In dit artikel

Lactose-Intolerantie en Calcium Tabletten (2023)

In dit artikel

Ervaar je ongemak na het drinken van melk of het eten van zuivelproducten? Als dat zo is, kan je last hebben van lactose-intolerantie, net zoals ik en vele anderen. Dit heeft mij aangezet tot het doen van uitgebreid onderzoek naar oplossingen, waarbij ik ontdekte dat een tekort aan calcium – een essentiële voedingsstof die vaak uit zuivelproducten komt – een veelvoorkomend probleem is voor mensen met lactose-intolerantie.

In deze blog delen we alles wat je moet weten over lactose-intolerantie, hoe je calciumtekort kunt aanpakken en hoe calciumtabletten kunnen helpen. Dus blijf lezen, want we hebben een zee aan informatie te delen!

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Samenvatting

 • Mensen met lactose – intolerantie kunnen moeite hebben om voldoende calcium binnen te krijgen van zuivelproducten, wat kan leiden tot zwakke botten en osteoporose.
 • Calcium tabletten kunnen een handige oplossing zijn om een tekort aan calcium te voorkomen en de voordelen van calcium voor het lichaam te behouden.
 • Er zijn verschillende lactosevrije voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten en vis met eetbare botten, die een hoog calciumgehalte bevatten en kunnen helpen bij het vervangen van zuivel in het dieet van mensen met lactose-intolerantie.

Waarom calcium tabletten belangrijk zijn bij lactose-intolerantie

Calcium tabletten zijn belangrijk bij lactose-intolerantie, omdat mensen met deze aandoening moeite hebben om voldoende calcium binnen te krijgen vanuit zuivelproducten.

Calciumtekort bij lactose-intolerantie

Iemand met lactose-intolerantie kan moeite hebben om genoeg calcium binnen te krijgen. Dat komt omdat melk en melkproducten veel calcium bevatten. Deze producten kun je niet eten of drinken als je lactose-intolerantie hebt.

Een tekort aan calcium is niet goed voor de botten. Je botten kunnen zwak worden. Dit kan leiden tot een ziekte die osteoporose heet. Die maakt de botten broos en ze breken dan makkelijk.

Met calciumtabletten kun je dit voorkomen. Deze tabletten zijn een goed alternatief voor melkproducten. Ze geven je lichaam de kalk die het nodig heeft. Op latere leeftijd ben je blij dat je sterkere botten hebt! Ook andere voeding kan helpen om genoeg calcium binnen te krijgen.

Denk aan sojamelk! Let wel op dat er genoeg calcium in zit. Lees dus altijd het etiket op de verpakking goed.

Rol van calcium in het lichaam

Calcium speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het is nodig voor sterke botten en tanden. Calcium helpt ook bij het goed functioneren van de spieren en zenuwen. Ons lichaam heeft calcium nodig om bloedstolling mogelijk te maken en om het hart goed te laten werken.

Als we geen voldoende calcium binnenkrijgen, kan dit leiden tot zwakke botten en osteoporose. Mensen met lactose-intolerantie moeten ervoor zorgen dat ze genoeg calcium binnenkrijgen, omdat ze melkproducten moeten vermijden.

Calciumtabletten kunnen helpen om een tekort aan calcium te voorkomen bij lactose-intolerantie.

Voordelen van calcium tabletten

Calcium tabletten zijn handig bij lactose-intolerantie omdat ze helpen om een tekort aan calcium te voorkomen. Deze tabletten zorgen ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt, zelfs als je melk en andere zuivelproducten vermijdt.

Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden, en het speelt ook een rol bij de spierfunctie en bloedstolling. Door calcium tabletten te nemen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam alle voordelen van calcium krijgt, zelfs als je lactose-intolerant bent.

Bronnen van lactosevrije calcium in voeding

Er zijn verschillende alternatieve voedingsmiddelen die een hoog calciumgehalte hebben, waaronder groene bladgroenten, noten en zaden, peulvruchten, vis met eetbare botten, en sommige soorten plantaardige melk.

Alternatieve voedingsmiddelen met hoog calciumgehalte

Er zijn verschillende alternatieve voedingsmiddelen die een hoog calciumgehalte hebben. Hier zijn enkele opties:

 • Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli.
 • Amandelen en andere noten, zoals hazelnoten en pistachenoten.
 • Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten.
 • Zaden zoals chiazaad en sesamzaad.
 • Vis met eetbare botten, zoals sardines en zalm.

Zeven lactosevrije bronnen van calcium in voeding

Er zijn veel lactosevrije bronnen van calcium in voeding die mensen met lactose-intolerantie kunnen helpen om voldoende calcium binnen te krijgen. Hier zijn zeven opties:

 1. Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli bevatten allemaal calcium.
 2. Amandelen en andere noten bevatten ook een goede hoeveelheid calcium.
 3. Sardientjes en zalm met botten zijn ook rijk aan calcium.
 4. Sojaproducten zoals tofu en sojamelk kunnen verrijkt zijn met calcium.
 5. Bonen en peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen, zijn een andere bron van calcium.
 6. Chiazaad en sesamzaad kunnen worden toegevoegd aan maaltijden voor extra calcium.
 7. Sinaasappelsap verrijkt met calcium is ook een optie.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Als je ooit hebt afgevraagd wat calcium tabletten precies zijn, ben je niet de enige. Deze tabletten hebben diverse voordelen van calcium en hun werking is essentieel voor onze gezondheid. Bij het kiezen van het juiste inname moment van calcium tabletten kunnen er verschillende factoren meespelen. Toch is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke bijwerkingen.

Wist je dat er ook voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn? Toch kan het zijn dat je aanvullende tabletten nodig hebt, vooral als er sprake is van een interactie met andere medicijnen. Er zijn specifieke overwegingen voor groepen zoals kinderen en voor vrouwen tijdens zwangerschap. Vergeet ook niet de juiste manier van bewaren van calcium tabletten en de mogelijke oplossingen bij calcium tekort. Voor degenen met lactose-intolerantie, er zijn speciale plant-based calcium tabletten beschikbaar.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een toestand waarbij het lichaam melksuiker, bekend als lactose, niet goed kan verteren. Dit gebeurt door een tekort aan het lactase-enzym.

2. Hoe beïnvloedt lactose-intolerantie de calciuminname?

Mensen met lactose-intolerantie vermijden vaak zuivelproducten, wat kan leiden tot een tekort aan calcium. Calcium is essentieel voor botgezondheid.

3. Wat zijn de alternatieven voor zuivel voor mensen met lactose-intolerantie?

Lactosevrije producten en calciumrijke voeding zoals groene groenten zijn goede alternatieven voor zuivel. Men zou ook calcium tabletten kunnen nemen.

4. Wat is het verband tussen lactose-intolerantie en een vitamine B-deficiëntie?

Een lactosevrij dieet kan soms leiden tot een vitamine B-deficiëntie. Dit komt doordat sommige zuivelproducten, die rijk zijn aan vitamine B, worden gemeden.

5. Wat is het voedingsadvies bij lactose-intolerantie?

Voor mensen met lactose-intolerantie is het belangrijk om hun voedingspatroon aan te passen. Ze moeten op zoek gaan naar lactosevrije producten en zorgen voor voldoende calciuminname om mogelijke gezondheidsproblemen te vermijden.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Lactose-Intolerantie en Calcium Tabletten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips