In dit artikel

Magnesium Chlorid: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Voelt u zich vaak vermoeid en futloos? Ik ken dat gevoel maar al te goed en ontdekte dat magnesium een cruciale rol speelt voor onze energie en gezondheid. In deze blog deel ik alles wat je moet weten over magnesiumchloride, een vorm van magnesium die gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam.

Dus lees verder en ontdek hoe dit wondermineraal jouw welzijn kan verhogen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Wat is Magnesiumchloride?

Magnesiumchloride is een chemische verbinding van magnesium en chloor, die vaak wordt gebruikt vanwege zijn diverse toepassingen. De structuur van magnesiumchloride bestaat uit een magnesiumion (Mg2+) dat is gebonden aan twee chloride-ionen (Cl-).

Synthese en structuur

Magnesiumchloride is het magnesiumzout van waterstofchloride. Het proces van de vorming komt tot stand door de interactie van magnesiumoxide of magnesium hydroxide met zoutzuur. Dit resulteert in de vorming van magnesiumchloride, dat oplosbaar is in water en uiteenvalt in de ionen Mg2+ en Cl-.

De structuur van magnesiumchloride bestaat uit ionen die een octaëdrische geometrie vormen met zes chloride-ionen rondom een centraal magnesium-ion. Interessant is dat magnesiumchloride ook veel voorkomt in de natuur, vooral als het mineraal carnalliet, dat zich gedraagt als een dubbelzout.

Toepassingen

Magnesiumchloride heeft verschillende toepassingen en wordt vaak gebruikt als supplement om de magnesiumspiegel in het lichaam aan te vullen. Het kan ook extern worden gebruikt om de huid te verzachten en te reinigen.

Magnesiumchloride wordt vaak toegevoegd aan badproducten, zoals badzoutvlokken of huidsprays, om de huid aan te vullen met mineralen en verlichting te bieden bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Daarnaast wordt magnesiumchloride ook gebruikt in zwembaden om de huid te verzachten en mineralen aan te vullen. Het is een veelzijdig mineraal met tal van toepassingen voor zowel interne als externe gezondheid.

Magnesiumtekort en supplementen

Magnesiumtekort kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, maar gelukkig zijn er magnesiumsupplementen beschikbaar om dit tekort aan te vullen.

Organische magnesiumverbindingen

Organische magnesiumverbindingen zijn verbindingen waarbij minstens één koolstofatoom aan magnesium is gebonden. Ze kunnen worden gebruikt als supplementen om de magnesiuminname te verhogen. Deze verbindingen hebben een betere biobeschikbaarheid en worden gemakkelijker opgenomen in het lichaam dan anorganische magnesiumverbindingen zoals magnesiumoxide of magnesiumsulfaat. Enkele veelvoorkomende organische magnesiumverbindingen zijn magnesiumcitraat, magnesiummalaat en magnesiumtauraat. Deze verbindingen kunnen helpen bij het ondersteunen van de energieproductie, spierfunctie en botgezondheid.

Anorganische magnesiumverbindingen

Anorganische magnesiumverbindingen zijn verbindingen van magnesium die niet afkomstig zijn van organische bronnen. Deze verbindingen hebben verschillende toepassingen en kunnen voordelen bieden voor de gezondheid. Enkele belangrijke anorganische magnesiumverbindingen zijn:

 1. Magnesiumoxide: Deze verbinding wordt vaak gebruikt om maagzuur te neutraliseren en kan helpen bij het verlichten van maagklachten zoals brandend maagzuur.
 2. Magnesiumsulfaat: Ook wel bekend als bitterzout, wordt deze verbinding gebruikt in badproducten om spierpijn en stress te verminderen.
 3. Calciumchloride: Hoewel dit technisch gezien geen magnesiumverbinding is, kan het worden gemengd met magnesiumchloride om een ​​vloeibaar supplement te vormen dat gemakkelijk wordt opgenomen door het lichaam.
 4. Zoutzuur: Dit is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van magnesiumchloride via syntheseprocessen.
 • Magnesiumoxide helpt bij het neutraliseren van maagzuur.
 • Magnesiumsulfaat kan spierpijn verlichten.
 • Calciumchloride kan gecombineerd worden met magnesiumchloride voor een vloeibaar supplement.
 • Zoutzuur wordt gebruikt bij de synthese van magnesiumchloride.
 • Anorganische magnesiumverbindingen kunnen verschillende voordelen bieden voor de gezondheid, maar volg altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg uw arts.

Het kiezen van de juiste vorm

Er zijn verschillende vormen waarin magnesiumchloride verkrijgbaar is, zoals ampullen, sprays, pillen en poeders. Ook is er een vloeibare vorm van elementair magnesium beschikbaar.

Ampullen, sprays, pillen, poeders

Ik heb gemerkt dat magnesiumchloride verkrijgbaar is in verschillende vormen, wat betekent dat er keuzemogelijkheden zijn om aan ieders behoeften te voldoen. Hier zijn de beschikbare vormen van magnesiumchloride:

 • Ampullen: Deze bevatten een geconcentreerde vloeistof die gemakkelijk kan worden ingenomen. Het is handig voor mensen die graag snel en efficiënt hun magnesiuminname willen verhogen.
 • Sprays: Magnesiumsprays kunnen op de huid worden aangebracht voor directe absorptie. Dit kan handig zijn voor mensen die liever geen supplementen slikken maar toch de voordelen van magnesium willen ervaren.
 • Pillen: Magnesiumchloride is ook verkrijgbaar in de vorm van pillen. Deze kunnen eenvoudig met water worden ingeslikt en bieden een gemakkelijke manier om het mineraal aan je dagelijkse routine toe te voegen.
 • Poeders: Magnesiumpoeders kunnen worden gemengd met water of andere drankjes. Ze zijn veelzijdig en kunnen naar wens worden gedoseerd.

Vloeibare vorm van elementair magnesium

De vloeibare vorm van elementair magnesium is een handige manier om je magnesiuminname te verhogen. Het kan gemakkelijk worden ingenomen en snel door het lichaam worden opgenomen. Bovendien kan de vloeibare vorm van magnesium worden toegevoegd aan dranken of voedingsmiddelen voor eenvoudig gebruik.

Het biedt alle voordelen van magnesiumsupplementen, zoals het bevorderen van een gezonde spier- en zenuwfunctie, het ondersteunen van een goede hart- en bloedsomloopgezondheid, en het verbeteren van de algemene energieniveaus.

Dus als je op zoek bent naar een handige en effectieve manier om je magnesiuminname te verhogen, is de vloeibare vorm van elementair magnesium zeker het overwegen waard.

Voordelen en gebruik van magnesiumchloride

– Verbeterde opname: Magnesiumchloride wordt gemakkelijk opgenomen door het lichaam, waardoor het snel effect heeft.

– Gezondheidsvoordelen: Magnesiumchloride kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, verbeteren van de slaap en verlichten van stress en angst.

– Mogelijk effect op ontstekingsprocessen: Studies tonen aan dat magnesiumchloride ontstekingen kan verminderen en het immuunsysteem kan ondersteunen.

Verbeterde opname

Magnesiumchloride staat bekend om zijn verbeterde opname in het lichaam. Wanneer opgelost in water, valt magnesiumchloride uiteen in magnesiumionen (Mg2+) en chloride-ionen (Cl-), die gemakkelijk kunnen worden opgenomen door de cellen.

Dit zorgt ervoor dat het magnesium snel en efficiënt wordt geabsorbeerd in het bloed. Een goede opname van magnesium is essentieel, omdat dit mineraal betrokken is bij vele belangrijke lichamelijke processen.

Het kan helpen bij het behoud van gezonde botten, spierfunctie, zenuwfunctie en een gezond hartritme. Dus als je op zoek bent naar een supplement dat goed wordt opgenomen door je lichaam, is magnesiumchloride zeker iets om te overwegen.

Gezondheidsvoordelen

Magnesiumchloride heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Bovendien kan magnesiumchloride de spierfunctie ondersteunen en krampen verminderen.

Het kan ook bijdragen aan het behoud van sterke botten en tanden, en de opname van mineralen bevorderen. Daarnaast kan magnesiumchloride een positieve invloed hebben op de hersenfunctie en stemming, en het kan helpen bij het verminderen van stress en angst.

Ten slotte kan magnesiumchloride de spijsvertering bevorderen en helpen bij het verlichten van constipatie. Door regelmatig magnesiumchloride in te nemen, kunnen al deze gezondheidsvoordelen worden ervaren.

Mogelijk effect op ontstekingsprocessen

Magnesiumchloride kan mogelijk een positief effect hebben op ontstekingsprocessen in het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesium een rol speelt bij het reguleren van ontstekingsreacties en het verminderen van ontstekingsmarkers.

Dit kan voordelen hebben voor mensen met chronische ontstekingsaandoeningen, zoals artritis of inflammatoire darmziekte. Door het nemen van magnesiumchloride als supplement of door het gebruik van magnesiumzoutvlokken in baden, kan de magnesiumspiegel in het lichaam worden verhoogd en kan ontsteking mogelijk verminderd worden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat meer onderzoek nodig is om de exacte effecten van magnesiumchloride op ontstekingsprocessen volledig te begrijpen.

Meer over ‘Magnesium’

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom magnesium zo belangrijk is, ben je niet de enige. Dit mineraal is van vitaal belang voor tal van lichaamsfuncties. Wist je bijvoorbeeld dat het voedsel dat je eet een grote rol speelt in je magnesiuminname? Als je meer wilt weten over welke voedingsmiddelen rijk zijn aan dit mineraal, duik dan eens in onze blog over magnesium voeding.

En het blijft niet bij voeding alleen. Er zijn verschillende magnesium bronnen die je kunnen helpen om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Van supplementen tot zaden, de opties zijn eindeloos.

Er zijn ook veel verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar. Magnesium tauraat is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die last hebben van angst of stress, terwijl magnesium glycine geweldig is voor een betere slaap. En als je te maken hebt met spierpijn of vermoeidheid, is magnesium malaat misschien iets voor jou.

Daarnaast zijn er ook nog andere soorten zoals magnesiumhydroxide en magnesium threonate, die elk hun eigen unieke voordelen hebben. Van het verbeteren van de spijsvertering tot het verhogen van de cognitieve functies, de mogelijkheden zijn echt uitgebreid.

Niet te vergeten zijn er ook andere soorten zoals magnesium sulfaat, vaak gebruikt in Epsom zoutbaden, en magnesiumoxide, die veel wordt gebruikt voor de behandeling van maagzuur. En dan hebben we ook nog magnesium chlorid, magnesium carbonaat, magnesium stearaat, magnesium gluconaat, magnesium lactaat, en magnesium fosfaat, die allemaal hun eigen toepassingen en voordelen hebben.

Kortom, magnesium is een fascinerend en veelzijdig mineraal dat op vele manieren kan bijdragen aan je welzijn. Neem de tijd om door onze blogs te bladeren en ontdek welke vorm van magnesium het beste bij jou past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is magnesiumchloride?

Magnesiumchloride is een chemische stof die belangrijk is voor verschillende lichaamsfuncties.

2. Waarom moeten we magnesiumchloride kennen?

Het is belangrijk om magnesiumchloride te kennen omdat het helpt bij de regulatie van vele lichaamsprocessen.

3. Welke voordelen biedt magnesiumchloride?

Magnesiumchloride biedt talrijke voordelen, waaronder ondersteuning voor spierfunctie en zenuwcommunicatie.

4. Is er iets dat ik moet weten over magnesiumchloride?

Ja, het is essentieel om te weten dat hoewel magnesiumchloride veel voordelen heeft, een overmatige inname schadelijk kan zijn voor het lichaam.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Chlorid: Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips