In dit artikel

Juiste Dosering van Magnesium Citraat (2023)

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van vermoeidheid, spierkrampen of prikkelbaarheid en je afgevraagd of dit misschien een magnesiumtekort zou kunnen zijn? Ik ken dat gevoel, want ik heb het ook doorgemaakt.

Studies tonen aan dat magnesiumcitraat, een goed opneembare vorm van magnesium, kan helpen bij het aanvullen van deze tekorten. In dit artikel lees je alles over de juiste dosering van magnesiumcitraat.

Lees verder en ontdek hoe magnesiumcitraat je kan helpen om je beter te voelen.

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 1. Magnesium speelt een cruciale rol in het lichaam, van energieproductie tot spier- en zenuwfuncties.
 2. De aanbevolen dagelijkse dosis magnesium varieert per leeftijd en geslacht.
 3. Magnesiumcitraat is een goed opneembare vorm van magnesium en kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van spierfunctie.
 4. Het is belangrijk om de veilige dosering van magnesiumcitraat niet te overschrijden om bijwerkingen te voorkomen.
 5. Praat altijd met een arts voordat u begint met het innemen van een magnesiumsupplement om de juiste dosering voor uw specifieke behoeften te bepalen.

Wat is de functie van magnesium in het lichaam?

Magnesium speelt een cruciale rol in honderden metabolische processen in het lichaam. Het is essentieel voor de energieproductie, evenals voor de regulatie van spier- en zenuwfuncties.

Een kritieke functie is de creatie van adenosinetrifosfaat (ATP), de voornaamste energiedrager in het lichaam. Hierdoor helpt magnesium bij het verminderen van vermoeidheid en bij het verbeteren van sportprestaties.

Daarnaast draagt magnesium ook bij aan de gezondheid van hart, botten en tanden door zijn rol in het mineraalmetabolisme en eiwitsynthese. Dit essentiële mineraal werkt samen met calcium om hartcontracties te reguleren, botgezondheid te bevorderen en een gezonde bloeddruk te handhaven.

Bovendien ondersteunt magnesium ook de mentale gezondheid, omdat het betrokken is bij neurotransmitterfuncties en stemmingsregulatie.

De aanbevolen dagelijkse dosis magnesium

De aanbevolen dagelijkse dosis magnesium verschilt per leeftijd en geslacht.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van magnesium varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd en geslacht. Voor volwassen mannen wordt meestal een ADH van ongeveer 300-400 mg magnesium aanbevolen, terwijl voor volwassen vrouwen een ADH van ongeveer 250-350 mg magnesium geldt.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren. Het is altijd het beste om met een arts te praten voordat u begint met het innemen van een magnesiumsupplement om de juiste dosering voor uw specifieke situatie vast te stellen.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat het mogelijk is om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen.

Mogelijke tekenen van een magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende tekenen en symptomen veroorzaken. Het is belangrijk om op deze signalen van een tekort te letten, zodat je snel actie kunt ondernemen. Enkele mogelijke tekenen van een magnesiumtekort zijn:

 • Spierkrampen: Regelmatige spierkrampen, vooral in de benen, kunnen wijzen op een tekort aan magnesium.
 • Vermoeidheid: Als je vaak moe bent en weinig energie hebt, kan dit ook duiden op een gebrek aan magnesium in je lichaam.
 • Prikkelbaarheid: Een laag magnesiumgehalte kan je prikkelbaarder maken en kan leiden tot stemmingswisselingen.
 • Slechte concentratie: Een tekort aan magnesium kan ook invloed hebben op je concentratievermogen en helder denken.
 • Slapeloosheid: Slaapproblemen, zoals moeite met inslapen of doorslapen, kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium.

Risico’s van te veel magnesium

Te veel magnesium kan bijwerkingen veroorzaken en is daarom niet zonder risico’s. Het overschrijden van de aanbevolen dosering kan leiden tot maagklachten, misselijkheid, braken en diarree.

Deze bijwerkingen kunnen ongemakkelijk zijn en de dagelijkse activiteiten verstoren. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dosering van magnesium niet te overschrijden en altijd de instructies op het supplement te volgen.

Als je twijfelt over de juiste dosering of als je reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om met een arts te praten voordat je begint met het innemen van een magnesiumsupplement.

Juiste dosering van magnesiumcitraat

Verschillende vormen van magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar, maar het is belangrijk om de juiste dosering van magnesiumcitraat te kennen voor optimale resultaten.

Verschillende vormen van magnesiumsupplementen

Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en kenmerken. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen:

 1. Magnesiumcitraat: Dit is een populaire vorm van magnesiumsupplement, omdat het goed wordt opgenomen door het lichaam. Het kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van spierfunctie.
 2. Magnesiumgluconaat: Deze vorm van magnesium is minder goed opneembaar dan magnesiumcitraat, maar kan nog steeds gunstig zijn voor de gezondheid. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en osteoporose.
 3. Magnesiumoxide: Dit is een goedkope vorm van magnesium die vaak verkrijgbaar is in tabletvorm. Hoewel het een hoger magnesiumgehalte heeft, wordt het minder efficiënt door het lichaam opgenomen.
 4. Magnesiumtauraat: Deze vorm van magnesium kan helpen bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk. Het kan ook nuttig zijn bij de behandeling van angst en slaapproblemen.
 5. Chelaatgebonden magnesium: Deze vorm van magnesium wordt gebonden aan aminozuren, waardoor de opname door het lichaam wordt verbeterd. Het is een zeer biobeschikbare vorm van magnesium.

Veilige dosering van magnesiumcitraat

De veilige dosering van magnesiumcitraat kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en individuele behoeften. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 200 mg magnesiumcitraat als veilig beschouwd.

Het is belangrijk om deze aanbevolen dosering niet te overschrijden, omdat te veel magnesium bijwerkingen kan veroorzaken, zoals diarree. Het is ook raadzaam om met een arts te praten voordat je begint met het innemen van een magnesiumsupplement, vooral als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Onthoud dat magnesiumcitraat geen vervanging is voor een gezonde levensstijl en evenwichtige voeding.

Voordelen van magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Verbeterde spierfunctie: Magnesium speelt een cruciale rol bij het ontspannen en samentrekken van spieren. Door magnesiumcitraat in te nemen, kan de spierfunctie worden verbeterd, waardoor spierspanning en krampen verminderen.
 2. Vermindering van vermoeidheid: Magnesium is betrokken bij de energieproductie in het lichaam. Het innemen van magnesiumcitraat kan helpen vermoeidheid te verminderen en de energieniveaus te verhogen.
 3. Ondersteuning voor gezonde botten: Magnesium is essentieel voor de opname en het metabolisme van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten. Het regelmatig innemen van magnesiumcitraat kan bijdragen aan gezonde botten en het risico op osteoporose verminderen.
 4. Stressvermindering: Magnesium is betrokken bij de regulatie van stresshormonen zoals cortisol. Door magnesiumcitraat in te nemen, kan de reactie op stress worden gemoduleerd, waardoor gevoelens van angst en spanning worden verminderd.
 5. Verbeterde slaapkwaliteit: Magnesium speelt ook een rol bij het bevorderen van ontspanning en een goede nachtrust. Door magnesiumcitraat in te nemen, kunnen slaapstoornissen zoals slapeloosheid worden verminderd.
 6. Ondersteuning voor een gezond hart: Magnesium heeft verschillende gunstige effecten op het hart- en vaatstelsel. Het kan helpen bij het handhaven van een stabiele hartslag, het reguleren van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie.
 7. Verlichting van menstruatiepijn: Voor vrouwen kan magnesiumcitraat ook verlichting bieden bij menstruatiepijn. Het kan spierkrampen verminderen en de stemming verbeteren tijdens de menstruatiecyclus.
 8. Verbeterde insulinegevoeligheid: Magnesium speelt een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van insulinegevoeligheid. Door magnesiumcitraat in te nemen, kan het risico op type 2 diabetes worden verminderd.

Conclusie

Het bepalen van de juiste dosering van magnesium citraat is essentieel voor het behouden van een gezond magnesiumgehalte in het lichaam. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden om bijwerkingen te voorkomen.

Praat altijd met een arts voordat u begint met het innemen van een magnesiumsupplement om de juiste dosering voor uw specifieke behoeften te bepalen.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

Wanneer het onderwerp van magnesium naar voren komt, zijn er veel vragen die in de lucht hangen. Een van de meest fundamentele vragen is: wat is citraat? Citraat is een verbinding die een rol speelt in verschillende vormen van magnesiumsupplementen, waaronder magnesium citraat.

De wereld van magnesiumsupplementen kan ingewikkeld zijn. Zo kun je jezelf afvragen of je moet kiezen tussen magnesium citraat of oxide, of misschien tussen magnesium bisglycinaat of citraat. Elk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Hoeveel moet je eigenlijk innemen? De magnesium citraat dosering kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en gezondheidsstatus.

Er zijn andere varianten om te overwegen, zoals magnesium tryptofaan of citraat en magnesium tauraat of citraat. Elk type heeft zijn eigen specifieke toepassingen en voordelen.

Maar waar is magnesium citraat goed voor? Dit supplement wordt vaak gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden, variërend van het verbeteren van de spijsvertering tot het ondersteunen van spierfuncties.

Magnesium citraat komt ook in verschillende vormen, zoals tabletten, en het heeft bepaalde eigenschappen zoals een laxerend effect.

Heb je maagproblemen? Het is ook belangrijk om te weten dat magnesium citraat invloed kan hebben op je maagzuur en kan leiden tot maagklachten.

De voordelen van magnesium citraat zijn talrijk, en het kan zelfs veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Op zoek naar een goede deal? Bekijk onze aanbieding van magnesium citraat.

Als je je nog steeds afvraagt is magnesium citraat goed voor jou, dan kan het verder verkennen van deze onderwerpen je helpen om een meer geïnformeerde beslissing te nemen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de juiste dosering van Magnesium Citraat?

De juiste dosering van Magnesium Citraat hangt af van verschillende factoren, zoals de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en uw specifieke gezondheidstoestand.

2. Hoe weet ik of ik een te hoge dosering magnesiumsuppletie neem?

Een te hoge dosering kan leiden tot een laxerend effect. Het is essentieel om op te letten voor symptomen van magnesiumtekort en raadpleeg altijd een arts voor het starten van hoog gedoseerde magnesiumsuppletie.

3. Wat is het verschil tussen de algemene onderhoudsdosering en de therapeutische dosering?

De algemene onderhoudsdosering is de hoeveelheid die nodig is voor normale functie, terwijl de therapeutische doseringshoeveelheid wordt gebruikt om specifieke gezondheidsproblemen te behandelen.

4. Kan ik magnesium krijgen uit voeding in plaats van supplementen?

Ja, magnesiumrijke voeding kan helpen bij het aanvullen van magnesiumtekort. Echter, in gevallen van ernstig tekort, kan een magnesiumsupplement kopen noodzakelijk zijn.

5. Is er een verschil tussen magnesiumolie en magnesiumtabletten?

Beide producten bieden magnesiumsuppletie, maar magnesiumolie wordt topisch toegepast, terwijl magnesiumtabletten oraal worden ingenomen. De keuze tussen deze twee hangt af van persoonlijke voorkeur en specifieke gezondheidsbehoeften.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Juiste Dosering van Magnesium Citraat (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips