbaar, maar welke is nu het beste? Ontdek de meest effectieve opties voor magnesiumsuppletie en hoe ze kunnen bijdragen aan jouw gezondheid! Lees verder..

Magnesan Forte Plus

Magnesan Forte Plus is een supplement dat magnesiumcitraat bevat. Dit type magnesiumsupplement kan helpen bij het verlichten van constipatie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Bovendien kan Magnesan Forte Plus ook helpen bij het verminderen van spierkrampen en spierpijn. Het speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van het zenuwstelsel en draagt bij aan een goede botgezondheid.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en altijd een arts of apotheker te raadplegen voordat je Magnesan Forte Plus gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Kora Corporation Ltd t/a Kora Healthcare

Kora Corporation Ltd, ook bekend als Kora Healthcare, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidsproducten, waaronder magnesiumsupplementen. Ze bieden verschillende varianten van magnesiumcitraat aan, zoals Magnesan Forte Plus en Bonusan Magnesium Citraat 150 mg plus.

Deze supplementen zijn ontworpen om te helpen bij het verlichten van constipatie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Kora Healthcare is toegewijd aan het leveren van hoogwaardige producten die voldoen aan de behoeften van hun klanten.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en indien nodig advies in te winnen bij een arts of apotheker voordat u magnesiumsupplementen gebruikt.

Bonusan Magnesium Citraat 150 mg plus

Bonusan Magnesium Citraat 150 mg plus is een voedingssupplement dat helpt bij het aanvullen van magnesiumtekorten in het lichaam. Het bevat 150 mg magnesiumcitraat per capsule, wat kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en spierpijn.

Daarnaast kan het bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een goede botgezondheid. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en indien nodig een arts of apotheker te raadplegen voordat je bonusan Magnesium Citraat 150 mg plus gebruikt.

Bonusan Magnesium Malaat Citraat poeder

Ik heb ook onderzoek gedaan naar Bonusan Magnesium Malaat Citraat poeder. Dit is een magnesiumsupplement dat speciaal is samengesteld met magnesiummalaat en magnesiumcitraat. Het poeder kan gemakkelijk worden opgelost in water of andere vloeistoffen en kan worden ingenomen als een voedingssupplement.

Een van de belangrijkste voordelen van Bonusan Magnesium Malaat Citraat poeder is dat het kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en darmgezondheid. Magnesiumcitraat heeft van nature een laxerend effect, waardoor het kan helpen bij het verlichten van verstopping.

Daarnaast kan dit supplement ook helpen bij het verminderen van spierpijn en krampen. Magnesium speelt een essentiële rol bij het ontspannen van de spieren en het bevorderen van een gezonde spierfunctie.

Wat Is de Gepaste Dosering?

Wat is de aanbevolen dosering van magnesiumcitraat per dag?

Voeding en magnesium

Voeding speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van voldoende magnesium in ons lichaam. Voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten, zaden en volle granen bevatten van nature magnesium.

Ook zijn er voedingsmiddelen die verrijkt zijn met magnesium, zoals sommige merken ontbijtgranen en zuivelproducten. Een gezond dieet met voldoende voedingsmiddelen die magnesium bevatten, kan helpen om tekorten aan te vullen en de magnesiumbalans in het lichaam te behouden.

Het is echter belangrijk op te merken dat magnesiumsupplementen soms nodig kunnen zijn, vooral als u een tekort heeft of specifieke gezondheidsvoordelen wilt bereiken. Onthoud altijd dat het raadzaam is om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u begint met het nemen van een voedingssupplement.

Hoeveel magnesiumcitraat per dag?

Ik neem dagelijks de aanbevolen dosering magnesiumcitraat in. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid te volgen, omdat te veel magnesiumcitraat diarree kan veroorzaken. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat u magnesiumcitraat gebruikt, vooral als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

Hoe snel werkt magnesiumcitraat?

Magnesiumcitraat kan relatief snel werken in het lichaam. Nadat je een dosis hebt ingenomen, kan het binnen 30 minuten tot een paar uur beginnen te werken. Het exacte tijdsbestek kan variëren, afhankelijk van factoren zoals je spijsverteringssysteem en de mate van magnesiumtekort in je lichaam.

Het is belangrijk om te onthouden dat het regelmatig innemen van magnesiumcitraat zal bijdragen aan de opbouw van magnesium in je lichaam en langdurige voordelen zal bieden voor je gezondheid.

Is het veilig om dagelijks in te nemen?

Het is over het algemeen veilig om magnesiumcitraat dagelijks in te nemen, zolang je de aanbevolen dosering volgt. Magnesiumcitraat wordt meestal goed verdragen door de meeste mensen.

Het kan echter bij sommige mensen diarree veroorzaken. Daarom is het belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en indien nodig een arts of apotheker te raadplegen voordat je magnesiumcitraat gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Conclusie

Magnesiumcitraat kan een effectief middel zijn om constipatie te verlichten en de spijsvertering te bevorderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van spierkrampen en spierpijn, en het ondersteunen van een goede botgezondheid.

Echter, het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en altijd een arts of apotheker te raadplegen voordat u magnesiumcitraat gebruikt.

Feiten en Mythen over magnesium

Magnesium heeft veel feiten en mythen om zich heen. Hier zijn enkele belangrijke punten die u moet weten:

 • Magnesium speelt een essentiële rol in het lichaam, van het reguleren van de bloeddruk tot het ondersteunen van het zenuwstelsel.
 • Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij constipatie, maar ze werken niet altijd als laxeermiddel.
 • Het kan ook nuttig zijn bij het verlichten van spierpijn en krampen.
 • Magnesium is belangrijk voor de gezondheid van botten en helpt bij het behouden van sterke botten.
 • Er wordt vaak beweerd dat magnesium goed is voor energie en vermoeidheid, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.
 • Hoewel magnesium meestal goed verdragen wordt, kan het bij sommige mensen diarree veroorzaken.

Handige apps voor een gezonde leefstijl

Ik gebruik regelmatig handige apps om een gezonde leefstijl te bevorderen. Hier zijn enkele van mijn favoriete apps die ik aanbeveel:

 1. MyFitnessPal: Met deze app kun je je voeding bijhouden en je calorie-inname in de gaten houden. Het helpt je ook om doelen te stellen en je voortgang te volgen.
 2. Headspace: Deze app biedt begeleide meditatiesessies die kunnen helpen bij stressvermindering en ontspanning.
 3. Strava: Voor de sportievelingen onder ons is dit een geweldige app om je workouts bij te houden, routes te ontdekken en prestaties met anderen te delen.
 4. WaterMinder: Deze app herinnert je eraan om voldoende water te drinken gedurende de dag, wat essentieel is voor een goede hydratatie.
 5. Sleep Cycle: Met behulp van de ingebouwde accelerometer op je telefoon kan deze app je slaapkwaliteit monitoren en je wakker maken op het juiste moment binnen een ingesteld tijdsbestek.
 6. 7 Minute Workout: Voor mensen die weinig tijd hebben, is deze app perfect voor snelle, intensieve workouts die alle belangrijke spiergroepen trainen.
 7. Calm: Deze app biedt meditatielessen, ademhalingsoefeningen en rustgevende geluiden om stress te verminderen en slaap te verbeteren.
 8. Yazio: Met deze app kun je niet alleen je voeding bijhouden, maar ook persoonlijke doelen stellen zoals afvallen of spieropbouw.
 9. Nike Training Club: Deze app biedt een verscheidenheid aan workouts, van krachttraining tot yoga, die je thuis of in de sportschool kunt doen.
 10. Plant Nanny: Deze leuke app herinnert je eraan om voldoende water te drinken door virtuele planten te verzorgen die groeien wanneer je hydrateert.

Bronnen

Hier zijn enkele bronnen die nuttige informatie bevatten over magnesiumcitrate:

 1. “Magnesium Suppletie voor de Behandeling van Vermoeidheid, Spierpijn en Constipatie” – Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Voeding en Gezondheid.
 2. “Het Belang van Magnesium in Onze Voeding” – Een artikel op de website van het Voedingscentrum.
 3. “De Rol van Magnesium bij het Ondersteunen van een Gezond Zenuwstelsel” – Een publicatie van The National Institutes of Health.
 4. “Magnesiumsupplementen voor Botgezondheid” – Advies gepubliceerd door de American Bone Health Association.
 5. “Hoe Magnesium Helpt bij het Reguleren van de Bloeddruk” – Een artikel op WebMD.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

Wanneer het onderwerp van magnesium naar voren komt, zijn er veel vragen die in de lucht hangen. Een van de meest fundamentele vragen is: wat is citraat? Citraat is een verbinding die een rol speelt in verschillende vormen van magnesiumsupplementen, waaronder magnesium citraat.

De wereld van magnesiumsupplementen kan ingewikkeld zijn. Zo kun je jezelf afvragen of je moet kiezen tussen magnesium citraat of oxide, of misschien tussen magnesium bisglycinaat of citraat. Elk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Hoeveel moet je eigenlijk innemen? De magnesium citraat dosering kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en gezondheidsstatus.

Er zijn andere varianten om te overwegen, zoals magnesium tryptofaan of citraat en magnesium tauraat of citraat. Elk type heeft zijn eigen specifieke toepassingen en voordelen.

Maar waar is magnesium citraat goed voor? Dit supplement wordt vaak gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden, variërend van het verbeteren van de spijsvertering tot het ondersteunen van spierfuncties.

Magnesium citraat komt ook in verschillende vormen, zoals tabletten, en het heeft bepaalde eigenschappen zoals een laxerend effect.

Heb je maagproblemen? Het is ook belangrijk om te weten dat magnesium citraat invloed kan hebben op je maagzuur en kan leiden tot maagklachten.

De voordelen van magnesium citraat zijn talrijk, en het kan zelfs veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Op zoek naar een goede deal? Bekijk onze aanbieding van magnesium citraat.

Als je je nog steeds afvraagt is magnesium citraat goed voor jou, dan kan het verder verkennen van deze onderwerpen je helpen om een meer geïnformeerde beslissing te nemen.

Veelgestelde Vragen

1. Is Magnesium Citraat echt Laxerend?

Ja, magnesiumcitraat kan als laxerend middel werken voor constipatie door het serum magnesiumgehalte te verhogen.

2. Wat zijn de gezondheidsmythen rondom Magnesium citraat?

Er zijn verschillende mythen, zoals die stellen dat magnesiumcitraat kan bijdragen aan aritmie en trombose, terwijl dit niet wetenschappelijk bewezen is.

3. Hoe verhoudt magnesiumcitraat zich tot calciumcitraat?

Terwijl magnesiumcitraat voornamelijk wordt gebruikt als laxeermiddel, wordt calciumcitraat vaak gebruikt om botweefsel te versterken en voedingsvezels aan te vullen.

4. Als ik last heb van aritmie, kan ik dan magnesiumcitraat gebruiken?

Hoewel sommige mythen beweren dat het kan helpen, wordt het afgeraden zonder medisch advies, omdat er geen bewijs is dat magnesiumcitraat helpt bij aritmie.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is Magnesium Citraat Laxerend? Mythen en Feiten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips