In dit artikel

Wat is L-Glutamine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam

Wat is L-Glutamine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam?

In dit artikel

Orthomoleculaire therapie is een holistische benadering van gezondheid die zich richt op het optimaliseren van de voeding van het lichaam om gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen. Een belangrijk voedingssupplement in de orthomoleculaire therapie is L-Glutamine, een aminozuur dat betrokken is bij verschillende processen in het lichaam. In dit artikel bespreken we de voordelen van L-Glutamine en hoe je het op een veilige manier kunt gebruiken.

Key Takeaways

 1. L-Glutamine speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering, het immuunsysteem en spiergroei.
 2. L-Glutamine-supplementen kunnen worden ingenomen om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen, maar de aanbevolen dosis mag niet worden overschreden.
 3. Hoewel L-Glutamine veilig is voor de meeste mensen, moeten mensen met bepaalde medische aandoeningen het gebruik van L-Glutamine vermijden of alleen gebruiken onder toezicht van een gezondheidsdeskundige.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is L-Glutamine en waarom is het belangrijk?

L-Glutamine is een aminozuur dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat ons lichaam het kan produceren uit andere aminozuren. Desondanks is het een belangrijke stof die betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder spiergroei, het immuunsysteem en de spijsvertering.

L-Glutamine is een van de meest voorkomende aminozuren in het bloed en het spierweefsel. Het is van vitaal belang voor de celgroei en het herstel van het lichaam, vooral na inspannende lichamelijke activiteit of een verwonding. Bovendien is L-Glutamine belangrijk voor het immuunsysteem, omdat het de productie van immuuncellen stimuleert en de darmgezondheid ondersteunt. Het speelt ook een belangrijke rol bij de spijsvertering, omdat het de darmwandvoering beschermt en de opname van voedingsstoffen uit voedsel bevordert.

Wat is L-Glutamine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam

Voordelen van L-Glutamine

L-Glutamine heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen:

Spiergroei en herstel

L-Glutamine is een populair supplement onder bodybuilders en atleten vanwege de rol die het speelt bij spiergroei en herstel. Het stimuleert de eiwitsynthese, wat helpt bij het opbouwen en herstellen van spierweefsel na een training. Bovendien vermindert het de spierafbraak, wat resulteert in meer spiermassa en een sneller herstel na intensieve lichamelijke activiteit.

Verbetering van het immuunsysteem

L-Glutamine is ook belangrijk voor het immuunsysteem, omdat het de productie van immuuncellen stimuleert en de werking van het immuunsysteem ondersteunt. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat L-Glutamine de hoeveelheid witte bloedcellen verhoogt, wat kan helpen bij de bestrijding van infecties en ziekten.

Verbetering van de spijsvertering

L-Glutamine speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Het beschermt de darmwandvoering en bevordert de opname van voedingsstoffen uit voedsel. Bovendien kan L-Glutamine helpen bij de behandeling van darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en prikkelbare darmsyndroom (IBS) vanwege de ontstekingsremmende en herstellende eigenschappen.

Vermindering van spierafbraak

L-Glutamine kan ook helpen om spierafbraak te verminderen, vooral bij mensen die herstellen van een blessure of ziekte. Het helpt het lichaam om eiwitten te behouden en kan helpen bij het voorkomen van spierverlies tijdens perioden van immobilisatie of inactiviteit.

Andere mogelijke voordelen

Naast de hierboven genoemde voordelen kan L-Glutamine ook helpen bij andere aandoeningen, waaronder:

 • Verlichting van angst en depressie
 • Verbetering van de slaapkwaliteit
 • Behandeling van brandend maagzuur en zure reflux
 • Behandeling van suikerziekte

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen, laten de resultaten tot nu toe zien dat L-Glutamine een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van mensen.

Voedselbronnen van L-Glutamine

L-Glutamine komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. Hieronder volgt een overzicht van enkele voedselbronnen van L-Glutamine:

Plantaardige bronnen

 • Bonen
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Kool
 • Paprika
 • Tomaat
 • Asperges
 • Dierlijke bronnen
 • Kip
 • Kalkoen
 • Rundvlees
 • Varkensvlees
 • Zalm
 • Eieren
 • Zuivelproducten

Hoewel L-Glutamine in voedsel voorkomt, is het moeilijk om voldoende L-Glutamine binnen te krijgen via de voeding. Daarom kiezen veel mensen ervoor om L-Glutamine als supplement te gebruiken.

Wat is L-Glutamine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam

Supplementen van L-Glutamine

Als je L-Glutamine als supplement wilt gebruiken, zijn er verschillende vormen beschikbaar. De meest voorkomende vormen zijn L-Glutamine-poeder, -tabletten en -capsules. Er zijn ook supplementen die L-Glutamine combineren met andere aminozuren of ingrediënten, zoals BCAA’s (vertakte-keten aminozuren) en creatine.

Welke vormen van L-Glutamine zijn beschikbaar?

Poeder: L-Glutamine-poeder is de meest populaire vorm van L-Glutamine-supplementen. Het kan worden gemengd met water, sap of een shake.

Tabletten en capsules: L-Glutamine is ook beschikbaar in de vorm van tabletten en capsules. Deze zijn handig voor mensen die onderweg zijn of die moeite hebben met het drinken van L-Glutamine-poeder.

Combinatiesupplementen: Er zijn ook L-Glutamine-supplementen beschikbaar die zijn gecombineerd met andere ingrediënten, zoals BCAA’s of creatine. Deze combinaties kunnen helpen bij het maximaliseren van de voordelen van L-Glutamine.

Hoeveel L-Glutamine moet ik nemen?

De aanbevolen dagelijkse dosis van L-Glutamine is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en het doel van het gebruik van het supplement. Over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks 5 tot 10 gram L-Glutamine in te nemen, verdeeld over 2 tot 3 doses per dag.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden, omdat te veel L-Glutamine kan leiden tot bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en diarree.

Mogelijke bijwerkingen van L-Glutamine-supplementen

Over het algemeen is L-Glutamine veilig en zijn er weinig bijwerkingen gerapporteerd. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen ervaren, waaronder:

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Diarree
 • Winderigheid
 • Verlies van eetlust

Als je bijwerkingen ervaart na het innemen van L-Glutamine, is het belangrijk om de dosis te verlagen of te stoppen met het gebruik van het supplement.

Wanneer moet ik L-Glutamine-supplementen nemen?

L-Glutamine-supplementen kunnen op verschillende momenten worden ingenomen, afhankelijk van het doel van het gebruik. Hieronder volgt een overzicht van de beste momenten om L-Glutamine in te nemen:

Pre-workout

Het innemen van L-Glutamine voor een training kan helpen bij het verminderen van spierafbraak en het bevorderen van het herstel na de training. Het kan ook helpen om de energie en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Post-workout

Het innemen van L-Glutamine na een training kan helpen bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel. Het kan ook helpen om de spierafbraak te verminderen en het herstel te versnellen.

Als onderdeel van een gezond dieet

L-Glutamine kan ook worden ingenomen als onderdeel van een gezond dieet om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen. Het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Conclusie L-Glutamine

L-Glutamine is een belangrijk aminozuur dat betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder spiergroei, het immuunsysteem en de spijsvertering. Het is beschikbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, tabletten en capsules, en kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.

Als je overweegt om L-Glutamine-supplementen te gebruiken, is het belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden en eventuele bijwerkingen te melden bij je gezondheidsdeskundige. Het is ook belangrijk om te onthouden dat L-Glutamine niet de enige oplossing is voor gezondheidsproblemen en dat een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging ook belangrijk zijn voor het bevorderen van de algehele gezondheid.

Het is vermeldenswaard dat L-Glutamine niet geschikt is voor iedereen, vooral niet voor mensen met een nierziekte, een leveraandoening of een geschiedenis van epileptische aanvallen. Mensen met deze aandoeningen moeten L-Glutamine vermijden of alleen gebruiken onder toezicht van een gezondheidsdeskundige.

Ten slotte is het belangrijk om L-Glutamine-supplementen te kopen van een gerenommeerde fabrikant en te zorgen voor een veilige en effectieve dosering. Het gebruik van L-Glutamine als onderdeel van een orthomoleculaire therapie kan bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn, maar het is belangrijk om de juiste keuzes te maken en verantwoord te gebruiken. 

Wat is L-Glutamine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over L-Glutamine

Wat zijn de voordelen van L-Glutamine voor de spijsvertering?

L-Glutamine speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering. Het beschermt de darmwandvoering en bevordert de opname van voedingsstoffen uit voedsel.

Helpt L-Glutamine bij de behandeling van darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa?

Ja, L-Glutamine kan helpen bij de behandeling van darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en prikkelbare darmsyndroom (IBS) vanwege de ontstekingsremmende en herstellende eigenschappen.

Hoeveel L-Glutamine moet ik nemen als ik het als supplement wil gebruiken?

Over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks 5 tot 10 gram L-Glutamine in te nemen, verdeeld over 2 tot 3 doses per dag.

Wat zijn de voordelen van L-Glutamine voor het immuunsysteem?

L-Glutamine is belangrijk voor het immuunsysteem, omdat het de productie van immuuncellen stimuleert en de werking van het immuunsysteem ondersteunt.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van L-Glutamine-supplementen?

Over het algemeen is L-Glutamine veilig en zijn er weinig bijwerkingen gerapporteerd. Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen ervaren, zoals misselijkheid, hoofdpijn en diarree.

Wat zijn enkele voedselbronnen van L-Glutamine?

L-Glutamine komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. Enkele voorbeelden zijn kip, kalkoen, bonen, broccoli, spinazie en eieren. (1)

Wanneer is het beste moment om L-Glutamine in te nemen?

L-Glutamine-supplementen kunnen het best worden ingenomen voor of na een training om spiergroei en herstel te bevorderen. Het kan ook worden ingenomen als onderdeel van een gezond dieet om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.

Is L-Glutamine veilig voor zwangere vrouwen?

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de veiligheid van L-Glutamine voor zwangere vrouwen. Het wordt aanbevolen om voor gebruik een arts of gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Wat zijn enkele combinatiesupplementen die L-Glutamine bevatten?

Er zijn verschillende L-Glutamine-supplementen beschikbaar die zijn gecombineerd met andere ingrediënten, zoals BCAA’s (vertakte-keten aminozuren) en creatine.

Hoe kan L-Glutamine helpen bij het verminderen van spierafbraak?

L-Glutamine kan helpen om spierafbraak te verminderen, vooral bij mensen die herstellen van een blessure of ziekte. Het helpt het lichaam om eiwitten te behouden en kan helpen bij het voorkomen van spierverlies tijdens perioden van immobilisatie of inactiviteit.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is L-Glutamine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips