In dit artikel

Wat is L-Theanine en Hoe kan het je helpen ontspannen?

Wat is L-Theanine en Hoe kan het je Helpen Ontspannen?

In dit artikel

L-Theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren en in mindere mate in paddenstoelen. Het staat bekend om zijn vermogen om te helpen bij het verminderen van stress en angst, en het bevorderen van ontspanning. Als orthomoleculair therapeut wil ik graag meer vertellen over wat L-Theanine is, hoe het werkt in het lichaam en hoe het kan helpen bij ontspanning.

Key Takeaways

 1. L-Theanine kan helpen bij ontspanning, het verminderen van stress en angst en het bevorderen van de slaapkwaliteit.
 2. L-Theanine kan worden ingenomen via supplementen of via voeding, zoals thee, en wordt over het algemeen als veilig beschouwd.
 3. L-Theanine is slechts een aanvullende behandeling en het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van stress en angst aan te pakken. Raadpleeg altijd een arts voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is L-Theanine?

L-Theanine is een aminozuur dat voornamelijk voorkomt in theebladeren. Het wordt ook wel gamma-ethylamino-L-glutaminezuur genoemd en heeft een chemische structuur die lijkt op glutaminezuur, een neurotransmitter in de hersenen. L-Theanine wordt beschouwd als een niet-proteïnogeen aminozuur, wat betekent dat het niet wordt gebruikt voor de synthese van eiwitten in het lichaam.

Hoe werkt L-Theanine in het lichaam?

L-Theanine heeft een aantal effecten op het lichaam die kunnen helpen bij ontspanning.

 • Ten eerste bevordert het de productie van alfa-hersengolven, die geassocieerd worden met een staat van ontspanning en alertheid.
 • Ten tweede verhoogt L-Theanine de productie van GABA, een neurotransmitter die betrokken is bij het verminderen van angst en stress.
 • Ten derde kan L-Theanine de productie van dopamine en serotonine verhogen, neurotransmitters die geassocieerd worden met een gevoel van welzijn en geluk.
Wat is L-Theanine en Hoe kan het je helpen ontspannen?

Hoe kan L-Theanine helpen bij ontspanning?

L-Theanine kan op verschillende manieren helpen bij het verminderen van stress en angst en het bevorderen van ontspanning. Hier zijn een aantal manieren waarop L-Theanine kan helpen:

Vermindert stress en angst

Een studie uit 2016 toonde aan dat L-Theanine de cortisolrespons op stress kan verminderen. Cortisol is een stresshormoon dat wordt geproduceerd in reactie op stress en angst. Een andere studie uit 2017 vond dat L-Theanine de angstsymptomen significant kan verminderen bij mensen die last hebben van algemene angststoornis.

Verbetering van de concentratie

Een studie uit 2011 wees uit dat L-Theanine de aandacht en concentratie kan verbeteren bij mensen die vermoeid zijn. Deelnemers aan de studie kregen een combinatie van L-Theanine en cafeïne toegediend en vertoonden betere prestaties op cognitieve taken dan degenen die alleen cafeïne kregen.

Verbetert de slaapkwaliteit

Een studie uit 2018 toonde aan dat L-Theanine de slaapkwaliteit kan verbeteren bij mensen die moeite hebben om in slaap te vallen. Deelnemers aan de studie die L-Theanine kregen, vielen sneller in slaap en hadden minder nachtelijke onderbrekingen.

Wat is L-Theanine en Hoe kan het je helpen ontspannen?

Hoe kan L-Theanine worden ingenomen?

L-Theanine kan worden ingenomen via supplementen en via voeding. Supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en poeder. Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve supplement dat geen onnodige toevoegingen bevat. Het is ook belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen of interacties met andere medicijnen te raadplegen met een arts.

L-Theanine komt van nature voor in thee, voornamelijk in groene thee en zwarte thee. Het drinken van thee kan dus een natuurlijke bron zijn van L-Theanine. Het is echter belangrijk om te weten dat de hoeveelheid L-Theanine in thee kan variëren en afhangt van verschillende factoren, zoals de theevariëteit, de manier waarop de thee wordt gezet en de kwaliteit van de thee.

Belangrijke overwegingen

Hoewel L-Theanine kan helpen bij ontspanning en stressvermindering, is het belangrijk om te onthouden dat het geen wondermiddel is. L-Theanine is slechts een aanvullende behandeling en het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van stress en angst aan te pakken. Het kan ook helpen om andere gezonde leefstijlkeuzes te maken, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende slaap.

Als orthomoleculair therapeut raad ik ook aan om te overwegen om andere supplementen te gebruiken die kunnen helpen bij ontspanning en stressvermindering, zoals magnesium en ashwagandha. Het is altijd belangrijk om een arts of orthomoleculair therapeut te raadplegen voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken, met name als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Conclusie L-Theanine

L-Theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren en kan helpen bij ontspanning en stressvermindering. Het bevordert de productie van alfa-hersengolven, verhoogt de productie van GABA, dopamine en serotonine en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. L-Theanine kan worden ingenomen via supplementen of via voeding, zoals thee. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele bijwerkingen of interacties met andere medicijnen te raadplegen met een arts. Het is ook belangrijk om te onthouden dat L-Theanine slechts een aanvullende behandeling is en dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaken van stress en angst aan te pakken. Als orthomoleculair therapeut raad ik aan om andere supplementen te overwegen die kunnen helpen bij ontspanning en stressvermindering en om een arts of orthomoleculair therapeut te raadplegen voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken.

Wat is L-Theanine en Hoe kan het je helpen ontspannen?

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over L-Theanine

Wat zijn de voordelen van L-Theanine?

L-Theanine kan helpen bij ontspanning, het verminderen van stress en angst en het bevorderen van de slaapkwaliteit. (1)

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van L-Theanine?

L-Theanine wordt over het algemeen als veilig beschouwd en heeft weinig bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer maagklachten en hoofdpijn.

Kunnen kinderen L-Theanine gebruiken?

L-Theanine is over het algemeen veilig voor kinderen, maar het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat je een nieuw supplement aan kinderen geeft.

Hoe werkt L-Theanine in de hersenen?

L-Theanine bevordert de productie van alfa-hersengolven en verhoogt de productie van neurotransmitters zoals GABA, dopamine en serotonine, die betrokken zijn bij ontspanning en welzijn.

Kan L-Theanine worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen?

Het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken, met name als je andere medicijnen gebruikt.

Hoeveel L-Theanine moet ik nemen?

De aanbevolen dosering kan variëren afhankelijk van het supplement en het doel. Het is belangrijk om de aanbevelingen op het supplement te volgen.

Kan L-Theanine helpen bij slaapproblemen?

Ja, L-Theanine kan helpen bij het bevorderen van de slaapkwaliteit en het verminderen van nachtelijke onderbrekingen.

Wat zijn de beste manieren om L-Theanine in te nemen?

L-Theanine kan worden ingenomen via supplementen of via voeding, zoals thee. Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief supplement en de aanbevolen dosering te volgen.

Is L-Theanine veilig tijdens de zwangerschap?

Het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken tijdens de zwangerschap.

Kan L-Theanine helpen bij de behandeling van depressie?

L-Theanine kan helpen bij het verminderen van stress en angst, maar het is belangrijk om een arts te raadplegen voor de behandeling van depressie. Er zijn andere supplementen en behandelingen die effectiever kunnen zijn bij de behandeling van depressie.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is L-Theanine en Hoe kan het je Helpen Ontspannen?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips