In dit artikel

Magnesium versus Calcium: De Feiten Opgesomd (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd wat precies het verschil is tussen magnesium en calcium? Ik begrijp je verwarring, want net als jij, heb ik me afgevraagd hoe deze twee essentiële mineralen onze gezondheid beïnvloeden.

Daarom heb ik me verdiept in de relatie tussen deze twee en ontdekte interessante feiten, zoals dat ze altijd samen worden aangetroffen in ons lichaam en elkaar’s werking bevorderen.

In dit artikel ga ik de geheimen van magnesium en calcium ontrafelen, alles wat je moet weten over hun belangrijke rol in ons lichaam en hoe je ze op de beste manier kunt innemen. Zorg dat je dit niet mist!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium en calcium spelen een centrale rol in de energiestofwisseling en celprocessen van het lichaam.
 • Een verstoorde balans tussen magnesium en calcium kan negatieve gevolgen hebben voor de spieren, zenuwen, hart en bloeddruk.
 • Het is belangrijk om voldoende magnesium en calcium binnen te krijgen via voeding, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en noten.
 • Het is aan te raden om calcium en magnesium op verschillende momenten in te nemen en altijd advies te vragen aan een arts voordat je supplementen gebruikt.

Wisselwerking tussen calcium en magnesium

Calcium en magnesium spelen beide een centrale rol in de energiestofwisseling en celprocessen van het lichaam. Ze zijn essentieel voor de werking van de spieren en zenuwen, waardoor een verstoorde balans tussen deze mineralen negatieve gevolgen kan hebben.

Centrale rol in energiestofwisseling en celprocessen

Magnesium en calcium vervullen een centrale rol in ons lichaam, vooral bij energiestofwisseling en celprocessen. Ze functioneren als elkaars tegenpolen, ze bevorderen elkaars werking en zijn nauw met elkaar verbonden binnen onze metabolisme.

Deze twee mineralen zijn essentieel voor de normale werking van onze spieren en zenuwen, en helpen zelfs de hartslag te reguleren. Ik merk dat het nemen van extra magnesium en calcium supplementen bevordert de botdichtheid.

Maar eerlijk gezegd, ik raadpleeg altijd een arts voordat ik met deze supplementen begin. Ik eet ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze mineralen zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en noten.

Het is verrassend hoe deze mineralen zo’n belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Ze ondersteunen niet alleen onze fysieke gezondheid, maar dragen ook bij aan onze mentale welzijn.

Werking van de spieren

Magnesium en calcium spelen beide een essentiële rol in de werking van de spieren. Magnesium is betrokken bij de ontspanning van de spieren, terwijl calcium verantwoordelijk is voor de samentrekking ervan.

Samen zorgen ze voor een goede coördinatie en werking van de spieren in ons lichaam. Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen en vermoeidheid, terwijl een gebrek aan calcium kan leiden tot zwakkere spieren en verminderde prestaties.

Het is belangrijk om voldoende magnesium en calcium binnen te krijgen om je spieren optimaal te laten functioneren.

Gevolgen van een verstoord evenwicht

Een verstoring in het evenwicht tussen magnesium en calcium in het lichaam kan verschillende gevolgen hebben. Deze mineralen spelen een essentiële rol in veel lichaamsfuncties, dus een disbalans kan invloed hebben op meerdere aspecten van je gezondheid.

Het kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met de spierwerking, zoals spierkrampen en verminderde flexibiliteit. Daarnaast kan een verstoorde balans tussen magnesium en calcium ook invloed hebben op het hart en de bloeddruk, met mogelijk hart- en vaatziekten als gevolg.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium en calcium binnenkrijgt en dat het evenwicht tussen deze mineralen in je lichaam behouden blijft.

Calcium en magnesium in voeding

– Calcium en magnesium zijn beide essentiële mineralen die een belangrijke rol spelen in ons lichaam.

– Het is belangrijk om voldoende van deze mineralen binnen te krijgen via onze voeding.

– Calcium is vooral goed voor sterke botten en tanden, terwijl magnesium betrokken is bij diverse lichaamsprocessen, waaronder de werking van spieren en zenuwen.

– Goede bronnen van calcium zijn onder andere zuivelproducten, groene bladgroenten en noten.

– Magnesium komt voor in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, zaden, noten en groene bladgroenten.

– Het is aan te raden om calcium en magnesium op verschillende momenten in te nemen, omdat ze elkaar kunnen beïnvloeden bij de opname in het lichaam.

– Een even

Hoeveel calcium en magnesium heb je nodig?

Je hebt dagelijks een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium nodig om je lichaam gezond te houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor volwassenen tussen 19 en 50 jaar is ongeveer 1000 milligram.

Voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar is dit 1200 milligram. Voor magnesium is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen ongeveer 350-400 milligram en voor vrouwen 280-300 milligram.

Onthoud dat deze hoeveelheden kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en specifieke gezondheidsbehoeften.

Voedingsbronnen van calcium en magnesium

Calcium en magnesium worden van nature aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen. Hier zijn enkele belangrijke bronnen van calcium en magnesium:

 • Zuivelproducten: Melk, kaas, yoghurt
 • Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool, broccoli
 • Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, kidneybonen
 • Noten en zaden: Amandelen, chiazaad, sesamzaad
 • Vis: Zalm, sardines, makreel
 • Volkoren producten: Havermout, volkoren brood, bruine rijst

Wanneer kan je calcium en magnesium het beste innemen?

Ik neem calcium en magnesium het beste in tijdens de maaltijden. Op deze manier kan mijn lichaam ze efficiënter opnemen. Het is ook aan te raden om calcium en magnesium niet samen met ijzer- of zinksupplementen in te nemen, omdat deze mineralen elkaars opname kunnen beïnvloeden.

Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je begint met het innemen van calcium- en magnesiumsupplementen.

Mogelijke uitingen van magnesiumtekort

– Systemische ontsteking en endotheeldisfunctie

– Risicofactoren voor magnesiumtekort

– Hoe magnesiumtekort vaststellen en behandelen

Er zijn verschillende mogelijke uitingen van magnesiumtekort in het lichaam, waaronder systemische ontsteking en endotheeldisfunctie. Het is belangrijk om te weten welke risicofactoren er zijn voor magnesiumtekort en hoe je dit tekort kunt vaststellen en behandelen.

Lees verder om meer te weten te komen.

Systemische ontsteking en endotheeldisfunctie

Systemische ontsteking en endotheeldisfunctie zijn mogelijke uitingen van magnesiumtekort in het lichaam. Magnesium speelt een essentiële rol bij het reguleren van ontstekingsprocessen en het handhaven van een gezonde functie van het endotheel, dat de binnenbekleding van bloedvaten vormt.

Een tekort aan magnesium kan leiden tot een verhoogde systemische ontsteking en verstoring van het endotheel, wat op lange termijn kan bijdragen aan de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen en andere gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om je magnesiumniveaus goed in de gaten te houden en indien nodig supplementen te gebruiken onder begeleiding van een arts.

Risicofactoren voor magnesiumtekort

 • Een dieet met onvoldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden en groene bladgroenten.
 • Overmatig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals plaspillen en maagzuurremmers.
 • Alcoholmisbruik kan de opname en het metabolisme van magnesium in het lichaam beïnvloeden.
 • Chronische aandoeningen zoals diabetes, nierziekte en darmziekten kunnen leiden tot een verhoogd risico op magnesiumtekort.
 • Oudere volwassenen hebben vaak een verminderde absorptie van magnesium door veranderingen in de darmfunctie.

Hoe magnesiumtekort vaststellen en behandelen

Een magnesiumtekort kan worden vastgesteld en behandeld op de volgende manieren:

 1. Bloedtest: Een bloedonderzoek kan het magnesiumniveau in het lichaam meten en eventuele tekorten identificeren.
 2. Symptomen: Het herkennen van symptomen zoals spierkrampen, vermoeidheid en prikkelbaarheid kan wijzen op een magnesiumtekort.
 3. Voeding aanpassen: Het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals noten, zaden, bladgroenten en volle granen, kan helpen om het tekort aan te vullen.
 4. Magnesiumsupplementen: In sommige gevallen kan het nemen van supplementen nodig zijn om het magnesiumniveau weer in balans te brengen. Het is belangrijk om dit altijd te doen onder begeleiding van een arts.
 5. Medicatie aanpassingen: Sommige medicijnen kunnen de opname en uitscheiding van magnesium beïnvloeden. In overleg met een arts kunnen eventuele noodzakelijke aanpassingen worden gemaakt.

Veiligheid en bijwerkingen van calcium en magnesium suppletie

Het is belangrijk om de veiligheid en bijwerkingen van calcium- en magnesiumsuppletie te begrijpen voordat je deze supplementen inneemt. Hoewel zowel calcium als magnesium essentiële mineralen zijn voor het lichaam, kunnen ze bij hoge doseringen bepaalde bijwerkingen hebben.

Bijwerkingen van calciumsupplementen kunnen onder andere maagklachten, obstipatie en het risico op nierstenen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden en altijd een arts te raadplegen voordat je calciumsupplementen inneemt.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, aangezien dit helpt bij het opnemen van calcium.

Wat betreft magnesiumsupplementen, kunnen hoge doseringen leiden tot diarree en maagklachten. Ook kan het zijn dat bepaalde medicijnen de opname van magnesium verminderen, dus het is belangrijk om dit met een arts te bespreken als je medicatie gebruikt.

Het is altijd verstandig om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen nauwlettend in de gaten te houden.

Kortom, hoewel calcium- en magnesiumsupplementen veel voordelen kunnen bieden voor de gezondheid, is het cruciaal om de veiligheidsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen te begrijpen.

Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen inneemt en zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering volgt om eventuele bijwerkingen te minimaliseren.

Meer over ‘Magnesium’

Ah, magnesium, het wondermineraal dat zo veel meer doet dan de meesten van ons zich realiseren. Als je ooit met een knagend gevoel van magnesium tekort hebt geworsteld, weet je hoe cruciaal dit element is voor onze algehele gezondheid. Maar wist je dat niet alle magnesiumsupplementen gelijk zijn gemaakt? Er zijn namelijk verschillende soorten die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben, iets wat je kunt ontdekken in onze blog over magnesium complex.

Magnesium kan een dubbelzijdig zwaard zijn. Aan de ene kant kan het wonderen verrichten voor je lichaam, maar aan de andere kant zijn er magnesium bijwerkingen die je misschien zou willen vermijden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met slapen, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de rol die magnesium slapen kan spelen in je nachtelijke routine.

Het mooie van magnesium is dat het ook goed samengaat met andere mineralen zoals calcium. Maak je geen zorgen, we hebben een volledige gids over magnesium calcium en hoe deze twee met elkaar kunnen samenwerken. Zelfs als je een paardenliefhebber bent, zul je geïnteresseerd zijn in hoe magnesium bij paarden wordt gebruikt.

Voor de aanstaande moeders onder ons, maak je geen zorgen, we hebben zelfs iets over magnesium tijdens de zwangerschap. En voor degenen die ‘s nachts beter willen slapen, is magnesium ‘s nachts een onderwerp dat je niet wilt missen.

Ook als je huidproblemen hebt zoals gordelroos, is er een verband tussen gordelroos en magnesium. Voor externe toepassingen hebben we het ook over magnesium gel die je kunt gebruiken. Spierpijn? Zeg vaarwel door onze blog te lezen over magnesium en spierpijn.

Voor degenen die last hebben van krampen, hebben we een diepgaande blog over magnesium tegen kramp. En als je een fan bent van gemakkelijke toepassing, hebben we zelfs vloeibaar magnesium om je te helpen. Voor degenen met specifieke hartproblemen zoals boezemfibrilleren, duik dan in onze blog over boezemfibrilleren en magnesium. Last but not least, als je worstelt met een aandoening zoals een frozen shoulder, hebben we zelfs daarover informatie in onze blog over frozen shoulder en magnesium.

Dus of je nu een doorgewinterde magnesiumliefhebber bent of net begint met je reis, we hebben iets voor iedereen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Magnesium versus Calcium: De Feiten Opgesomd”?

“Magnesium versus Calcium: De Feiten Opgesomd” is een uitleg van de verschillen en overeenkomsten tussen de mineralen magnesium en calcium, hun rol in het lichaam, en hun verhouding in voedingssupplementen.

2. Hoe kunnen magnesiumtekorten invloed hebben op de gezondheid?

Magnesiumtekorten kunnen leiden tot spierkrampen, hart en vaatziekten, maar kan ook invloed hebben op het voedingspatroon en de botdichtheid.

3. Zijn calciumsupplementen of magnesiumtabletten beter voor botontkalking?

Zowel magnesium als calcium spelen een cruciale rol bij het voorkomen van botontkalking oftewel osteoporose. Het is belangrijk dat beide mineralen in balans zijn, samen met vitamine D voor optimale absorptie.

4. Komt er meer magnesium of calcium voor in melkproducten?

Melkproducten bevatten meer calcium dan magnesium. Echter, beide mineralen zijn essentieel voor het lichaam en moeten in evenwicht zijn.

5. Hoe interageren natrium, kalium en magnesium met elkaar?

Natrium, kalium en magnesium zijn allemaal essentiële mineralen die samenwerken om het water- en mineraalniveau in het lichaam te reguleren. Ze spelen ook een belangrijke rol bij spiercontracties en hartfunctie.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium versus Calcium: De Feiten Opgesomd (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips