In dit artikel

Wat is L-Tryptofaan en Hoe kan het de Stemming Verbeteren

Wat is L-Tryptofaan en Hoe kan het de Stemming Verbeteren?

In dit artikel

Als orthomoleculair therapeut is het mijn doel om mensen te helpen hun gezondheid te optimaliseren met behulp van voedingsstoffen en supplementen. Eén van de stoffen waar ik regelmatig aandacht aan besteed in mijn praktijk is L-tryptofaan. In dit artikel zal ik dieper ingaan op wat L-tryptofaan is, hoe het kan helpen bij het verbeteren van de stemming en wat de mogelijke voordelen en bijwerkingen zijn van het nemen van L-tryptofaan als supplement.

Key Takeaways

 1. L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat een voorloper is van serotonine, wat belangrijk is voor stemming, slaap en eetlust.
 2. L-tryptofaan suppletie kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van symptomen van depressie en angst.
 3. Voordat L-tryptofaan als supplement wordt genomen, is het belangrijk om met een arts te overleggen en eerst te werken aan een gezonde voeding en levensstijl.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is L-Tryptofaan?

L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het lichaam niet zelf kan produceren en daarom uit voeding gehaald moet worden. L-tryptofaan komt voor in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kalkoen, kip, vis, noten, zaden, bonen en melkproducten.

Eenmaal opgenomen in het lichaam wordt L-tryptofaan omgezet in serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij stemming, slaap en eetlust. Een tekort aan L-tryptofaan kan leiden tot een tekort aan serotonine, wat op zijn beurt kan leiden tot depressie, slaapstoornissen en eetstoornissen.

Hoe L-Tryptofaan kan helpen bij het verbeteren van de stemming

De relatie tussen L-tryptofaan en stemming komt voort uit het feit dat L-tryptofaan een voorloper is van serotonine, wat bekend staat als een ‘feel good’ neurotransmitter. Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van stemming en emoties. Lage niveaus van serotonine kunnen leiden tot een depressieve stemming en angst.

Onderzoek heeft aangetoond dat L-tryptofaan suppletie kan helpen bij het verbeteren van de stemming. Een studie gepubliceerd in de Journal of Affective Disorders toonde aan dat L-tryptofaan suppletie effectiever was dan een placebo bij het verminderen van depressieve symptomen bij patiënten met een milde tot matige depressie.

Een andere studie gepubliceerd in de Journal of Psychiatric Research toonde aan dat L-tryptofaan suppletie effectief was bij het verminderen van angstsymptomen bij patiënten met een sociale fobie.

Wat is L-Tryptofaan en Hoe kan het de Stemming Verbeteren

Mogelijke voordelen van L-Tryptofaan

Naast het verbeteren van de stemming zijn er nog andere voordelen van L-tryptofaan suppletie. Hieronder volgen enkele mogelijke voordelen van het nemen van L-tryptofaan als supplement.

Slaapverbetering: Serotonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap. L-tryptofaan suppletie kan helpen bij het verbeteren van de slaap door de productie van melatonine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus, te bevorderen.

Vermindering van angst en stress: Serotonine speelt ook een rol bij het verminderen van angst en stress. L-tryptofaan suppletie kan helpen bij het verminderen van angst en stress door de productie van serotonine te bevorderen.

Vermindering van eetlust: L-tryptofaan suppletie kan helpen bij het verminderen van eetlust doordat het de productie van serotonine stimuleert, wat kan helpen bij het verminderen van verlangens naar voedsel en het verhogen van het gevoel van verzadiging.

Het nemen van L-Tryptofaan als supplement

Als je besluit L-tryptofaan als supplement te nemen, is het belangrijk om te weten hoeveel je moet nemen en welke mogelijke bijwerkingen er kunnen zijn. Hieronder vind je enkele richtlijnen voor het nemen van L-tryptofaan als supplement.

Dosering en veiligheid: De aanbevolen dosering voor L-tryptofaan is 500-1000 mg per dag. Als je echter een supplement neemt, is het belangrijk om de instructies op het etiket te volgen en niet meer te nemen dan aanbevolen. Overmatig gebruik van L-tryptofaan kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen: L-tryptofaan kan bijwerkingen hebben zoals duizeligheid, misselijkheid en slaperigheid. Het wordt niet aanbevolen om L-tryptofaan te gebruiken als je al een antidepressivum gebruikt, omdat dit kan leiden tot een verhoogd risico op bijwerkingen zoals het serotoninesyndroom. Het is daarom belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat je L-tryptofaan als supplement neemt.

Wat is L-Tryptofaan en Hoe kan het de Stemming Verbeteren

Advies over het nemen van L-tryptofaan als supplement

Het is belangrijk om te onthouden dat L-tryptofaan niet als een ‘quick fix’ moet worden gezien voor stemmingsstoornissen en andere gezondheidsproblemen. Het is slechts één van de vele factoren die betrokken zijn bij het handhaven van een gezonde stemming en algemeen welzijn.

Als orthomoleculair therapeut raad ik aan om te beginnen met het verbeteren van je voedingspatroon en levensstijl om de algemene gezondheid te verbeteren. Het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan L-tryptofaan, zoals kalkoen, kip, vis, noten, zaden, bonen en melkproducten, kan helpen om de serotonineproductie te bevorderen. Daarnaast zijn regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van stressfactoren ook belangrijk voor het handhaven van een gezonde stemming.

Conclusie L-Tryptofaan

L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het lichaam nodig heeft voor de productie van serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij stemming, slaap en eetlust. L-tryptofaan suppletie kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van symptomen van depressie en angst. Naast het verbeteren van de stemming zijn er nog andere voordelen van L-tryptofaan suppletie, zoals verbeterde slaap en verminderde eetlust.

Als je overweegt L-tryptofaan als supplement te nemen, is het belangrijk om eerst met een arts te overleggen om mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen te voorkomen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat L-tryptofaan niet als een ‘quick fix’ voor gezondheidsproblemen moet worden gezien, maar als een aanvulling op een gezonde voeding en levensstijl.

Als orthomoleculair therapeut raad ik aan om te streven naar een uitgebalanceerd voedingspatroon met voldoende L-tryptofaan-rijke voedingsmiddelen, lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van stressfactoren. Dit kan helpen om de serotonineproductie te bevorderen en de stemming en het algemene welzijn te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen enkele oplossing is voor gezondheidsproblemen. Het handhaven van een gezonde levensstijl en het nemen van aanvullende supplementen kan echter helpen bij het optimaliseren van de gezondheid en het verbeteren van de stemming en het algemene welzijn.

Wat is L-Tryptofaan en Hoe kan het de Stemming Verbeteren

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over L-Tryptofaan

Wat is L-Tryptofaan?

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het lichaam niet zelf kan aanmaken en dat uit voeding gehaald moet worden. (1)

Welke voedingsmiddelen bevatten L-Tryptofaan?

L-Tryptofaan komt voor in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kalkoen, kip, vis, noten, zaden, bonen en melkproducten.

Hoe helpt L-Tryptofaan bij het verbeteren van de stemming?

L-Tryptofaan wordt omgezet in serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij stemming, slaap en eetlust. Lage niveaus van serotonine kunnen leiden tot een depressieve stemming en angst. L-Tryptofaan suppletie kan helpen bij het verhogen van serotonine niveaus en het verbeteren van de stemming.

Kan L-Tryptofaan helpen bij slaapproblemen?

Ja, L-Tryptofaan suppletie kan helpen bij het verbeteren van de slaap doordat het de productie van melatonine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus, bevordert.

Wat zijn de bijwerkingen van L-Tryptofaan suppletie?

L-Tryptofaan suppletie kan bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Overmatig gebruik kan ook leiden tot meer ernstige bijwerkingen zoals het serotoninesyndroom.

Is L-Tryptofaan veilig om te gebruiken?

Over het algemeen is L-Tryptofaan veilig om te gebruiken als supplement, zolang de aanbevolen doseringen worden gevolgd en er rekening wordt gehouden met mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen.

Kunnen kinderen L-Tryptofaan gebruiken?

Kinderen kunnen L-Tryptofaan uit voeding halen en hebben daarom meestal geen suppletie nodig. Als er echter medische redenen zijn waarom een kind L-Tryptofaan supplementen nodig heeft, moet altijd eerst overlegd worden met een arts.

Is L-Tryptofaan geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Ja, L-Tryptofaan is geschikt voor vegetariërs en veganisten, omdat het in veel eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen voorkomt.

Kan L-Tryptofaan helpen bij angststoornissen?

Ja, L-Tryptofaan suppletie kan helpen bij het verminderen van angstsymptomen door de productie van serotonine te bevorderen.

Is het veilig om L-Tryptofaan te gebruiken in combinatie met andere supplementen?

Het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat L-Tryptofaan wordt gebruikt in combinatie met andere supplementen of medicijnen. L-Tryptofaan kan interacties hebben met sommige medicijnen, zoals antidepressiva.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is L-Tryptofaan en Hoe kan het de Stemming Verbeteren?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips