In dit artikel

De Meest Rijke Bronnen van Magnesium (2023)

In dit artikel

Voel je je moe, zwak of zelfs een beetje nerveus? Deze symptomen kunnen te maken hebben met een tekort aan magnesium, het mineraal dat ik ooit over het hoofd zag. Ik heb ontdekt dat magnesium cruciaal is voor onze gezondheid en zich in veel voedingsmiddelen bevindt.

In dit artikel laat ik je zien hoe je jouw voeding kunt verrijken met de meest magnesiumrijke bronnen en zo je gezondheid kunt verbeteren. Klaar voor een vitaler leven?.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor diverse lichaamsfuncties, zoals stofwisseling, spier- en zenuwfunctie en bloeddrukregulatie.
 • Groene groenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten zijn allemaal goede bronnen van magnesium.
 • Paranoten hebben de hoogste concentratie magnesium onder alle voedingsmiddelen.
 • Andere magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere spinazie, amandelen, quinoa, zalm, avocado’s, bananen, boerenkool en pompoenpitten.
 • Magnesium biedt talloze voordelen voor de gezondheid, waaronder botopbouw, spierfunctie, energieproductie en het verminderen van vermoeidheid.

Wat is Magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor diverse functies. Het speelt een belangrijke rol in meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder stofwisseling, eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, bloeddrukregulatie en bloedsuikerspiegel.

Magnesium draagt ook bij aan de opbouw van botten en het behoud van de botgezondheid. Het is aanwezig in veel voedingsmiddelen zoals groene groenten, noten, zaden, granen en vlees.

Een onmisbaar element in ons dieet is magnesium, het komt in vele voedingsbronnen voor. Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen bevatten veel magnesium en ook noten zijn een uitstekende bron van dit mineraal.

Paranoten hebben zelfs de hoogste concentratie magnesium onder alle voedingsmiddelen. Bijna niet te geloven maar ook pure chocolade en cacao bevatten aanzienlijke hoeveelheden magnesium.

Wie had gedacht dat genieten van een stukje pure chocolade zou kunnen bijdragen aan je magnesiuminname?.

Waar Zit Magnesium In?

Magnesium zit in een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten.

De Top 10 Magnesiumrijke Voedingsmiddelen

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn belangrijk voor een gezond dieet en het behouden van de juiste mineralenbalans in ons lichaam. Hier zijn de top 10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium:

 1. Paranoten: Deze noten hebben de hoogste concentratie magnesium en bevatten ook gezonde vetten, vezels, vitamine B1 en E, selenium en fosfor.
 2. Spinazie: Een donkere bladgroente die boordevol magnesium zit. Het is ook rijk aan andere voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en vitamine A.
 3. Chocolade (cacao): Pure chocolade bevat naast een intense smaak ook een aanzienlijke hoeveelheid magnesium. Geniet er dus gerust van, maar met mate.
 4. Amandelen: Deze heerlijke noten zijn niet alleen een goede bron van eiwitten en vitamine E, maar bevatten ook veel magnesium.
 5. Quinoa: Dit glutenvrije graan zit vol met verschillende voedingsstoffen, waaronder magnesium.
 6. Zalm: Naast omega-3 vetzuren bevat zalm ook redelijke hoeveelheden magnesium.
 7. Avocado’s: Deze romige vruchten bevatten niet alleen gezonde vetten, maar ook potassium, vitamine B en vitamine K samen met magnesium.
 8. Bananen: Hoewel er geen specifieke feiten over het exacte magnesiumgehalte in bananen bekend zijn, worden ze vaak genoemd als een goede bron van dit mineraal.
 9. Boerenkool: Deze donkergroene bladgroente is niet alleen trendy, maar bevat ook magnesium en andere belangrijke voedingsstoffen.
 10. Pompoenpitten: Deze kleine smakelijke zaden zijn een perfecte aanvulling op je dieet, omdat ze rijk zijn aan magnesium en andere mineralen.

20 Magnesiumrijke Voedingsmiddelen

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Hier zijn 20 van de beste keuzes:

 1. Sojabonen: Deze bonen zitten boordevol magnesium en kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten.
 2. Volkorengranen: Haver, bruine rijst en quinoa zijn goede bronnen van magnesium.
 3. Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool en snijbiet bevatten allemaal veel magnesium.
 4. Noten: Amandelen, cashewnoten en pinda’s zijn allemaal rijk aan magnesium.
 5. Zaden: Pompoenpitten, sesamzaadjes en lijnzaad bevatten ook magnesium.
 6. Chlorella: Dit groene superfood is een uitstekende bron van magnesium.
 7. Spirulina: Net als chlorella is spirulina een geweldige bron van magnesium.
 8. Avocado’s: Naast het hoge gehalte aan gezonde vetten bevatten avocado’s ook magnesium.
 9. Bananen: Hoewel er geen specifieke feiten over het exacte gehalte aan magnesium in bananen zijn, bevatten ze wel een beetje van dit mineraal.
 10. Pure chocolade: Geniet af en toe van pure chocolade voor een dosis heerlijke magnesium.
 11. Vis: Sommige vissoorten, zoals zalm en makreel, bevatten ook wat magnesium.
 12. Yogurt: Naast calcium en probiotica bevat yoghurt ook wat magnesium.
 13. Roggebrood: Dit brood gemaakt van roggekorrels is een goede bron van mineralen, waaronder magnesium.
 14. Linzen: Deze peulvruchten bevatten magnesium en zijn een geweldige toevoeging aan je dieet.
 15. Pompoen: Niet alleen lekker in de herfst, maar ook rijk aan magnesium.
 16. Quinoa: Dit graanachtige zaad bevat niet alleen veel eiwitten, maar ook magnesium.
 17. Zalm: Deze vis heeft niet alleen omega-3 vetzuren, maar ook magnesium.
 18. Cashewmelk: Een alternatief voor zuivelproducten met een beetje magnesium.
 19. Kikkererwten: Nog een peulvrucht die wat magnesium bevat.
 20. Aardappelen: Naast vitamine C bevatten aardappelen ook wat magnesium.

Voordelen van Magnesium

Magnesium biedt talloze voordelen voor onze gezondheid. Het speelt een essentiële rol bij de opbouw van lichaamseiwitten en de botopbouw, wat belangrijk is voor de gezondheid van onze botten.

Bovendien is magnesium belangrijk voor de spierfunctie en kan het helpen bij het verminderen van spierkrampen. Magnesium speelt ook een rol bij de productie van energie in ons lichaam en kan de vermoeidheid helpen verminderen.

Daarnaast kan magnesium een positief effect hebben op onze stemming en kan het helpen bij het verminderen van angstgevoelens. Tot slot speelt magnesium een rol bij het reguleren van de bloeddruk en kan het helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Kortom, magnesium is een belangrijk mineraal met diverse voordelen voor onze algehele gezondheid.

Conclusie

Dus, als je op zoek bent naar de meest rijke bronnen van magnesium, kun je kiezen voor voedingsmiddelen zoals paranoten, volkorengranen, (groene) bladgroenten, noten en pure chocolade.

Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen heerlijk, maar ook geweldig voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je deze magnesiumrijke opties toevoegt aan je dieet om te profiteren van de vele voordelen voor je lichaam en geest.

 Rijke voedingsbronnen

De meest rijke bronnen van magnesium zijn onder andere sojabonen, granen, groene groenten, noten, zuivel en vlees. Sojabonen worden veel gebruikt in verschillende producten en zijn een uitstekende bron van magnesium.

Daarnaast bevatten paranoten de hoogste concentratie magnesium en zijn ze daardoor ook een goede keuze. Paranoten bieden niet alleen magnesium, maar ook gezonde vetten, vezels, vitamines B1 en E, selenium en fosfor.

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn volkorengranen, (groene) bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten, pure chocolade, chlorella en spirulina. Spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen behoren tot de groene groenten die veel magnesium bevatten.

Ook cacao en pure chocolade zijn een grote bron van magnesium. Avocado’s zijn niet alleen rijk aan kalium, vitamine B en vitamine K, maar bevatten ook magnesium. Noten zijn over het algemeen een goede bron van magnesium.

Hoewel er geen specifieke feiten bekend zijn over hoeveel magnesium er in bananen zit, worden ze vaak genoemd als een voedingsmiddel met een redelijke hoeveelheid magnesium.

Wat doet magnesium?

Magnesium speelt een essentiële rol in ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties, waaronder de opbouw van lichaamseiwit, de werking van spieren en de gezondheid van botten.

Magnesium helpt bij het reguleren van bloeddruk, het handhaven van een gezond hartritme en het ondersteunen van een goede spijsvertering. Het speelt ook een rol bij de productie en functie van energie in ons lichaam.

Daarnaast kan magnesium helpen om stress te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen. Kortom, magnesium speelt een belangrijke rol in het bevorderen van onze algehele gezondheid en welzijn.

Hoeveel magnesium heb je nodig?

Je hebt dagelijks een bepaalde hoeveelheid magnesium nodig om je lichaam gezond te houden. Voor volwassen mannen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ongeveer 350 tot 400 milligram.

Voor volwassen vrouwen is dit iets minder, namelijk ongeveer 280 tot 300 milligram. Het kan zijn dat je meer magnesium nodig hebt als je zwanger bent, borstvoeding geeft, veel sport of onder stress staat.

Zorg ervoor dat je een gevarieerd dieet volgt met voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

Waarom zou je een magnesiumsupplement gebruiken?

Een magnesiumsupplement kan nuttig zijn als je moeite hebt om voldoende magnesium uit voeding binnen te krijgen. Het kan ook handig zijn voor mensen met een verhoogde magnesiumbehoefte, zoals zwangere vrouwen of mensen die intensief sporten.

Daarnaast kan een magnesiumsupplement helpen bij het aanvullen van een magnesiumtekort en het ondersteunen van de botgezondheid en spierfunctie. Het is belangrijk om te weten dat de absorptie van magnesium varieert tussen supplementen en dat je altijd de aanbevolen dosering moet volgen.

Hoeveel magnesium neem je daadwerkelijk op?

Je neemt niet al het magnesium dat je consumeert daadwerkelijk op. De absorptie van magnesium varieert tussen de 30% en 60% van wat je inneemt. Verschillende factoren beïnvloeden de opname, zoals de aanwezigheid van andere voedingsstoffen, de gezondheid van je darmen en eventuele medicatie die je gebruikt.

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezond dieet met magnesiumrijke voedingsmiddelen je kan helpen om voldoende magnesium binnen te krijgen, zelfs als je niet alles wat je consumeert opneemt.

Verhoogde magnesiumbehoefte

Als je een verhoogde magnesiumbehoefte hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan dit mineraal. Magnesium speelt een cruciale rol in verschillende processen in ons lichaam, zoals de opbouw van lichaamseiwit en botgezondheid.

Het kan ook helpen bij het behouden van een goede spierfunctie. Gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan magnesium, zoals volkorengranen, (groene) bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten.

Door deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet, kun je je magnesiuminname verhogen en ervoor zorgen dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft.

Waarschuwing: fytinezuur en medicijnen

Fytinezuur is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, zoals granen, peulvruchten en noten. Het kan echter de opname van magnesium beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel fytinezuur er in je dieet zit als je je magnesiuminname wilt verhogen.

Bovendien kunnen bepaalde medicijnen de opname van magnesium verminderen, zoals maagzuurremmers en plaspillen. Als je deze medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met je arts te praten over mogelijke aanpassingen in je dieet of supplementinname om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt.

Meer over ‘Magnesium’

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom magnesium zo belangrijk is, ben je niet de enige. Dit mineraal is van vitaal belang voor tal van lichaamsfuncties. Wist je bijvoorbeeld dat het voedsel dat je eet een grote rol speelt in je magnesiuminname? Als je meer wilt weten over welke voedingsmiddelen rijk zijn aan dit mineraal, duik dan eens in onze blog over magnesium voeding.

En het blijft niet bij voeding alleen. Er zijn verschillende magnesium bronnen die je kunnen helpen om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Van supplementen tot zaden, de opties zijn eindeloos.

Er zijn ook veel verschillende soorten magnesiumsupplementen beschikbaar. Magnesium tauraat is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die last hebben van angst of stress, terwijl magnesium glycine geweldig is voor een betere slaap. En als je te maken hebt met spierpijn of vermoeidheid, is magnesium malaat misschien iets voor jou.

Daarnaast zijn er ook nog andere soorten zoals magnesiumhydroxide en magnesium threonate, die elk hun eigen unieke voordelen hebben. Van het verbeteren van de spijsvertering tot het verhogen van de cognitieve functies, de mogelijkheden zijn echt uitgebreid.

Niet te vergeten zijn er ook andere soorten zoals magnesium sulfaat, vaak gebruikt in Epsom zoutbaden, en magnesiumoxide, die veel wordt gebruikt voor de behandeling van maagzuur. En dan hebben we ook nog magnesium chlorid, magnesium carbonaat, magnesium stearaat, magnesium gluconaat, magnesium lactaat, en magnesium fosfaat, die allemaal hun eigen toepassingen en voordelen hebben.

Kortom, magnesium is een fascinerend en veelzijdig mineraal dat op vele manieren kan bijdragen aan je welzijn. Neem de tijd om door onze blogs te bladeren en ontdek welke vorm van magnesium het beste bij jou past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de meest rijke bronnen van magnesium?

Graanproducten, vitaminen en voedingsmiddelen met veel magnesium zoals magnesiumrijke voedingskeuzes zijn de meest rijke bronnen van magnesium.

2. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een magnesiumrijk dieet?

Een magnesiumrijk dieet kan helpen om de symptomen van een magnesiumtekort aan te vullen, en biedt vele andere gezondheidsvoordelen.

3. Hoe kan ik mijn magnesiumabsorptie verhogen?

Het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte en het gebruik van supplementen zoals magnesiumolie en magnesiumtabletten kunnen de magnesiumabsorptie verhogen.

4. Wat zijn natuurlijke bronnen van magnesium?

Natuurlijke bronnen van magnesium omvatten voedingsmiddelen met veel magnesiuminhoud zoals graanproducten en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium.

5. Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?

Als je niet genoeg voedingsmiddelen met veel magnesium eet, kun je symptomen van een magnesiumtekort ervaren. Dit kan leiden tot verminderde energie en andere gezondheidsproblemen.\

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Meest Rijke Bronnen van Magnesium (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips