In dit artikel

Kurkuma: Zin of Onzin?(2023)

In dit artikel

“Heb je ooit gehoord over kurkuma en vroeg je je af wat het is en of het echt zo heilzaam is, zoals beweerd wordt? Ik ken dit gevoel maar al te goed! Toen ik voor het eerst hoorde over de vermeende gezondheidseffecten van kurkuma, was ik sceptisch.

Daarom heb ik me grondig verdiept in het onderwerp om feiten van fictie te scheiden. In deze blogpost zal ik met jullie delen wat ik ontdekt heb over kurkuma, de voordelen, bijwerkingen en de correcte inname ervan.

Blijf lezen om de waarheid achter deze wonderwortel te ontdekken!”

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma is een geel specerij afkomstig van de Curcuma plant en wordt al eeuwenlang gebruikt in de Indiase geneeskunde.
 • Het bevat bioactieve verbindingen, waaronder curcumine, die ontstekingen kunnen verminderen en als antioxidant kunnen werken.
 • Kurkuma kan gunstig zijn voor de levergezondheid en ouderdomsvlekken verminderen.
 • Het kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals in gerechten, als supplement of in thee.
 • Bijwerkingen van te veel kurkuma kunnen maagklachten, allergische reacties en verstoring van bloedstolling zijn.
 • Kurkuma kan ook interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners.
 • Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en altijd advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je grote hoeveelheden kurkuma gaat gebruiken.

Wat Is Kurkuma?

Kurkuma is een geelkleurig specerij dat afkomstig is van de Curcuma plant en al eeuwenlang gebruikt wordt in de traditionele Indiase geneeskunde.

Inhoudstoffen

Kurkuma heeft veel goede dingen in zich. De wortel van de kurkuma-plant is waar het allemaal vandaan komt. Er zitten bioactieve verbindingen in, die goed zijn voor ons lichaam. Een van deze stoffen is curcumine.

Mensen zeggen dat curcumine een krachtige ontstekingsremmer is en een sterk antioxidant. Dit betekent dat het kan helpen om ontstekingen in je lichaam te verminderen en je cellen te beschermen tegen schade.

Maar wees voorzichtig! Te veel kurkuma kan bijwerkingen veroorzaken. Het beste is om niet meer dan 1,5 – 3,0 gram in poedervorm of 0,5 – 1 gram als supplement per dag te gebruiken.

Voordelen

Kurkuma heeft verschillende voordelen voor de gezondheid:

 1. Het bevat bioactieve verbindingen die ontstekingen kunnen verminderen.
 2. Kurkuma kan als antioxidant werken en schade door vrije radicalen helpen bestrijden.
 3. Er wordt beweerd dat kurkuma kan helpen bij het bestrijden van kanker, maar dit is nog niet volledig bewezen.
 4. Het kan gunstig zijn voor de levergezondheid en het beschermen tegen leverziekten.
 5. Sommige mensen ervaren positieve effecten op ouderdomsvlekken bij het gebruik van kurkuma.
 6. Kurkuma kan ook worden gebruikt als een ontstekingsremmende thee.

Toepassingen

Kurkuma heeft verschillende toepassingen. Hier zijn enkele manieren waarop kurkuma wordt gebruikt:

 1. Kurkuma wordt vaak gebruikt als specerij in de keuken, vooral in de Indiase keuken.
 2. Het wordt toegevoegd aan gerechten zoals curry’s, soepen en stoofschotels voor extra kleur en smaak.
 3. Sommige mensen maken ook kurkumapasta’s die ze gebruiken als marinades of om vlees te kruiden.
 4. Kurkuma wordt ook gebruikt om thee van te maken. Het wordt gemengd met warm water en soms worden er andere kruiden aan toegevoegd.
 5. Mensen nemen vaak supplementen met kurkumapoeder of kurkuma – extract.
 6. Sommige schoonheidsproducten bevatten ook kurkuma vanwege de veronderstelde voordelen voor de huid.

Bijwerkingen en Nadelen

Bijwerkingen van inname kunnen onder andere misselijkheid, diarree en duizeligheid zijn.

Bijwerkingen van inname

Het is belangrijk om te weten dat er bijwerkingen kunnen optreden bij het consumeren van kurkuma. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen:

 • Maagklachten: Kurkuma kan maagklachten veroorzaken, waaronder brandend maagzuur en misselijkheid.
 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kurkuma en ervaren symptomen zoals huiduitslag, jeuk of zwelling.
 • Verstoring van de bloedstolling: Kurkuma kan de bloedstolling vertragen, dus mensen die bloedverdunners gebruiken of problemen hebben met bloedstolling moeten voorzichtig zijn.
 • Interacties met medicijnen: Kurkuma kan interfereren met bepaalde medicijnen, zoals anticoagulantia, antiplatelet-medicijnen en medicijnen die de lever afbreken.
 • Nierstenen: Kurkuma bevat oxalaat, wat nierstenen kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor dit mineraal.

Nadelen van inname

Hier zijn enkele nadelen van het innemen van kurkuma:

 • Het kan maagklachten veroorzaken, zoals indigestie en een opgeblazen gevoel.
 • Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kurkuma en een allergische reactie ervaren, zoals huiduitslag of jeuk.
 • Kurkuma heeft bloedverdunnende eigenschappen, dus het kan problemen veroorzaken bij mensen die al bloedverdunners gebruiken of bloedstollingsproblemen hebben.
 • Bij langdurig gebruik van hoge doses kurkuma bestaat er een risico op leverbeschadiging.
 • Kurkuma kan de galproductie verhogen, wat problemen kan veroorzaken bij mensen met galstenen of andere galblaasproblemen.

Interacties met medicijnen

Het is belangrijk om te weten dat kurkuma kan interageren met bepaalde medicijnen. Kurkuma kan bijvoorbeeld de werking van bloedverdunners zoals warfarine versterken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen.

Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en uw arts te raadplegen voordat u kurkuma gebruikt als u bloedverdunners inneemt. Kurkuma kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen, dus als u diabetesmedicatie inneemt, moet u uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden en uw arts raadplegen om aanpassingen in uw medicatie te maken indien nodig.

Het is altijd het beste om met een zorgverlener te praten voordat u kurkuma gebruikt als u al medicijnen gebruikt om mogelijke interacties en bijwerkingen te voorkomen.

Bijwerkingen bij grote hoeveelheden

Bijwerkingen kunnen optreden als je te veel kurkuma consumeert. Het kan bijvoorbeeld maagklachten veroorzaken, zoals buikpijn en misselijkheid. Daarnaast kan het ook zorgen voor diarree en winderigheid.

Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosering niet te overschrijden, omdat dit de kans op bijwerkingen vergroot. Het is altijd verstandig om met een arts of diëtist te praten voordat je grote hoeveelheden kurkuma inneemt, vooral als je al andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Het is beter om veilig te zijn en matig te zijn met kurkuma, zodat je optimaal kunt profiteren van de mogelijke voordelen zonder nadelige effecten.

Hoe Neem je Kurkuma Correct?

– Kruidenmengsels gebruiken om kurkuma toe te voegen aan gerechten.

– Kurkuma pil, olie of thee nemen als supplement.

– Kurkuma verwerken in maaltijden tijdens het koken.

Kruidenmengsels

Sommige mensen gebruiken kurkuma als onderdeel van kruidenmengsels. Deze mengsels kunnen verschillende andere kruiden en specerijen bevatten, zoals gember, zwarte peper, kaneel en kruidnagel.

Het idee achter deze mengsels is dat de combinatie van verschillende kruiden synergetische voordelen kan bieden voor de gezondheid. Bijvoorbeeld, zwarte peper wordt vaak toegevoegd aan kurkuma omdat het de opname van kurkuma in het lichaam kan verbeteren.

Het kan echter belangrijk zijn om te weten dat de effectiviteit van deze kruidenmengsels nog niet voldoende wetenschappelijk onderzocht is. Hoewel sommige studies suggereren dat bepaalde combinaties van kruiden gunstig kunnen zijn, is er meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Kurkuma pil, olie of thee

Kurkuma kan op verschillende manieren worden ingenomen, zoals in de vorm van een pil, olie of thee. Hier zijn enkele opties:

 • Kurkumapil: Je kunt kurkumapillen kopen bij verschillende winkels en online. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen die op de verpakking staat vermeld.
 • Kurkumaolie: Kurkumaolie wordt vaak gebruikt als een gezondheidssupplement. Je kunt het innemen door een paar druppels toe te voegen aan voeding of drankjes. Let op dat je niet meer neemt dan de aanbevolen dosering.
 • Kurkumathee: Om kurkumathee te maken, kun je een theelepel kurkumapoeder toevoegen aan een kopje heet water. Laat het even trekken voordat je het drinkt. Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen, zoals gember of citroen, voor extra smaak.

Koken met kurkuma

Koken met kurkuma is een leuke manier om dit kruid te gebruiken in je maaltijden. Hier zijn enkele ideeën om kurkuma toe te voegen aan je gerechten:

 • Voeg een snufje kurkumapoeder toe aan rijst of quinoa voor een mooie gele kleur.
 • Bak groenten zoals bloemkool en aardappelen met wat kurkuma voor extra smaak.
 • Maak een currypasta met kurkuma, gember, knoflook en andere specerijen.
 • Giet wat kurkumapoeder over gebakken eieren of roerei voor een gezonde twist.
 • Meng kurkumapoeder door yoghurt of hummus voor een kleurrijke dip.
 • Maak een gezonde gouden melk door warme melk te mengen met kurkumapoeder, honing en wat kaneel.

Conclusie

Kurkuma is een kruid dat veel gebruikt wordt vanwege de veronderstelde gezondheidseffecten. Het kan ontstekingen verminderen en heeft antioxiderende eigenschappen. Het is echter belangrijk om niet te veel kurkuma te consumeren, omdat dit bijwerkingen kan veroorzaken.

Kortom, kurkuma heeft zeker voordelen, maar overdrijf het niet.

Meer over ‘Kurkuma’

Als je ooit een glaasje kurkuma latte hebt gedronken, dan weet je hoe deze gouden drank je van binnen kan verwarmen. Deze heerlijke drank krijgt zijn kleur voornamelijk van de kurkuma wortel, een belangrijk ingrediënt in veel keukens en medicinale praktijken wereldwijd.

De veelzijdigheid van kurkuma kruiden strekt zich verder uit dan je zou denken. Van traditioneel gebruik in de Aziatische keuken tot aan het vormen van een belangrijk onderdeel in medische toepassingen, deze specerij heeft veel te bieden. Sommigen nemen het zelfs in de vorm van een kurkuma capsule als onderdeel van hun dagelijkse routine.

Je hebt misschien gehoord dat de werking van kurkuma versterkt kan worden door het te combineren met zwarte peper. Dit is geen fabeltje; kurkuma met zwarte peper kan inderdaad een krachtige combinatie zijn.

Maar is alles wat er gezegd wordt over kurkuma waar, of is het zin of onzin? Er zijn verschillende meningen, maar zeker is dat je altijd zorgvuldig moet zijn met het gebruik van kurkuma, vooral als het gaat om de lever of als je je afvraagt of kurkuma gevaarlijk kan zijn in bepaalde situaties.

Niet te vergeten, kurkuma kan ook hardnekkige vlekken achterlaten. Gelukkig hebben we tips om een kurkuma vlek te verwijderen.

Als je op zoek bent naar de meest pure vorm, kies dan voor verse kurkuma, of als je de voorkeur geeft aan een geconcentreerdere vorm, probeer dan kurkuma olie.

Voor degenen die zich afvragen wat is turmeric, dat is simpelweg de Engelse naam voor kurkuma.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is kurkuma en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een Indiaas kruid dat bekend staat om zijn geneeskrachtige werking. Het wordt gebruikt als antioxidant, natuurlijke ontstekingsremmer en voor kankerbestrijding.

2. Waarom wordt kurkuma “Zin of Onzin?” genoemd?

Kurkuma zit in een grijs gebied omdat er claims zijn over zijn rol in kankerbestrijding en andere gezondheidsvoordelen die nog niet volledig zijn bewezen.

3. Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma?

Hoewel kurkuma vaak gezien wordt als een wondermiddel, kunnen er bijwerkingen zijn zoals een effect op levergezondheid. Daarom is het belangrijk om advies te vragen voordat je kurkumacapsules neemt.

4. Hoe kan ik kurkuma gebruiken?

Kurkuma kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het kan worden toegevoegd aan voeding, ingenomen als supplement in capsules, als ontstekingsremmende thee gedronken of lokaal aangebracht voor ouderdomsvlekken.

5. Wanneer is de beste tijd om kurkuma in te nemen?

De beste tijd om kurkuma in te nemen kan variëren afhankelijk van het doel. Het is het beste om een arts of een expert in kruidengeneeskunde of Ayurveda te raadplegen voor advies.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Kurkuma: Zin of Onzin?(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips