In dit artikel

Leptine

Leptine (2023) | Wat is het Peptidehormoon Leptine?

In dit artikel

Leptine is één van de belangrijkste hormonen voor het regelen van je hongergevoel. Als je je persoonlijke fitness- en gezondheidsdoelen wilt halen, dan is het een goed idee om meer over dit hormoon te weten te komen. Onderstaand artikel kan je daar zeker en vast bij helpen, zodat jouw persoonlijke groei een sterke boost krijgt!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is leptine?

Leptine is kortweg een hormoon dat aan je hersenen het signaal geeft dat je voldoende gegeten hebt. Een andere naam voor dit hormoon is dan ook het verzadigingshormoon, en het wordt geproduceerd als de maag gevuld begint te raken.

Als er een goede balans bestaat tussen hoeveel eten je nodig hebt en hoeveel je effectief eet, dan is de productie van leptine ook optimaal. Eigenlijk wordt leptine in de vetcellen aangemaakt, en dat brengt met zich mee dat mensen met méér vet in theorie minder honger zouden moeten hebben. Hun lichaam beschikt immers over een veel grotere hoeveelheid van dit hormoon. Bij mensen met fibromyalgie is een hoge concentratie aan leptine ook minder gunstig, aangezien de afgifte van het hormoon in de cellen de symptomen van deze spierziekte erger maakt.

Vanaf een bepaald moment kan de productie van leptine helemaal uit balans raken, bijvoorbeeld als je té zwaar wordt. En dan vormt dit verzadigingshormoon een ernstig probleem!

Leptine resistentie

Als je heel veel eet, voorbij de grens die je leptine niveau aangeeft, dan stijgt de productie van dit hormoon te sterk. Het resultaat is dat je hersenen er zoveel van binnen krijgen dat je steeds minder gevoelig wordt aan de aanwezigheid van het hormoon. En dat kan dan weer het risico op leptine resistentie verhogen. Het resultaat hiervan is dat je op den duur eigenlijk niet meer weet dat je genoeg gegeten hebt, waardoor je dus ‘honger’ blijft hebben!

Je leptine niveau in balans brengen, hoe doe je dat?

Je leptine niveau verlagen of je leptine niveau verhogen doe je vooral door bewust met eten om te gaan, zodat er weer een natuurlijke balans ontstaat. Hieronder enkele handige tips:

1. Supplementen en gezonde voeding

Er zijn verschillende manieren om een leptine tekort tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld leptine capsules of leptine pillen. Deze leptine supplementen zorgen ervoor dat je een gezonde honger hebt, waardoor je problemen als ondergewicht tegen kunt gaan. Ook gewoon gezonde voeding, en dan vooral bepaalde voedingsmiddelen als wortels en de meeste andere groenten, hebben een positief effect op je leptine niveau!

2. Niet te veel zoet eten

Natuurlijk is het soms nodig om je leptine juist te verlagen, bijvoorbeeld als je door een ongezond voedingspatroon veel te veel eet. Hiervoor eet je best niet te veel zoet: voedingsmiddelen als koekjes, snoep en andere gesuikerde producten zorgen ervoor dat je je natuurlijk hongergevoel niet meer voelt!

3. Voldoende slaap

Het is ook belangrijk om voldoende slaap te hebben. Zorg dus voor een donkere slaapkamer en fijn bed en wat ook zou kunnen helpen is een ergonomisch hoofdkussen.

4. Regelmatig bewegen

Ten slotte speelt ook beweging een belangrijke rol bij het uitbalanceren van je natuurlijke leptine niveau. Sport zorgt ervoor dat al je hormonen, van testosteron tot insuline en ook leptine, meer in balans zijn. En dat zal ook een positieve invloed hebben op je natuurlijke hongergevoel, dat wordt geregeld door leptine!

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over leptine

Wat is de rol van leptine in het lichaam?

Leptine is een hormonale stof die wordt geproduceerd in vetcellen en die helpt bij het reguleren van de energiebalans en het gewichtsverlies.

Hoe wordt leptine geproduceerd in het lichaam?

Leptine wordt geproduceerd in vetcellen, waar het wordt afgegeven in de bloedstroom om de hypothalamus te signaleren dat er voldoende energiereserves aanwezig zijn.

Wat gebeurt er als er te weinig leptine in het lichaam aanwezig is?

Als er te weinig leptine in het lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot een verhoogde eetlust en een gebrek aan verzadiging, wat kan leiden tot obesitas.

Hoe kan een verhoogd leptine gehalte in het lichaam worden behandeld?

Een verhoogd leptine gehalte kan worden behandeld door het verminderen van het percentage lichaamsvet, door middel van een gezonde voeding en regelmatige oefening.

Wat is de relatie tussen leptine en diabetes?

Er is een directe relatie tussen leptine en diabetes, aangezien leptine resistentie vaak wordt geassocieerd met insulineresistentie en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Hoe kan leptine resistentie worden voorkomen of behandeld?

Leptine resistentie kan worden voorkomen of behandeld door een gezonde voeding en regelmatige oefening, evenals het gebruik van bepaalde medicijnen die de receptoren voor leptine in het lichaam kunnen versterken.

Wat is de relatie tussen leptine en honger?

Leptine speelt een belangrijke rol in het reguleren van de honger, aangezien het de hypothalamus signaleert dat er voldoende energiereserves aanwezig zijn en dat de eetlust daarom kan worden verminderd.

Hoe kan leptine worden gebruikt als behandelingsmethode voor obesitas?

Leptine kan worden gebruikt als behandelingsmethode voor obesitas door het toedienen van leptine-supplementen of het versterken van de receptoren voor leptine in het lichaam, om de eetlust te verminderen en de verzadiging te verhogen.

Wat is de relatie tussen leptine en emoties?

Leptine speelt ook een rol in het reguleren van emoties, aangezien het de hypothalamus signaleert over de energiebalans en dit kan invloed hebben op de stemming en emotionele welzijn van een persoon.

Is er een verband tussen leptine en de regulatie van de slaap?

Er is aangetoond dat er een verband is tussen leptine en de regulatie van de slaap, aangezien leptine ook betrokken is bij de regulatie van de circadiane ritmes van het lichaam en een verstoorde leptine balans kan leiden tot slaapstoornissen.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Leptine (2023) | Wat is het Peptidehormoon Leptine?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips