In dit artikel

Magnesium Bisglycinaat en Slapen: Bijdrage aan Slaappatroon

Magnesium Bisglycinaat en Slapen: Bijdrage aan Slaappatroon

In dit artikel

Heeft u problemen met slapen of lijdt u aan slapeloosheid? Dan bent u niet de enige. Na talloze nachten wakker te hebben gelegen en uitgebreid onderzoek, heb ik ontdekt dat magnesium bisglycinaat een sleutelrol kan spelen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Dit artikel zal in detail bespreken hoe dit supplement kan bijdragen aan een beter slaappatroon, van de biochemische processen in ons lichaam tot praktische tips voor inname. Laten we deze reis naar rustgevende nachten beginnen.

Key Takeaway

Het beste magnesium bisglycinaat van 2023 is Nutribites Magnesium Bisglycinaat. Dit merk bevat de twee beste vormen van magnesium waardoor spieren en hersenen ondersteund worden. Het is aangevuld met vitamines B6 en D3 voor makkelijke opname.

Samenvatting

 • Magnesium bisglycinaat kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door het ontspannen van lichaam en geest, het reguleren van slaaphormonen en het verminderen van stress en angst.
 • Magnesium bisglycinaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid, waardoor ons lichaam het goed kan opnemen en gebruiken, wat bijdraagt aan een beter slaappatroon.
 • Het is belangrijk om de juiste vorm van magnesium te kiezen, waarbij magnesium bisglycinaat de beste optie is voor het ondersteunen van een gezond slaappatroon.
 • Magnesium bisglycinaat kan het beste ongeveer 30 minuten tot een uur voor het slapengaan worden ingenomen, in de aanbevolen dosering van 200-400 mg per dag. Het is belangrijk om overleg te plegen met een arts voordat je begint met het innemen van magnesiumsupplementen.

Hoe kan Magnesium Bisglycinaat bijdragen aan een beter slaappatroon

Magnesium Bisglycinaat draagt bij aan een beter slaappatroon door ontspanning van lichaam en geest, regulering van slaaphormonen en vermindering van stress en angst.

Ontspanning van lichaam en geest

Magnesium bisglycinaat ondersteunt een serene geest en ontspannen lichaam en is daarom cruciaal voor een goede nachtrust. Het creëert een gevoel van rust en draagt bij aan het verminderen van spierspanningen, die vaak worden geassocieerd met overactiviteit en slaapproblemen.

De kalmerende eigenschappen van magnesium helpen ons lichaam en onze hersenen te ontspannen. Deze relaxatie kan tevens ons vermogen om in slaap te vallen verbeteren. Magnesium speelt ook een betekenisvolle rol bij de productie van het slaaphormoon melatonine, wat ons helpt om een natuurlijke slaapcyclus te handhaven.

Kortom, magnesium bisglycinaat biedt zowel fysieke als mentale voordelen die bijdragen aan een beter slaappatroon.

Regulering van slaaphormonen

Magnesium bisglycinaat speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaaphormonen in ons lichaam. Magnesium is namelijk betrokken bij de productie van het slaaphormoon melatonine. Melatonine helpt ons lichaam om in slaap te vallen en een regelmatig slaappatroon te behouden.

Door voldoende magnesium in ons systeem te hebben, kunnen we de natuurlijke aanmaak van melatonine bevorderen en zo een betere nachtrust ervaren.

Daarnaast kan magnesium ook invloed hebben op andere hormonen die betrokken zijn bij slaap, zoals cortisol. Cortisol is het stresshormoon dat ons alert houdt gedurende de dag, maar het kan ook onze slaapkwaliteit beïnvloeden als het ‘s avonds nog te hoog is.

Magnesium kan helpen om cortisol te verlagen en zo een ontspannen staat van zijn te bevorderen vlak voor het slapengaan.

Door regelmatig magnesium bisglycinaat in te nemen, kunnen we dus niet alleen onze slaaphormonen in balans brengen, maar ook de kwaliteit van onze slaap verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat niet alle vormen van magnesium hetzelfde effect hebben op onze slaap.

Magnesium bisglycinaat staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ons lichaam het goed kan opnemen en gebruiken. Dit maakt het een uitstekende keuze als supplement voor een beter slaappatroon.

Bovendien is het belangrijk om erop te wijzen dat magnesiumsupplementen geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl en slaaphygiëne. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts of voedingsdeskundige voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken, vooral als u al andere medicijnen gebruikt.

Het kan variëren welke dosering het beste voor u werkt, dus het is belangrijk om geduldig te zijn en uw lichaam de tijd te geven om aan te passen aan de nieuwe aanvulling.

Vermindering van stress en angst

Stress en angst kunnen grote obstakels vormen voor een goede nachtrust. Gelukkig kan magnesium bisglycinaat helpen bij het verminderen van stress en angst, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een beter slaappatroon.

Magnesium speelt een belangrijke rol in het reguleren van de neurotransmitters in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor onze stemming en emoties. Door voldoende magnesium in te nemen, kunnen we een betere gemoedstoestand bereiken en stress en angst verminderen.

Dit kan leiden tot een diepere ontspanning van zowel lichaam als geest, wat cruciaal is voor een goede nachtrust. Het is belangrijk om te beseffen dat magnesium geen wondermiddel is voor stress en angst, maar het kan zeker helpen om deze gevoelens te verminderen en een positieve invloed hebben op onze slaapkwaliteit.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat magnesiumtekort vaak gepaard gaat met symptomen zoals stemmingsstoornissen, prikkelbaarheid en zelfs angstgevoelens. Door het nemen van magnesium bisglycinaat kunnen we ons magnesiumniveau weer in balans brengen en mogelijke tekorten aanvullen.

Het belang van de juiste vorm van magnesium

De juiste vorm van magnesium is essentieel voor het verbeteren van slaap.

Magnesium Bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een vorm van magnesium die bijzonder effectief kan zijn om een beter slaappatroon te bevorderen. Magnesium is een mineraal dat een essentiële rol speelt in het lichaam en betrokken is bij vele processen, waaronder de regulatie van slaap.

Magnesium bisglycinaat is een goed opneembare vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam kan worden gebruikt. Het kan helpen om het lichaam en de geest te ontspannen, wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Daarnaast ondersteunt magnesium de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, wat helpt om sneller in slaap te vallen. Het nemen van magnesium bisglycinaat als voedingssupplement voor het slapengaan kan daarom een effectieve natuurlijke manier zijn om je slaapkwaliteit te verbeteren en slaapproblemen aan te pakken.

Andere vormen van magnesium en hun effect op slaap

Magnesium kent verschillende vormen, elk met zijn eigen unieke voordelen voor de nachtrust.

Vorm van MagnesiumEffect op Slaap
Magnesium OxideMagnesium Oxide wordt snel opgenomen door het lichaam, wat kan bijdragen aan een snellere ontspanning en slaperigheid. Het helpt echter niet direct bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.
Magnesium CitrateDit is een populair supplement dat de productie van het slaaphormoon melatonine ondersteunt. Het helpt ook bij het ontspannen van de spieren, wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.
Magnesium TaurateMagnesium Taurate is bekend om zijn kalmerende effecten op het lichaam en de geest. Het kan angst en stress verminderen, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.
Magnesium L-ThreonateDeze vorm van magnesium kan de slaapkwaliteit verbeteren door het verhogen van de hoeveelheid diepe slaap die je krijgt. Het is ook de enige vorm die de bloed-hersenbarrière kan passeren, wat extra cognitieve voordelen kan bieden.

Hoewel al deze vormen van magnesium positieve effecten kunnen hebben op de slaap, is het belangrijk om te onthouden dat magnesium bisglycinaat specifiek de beste optie is voor het ondersteunen van een gezond slaappatroon.

Hoe Magnesium Bisglycinaat in te nemen voor het slapengaan

Voor het slapengaan kan Magnesium Bisglycinaat worden ingenomen in de juiste dosering en op het juiste tijdstip.

Dosering en timing

 • Een aanbevolen dosering voor volwassenen is meestal tussen de 200 en 400 mg magnesium per dag.
 • Het is belangrijk om te beginnen met een lagere dosis en deze geleidelijk te verhogen totdat je het gewenste effect bereikt.
 • Neem magnesium bisglycinaat ongeveer 30 minuten tot een uur voor het slapengaan in om een optimale werking te hebben gedurende de nacht.
 • Je kunt ervoor kiezen om de dosering in te nemen als één grote dosis of deze over de dag te verdelen. Dit hangt af van wat voor jou het beste werkt.
 • Let op dat je de dosering niet overschrijdt, omdat dit mogelijk kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree.
 • Overleg altijd met een arts of voedingsdeskundige voordat je begint met het innemen van magnesiumsupplementen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Het is essentieel om een evenwichtige en gezonde levensstijl naast het gebruik van magnesium bisglycinaat te behouden. Het kan enige tijd duren voordat je de effecten merkt, dus wees geduldig en consistent met het innemen ervan. Hou er rekening mee dat iedere persoon anders kan reageren op supplementen, dus luister naar je lichaam en pas zo nodig de dosering aan. Vergeet niet dat er ook andere factoren kunnen bijdragen aan slaapproblemen, dus raadpleeg indien nodig medisch advies.

Combinatie met andere supplementen

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het combineren van magnesium bisglycinaat met andere supplementen. Sommige combinaties kunnen mogelijk negatieve effecten hebben of de werking van beide supplementen beïnvloeden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • B-vitamines: Het nemen van een B-complex supplement naast magnesium bisglycinaat kan helpen bij de opname en het gebruik van magnesium in het lichaam, waardoor de voordelen voor slaap verder kunnen worden verbeterd.
 • Zink: Zink is betrokken bij de regulatie van melatonine, het slaaphormoon. Het combineren van zink met magnesium bisglycinaat kan synergetische effecten hebben op slaapverbetering.
 • GABA: GABA is een neurotransmitter die helpt bij het verminderen van angst en bevordering van ontspanning. Het combineren van GABA-supplementen met magnesium kan mogelijk de relaxerende effecten versterken en daarmee een betere nachtrust bevorderen.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk om bij het gebruik van magnesium bisglycinaat voor het slapengaan rekening te houden met mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen. Hoewel magnesium over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen maagklachten of diarree veroorzaken.

Het is daarom raadzaam om de dosering langzaam op te bouwen en te kijken hoe je lichaam hierop reageert.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat magnesium bisglycinaat kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals antibiotica of bloeddrukverlagende middelen. Raadpleeg altijd een arts voordat je magnesiumsupplementen inneemt, vooral als je andere medicijnen gebruikt.

Daarnaast is het verstandig om magnesium bisglycinaat niet in te nemen op een lege maag, omdat dit maagklachten kan veroorzaken. Het is beter om het supplement in te nemen tijdens of na een maaltijd.

Houd er ten slotte rekening mee dat magnesium bisglycinaat geen wondermiddel is en dat het geen vervanging is voor een gezonde levensstijl en slaaphygiëne. Het is belangrijk om ook andere aspecten van je slaaproutine te verbeteren, zoals regelmatige beweging, het vermijden van cafeïne en schermen voor het slapengaan en het creëren van een rustige en ontspannende slaapomgeving.

Ervaringen en tips voor het gebruik van Magnesium Bisglycinaat

Sinds ik magnesium bisglycinaat ben gaan gebruiken, heb ik gemerkt dat mijn slaap aanzienlijk is verbeterd. Ik was altijd een slechte slaper en had moeite met in slaap vallen en doorslapen gedurende de nacht.

Maar sinds ik magnesium bisglycinaat neem, voel ik me veel ontspannener en val ik sneller in slaap. Het is echt een natuurlijke hulp bij het bevorderen van een goede nachtrust.

Een tip die ik kan geven is om magnesium bisglycinaat ongeveer 30 minuten voor het slapengaan in te nemen. Dit geeft het magnesium de tijd om in je systeem te worden opgenomen en zijn ontspannende effect te doen gelden.

Ook is het belangrijk om de juiste dosering te vinden die voor jou werkt. Ik begon met een lage dosering en heb deze geleidelijk verhoogd totdat ik het gewenste effect zag.

Een andere tip is om je magnesiumsupplement te combineren met andere supplementen zoals B-vitamines, zink en GABA. Deze combinatie kan helpen bij het versterken van het ontspannende effect en het bevorderen van een diepere slaap.

Maar let wel op dat je niet te veel supplementen tegelijkertijd inneemt, raadpleeg indien nodig een specialist.

Tot slot, raad ik aan om ook andere aspecten van je levensstijl aan te pakken voor een betere slaapkwaliteit, zoals regelmatige lichaamsbeweging, het verminderen van stress en het creëren van een rustige slaapomgeving.

Magnesium bisglycinaat kan een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde slaaproutine en het bevorderen van een beter slaappatroon. Probeer het zelf en ervaar de voordelen!

Meer over magnesium bisglycinaat

Op het gebied van ‘Mineralen en spoorelementen‘, leggen we nu de focus op Magnesium Bisglycinaat. We hebben verschillende blogs samengesteld om je door alle ins en outs van dit essentiële mineraal te leiden. Als je je afvraagt ‘wat is Magnesium Bisglycinaat‘, begin dan daar om je basisbegrip te vormen. Bouw je kennis verder uit door te lezen over de ‘Rol van Magnesium Bisglycinaat‘ en de ‘Werking van Magnesium Bisglycinaat‘.

Benieuwd hoe het zich verhoudt tot andere magnesiumvormen? Ons artikel ‘Magnesium Bisglycinaat versus Magnesium Citraat‘ zal dat ontrafelen. Voor een diepere duik in de potentiële gezondheidsvoordelen, kijk naar ‘Voordelen van Magnesium Bisglycinaat‘. Daarnaast moet je ook bewust zijn van mogelijke ‘Bijwerkingen van Magnesium Bisglycinaat‘. In het bijzonder, als je interesse hebt in hoe Magnesium Bisglycinaat kan bijdragen aan een betere slaap, kijk dan naar ‘Magnesium Bisglycinaat en slapen’. Voor de atleten onder ons, is er ‘Magnesium Bisglycinaat voor Sporters‘. Wellicht is ‘Kruidvat Magnesium Bisglycinaat‘ ook interessant om te lezen.

Het correct ‘Innemen van Magnesium Bisglycinaat‘ is essentieel voor optimale ‘Absorptie van Magnesium Bisglycinaat‘, en deze artikelen zullen je daarbij helpen. Wil je weten hoe lang het effect aanhoudt? Lees dan ‘Effectduur van Magnesium Bisglycinaat‘. Magnesium Bisglycinaat heeft ook een rol in ‘Stressvermindering‘, ‘Botgezondheid‘, ‘Hartgezondheid‘, en kan bijzonder nuttig zijn ‘voor Kinderen‘ en ‘tijdens de Zwangerschap‘. Het heeft ook een impact op de ‘Spijsvertering‘ en kan helpen bij het in balans brengen van hormonen, zoals besproken in ‘Magnesium Bisglycinaat en Hormoonbalans‘. Bovendien hebben we ook artikelen over ‘Voedingsmiddelen rijk aan Magnesium Bisglycinaat‘ en hoe je kunt ‘Testen op een Magnesiumtekort‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is magnesium bisglycinaat en hoe kan het bijdragen aan een beter slaappatroon?

Magnesium bisglycinaat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Het speelt een belangrijke rol in het bevorderen van ontspanning en het reguleren van de slaapcyclus, waardoor het kan helpen bij het verbeteren van het slaappatroon.

2. Hoe gebruik ik magnesium bisglycinaat voor een beter slaappatroon?

Het wordt aanbevolen om magnesium bisglycinaat als supplement in te nemen, volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Neem het meestal in de avond in, ongeveer een uur voor het slapengaan, zodat het lichaam voldoende tijd heeft om het te absorberen en de ontspannende effecten te ervaren.

3. Zijn er bijwerkingen of voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van magnesium bisglycinaat?

Over het algemeen wordt magnesium bisglycinaat als veilig beschouwd en zijn er weinig bijwerkingen gemeld. Het is echter altijd raadzaam om voor gebruik uw arts te raadplegen, vooral als u al medicijnen gebruikt of een chronische medische aandoening heeft. Stop ook met het gebruik als u negatieve reacties ervaart.

4. Kan magnesium bisglycinaat ook helpen bij andere slaapgerelateerde problemen?

Ja, magnesium bisglycinaat kan ook nuttig zijn bij het verminderen van andere slaapgerelateerde problemen, zoals rusteloze benen syndroom, nachtelijke spierkrampen en slapeloosheid. Het kan helpen de spieren te ontspannen en de algehele kwaliteit van de slaap te verbeteren.

» Referenties

‘Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition’ – Stefan Siebrecht. Published 2013.
https://www.semanticscholar.org/paper/Magnesium-Bisglycinate-as-safe-form-for-mineral-in-Siebrecht/df3ec33570bc26330097284c53a4a5c3815be905

‘The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare’ – Gerry K. Schwalfenberg and Stephen J. Genuis. Published online 2017 Sep 28.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

‘Study of Magnesium Formulations on Intestinal Cells to Influence Myometrium Cell Relaxation’ – Francesca Uberti, Vera Morsanuto, Sara Ruga, Rebecca Galla, Mahitab Farghali, Felice Notte, Chiarella Bozzo, Corrado Magnani, Antonio Nardone, Claudio Molinari. 2020 Feb 22.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32098378/

» Referenties

Conclusie beste Magnesium Bisglycinaat 2023

 • Beste magnesium bisglycinaat – Nutribites
 • Beste magnesium bisglycinaat poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste magnesiumbisglycinaat prijs/kwaliteit – Nutribites
 • Beste magnesium bisglycinaat softgel – Now 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste magnesium bisglycinaat capsule – Goldea Health 10% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Magnesium Bisglycinaat en Slapen: Bijdrage aan Slaappatroon

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips