In dit artikel

Magnesium Carbonaat: Wat is het en Waarvoor Dient Het? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit een ongemakkelijk gevoel of maagzuur gehad na het eten? Ik herken deze vervelende ervaring maar al te goed, en ben op onderzoek uitgegaan om een oplossing te vinden. Mijn zoektocht leidde mij naar magnesium carbonaat, een verbazingwekkend mineraal dat niet alleen maagklachten verlicht, maar ook bijdraagt aan het behoud van sterke botten en tanden.

In dit blogartikel nemen we samen een diepe duik in de wereld van magnesium carbonaat: wat is het, waarvoor wordt het gebruikt en hoe kun je het in je dagelijkse routine integreren.

Benieuwd geworden? Blijf lezen!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium carbonaat is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan sterke botten en tanden.
 • Het kan helpen bij het verlichten van maagklachten en maagzuur.
 • Magnesium carbonaat kan ook de elektrolytenbalans reguleren en stress verminderen.
 • Het kan gebruikt worden als supplement, antacidum, vulmiddel, en in cosmetica en vuurvaste materialen.

Wat is magnesium en waar zit het in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij vele processen in ons lichaam, en het zit in verschillende voedingsmiddelen.

Rol van magnesium in het lichaam

Magnesium speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het goed functioneren van onze spieren, inclusief het hart. Daarnaast helpt magnesium bij het reguleren van de zenuwprikkels in ons lichaam.

Het draagt ook bij aan de energiestofwisseling en zorgt voor een goede elektrolytenbalans. Verder helpt magnesium bij de opbouw van gezonde botten en tanden. Het werkt nauw samen met andere belangrijke mineralen zoals calcium, kalium en natrium.

Bij een tekort aan magnesium kan het lichaam deze processen minder goed uitvoeren, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Voeding waar magnesium in zit

Magnesium is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft. Het zit in verschillende voedingsmiddelen en kan helpen om magnesiumtekorten aan te vullen. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn:

 • Amandelen
 • Cashewnoten
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Avocado’s
 • Bananen
 • Zalm
 • Makreel
 • Volkoren granen zoals havermout en bruine rijst

Voordelen en toepassingen van magnesium carbonaat

Magnesium carbonaat heeft verschillende voordelen en toepassingen in het lichaam, zoals het bevorderen van een goede spijsvertering, het verminderen van maagklachten en het ondersteunen van de elektrolytenbalans.

Werking van magnesium carbonaat

Magnesium carbonaat heeft verschillende werkingen in het lichaam. Ten eerste is het een belangrijk mineraal dat helpt bij de opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden. Het speelt ook een rol bij het reguleren van de elektrolytenbalans, wat essentieel is voor het goed functioneren van de spieren en zenuwprikkels.

Bovendien is magnesium carbonaat betrokken bij de energiestofwisseling en kan het helpen bij het verminderen van stress. Daarnaast kan magnesium carbonaat ook verlichting bieden bij maagklachten en maagzuur.

Het wordt vaak gebruikt als antacidum om overtollig maagzuur te neutraliseren en indigestie te verlichten. Magnesium carbonaat is dus een veelzijdige stof die diverse voordelen biedt voor het lichaam.

Gebruik van magnesium carbonaat in verschillende situaties

Magnesium carbonaat heeft verschillende toepassingen en kan nuttig zijn in diverse situaties. Hier zijn enkele manieren waarop magnesium carbonaat kan worden gebruikt:

 1. Het kan worden gebruikt als een supplement om tekorten aan magnesium in het lichaam aan te vullen.
 2. Magnesium carbonaat wordt vaak gebruikt als een antacidum, dat helpt bij maagzuur en indigestie.
 3. Het kan ook worden gebruikt als een vulstof in tabletten en capsules.
 4. Magnesium carbonaat wordt soms gebruikt in producten voor cosmetische toepassingen, zoals gezichtspoeders en deodorants.
 5. Het wordt ook gebruikt in de productie van vuurvaste materialen en isolatiematerialen.
 6. Magnesium carbonaat heeft antiklonterende eigenschappen en wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen om te voorkomen dat ingrediënten aan elkaar plakken.

Verschillende vormen van magnesium supplementen

Er zijn verschillende vormen van magnesium supplementen beschikbaar, zoals magnesium citraat, magnesium bisglycinaat en magnesium malaat.

Magnesium citraat

Magnesium citraat is een vorm van magnesiumsupplement dat vaak wordt gebruikt om magnesiumtekorten in het lichaam aan te vullen. Het wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam en kan helpen bij het verlichten van spierspanning en krampen.

Magnesium citraat speelt ook een rol bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van obstipatie. Het kan ook bijdragen aan een goede botgezondheid en het behoud van sterke tanden.

Let op de aanbevolen dosering en overleg met een arts als je eventuele bijwerkingen ervaart voordat je magnesium citraat gebruikt.

Magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een vorm van magnesiumsupplement dat gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Het bestaat uit magnesium gebonden aan het aminozuur glycine. Deze verbinding zorgt voor een betere opname en vermindert de kans op maagklachten en diarree, die soms kunnen optreden bij andere vormen van magnesiumsupplementen.

Magnesium bisglycinaat heeft vele voordelen, waaronder het ondersteunen van gezonde botten, tanden en spieren, het reguleren van de energiestofwisseling en het verminderen van stress.

Het is belangrijk om de juiste dosering en kwaliteit van het supplement te kiezen om ervoor te zorgen dat je de maximale voordelen haalt uit magnesium bisglycinaat.

Magnesium malaat

Magnesium malaat is een andere vorm van magnesiumsupplement. Het bestaat uit magnesium gebonden aan malaatzuur. Deze vorm van magnesium wordt vaak gebruikt om energie te bevorderen en vermoeidheid te verminderen.

Het speelt ook een rol bij de productie van ATP, wat zorgt voor de energiestofwisseling in ons lichaam. Magnesiummalaat kan ook helpen bij het verminderen van spierspanning en krampen.

Hoe kies je het juiste magnesium supplement?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een magnesiumsupplement?

Factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een magnesium supplement

Bij het kiezen van een magnesium supplement zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden:

 1. De vorm van het supplement: Er zijn verschillende vormen van magnesium supplementen beschikbaar, zoals magnesium citraat, magnesium bisglycinaat en magnesium malaat. Overleg met een arts om te bepalen welke vorm het meest geschikt is voor jouw behoeften.
 2. Dosering: Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te nemen. Een overmatige inname van magnesium kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
 3. Kwaliteit van het supplement: Kies altijd voor een betrouwbaar merk dat hoogwaardige supplementen produceert. Controleer of het label aangeeft dat het product getest is op zuiverheid en potentie.
 4. Aanvullende ingrediënten: Sommige magnesium supplementen bevatten ook andere vitaminen en mineralen die bijdragen aan de absorptie en effectiviteit ervan. Controleer de ingrediëntenlijst om te zien welke extra voordelen het supplement biedt.
 5. Interacties met medicijnen: Als je momenteel medicijnen gebruikt, bespreek dan met je arts of het veilig is om een magnesium supplement in te nemen zonder dat dit invloed heeft op de werking van je medicatie.
 6. Specifieke gezondheidsbehoeften: Als je specifieke gezondheidsproblemen of -behoeften hebt, zoals spijsverteringsproblemen of stress, zoek dan naar een magnesium supplement dat gericht is op deze problemen. Raadpleeg altijd een arts voordat je met een nieuw supplement begint.

Belang van dosering en kwaliteit van het supplement

Het is van groot belang om de juiste dosering van een magnesium supplement te volgen. Het innemen van te veel of te weinig magnesium kan negatieve effecten hebben op het lichaam. Het is daarom verstandig om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen met een arts te bespreken voordat je een magnesium supplement gebruikt.

Daarnaast is ook de kwaliteit van het supplement belangrijk. Het is aan te raden om te kiezen voor een betrouwbaar merk dat hoogwaardige ingrediënten gebruikt. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een supplement van goede kwaliteit inneemt, waardoor je de gewenste voordelen kunt behalen.

Let bij het kiezen van een magnesium supplement op de formulering en productiemethoden om er zeker van te zijn dat je een product van goede kwaliteit krijgt.

Conclusie

Magnesium carbonaat is een belangrijk supplement voor het aanvullen van magnesiumtekorten in het lichaam en heeft verschillende toepassingen, waaronder het verminderen van maagklachten en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Het wordt ook gebruikt in verschillende industrieën, zoals de farmaceutische en cosmetische industrie. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen te bespreken met een arts voordat je magnesium carbonaat gebruikt.

Meer over ‘Magnesium’

Wanneer je aan magnesium denkt, is de kans groot dat je het ziet als één eenvoudig mineraal. Maar magnesium is een fascinerende wereld op zich, die je gezondheid op talloze manieren kan verbeteren. Neem bijvoorbeeld magnesium carbonaat, dat vaak wordt gebruikt als een antacidum om maagzuur te neutraliseren. Het verschilt aanzienlijk van magnesium stearaat, een stof die voornamelijk als vulmiddel in voedingssupplementen wordt gebruikt.

Voor mensen die snel last hebben van spierkrampen, kan magnesium gluconaat een uitkomst zijn. Dit type magnesium wordt beter opgenomen door het lichaam in vergelijking met andere vormen zoals magnesium lactaat en magnesium fosfaat.

Nu zijn er ook meer gespecialiseerde vormen van magnesium, zoals magnesium orotaat, dat vooral in de sportwereld populair is vanwege zijn rol in de verbetering van uithoudingsvermogen. Niet te vergeten, de combinatie van magnesium ashwagandha, waarbij magnesium wordt gecombineerd met het Ayurvedische kruid ashwagandha om stress te verminderen.

Voor wie liever geen pillen of capsules slikt, zijn er tal van andere mogelijkheden. Denk aan een ontspannend magnesium voetenbad, een verfrissende spray magnesium of het toepassen van magnesium olie op de huid. Voor degenen die liever een snelle boost willen, is er het gemak van magnesium kauwtabletten.

Als we het dan toch over variëteiten hebben, laten we magnesium poeder, magnesium bad en magnesium vlokken niet vergeten. Deze kunnen elk op hun eigen manier bijdragen aan je welzijn. En tenslotte, voor de echte fijnproevers, is er zelfs magnesium zout, dat niet alleen als smaakmaker dient, maar ook bijdraagt aan een gebalanceerde voeding.

Zo zie je maar, de wereld van magnesium is verrassend veelzijdig. Ongeacht je persoonlijke behoeften of voorkeuren, er is een vorm van magnesium die bij jou past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Magnesium Carbonaat?

Magnesium Carbonaat is een soort Magnesiumoxide dat wordt gebruikt als Calciumsupplement.

2. Hoe verschilt Magnesium Carbonaat van Natriumcarbonaat en Kaliumcarbonaat?

Natriumcarbonaat en Kaliumcarbonaat zijn verschillende soorten supplementen, terwijl Magnesium Carbonaat vaak wordt gebruikt als Calciumsupplement.

3. Wat is de functie van Magnesium Carbonaat?

Magnesium Carbonaat dient als een waardevol Magnesium- en Calciumsupplement, nuttig voor mensen met een calciumtekort.

4. Is het veilig om Magnesium Carbonaat te gebruiken?

Ja, het is veilig om Magnesium Carbonaat te gebruiken. Het is echter altijd raadzaam om eerst medisch advies in te winnen voordat u begint met een nieuw supplement regime.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Carbonaat: Wat is het en Waarvoor Dient Het? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips