In dit artikel

Levenswiel (2022) Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

Levenswiel | Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

In dit artikel

Voor veel mensen is het prettig om zo nu en dan een momentje van zelfreflectie te hebben. Heeft de afgelopen periode mij gebracht wat ik had gehoopt? Wat heb ik goed gedaan en wat kan ik nog verbeteren? Op welk punt sta ik nu in mijn leven? Ben ik redelijk tevreden met de mensen die ik om me heen heb? Door zulke vragen aan jezelf te stellen, neem je de balans op van je leven. Dit kan helpen om zelf de regie te houden over het leven, maar geeft je ook de mogelijkheid om na te denken over alle mooie dingen die er in je leven gebeuren. Vind jij zo’n moment van zelfreflectie om terug te kijken op je leven en na te denken over hoe je jouw toekomst voor je ziet ook zo fijn? Dan kan een levenswiel (Wheel of life) invullen je helpen om de verschillende zaken in jouw leven eens goed onder de loep te nemen.

De beste training persoonlijke ontwikkeling 2023: Mijn selectie

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Zelfontwikkeling Platform: Brein TV
 3. Beste Training Persoonlijke groei en Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 4. Beste NLP training: Het NLP College
Levenswiel (2022) Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

 Wat is het Levenswiel?

Het levenswiel is een cirkel op papier die bestaat uit verschillende stukken die de onderdelen uit jouw leven symboliseren. Over welke onderdelen dit zijn, lees je dadelijk meer want er zijn een aantal vereiste velden. Een levenswiel is een tool om vanaf een afstandje te kijken naar je leven. Aan de hand van the wheel kan je bepalen welke onderdelen in het leven aandacht en verbetering nodig hebben om balans in je leven terug te krijgen. Je kan zelf hiërarchie aanbrengen en doelen stellen om persoonlijke groei te realiseren.

De categorieën op het Levenswiel

Je kunt je lichaam vergelijken met een puzzel: een puzzel is compleet als alle stukjes aanwezig zijn en op elkaar passen. Het leven bestaat ook uit ‘puzzelstukjes’, dit zijn de verschillende levensgebieden die samen jouw leven vormen. Als alle puzzelstukjes aanwezig zijn en op zijn plaats vallen, voel je je compleet en in balans. Mist er echter een stukje in je leven of passen de stukjes niet op elkaar, dan kan het voelen het alsof je een zekere balans mist in het leven. We onderscheiden in het levenswiel de puzzelstukjes die (voor de meeste mensen) het belangrijkst zijn in het leven: gezondheid, familie & vrienden, liefde, carrière, persoonlijke groei, tijd voor jezelf en je leefomgeving. Wij behandelen negen punten maar je kan het levenswiel ook uit bijvoorbeeld acht onderdelen late bestaan.

Levenswiel (2022) Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

#1 Gezondheid

Gezondheid wordt door de meeste mensen gezien als één van de belangrijkste elementen, al dan niet de belangrijkste, in het leven. Je gezondheid bepaalt voor een groot gedeelte of je die dingen kunt doen die je graag wilt doen en in hoeverre jij zelf de regie over je leven hebt. Je gezondheid is daarom erg belangrijk voor de mate waarin je gelukkig bent.

#2 Familie & vrienden

Het is voor een mens belangrijk om sociale relaties te hebben en daarmee in verbinding staan. Je familie en vrienden zijn er voor je in leuke tijden en moeilijke tijden. Je maakt plezier met ze en ze steunen je wanneer je het nodig hebt. Niet zo gek dus, dat mensen met hechte familieleden en/of vrienden langer leven en gelukkiger zijn. Het elementen familie & vrienden in het leven is dan ook erg belangrijk in het leven en als dit element onvoldoende aanwezig is in je leven, zal dit een negatieve invloed hebben op je geluksgevoel. Je voelt je eenzaam, ervaart weinig plezier en kan zelfs in een depressie raken.

Levenswiel (2022) Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

#3 Liefde

Naast familie, vrienden en sociale contacten is liefde een belangrijk element in het leven van een mens. Lief zijn voor jezelf is het allerbelangrijkst, maar een mens kan niet leven zonder liefde te krijgen van een ander. Dit zie je al aan kinderen; kinderen die opgroeien zonder liefdevolle omgeving, ondervinden hier op latere leeftijd vaak nog problemen van. Liefde geven en terugkrijgen kan gezien worden als basisbehoefte van een mens en komt daarom in het levenswiel terug.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

#4 Carrière

Men zegt wel ‘geld maakt niet gelukkig’, maar is dit wel echt zo? Deze uitspraak gaat niet helemaal op. Té weinig geld hebben, brengt de nodige stress met zich mee en stress maakt een mens niet bepaald gelukkiger. Beschikken over een enorm vermogen is niet belangrijk, maar jezelf kunnen voorzien in je basisbehoeften is wel zo fijn. Naast dat je jezelf (en je gezin) kunt onderhouden met je salaris, is het ook van belang dat je je een baan uitoefent waaruit je voldoening haalt.

#5 Persoonlijke ontwikkeling

Mensen zijn wezens die niet graag stil staan. We halen voldoening uit het ontwikkelen van ons zelf en nieuwe dingen leren. Geen wonder dat persoonlijke ontwikkeling tot het lijstje van de kernwaarden van ons leven behoort.

#6 Ontspanning

Tijd voor jezelf is belangrijk in de huidige maatschappij waarin we als een gek ons volgeschreven to-do-lijstje proberen af te werken. Het is belangrijk om af en toe even te kunnen ontsnappen aan de drukte en even iets doen om te ontspannen. Dit kan het uitoefenen van je hobby zijn, sporten of gewoon even relaxen. De hoeveelheid vrije tijd die jij hebt, is belangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid.

Levenswiel (2022) Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

#7 Leefomgeving

Een prettige leefomgeving en maatschappelijke bijdrage is belangrijker dan je denkt. De omgeving waarin mensen leven, wonen of werken heeft een grote invloed op de gezondheid van de mensen. Dit kan een directe invloed zijn; een slechte luchtkwaliteit is slecht voor de longen. Maar ook indirect; een gevoel van onveiligheid in de omgeving waar je woont, kan op lange termijn stress veroorzaken en stress brengt weer allerlei nare bijwerkingen met zich mee.

#8 Financieel

Kom je elke maand geld te kort of twijfel je juist waar je jouw geld in zou kunnen investeren? Te weinig geld kan enorm veel stress opleveren.

#9 Spiritualiteit

Ben jij spiritueel verbonden en hoe ben je ontwikkeld op het gebied van spiritualiteit? Welke stappen zou je hier nog in willen maken?

Levenswiel (2022) Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

Het Levenswiel maken en invullen

Neem een vel papier en teken hierop jouw levenswiel. Je kunt de negen categorieën gebruiken die door de meeste mensen worden gehanteerd, maar je bent uiteraard vrij om eigen categorieën toe te voegen of categorieën weg te laten. Als je je categorieën hebt genoteerd, ga je bij jezelf na hoe tevreden jij op dit moment bent over de verschillende elementen in je leven en geef deze los van elkaar een cijfer. Vervolgens ga je levenswiel invullen met deze cijfers. (1)

Heeft jouw levenswiel een mooie ronde vorm? Dan is jouw leven in balans en is levenswiel voltooid. Is dit niet het geval dan zijn de elementen niet in balans. Ieder aspect van het leven staat in verbinding met de andere aspecten. Je hebt namelijk 24 uur per dag en als jij veel tijd besteed aan je carrière, lever je bijvoorbeeld tijd voor jezelf in. Om een gelukkig leven te kunnen leiden, moet er sprake zijn van een zekere balans in je leven. Kleine verschillen tussen de cijfers van de verschillende categorieën is geen probleem, maar zorg dat de verschillen niet te groot worden. Je raakt dan uit balans en dit werkt negatief op je geluksgevoel.

Ga vervolgens bij jezelf na welke elementen jou uit balans brengen en bedenk hoe je de komende tijd meer aandacht aan deze elementen wilt besteden. Ook kan het zijn dan je een bepaald elementen nu bijvoorbeeld een 7 hebt gegeven, maar dat je weet dat er meer inzit en dat het door de nodige aandacht eraan te besteden misschien wel een 9 kan worden. Kijk kritisch naar alle cijfers die je de elementen hebt gegeven en maak een plan om de elementen die verbetering verdienen aan te pakken. Maak dit plan zo concreet mogelijk en formulier doelen. Zo is het voor jezelf duidelijk waar je naartoe wil en hoe je dit doel in kleine stapjes gaat bereiken. In mijn gratis e book vind je verschillende tips hoe je meer plezier op de verschillende onderdelen aan jouw huidige situatie kan toevoegen voor meer evenwicht in je eigen leven.

Waarom maken van een Levenswiel waardevol is

Hoewel je natuurlijk al goed bent zoals je nu bent, is het niet verkeerd om te werken naar een betere versie van jezelf. Het levenswiel kan je helpen een gelukkiger, succesvoller en gebalanceerder leven te leiden. The wheel dwingt je om vanaf boven te kijken naar de belangrijkste elementen in je leven. Zo kom je erachter waarover je nu echt tevreden bent en waar verbetering wenselijk is.

Als je vervolgens een concreet plan opstelt over hoe je bepaalde aspecten van je leven aan wilt pakken, werk je gericht toe naar een leven dat in balans is. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn voor de veranderingen die je hebt doorgevoerd. Kortom, wil jij meer balans in je leven, stel het niet uit, maar begin al vandaag met jouw persoonlijke waarden en leid het gelukkige, succesvolle en gebalanceerde leven waar je altijd al van droomde.

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Meest gestelde vragen over het Levenswiel

Heb je vragen over het concept van een levenswiel? Wil je het beter begrijpen of wil je er zelf graag een maken? Lees hieronder de meest gestelde vragen om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Wat is Wheel of Life?

Een Wheel of Life wordt ook wel een levenswiel genoemd. Het is een cirkel die je op papier tekent en waarin je onderdelen verwerkt die bij jouw leven passen. Zo kun je zaken als liefde, gezondheid, carrière, ontspanning, spiritualiteit en financiën erin verwerken. Met een Wheel of Life maak je overzichtelijk waar je meer aandacht aan mag geven in je leven. Het is daardoor een stukje persoonlijke ontwikkeling om jezelf als persoon te verbeteren.

Hoe kun je een levenswiel maken?

Je kunt een levenswiel eenvoudig maken op papier. Je hebt hiervoor een A4 (of groter vel) nodig, een potlood, pen of stift en gekleurde potloden of stiften. Teken een cirkel op het papier en verdeel dit onder door steeds lijnen door het midden te trekken. Zo ontstaan er allemaal taartpunten als vorm. Zet in elke taartpunt een belangrijke waarde voor jezelf en geef deze een cijfer van 1 tot 10. Als je heel tevreden bent geef je een hoog cijfer, ben je (nog) niet zo tevreden over die waarde, dan geef je een lager cijfer.

Wat staat er op een levenswiel?

Op een levenswiel of Wheel of Life staan alle waarden die jij als persoon belangrijk vindt. Het is een manier om inzichtelijk te maken hoe gelukkig je bent, hoeveel balans je in je leven hebt en waar je nog verbetering kunt aanbrengen. Door een levenswiel te maken kun je je leven verbeteren. Je ontdekt dan op welke gebieden je het al goed doet en welke gebieden nog wel wat aandacht nodig hebben. Daardoor krijg je meer zelfkennis.

Conclusie beste training persoonlijke ontwikkeling

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Zelfontwikkeling Platform: Brein TV
 3. Beste Training Persoonlijke groei en Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 4. Beste NLP training: Het NLP College
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Levenswiel | Breng jouw Wheel of Life weer in Balans!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips