In dit artikel

Wat is L-Arginine en Waarom is het belangrijk voor je Lichaam

Wat is L-Arginine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam?

In dit artikel

Een gezond lichaam is van groot belang voor een gelukkig en energiek leven. Voeding speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de gezondheid. Het menselijk lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. L-Arginine is een van deze voedingsstoffen die van groot belang is voor het lichaam. In dit artikel zullen we uitleggen wat L-Arginine is, waarom het belangrijk is voor het lichaam en hoe het kan worden verkregen.

Key Takeaways

 1. L-Arginine is een belangrijk aminozuur dat van nature voorkomt in het lichaam en in verschillende voedingsmiddelen.
 2. Het kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de wondgenezing.
 3. Het gebruik van L-Arginine-supplementen moet echter met voorzichtigheid worden gebruikt en onder begeleiding van een arts of orthomoleculair therapeut.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is L-Arginine?

L-Arginine is een aminozuur dat van nature voorkomt in ons lichaam en in verschillende voedingsmiddelen. Het is een semi-essentieel aminozuur, wat betekent dat het in sommige omstandigheden niet voldoende door het lichaam kan worden aangemaakt en dan via de voeding moet worden verkregen. Het is een bouwsteen van eiwitten en heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam.

Structuur en eigenschappen van L-Arginine

L-Arginine is een zogenaamd semi-essentieel aminozuur. De molecuulformule van L-Arginine is C6H14N4O2. Het is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het in sommige gevallen door het lichaam kan worden aangemaakt, maar het kan ook via de voeding worden verkregen. L-Arginine komt voor in twee verschillende vormen, namelijk de L-vorm en de D-vorm. De L-vorm is de vorm die in het menselijk lichaam voorkomt en gebruikt wordt bij de synthese van eiwitten.

Wat is L-Arginine en Waarom is het belangrijk voor je Lichaam

Bronnen van L-Arginine in de voeding

L-Arginine komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen. Vooral eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten veel L-Arginine. Enkele voorbeelden zijn:

 • Vlees (zoals rundvlees, kip en varkensvlees)
 • Vis (zoals tonijn, zalm en schelpdieren)
 • Zuivelproducten (zoals yoghurt, kwark en kaas)
 • Peulvruchten (zoals bonen, linzen en kikkererwten)
 • Noten en zaden (zoals amandelen, pinda’s en sesamzaad)

Waarom is L-Arginine belangrijk voor je lichaam?

L-Arginine heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Een van de belangrijkste functies is de productie van stikstofoxide (NO) in het lichaam. Stikstofoxide is een belangrijk molecuul dat verschillende functies heeft in het lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de regulatie van de bloeddruk en de bloedstroom naar verschillende organen. Door de productie van stikstofoxide te verhogen, kan L-Arginine helpen om de bloeddruk te verlagen en de bloedstroom naar verschillende organen te verbeteren.

L-Arginine is ook belangrijk als voorloper voor de synthese van eiwitten in het lichaam. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van het lichaam en zijn nodig voor de groei en het herstel van weefsels. L-Arginine is betrokken bij de synthese van verschillende eiwitten, waaronder collageen. Collageen is een belangrijk structureel eiwit dat voorkomt in het bindweefsel, zoals kraakbeen, huid en botten.

Daarnaast kan L-Arginine het immuunsysteem versterken en de wondgenezing bevorderen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het bestrijden van infecties en het sneller genezen van wonden.

De rol van L-Arginine bij de productie van stikstofoxide

Een van de belangrijkste functies van L-Arginine in het lichaam is de productie van stikstofoxide. Stikstofoxide is een molecuul dat van nature voorkomt in het lichaam en verschillende functies heeft. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de regulatie van de bloeddruk, de bloedstroom en de ontstekingsreactie.

L-Arginine wordt in het lichaam omgezet in stikstofoxide door middel van een enzym genaamd stikstofoxidesynthase (NOS). Er zijn drie verschillende vormen van NOS, namelijk eNOS, nNOS en iNOS. De verschillende vormen van NOS zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam.

eNOS (endotheel NOS) is betrokken bij de productie van stikstofoxide in de wanden van bloedvaten. Door de productie van stikstofoxide te verhogen, kan eNOS helpen om de bloedvaten te verwijden en de bloedstroom te verbeteren. Dit kan op zijn beurt helpen om de bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

nNOS (neuronale NOS) is betrokken bij de productie van stikstofoxide in zenuwcellen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij de regulatie van de neurotransmitterafgifte en de bloedstroom naar verschillende delen van de hersenen.

iNOS (induceerbare NOS) is betrokken bij de productie van stikstofoxide bij ontstekingsreacties. Door de productie van stikstofoxide te verhogen, kan iNOS helpen bij het bestrijden van infecties en het verminderen van ontstekingen.

L-Arginine als voorloper voor de synthese van eiwitten

L-Arginine is betrokken bij de synthese van verschillende eiwitten in het lichaam. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de synthese van collageen, een belangrijk structureel eiwit dat voorkomt in het bindweefsel. Collageen is nodig voor de groei en het herstel van weefsels, zoals kraakbeen, huid en botten.

L-Arginine is ook betrokken bij de synthese van andere eiwitten, zoals creatine en polyamines. Creatine is een belangrijke energiebron voor de spieren en kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en -uithoudingsvermogen. Polyamines zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam, zoals de celgroei en -differentiatie.

Wat is L-Arginine en Waarom is het belangrijk voor je Lichaam

Andere gezondheidsvoordelen van L-Arginine

L-Arginine heeft nog andere gezondheidsvoordelen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Door de productie van stikstofoxide te verhogen, kan L-Arginine helpen bij het bestrijden van infecties en het verminderen van ontstekingen. Het kan ook helpen bij het bevorderen van de wondgenezing. L-Arginine is betrokken bij de synthese van collageen en kan daarom helpen bij het herstellen van beschadigd weefsel.

Risico’s en bijwerkingen van L-Arginine

L-Arginine-supplementen kunnen enkele bijwerkingen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot misselijkheid, diarree en buikpijn. Mensen met een voorgeschiedenis van herpesinfecties moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van L-Arginine, omdat het de productie van het herpesvirus kan bevorderen. Het kan ook de bloeddruk verlagen, dus mensen die al bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van L-Arginine-supplementen.

Voorzorgsmaatregelen en aanbevolen doseringen voor L-Arginine-supplementen

L-Arginine-supplementen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en het gebruik van L-Arginine te bespreken met een arts of orthomoleculair therapeut. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde voeding en levensstijl om de gezondheid te ondersteunen.

Conclusie L-Arginine

L-Arginine is een belangrijk aminozuur dat van nature voorkomt in het lichaam en in verschillende voedingsmiddelen. Het is betrokken bij verschillende belangrijke processen in het lichaam, zoals de productie van stikstofoxide en de synthese van eiwitten. Door de productie van stikstofoxide te verhogen, kan L-Arginine helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het verlagen van de bloeddruk. Het kan ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de wondgenezing. Het gebruik van L-Arginine-supplementen moet echter met voorzichtigheid worden gebruikt en onder begeleiding van een arts of orthomoleculair therapeut. Zorg voor een gezonde voeding en levensstijl om de gezondheid te ondersteunen. 

Wat is L-Arginine en Waarom is het belangrijk voor je Lichaam

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over L-Arginine

Wat zijn de voordelen van L-Arginine voor de bloedvaten?

L-Arginine helpt de bloedvaten te ontspannen, wat kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedstroom. Het kan ook helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik genoeg L-Arginine binnenkrijg via mijn voeding?

L-Arginine is te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden. Door een gevarieerde en evenwichtige voeding te eten, kun je ervoor zorgen dat je voldoende L-Arginine binnenkrijgt. (1)

Wat zijn de bijwerkingen van L-Arginine-supplementen?

L-Arginine-supplementen kunnen bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, diarree en buikpijn. Mensen met een voorgeschiedenis van herpesinfecties moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van L-Arginine, omdat het de productie van het herpesvirus kan bevorderen. Het kan ook de bloeddruk verlagen, dus mensen die al bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van L-Arginine-supplementen.

Hoe werkt L-Arginine als voorloper voor de synthese van eiwitten in het lichaam?

L-Arginine is betrokken bij de synthese van eiwitten, zoals collageen. Collageen is een belangrijk structureel eiwit dat voorkomt in het bindweefsel, zoals kraakbeen, huid en botten. Door de synthese van eiwitten te ondersteunen, kan L-Arginine helpen bij het herstel van weefsels en het bevorderen van de groei.

Kan L-Arginine helpen bij het verhogen van de spiermassa?

L-Arginine kan de synthese van eiwitten ondersteunen, wat kan helpen bij het herstel en de groei van de spieren. Het kan ook helpen bij het verhogen van de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Hoe kan L-Arginine helpen bij het bevorderen van de wondgenezing?

L-Arginine is betrokken bij de synthese van collageen, een belangrijk structureel eiwit dat nodig is voor het herstel van beschadigd weefsel. Door de synthese van collageen te bevorderen, kan L-Arginine helpen bij het bevorderen van de wondgenezing.

Kan L-Arginine helpen bij het verbeteren van de seksuele gezondheid?

L-Arginine kan helpen bij het verbeteren van de seksuele gezondheid, omdat het de bloedstroom kan verbeteren en de ontspanning van de bloedvaten kan bevorderen. Dit kan helpen bij het behandelen van erectiestoornissen.

Hoe werkt L-Arginine bij de regulatie van de bloeddruk?

L-Arginine kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk door de productie van stikstofoxide te verhogen. Stikstofoxide kan helpen bij het ontspannen van de bloedvaten, waardoor de bloedstroom kan verbeteren en de bloeddruk kan verlagen.

Kan L-Arginine helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie?

L-Arginine is betrokken bij de productie van stikstofoxide in zenuwcellen, wat kan helpen bij de regulatie van de neurotransmitterafgifte en de bloedstroom naar verschillende delen van de hersenen. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en cognitieve prestaties.

Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis van L-Arginine?

De aanbevolen dagelijkse dosis van L-Arginine kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 6 gram L-Arginine per dag te nemen. Het is belangrijk om L-Arginine-supplementen te gebruiken onder begeleiding van een arts of orthomoleculair therapeut om de veiligheid en effectiviteit te waarborgen.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is L-Arginine en Waarom is het Belangrijk voor je Lichaam?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips