In dit artikel

Magnesium Bisglycinaat versus Magnesium Citraat

Magnesium Bisglycinaat versus Magnesium Citraat (2023)

In dit artikel

Ben je in de war over welk magnesiumsupplement het beste voor je is – Magnesium Bisglycinaat of Magnesium Citraat? Je bent niet alleen. Er zijn veel verschillende vormen van magnesium beschikbaar, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken.

Gelukkig hebben we zorgvuldig onderzoek gedaan naar deze twee populaire supplementen en bieden we je een gedetailleerde vergelijking om je te helpen de meest geschikte keuze te maken voor jouw individuele behoeften.

Lees verder en ontdek de wereld van magnesiumsupplementen.

Key Takeaway

Het beste magnesium bisglycinaat van 2023 is Nutribites Magnesium Bisglycinaat. Dit merk bevat de twee beste vormen van magnesium waardoor spieren en hersenen ondersteund worden. Het is aangevuld met vitamines B6 en D3 voor makkelijke opname.

Samenvatting

 • Magnesium bisglycinaat wordt over het algemeen beschouwd als een meer biologisch beschikbare vorm van magnesium, terwijl magnesiumcitraat bekend staat om zijn snelle opname.
 • Magnesium bisglycinaat kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, bevorderen van een gezonde nachtrust en ondersteunen van de hartgezondheid. Magnesiumcitraat kan daarentegen helpen bij de spijsvertering, voorkomen van obstipatie en verlichting van menstruatiepijn.
 • Persoonlijke behoeften en doelen, gezondheidscondities en bijwerkingen moeten in overweging worden genomen bij het kiezen tussen magnesium bisglycinaat en magnesiumcitraat.
 • Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts of diëtist voordat u een beslissing neemt over welke vorm van magnesium voor u het meest geschikt is.

Verschil tussen Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Citraat

Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Citraat verschillen qua opname, biologische beschikbaarheid en voordelen.

Opname en absorptie

Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Citraat hebben elk hun unieke opname- en absorptiepatronen. Over het algemeen wordt Magnesium Bisglycinaat beschouwd als een meer biologisch beschikbare vorm van magnesium, wat betekent dat het lichaam het efficiënter kan gebruiken.

Aan de andere kant staat Magnesium Citraat bekend om zijn snelle opname, wat het een nuttige keuze maakt voor diegenen die snel de voordelen van magnesium willen ervaren. Het is echter belangrijk om te weten dat te hoge doseringen Magnesium Citraat laxerende effecten kunnen hebben.

Evenzo biedt Magnesium Bisglycinaat de voordelen van glycine, een aminozuur dat helpt bij slaap en ontspanning. Hierdoor wordt Magnesium Bisglycinaat vaak aanbevolen voor mensen met een gevoelige maag omdat het minder waarschijnlijk maagirritatie veroorzaakt.

Het is essentieel dat u de aanbevolen doseringen voor beide vormen van magnesium opvolgt om overmatige consumptie te voorkomen en optimaal te profiteren van hun respectieve voordelen.

Biologische beschikbaarheid

Magnesium bisglycinaat en magnesiumcitraat hebben beide een goede biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ze gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Magnesium bisglycinaat wordt echter vaak beschouwd als een meer geconcentreerde en biologisch beschikbare vorm van magnesium.

Dit komt doordat de glycinaatverbinding helpt bij de opname en het transport van magnesium naar de cellen in het lichaam. Hierdoor kan het lichaam meer magnesium benutten.

Aan de andere kant staat magnesiumcitraat bekend om zijn snelle opname en het vermogen om de spijsvertering te ondersteunen. Het wordt snel afgebroken in het maag-darmkanaal, waardoor magnesium snel beschikbaar is voor het lichaam.

Voordelen en toepassingen

Als het gaat om de voordelen en toepassingen van magnesium bisglycinaat en magnesium citraat, zijn er verschillende aspecten die in overweging moeten worden genomen. Hieronder volgt een lijst met voordelen en toepassingen van beide vormen van magnesium:

 1. Magnesium bisglycinaat:
 • Kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en spierspanning.
 • Kan bijdragen aan het behoud van gezonde botten en tanden.
 • Helpt mogelijk bij het verminderen van stress en angstniveaus.
 • Kan helpen bij het bevorderen van een gezonde nachtrust.
 • Mogelijk effectief bij het ondersteunen van de hartgezondheid.
 1. Magnesium citraat:
 • Kan helpen bij de bevordering van een gezonde spijsvertering.
 • Helpt mogelijk bij het reguleren van de stoelgang en voorkomen van obstipatie.
 • Kan bijdragen aan het behoud van een gezonde zuur – base balans in het lichaam.
 • Mogelijk effectief bij het verminderen van migraineaanvallen.
 • Helpt mogelijk bij het verlichten van menstruatiepijn.

Belangrijke factoren bij het kiezen van een vorm van magnesium

Bij het kiezen van een vorm van magnesium zijn persoonlijke behoeften en doelen, gezondheidscondities en bijwerkingen, evenals combinatiemogelijkheden belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Persoonlijke behoeften en doelen

Als het gaat om het kiezen tussen magnesium bisglycinaat en magnesiumcitraat is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften en doelen. Iedereen heeft verschillende niveaus van magnesium in hun lichaam, en sommigen hebben misschien lagere niveaus dan anderen.

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen of een gevoelige maag, kan magnesium bisglycinaat de betere keuze zijn omdat het over het algemeen minder snel maagirritatie veroorzaakt. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar een snelle opname en ondersteuning voor je spijsvertering, kan magnesiumcitraat geschikter zijn.

Het is altijd raadzaam om met een arts of diëtist te praten voordat je een beslissing neemt, zodat je kunt bepalen welke vorm van magnesium het beste bij jouw specifieke behoeften past.

Bij het overwegen van je doelen, is het ook belangrijk om te bedenken waarom je een magnesiumsupplement wilt nemen. Beide vormen van magnesium kunnen helpen bij het ondersteunen van de hersenfunctie en het verminderen van vermoeidheid, maar ze kunnen ook verschillende voordelen hebben op basis van hun unieke eigenschappen.

Magnesium bisglycinaat wordt vaak beschouwd als een meer geconcentreerde en biologisch beschikbare vorm van magnesium, wat betekent dat het efficiënter door je lichaam kan worden gebruikt. Aan de andere kant staat magnesiumcitraat bekend om zijn snelle opname en het vermogen om de spijsvertering te ondersteunen.

Gezondheidscondities en bijwerkingen

Gezondheidscondities en bijwerkingen zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een vorm van magnesiumsupplement. Magnesium bisglycinaat wordt over het algemeen goed verdragen en veroorzaakt zelden bijwerkingen.

Het is een geschikte keuze voor mensen met een gevoelige maag of spijsverteringsproblemen. Aan de andere kant kan magnesiumcitraat bij hogere doseringen laxerende effecten hebben, wat gunstig kan zijn voor mensen die last hebben van constipatie of spijsverteringsproblemen.

Het is echter belangrijk om de aanbevolen doseringen in acht te nemen en te overleggen met een arts voordat u begint met het nemen van een magnesiumsupplement, vooral als u bepaalde gezondheidscondities heeft of medicijnen gebruikt.

Combinatiemogelijkheden

Tenslotte, een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een vorm van magnesium is de mogelijkheid om het te combineren met andere supplementen of medicijnen. Zowel magnesium bisglycinaat als magnesium citraat kunnen veilig worden gecombineerd met andere voedingssupplementen en medicijnen, maar het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat u begint met het nemen van meerdere supplementen tegelijk.

Het kan zijn dat bepaalde combinaties specifieke interacties hebben of de effectiviteit van andere medicijnen kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat u uw arts volledig informeert over alle supplementen en medicijnen die u gebruikt, zodat zij u kunnen adviseren over mogelijke interacties en de juiste doseringen.

Het is beter om veilig te zijn dan spijt te hebben als het gaat om uw gezondheid.

Vergelijking van Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Citraat

Bij het vergelijken van magnesium bisglycinaat en magnesium citraat zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals opneembaarheid, bijwerkingen en prijs. Benieuwd naar welke vorm het beste bij jou past? Lees verder!

Opneembaarheid en effectiviteit

Magnesiumbisglycinaat en magnesiumcitraat hebben beide hun eigen opneembaarheid en effectiviteit, hieronder wordt een vergelijkende analyse gegeven:

 Magnesium BisglycinaatMagnesium Citraat
OpneembaarheidMagnesiumbisglycinaat is bekend om zijn hoge opneembaarheid, dankzij de binding met glycine, een aminozuur.Magnesiumcitraat wordt ook goed opgenomen door het lichaam, maar het kan een laxerend effect hebben bij hogere doseringen.
EffectiviteitDit supplement is effectief voor het behoud van een normale spier- en zenuwfunctie en het verminderen van vermoeidheid.Dit supplement wordt vaak gekozen om de spijsvertering te ondersteunen en is ook nuttig voor het bevorderen van de hersenfunctie en het verminderen van vermoeidheid.

Zoals altijd is het belangrijk om de aanbevolen doseringen in acht te nemen en advies in te winnen bij een medische professional voordat u met een nieuw supplement begint.

Bijwerkingen en tolerantie

Bij het vergelijken van magnesium bisglycinaat en magnesium citraat is het ook belangrijk om rekening te houden met mogelijke bijwerkingen en individuele tolerantie. Over het algemeen worden beide vormen van magnesium als veilig beschouwd en hebben ze weinig bijwerkingen bij de aanbevolen doseringen.

Het is mogelijk dat sommige mensen maagklachten ervaren na het innemen van magnesiumcitraat, vooral bij hogere doseringen. Dit komt door het laxerende effect dat magnesiumcitraat kan hebben. Mensen met een gevoelige maag kunnen daarom beter kiezen voor magnesium bisglycinaat, omdat dit minder waarschijnlijk maagirritatie veroorzaakt.

Daarnaast kan individuele tolerantie variëren. Sommige mensen kunnen mogelijk beter reageren op magnesium bisglycinaat, terwijl anderen de voorkeur geven aan magnesiumcitraat. Het is belangrijk om naar uw eigen lichaam te luisteren en eventuele bijwerkingen nauwlettend in de gaten te houden.

Houd er echter rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat elk individu anders kan reageren op magnesiumsupplementen. Als u twijfelt of vragen heeft, raadpleeg dan altijd een arts of diëtist voordat u begint met het nemen van een nieuw supplement.

Beschikbaarheid en prijs

Wat betreft de beschikbaarheid en prijs van magnesium bisglycinaat en magnesium citraat, zijn beide vormen gemakkelijk verkrijgbaar in supplementen of tabletten. Ze zijn via verschillende online en fysieke winkels verkrijgbaar. De prijzen kunnen variëren, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de hoeveelheid in de verpakking. Het is belangrijk om op te merken dat hogere prijzen niet altijd noodzakelijkerwijs een betere kwaliteit betekenen, en dat het raadzaam is om productrecensies en aanbevelingen te raadplegen bij het kiezen van een geschikte vorm van magnesium. Het is altijd verstandig om te controleren of de prijs redelijk is in vergelijking met andere vergelijkbare supplementen op de markt.

Conclusie en aanbevelingen

In deze gedetailleerde vergelijking hebben we gezien dat zowel Magnesium Bisglycinaat als Magnesium Citraat effectieve vormen van magnesiumsupplementen zijn. Magnesium Bisglycinaat staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid en minder kans op maagirritatie, terwijl Magnesium Citraat snel wordt opgenomen en de spijsvertering kan ondersteunen.

Het is belangrijk om uw persoonlijke behoeften en doelen te overwegen bij het kiezen van een vorm van magnesium. Raadpleeg altijd een professional voordat u begint met het nemen van supplementen.

Meer over magnesium bisglycinaat

Op het gebied van ‘Mineralen en spoorelementen‘, leggen we nu de focus op Magnesium Bisglycinaat. We hebben verschillende blogs samengesteld om je door alle ins en outs van dit essentiële mineraal te leiden. Als je je afvraagt ‘wat is Magnesium Bisglycinaat‘, begin dan daar om je basisbegrip te vormen. Bouw je kennis verder uit door te lezen over de ‘Rol van Magnesium Bisglycinaat‘ en de ‘Werking van Magnesium Bisglycinaat‘.

Benieuwd hoe het zich verhoudt tot andere magnesiumvormen? Ons artikel ‘Magnesium Bisglycinaat versus Magnesium Citraat’ zal dat ontrafelen. Voor een diepere duik in de potentiële gezondheidsvoordelen, kijk naar ‘Voordelen van Magnesium Bisglycinaat‘. Daarnaast moet je ook bewust zijn van mogelijke ‘Bijwerkingen van Magnesium Bisglycinaat‘. In het bijzonder, als je interesse hebt in hoe Magnesium Bisglycinaat kan bijdragen aan een betere slaap, kijk dan naar ‘Magnesium Bisglycinaat en slapen‘. Voor de atleten onder ons, is er ‘Magnesium Bisglycinaat voor Sporters‘. Wellicht is ‘Kruidvat Magnesium Bisglycinaat‘ ook interessant om te lezen.

Het correct ‘Innemen van Magnesium Bisglycinaat‘ is essentieel voor optimale ‘Absorptie van Magnesium Bisglycinaat‘, en deze artikelen zullen je daarbij helpen. Wil je weten hoe lang het effect aanhoudt? Lees dan ‘Effectduur van Magnesium Bisglycinaat‘. Magnesium Bisglycinaat heeft ook een rol in ‘Stressvermindering‘, ‘Botgezondheid‘, ‘Hartgezondheid‘, en kan bijzonder nuttig zijn ‘voor Kinderen‘ en ‘tijdens de Zwangerschap‘. Het heeft ook een impact op de ‘Spijsvertering‘ en kan helpen bij het in balans brengen van hormonen, zoals besproken in ‘Magnesium Bisglycinaat en Hormoonbalans‘. Bovendien hebben we ook artikelen over ‘Voedingsmiddelen rijk aan Magnesium Bisglycinaat‘ en hoe je kunt ‘Testen op een Magnesiumtekort‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen magnesium bisglycinaat en magnesium citraat?

Magnesium bisglycinaat en magnesium citraat zijn beide vormen van magnesiumsupplementen, maar ze verschillen in de manier waarop ze worden geabsorbeerd door het lichaam. Magnesium bisglycinaat wordt vaak beschouwd als een goed opneembare vorm van magnesium, terwijl magnesium citraat sneller wordt opgenomen maar mogelijk bij hogere doseringen een laxerend effect kan hebben.

2. Welke vorm van magnesium is beter voor mijn behoeften?

De keuze tussen magnesium bisglycinaat en magnesium citraat hangt af van je specifieke behoeften en doelen. Als je op zoek bent naar een supplement dat goed wordt opgenomen en minder kans heeft op bijwerkingen zoals een laxerend effect, dan kan magnesium bisglycinaat de betere keuze zijn. Als je echter snelle opname belangrijk vindt en geen problemen hebt met een mogelijk laxerend effect, dan kan magnesium citraat geschikter zijn.

3. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van magnesiumsupplementen?

Over het algemeen worden magnesiumsupplementen als veilig beschouwd wanneer ze worden ingenomen volgens de aanbevolen dosering. Sommige mensen kunnen echter milde bijwerkingen ervaren zoals maagklachten of diarree bij hoge doseringen van bepaalde vormen van magnesium, waaronder magnesium citraat.

4. Moet ik een arts raadplegen voordat ik magnesiumsupplementen ga gebruiken?

Het is altijd verstandig om met een arts te praten voordat je begint met het innemen van magnesiumsupplementen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt of een bestaande medische aandoening hebt. Een arts kan je adviseren over de juiste dosering en mogelijke interacties met andere medicijnen of gezondheidsproblemen.

» Referenties

‘Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition’ – Stefan Siebrecht. Published 2013.
https://www.semanticscholar.org/paper/Magnesium-Bisglycinate-as-safe-form-for-mineral-in-Siebrecht/df3ec33570bc26330097284c53a4a5c3815be905

‘The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare’ – Gerry K. Schwalfenberg and Stephen J. Genuis. Published online 2017 Sep 28.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

‘Study of Magnesium Formulations on Intestinal Cells to Influence Myometrium Cell Relaxation’ – Francesca Uberti, Vera Morsanuto, Sara Ruga, Rebecca Galla, Mahitab Farghali, Felice Notte, Chiarella Bozzo, Corrado Magnani, Antonio Nardone, Claudio Molinari. 2020 Feb 22.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32098378/

» Referenties

Conclusie beste Magnesium Bisglycinaat 2023

 • Beste magnesium bisglycinaat – Nutribites
 • Beste magnesium bisglycinaat poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste magnesiumbisglycinaat prijs/kwaliteit – Nutribites
 • Beste magnesium bisglycinaat softgel – Now 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste magnesium bisglycinaat capsule – Goldea Health 10% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Bisglycinaat versus Magnesium Citraat (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips