In dit artikel

Kussen Advies van de Fysio: Voor Nekklachten (2023)

In dit artikel

Heb je ooit wakker gelegen vanwege nekklachten? Ik begrijp precies hoe je je voelt, want ik ben er ook geweest. Uit onderzoek blijkt dat een slecht ondersteunend kussen tot spanning en pijn in de nekspieren kan leiden.

In dit artikel ga ik delen welke kussens volgens fysiotherapeuten de beste zijn voor nekklachten en hoe je de pijn kunt verminderen. Lees verder en ontdek hoe een goed kussen jouw nachten kan veranderen!

Key Takeaway

Het beste kussen nekklachten van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Slapen op de buik kan nekklachten veroorzaken omdat het hoofd gedraaid wordt en druk op de nekspieren komt.
 • Een verkeerd hoofdkussen kan nekklachten veroorzaken, dus kies een kussen dat stevig genoeg is en past bij jouw slaaphouding.
 • Het matras kan ook bijdragen aan nekklachten, dus kies een matras dat de juiste balans biedt tussen stevigheid en zachtheid.
 • Beperk het gebruik van je telefoon voor het slapengaan om beter te kunnen slapen.
 • Stretch je nek voor het slapengaan om spanning te verminderen.
 • Kies een goed hoofdkussen zoals het Plumka, Quiesco of Butterfly kussen om nekklachten te verminderen.
 • Het beste kussen voor jou kan variëren, dus raadpleeg een fysiotherapeut voor advies.

Oorzaken van Nekklachten na het Slapen

Slapen op de buik kan leiden tot nekklachten omdat het hoofd gedraaid wordt.

Slapen op de buik

Slapen op de buik kan nekklachten veroorzaken. Dit komt omdat je nek in een vreemde hoek ligt. Je hoofd moet naar één kant draaien zodat je kunt ademen. Hierdoor komt er veel druk op de nekspieren.

Het is beter om op je zij of rug te slapen. Als buikslaper kan je toch nog last van je nek krijgen. Je kunt dan een dunner kussen proberen. Of misschien zelfs zonder een kussen slapen.

Zo blijft je nek in een meer normale stand. Het kan ook helpen om een klein kussen onder je buik te leggen. Dit ondersteunt je ruggengraat. Het houdt je lichaam recht en laat minder druk op je nek komen.

Verkeerd hoofdkussen

Een verkeerd hoofdkussen kan nekklachten veroorzaken. Als het kussen niet de juiste ondersteuning biedt, kan dit spanning en pijn in de nekspieren veroorzaken. Het is belangrijk om een kussen te gebruiken dat stevig genoeg is om de nek goed te ondersteunen.

Te zachte kussens kunnen ervoor zorgen dat het hoofd te ver zakt, terwijl te harde kussens of meerdere kussens de nek te ver omhoog duwen. Dit kan leiden tot ongemak en nekpijn na het slapen.

Het is daarom essentieel om een kussen te kiezen dat goed past bij jouw slaaphouding en nekondersteuning biedt. Een fysiotherapeut kan je ook helpen bij het vinden van het juiste hoofdkussen om nekklachten te voorkomen.

Matras bijdrage aan nekklachten

Een matras kan een bijdrage leveren aan nekklachten. Als het matras te zacht is, kan het ervoor zorgen dat je lichaam in een onnatuurlijke positie ligt en je nek niet goed wordt ondersteund.

Dit kan leiden tot spanning en pijn in de nekspieren. Aan de andere kant, als het matras te hard is, kan het ervoor zorgen dat je nek te ver omhoog wordt geduwd, wat ook tot nekklachten kan leiden.

Het is belangrijk om een matras te kiezen dat de juiste balans biedt tussen stevigheid en zachtheid, zodat je nek goed wordt ondersteund tijdens het slapen.

Tips om Nekpijn na het Slapen te Voorkomen

– Beperk het gebruik van telefoon voor het slapengaan.

– Stretch je nek voor het slapengaan.

– Doe de volgende oefening: Strek je nek voor het slapengaan.

Beperk het gebruik van telefoon voor het slapengaan

Ik adviseer je om het gebruik van je telefoon voor het slapengaan te beperken. Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door telefoons kan je slaap verstoren. Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen als je kort daarvoor nog op je telefoon hebt gezeten.

Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen je telefoon weg te leggen en schakel eventueel de nachtmodus in om het blauwe licht te verminderen. Dit zal je helpen om beter te slapen en nekpijn na het slapen te voorkomen.

Stretch je nek voor het slapengaan

Voordat je gaat slapen, is het een goed idee om je nek te strekken. Hier zijn een paar oefeningen die je kunt doen:

 • Kantel je hoofd naar voren en breng langzaam je kin naar je borst. Houd deze positie even vast en adem rustig in en uit.
 • Draai je hoofd langzaam naar links terwijl je probeert je kin parallel aan de grond te houden. Houd deze positie even vast en herhaal aan de rechterkant.
 • Buig voorzichtig je hoofd naar links en probeer met je linkeroor richting je linkerschouder te gaan. Houd deze positie even vast en herhaal aan de rechterkant.

Oefening: Strek je nek voor het slapengaan

 • Voordat ik ga slapen, doe ik altijd een oefening om mijn nek te strekken.
 • Door mijn nek te strekken voordat ik ga slapen, kan ik nekpijn verminderen.
 • Het is belangrijk om je nek voor het slapengaan te stretchen om spanning in de spieren los te laten.
 • Door regelmatig je nek te stretchen voor het slapengaan, kan je de flexibiliteit van je nek verbeteren.
 • Je kunt eenvoudige nekoefeningen doen, zoals het naar de zijkanten draaien van je hoofd en het naar voren buigen van je kin naar je borst.
 • Het stretchen van je nek helpt ook om de bloedcirculatie te verbeteren en ontspanning te bevorderen.
 • Vergeet niet om langzaam en voorzichtig te stretchen en eventuele pijn of ongemak tijdens de oefening te vermijden.

Hoofdkussenadvies bij Nekklachten

Wil je weten welk hoofdkussen het beste is om nekklachten te verminderen? Lees verder voor advies van de fysiotherapeut!

Plumka hoofdkussen

Het Plumka hoofdkussen is een uitstekende keuze voor mensen met nekklachten. Dit kussen is gemaakt van hoogwaardig traagschuim en biedt optimale ondersteuning voor de nek en het hoofd tijdens het slapen.

Door de ergonomische vorm past het kussen zich perfect aan de contouren van de nek aan, waardoor spanning en pijn in de nekspieren verminderen. Bovendien zorgt het traagschuim ervoor dat het kussen langzaam terugveert, waardoor er geen drukpunten ontstaan.

Het Plumka hoofdkussen is dus ideaal voor mensen die op hun rug of zij slapen en nekklachten willen verminderen. Probeer het eens uit en ervaar een goede nachtrust zonder nekpijn!

Quiesco hoofdkussen

Het Quiesco hoofdkussen is een speciaal ontworpen kussen dat nekklachten kan verminderen. Dit ergonomische kussen biedt optimale ondersteuning aan de nek en de wervelkolom tijdens het slapen.

Het kussen is gemaakt van traagschuim, wat zorgt voor een goede drukverdeling en verlichting van spanning in de nekspieren. Het Quiesco hoofdkussen is geschikt voor zowel rug- als zijslapers, en past zich aan de contouren van het hoofd en de nek aan.

Dit zorgt voor een natuurlijke slaaphouding en voorkomt overmatige belasting van de nek. Met het Quiesco hoofdkussen kun je genieten van een goede nachtrust zonder nekklachten.

Butterfly hoofdkussen

Het Butterfly hoofdkussen is een speciaal ontworpen kussen dat kan helpen bij nekklachten. Het unieke vlindervormige ontwerp zorgt voor optimale ondersteuning van de nek en de natuurlijke kromming van de rug.

Dit kussen is gemaakt van hoogwaardig traagschuim, wat zich aanpast aan de vorm van je hoofd en nek voor maximaal comfort. Het Butterfly hoofdkussen kan de druk op de nek verminderen en zo bijdragen aan het verminderen van nekpijn na het slapen.

Het is een goede keuze voor mensen die op hun zij of rug slapen en op zoek zijn naar een kussen dat hun nek goed ondersteunt.

Het belang van een goede kussen bij het verminderen van nekklachten

Een goede kussen is erg belangrijk als je nekklachten wilt verminderen. Een kussen dat de juiste ondersteuning biedt, kan helpen om spanning en pijn in de nekspieren te verminderen.

Het is aanbevolen om een stevig kussen te gebruiken, omdat te zachte kussens ervoor kunnen zorgen dat je hoofd te ver zakt, terwijl te harde kussens de nek te ver omhoog duwen. Er zijn zelfs speciale kussens op de markt met nekondersteuning die al zo’n 30 jaar worden gebruikt bij nekklachten.

Dus als je vaak last hebt van nekpijn, is het de moeite waard om te investeren in een goed kussen dat bijdraagt aan een goede nachtrust en het verminderen van nekklachten.

Nekklachten verminderen met een Goed Kussen

Een goed kussen kan helpen bij het verminderen van nekklachten.

Kenmerken van een goed kussen dat nekklachten vermindert

Een goed kussen dat nekklachten vermindert, heeft de volgende kenmerken:

 • Het biedt voldoende ondersteuning aan de nek en het hoofd.
 • Het is stevig genoeg om te voorkomen dat het hoofd te ver zakt.
 • Het is niet te hard, zodat het de nek niet omhoog duwt.
 • Het past zich aan de vorm van het hoofd en de nek aan.
 • Het is gemaakt van materiaal dat ademend is en vochtregulerend werkt.
 • Het bevordert een goede slaaphouding, zoals een rechte wervelkolom.
 • Het is ergonomisch ontworpen om drukpunten te verminderen.
 • Het biedt comfort en bevordert een ontspannen slaap.

Beste hoofdkussens bij nekklachten

Als het gaat om het vinden van het beste hoofdkussen voor nekklachten, zijn er een paar goede opties om te overwegen. Hier zijn enkele van de beste kussens die kunnen helpen bij het verminderen van nekpijn:

 1. Plumka hoofdkussen: Dit kussen biedt optimale ondersteuning aan de nek en helpt de juiste slaaphouding te behouden. Het is gemaakt van traagschuim, wat zorgt voor extra comfort.
 2. Quiesco hoofdkussen: Dit ergonomische kussen is speciaal ontworpen om de nek te ondersteunen en nekklachten te verminderen. Het heeft een verstelbare hoogte, zodat je het kunt aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur.
 3. Butterfly hoofdkussen: Dit kussen heeft een unieke vorm die ervoor zorgt dat je nek goed wordt ondersteund tijdens het slapen. Het is gemaakt van traagschuim en biedt ook verlichting bij hoofdpijn.

Veelgestelde vragen over nekklachten en kussens

 • Hoe kan een slecht kussen nekklachten veroorzaken?
 • Welk type kussen wordt aanbevolen om nekklachten te voorkomen?
 • Wat zijn de gevolgen van te zachte of te harde kussens voor de nek?
 • Kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van nekpijn na het slapen?
 • Biedt Medplus Fysiotherapie en Sport behandelingen en advies aan voor nekpijn en nekklachten?
 • Wat kunnen mensen die op hun rug slapen doen om lage rugklachten te voorkomen?
 • Bestaan er speciale kussens met nekondersteuning voor mensen met nekklachten?
 • Is een orthopedisch hoofdkussen nuttig bij een nekhernia?
 • Waar kun je terecht voor persoonlijk advies over het juiste hoofdkussen?
 • Hoe kan het juiste kussen helpen bij het voorkomen van rug – en nekklachten na het slapen?

Conclusie

Een goed kussen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van nekklachten na het slapen. Door een kussen te kiezen dat de juiste ondersteuning biedt en past bij jouw slaaphouding, kun je nekpijn voorkomen.

Fysiotherapie kan ook helpen bij het verlichten van nekklachten en advies geven over het juiste kussen voor jou. Verbeter je slaapcomfort en verminder nekpijn door vandaag nog het juiste kussen te kiezen!

Meer over ‘kussen voor nekklachten’

Het kiezen van het juiste kussen kan een wereld van verschil maken voor mensen die last hebben van nekklachten. Als je bijvoorbeeld een nekhernia hebt, is een specifiek nekhernia kussen een uitstekende optie om over na te denken. Ook werken veel mensen samen met hun fysiotherapeut om een geschikt kussen voor nekklachten bij de fysio te vinden.

Voor de zijslapers onder ons is een kussen voor zijslapers met nekklachten vaak de beste oplossing. Maar zelfs winkels als IKEA bieden opties, zoals het speciale nekpijn kussen van IKEA. Als je een voorkeur hebt voor luxe, kun je zelfs overwegen om een Tempur kussen voor nekklachten aan te schaffen.

Er zijn ook veel innovatieve materialen op de markt, zoals bamboe kussens voor nekklachten of traagschuim kussens voor nekklachten. Sommigen hebben zelfs voorkeur voor speciale kussens voor nekklachten om de juiste ondersteuning te krijgen. Merken als Silvana en Emma bieden ook een assortiment speciaal ontworpen voor dit doel.

Hoewel de meerderheid van de mensen kiest voor een traditioneel nekkussen voor het bed, hebben sommigen liever een kussen dat zowel nek- als schouderklachten aanpakt. Je kunt zelfs een hoofdkussen vinden bij Jysk dat specifiek is ontworpen voor mensen met nekklachten; de hoofdkussen voor nekklachten van Jysk.

Het kan echter ook gebeuren dat je nekpijn krijgt door een verkeerd kussen. In sommige gevallen vinden mensen het zelfs comfortabeler om zonder kussen te slapen als ze last hebben van nekpijn.

De keuze is enorm, maar het belangrijkste is dat je een kussen vindt dat je de juiste ondersteuning biedt. Neem de tijd om de opties te verkennen en wellicht verander je je slaapervaring voor altijd.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een goed kussen advies van de fysio voor nekklachten?

Een goed kussen advies van de fysio voor nekklachten kan zijn een ergonomisch kussen, traagschuim kussen of orthopedisch kussen. Deze kunnen helpen bij het behandelen van nekpijn en andere nek- en schouderklachten.

2. Wat voor soort kussen moet ik gebruiken als ik een rugslaper ben?

Als je een rugslaper bent, kan een neksteunkussen of een kussen voor rugslapers je slaapcomfort verbeteren en nekpijn verlichten.

3. Hoe kan ik mijn nekklachten verlichten?

Je kunt je nekklachten verlichten door nekoefeningen te doen, een nekmassage te krijgen, of door een geschikt slaapkussen te gebruiken. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan je nekhouding.

4. Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

Nekpijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals stress, een verkeerde houding of het gebruik van een verkeerd kussen.

5. Kan een kussen voor zijslapers helpen bij het behandelen van een nekhernia?

Ja, het juiste kussen voor zijslapers kan helpen bij het behandelen van een nekhernia. Het is altijd belangrijk om advies te vragen aan de fysiotherapeut bij het selecteren van het juiste kussen.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen nekklachten 2023

 • Beste kussen nekklachten – Guna
 • Beste hoofdkussen nekpijn – Perfect Pillow
 • Beste nekklachten kussen – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Arteni
 • Beste nekkussen – Guna 
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Kussen Advies van de Fysio: Voor Nekklachten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips