In dit artikel

Kussens voor Zowel Nek- als Rugklachten: Topkeuzes (2023)

In dit artikel

Hebt u last van nek- of rugpijn? Ik begrijp uw frustratie, aangezien ik zelf ook met deze problemen te maken heb gehad. Eén opvallend feit dat ik ontdekte, is dat een verkeerd kussen nek- en rugklachten kan veroorzaken of verergeren.

In dit artikel zal ik je door de topkeuzes van kussens leiden die kunnen helpen bij zowel nek- als rugklachten. Benieuwd? Lees vooral verder!

Key Takeaway

Het beste kussen nekklachten van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Het kiezen van het juiste kussen is belangrijk bij nek – en rugklachten om een goede slaaphouding te bevorderen en pijn te verminderen.
 • Er zijn verschillende soorten kussens die kunnen helpen bij nek – en rugklachten, zoals koudschuim kussens, neksteunkussens en rugkussens.
 • Koudschuim kussens bieden stevige ondersteuning en passen zich aan de vorm van je hoofd en nek aan, wat helpt om nek- en rugpijn te verminderen.
 • Neksteunkussens bieden extra ondersteuning aan de nek en helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid.
 • Rugkussens zorgen voor extra comfort en ondersteuning aan de onderrug tijdens het liggen of zitten.

Kiezen van het juiste kussen bij nek- en rugklachten

Het kiezen van het juiste kussen bij nek- en rugklachten is essentieel voor het bevorderen van een goede slaaphouding en het verminderen van pijn.

Ondersteuning voor ergonomische zithouding

Ergonomisch zitten helpt de rug en nek. Een goed kussen maakt dit makkelijk. Het houdt de wervelkolom in een natuurlijke vorm. Dit voorkomt nek- en rugpijn. Kussens die opblaasbaar zijn, werken goed voor mensen met rugpijn in het lage deel.

Ook bij bekkeninstabiliteit helpen ze. Ze geven de juiste steun en helpen om recht te zitten. Dit is belangrijk voor een goede slaap en minder pijn. Het is fijn om te weten dat zoiets kleins als een kussen zo’n groot effect kan hebben! Voel je beter met het juiste kussen.

Soorten kussens voor nek- en rugklachten

Er zijn verschillende soorten kussens die kunnen helpen bij nek- en rugklachten. Hier zijn een paar opties:

 1. Koudschuim kussens: Deze kussens bieden stevigheid en ondersteuning voor je nek en rug.
 2. Neksteunkussens: Deze kussens hebben een speciale vorm die je nek op de juiste manier ondersteunt.
 3. Rugkussens: Deze kussens zijn ontworpen om de natuurlijke curve van je rug te ondersteunen.
 4. Traagschuim kussens: Deze kussens passen zich aan de vorm van je lichaam aan en bieden extra comfort tijdens het slapen.
 5. Massagekussens: Deze kussens hebben ingebouwde massagemogelijkheden om spanning in je nek en rug te verminderen.
 6. Verstelbare kussens: Deze kussens kunnen worden aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren, zoals hoogte en stevigheid.

Topkeuzes voor kussens bij nek- en rugklachten

– Koudschuim kussens bieden een stevige ondersteuning voor zowel de nek als de rug.

– Neksteunkussens helpen de nekwervels in een goede positie te houden en verminderen zo pijnklachten.

– Rugkussens zorgen voor extra ondersteuning en comfort tijdens het liggen of zitten.

Koudschuim kussens

Koudschuim kussens zijn een uitstekende keuze voor mensen met nek- en rugklachten. Ze bieden optimale ondersteuning en zorgen voor een ergonomische slaaphouding. Het koudschuim past zich aan de vorm van je hoofd en nek aan, waardoor drukpunten worden verminderd.

Dit helpt om nek- en rugpijn te verminderen. Koudschuim kussens zijn ook veerkrachtig en behouden hun vorm, zelfs na langdurig gebruik. Dit betekent dat ze duurzaam zijn en lang meegaan.

Met een koudschuim kussen kun je genieten van een comfortabele en pijnvrije nachtrust.

Neksteunkussens

Als je last hebt van nek- en rugklachten, kunnen neksteunkussens een goede keuze zijn. Deze kussens bieden extra ondersteuning aan je nek tijdens het slapen, waardoor je nekwervels op de juiste manier worden uitgelijnd.

Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid in je nek. Neksteunkussens zijn meestal gemaakt van traagschuim, waardoor ze zich naar de vorm van je nek kunnen vormen. Ze zijn ook vaak verstelbaar, zodat je de hoogte en dikte kunt aanpassen aan jouw behoeften.

Met een neksteunkussen kun je dus genieten van een betere slaaphouding en minder nekklachten.

Rugkussens

Rugkussens kunnen erg nuttig zijn bij het verlichten van rugklachten. Ze bieden extra ondersteuning aan de onderrug en zorgen ervoor dat je rug in een betere positie blijft tijdens het zitten of liggen.

Er zijn verschillende soorten rugkussens beschikbaar, zoals kussens met verstelbare hoogtes, kussens met lendensteun en zelfs opblaasbare kussens. Het kiezen van het juiste rugkussen is afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw rugklachten.

Het kan helpen om advies in te winnen bij een specialist of fysiotherapeut om te bepalen welk type rugkussen het beste voor jou is.

Voordelen van kussens voor nek- en rugklachten

– Verbeterde slaaphouding

– Vermindering van nek- en rugpijn

– Ergonomische ondersteuning

Verbeterde slaaphouding

Een goed kussen kan je helpen om een betere slaaphouding aan te nemen. Dit kan op zijn beurt rug- en nekpijn verminderen. Een kussen dat de juiste ondersteuning biedt aan je hoofd en nek zorgt ervoor dat je wervelkolom in een natuurlijke positie blijft terwijl je slaapt.

Hierdoor kunnen spanning en druk op je nek en rug worden verlicht. Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat geschikt is voor jouw slaaphouding en nek- en rugklachten, zodat je kunt genieten van een goede nachtrust zonder pijn of ongemak.

Vermindering van nek- en rugpijn

Als je last hebt van nek- en rugpijn, kan het juiste kussen helpen om de pijn te verminderen. Een goed kussen zorgt voor ondersteuning en houdt je wervelkolom in een natuurlijke positie tijdens het slapen.

Het kan ook helpen bij het voorkomen en verlichten van rugpijn. Onthoud dat een verkeerd kussen juist nek- en rugklachten kan veroorzaken, dus het is belangrijk om het juiste kussen te kiezen dat past bij jouw behoeften.

Ergonomische ondersteuning

Een belangrijk aspect bij het kiezen van het juiste kussen voor nek- en rugklachten is de ergonomische ondersteuning. Dit betekent dat het kussen moet zorgen voor een goede houding van de wervelkolom tijdens het slapen.

Een kussen met ergonomische ondersteuning helpt om de natuurlijke kromming van de nek en rug te behouden. Hierdoor wordt voorkomen dat er te veel druk op de gewrichten ontstaat en kunnen nek- en rugklachten verminderd worden.

Het is daarom essentieel om te kiezen voor een kussen dat voldoende steun biedt aan de nek en rug, zodat je comfortabel en pijnvrij kunt slapen.

Conclusie

Het kiezen van het juiste kussen is essentieel voor mensen met nek- en rugklachten. Gelukkig zijn er veel opties beschikbaar, zoals koudschuim kussens, neksteunkussens en rugkussens.

Deze kussens kunnen de slaaphouding verbeteren, nek- en rugpijn verminderen en ergonomische ondersteuning bieden. Het is belangrijk om te investeren in een kussen dat past bij jouw specifieke behoeften, zodat je comfortabel kunt slapen en je klachten kunt verlichten.

Meer over ‘kussen voor nekklachten’

Als je elke ochtend wakker wordt met een stijve nek, ben je niet alleen. Veel mensen kampen met nekpijn en zijn op zoek naar de perfecte oplossing. Een eerste stap in de juiste richting zou kunnen zijn om te kijken naar speciale kussens voor nekklachten. Merken zoals Silvana zijn populair, maar wist je dat er ook budgetvriendelijke opties zijn zoals het hoofdkussen nekklachten van JYSK?

Maar let op, niet elk kussen is voor iedereen geschikt. Het kan zelfs zo zijn dat je nekpijn krijgt door een kussen dat niet goed bij je past. Er zijn mensen die beweren baat te hebben bij slapen zonder kussen om hun nekklachten te verminderen. Toch blijft een goed hoofdkussen voor de nek meestal de voorkeur hebben.

Ben je een buikslaper? Dan zijn er zelfs kussens speciaal ontworpen voor buikslapers met nekklachten. En als je liever helemaal zonder kussen slaapt bij nekklachten, dat kan ook een optie zijn.

De materiaalkeuze kan ook veel uitmaken. Er zijn mensen die zweren bij een boekweit kussen, terwijl anderen veel baat hebben bij een latex kussen voor nekklachten.

Als je ook last hebt van rugklachten, zijn er kussens die zowel je nek als je rug ondersteunen. Voor specifieke aandoeningen zoals artrose zijn er kussens voor nekartrose en als je op zoek bent naar een kussen omdat je een pijnlijke of versleten nek hebt, bekijk dan onze blogs over kussens voor een pijnlijke nek en kussens voor een versleten nek.

Wil je nu meteen een kussen kopen voor nekklachten? Lees dan eerst onze uitgebreide blogs om de beste keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de topkeuzes voor kussens voor nek- en rugklachten?

De topkeuzes voor kussens voor nek- en rugklachten zijn onder andere ergonomische, orthopedische, traagschuim, massage, verstelbare, memory foam, en waterkussens.

2. Wat doet een zijslaper om nek- en rugklachten te verminderen?

Een zijslaper kan een horizontaal of verticaal kussen gebruiken met de juiste laagte om nek- en rugklachten te verminderen.

3. Welke soorten hoofdkussens helpen bij nekklachten?

Hoofdkussens zoals ergonomische, orthopedische en traagschuim kussens kunnen helpen bij nekklachten.

4. Zijn er speciale rugkussens voor rugklachten?

Ja, sommige kussens zoals massagekussens, verstelbare kussens en memory foam kussens zijn bedoeld om rugklachten te verlichten.

5. Welke factoren moet ik overwegen bij het kiezen van een matras om mijn nek- en rugklachten te verlichten?

Bij het kiezen van een matras moet je rekening houden met factoren zoals stevigheid, soort schuim (zoals traagschuim of water), gewicht (lichtgewicht of zwaar) en of het verstelbaar is.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen nekklachten 2023

 • Beste kussen nekklachten – Guna
 • Beste hoofdkussen nekpijn – Perfect Pillow
 • Beste nekklachten kussen – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Arteni
 • Beste nekkussen – Guna 
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Kussens voor Zowel Nek- als Rugklachten: Topkeuzes (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips