In dit artikel

Het Verschil Tussen Kurkuma en Turmeric: Een Verdiepende Blik.

In dit artikel

Ben je ooit in de war geraakt tussen kurkuma en turmeric? Je bent niet de enige, ik zat ook in hetzelfde schuitje voordat ik diepgaand onderzoek deed. In dit artikel neem ik je mee op een verhelderende reis, waarin we ontdekken wat deze twee termen betekenen, hun gezondheidsvoordelen en hoe ze correct te gebruiken.

Schenk een kopje thee in en lees verder om de verbazingwekkende wereld van deze specerijen te ontdekken.

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma en turmeric verwijzen eigenlijk naar dezelfde specerij.
 • Beiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten antioxidanten.
 • Kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, verbeteren van de spijsvertering en bevorderen van een gezond immuunsysteem.
 • Het is belangrijk om kurkuma met mate te consumeren en een arts te raadplegen voordat je supplementen gebruikt.

Wat is Kurkuma en Turmeric?

Kurkuma en Turmeric zijn twee namen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar ze verwijzen eigenlijk naar dezelfde specerij.

Verschil tussen Kurkuma en Turmeric

Het verschil tussen kurkuma en turmeric is eigenlijk erg simpel: het zijn twee namen voor dezelfde specerij. ‘Turmeric’ is gewoon de Engelse term voor wat wij in Nederland ‘kurkuma’ noemen. Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie hierover.

Nederlandse NaamEngelse Naam
KurkumaTurmeric

Ondanks dat ze dezelfde specerij aanduiden, heeft kurkuma (of turmeric) vele namen gekregen in verschillende culturen, waaronder geelwortel, koenjit of kunyit. Dit komt doordat deze specerij al duizenden jaren in veel verschillende culturen en keukens wordt gebruikt, van India tot Indonesië en van Ayurvedische geneeskunde tot moderne supplementen. Maar onthoud: ongeacht hoe je het noemt, de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van deze specerij veranderen niet!

Wat is Kurkuma?

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, koenjit of kunyit, is een specerij die vaak wordt gebruikt in curry’s en mosterd. Het is een oranjegele specerij die een sterke smaak en een warme, aardse geur heeft.

Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Het bevat een stof genaamd curcumine, die krachtige ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen heeft.

Kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van een gezond immuunsysteem. Het wordt ook gebruikt om gerechten op smaak te brengen en heeft zelfs positieve effecten op de hersenen, zoals het verbeteren van het geheugen.

Wat is Turmeric?

Turmeric is de Engelse naam voor kurkuma. Het is een oranjegele specerij die vaak in curry’s en mosterd wordt gebruikt. Turmeric heeft vergelijkbare gezondheidsvoordelen als kurkuma, omdat het ook de stof curcumine bevat.

Curcumine heeft ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen die goed zijn voor je gezondheid. Turmeric kan ook helpen bij het verbeteren van je spijsvertering en het versterken van je immuunsysteem.

Het kan worden gebruikt als kleurstof in voedsel en is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, poeder of thee. Het is belangrijk om turmeric met mate te consumeren en een arts te raadplegen voordat je turmeric-supplementen gebruikt.

Gezondheidsvoordelen van Kurkuma en Turmeric

Kurkuma en turmeric hebben beide ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten antioxidanten die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dit betekent dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. De werkzame stof in kurkuma, curcumine, heeft deze eigenschap.

Het kan pijn en zwelling verminderen en de gezondheid van gewrichten ondersteunen. Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege deze eigenschappen. Het kan een natuurlijk alternatief zijn voor ontstekingsremmende medicijnen.

Het is belangrijk op te merken dat kurkuma geen wondermiddel is en niet alle ontstekingen kan behandelen, dus raadpleeg altijd een arts voor advies over uw specifieke situatie.

Antioxidante eigenschappen

Kurkuma heeft ook antioxidante eigenschappen. Dit betekent dat het kan helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen en worden geassocieerd met verschillende ziekten, zoals kanker en hartziekten.

Het consumeren van kurkuma kan ons lichaam helpen beschermen tegen deze schadelijke effecten. Kurkuma bevat namelijk curcumine, een stof die sterke antioxidante eigenschappen heeft.

Door regelmatig kurkuma te consumeren als onderdeel van een gezond dieet, kunnen we genieten van de voordelen van deze krachtige antioxidant.

Ondersteuning van de spijsvertering

Kurkuma kan helpen bij het ondersteunen van de spijsvertering. De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Bovendien kan kurkuma ook helpen bij het verlichten van maagklachten zoals brandend maagzuur en indigestie. Het is belangrijk om op te merken dat kurkuma in grote hoeveelheden bijwerkingen kan veroorzaken, dus het is het beste om het met mate te consumeren en te overleggen met een arts voordat u ermee begint.

Gebruik van Kurkuma en Turmeric

Traditioneel gebruik in gerechten, supplementen met Kurkuma en Turmeric, dosering en aanbevelingen – ontdek hoe je deze krachtige specerijen kunt gebruiken voor een gezondere levensstijl.

Lees verder!

Traditioneel gebruik in gerechten

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, wordt al eeuwenlang gebruikt als specerij in verschillende gerechten. Hier zijn enkele traditionele manieren waarop kurkuma wordt gebruikt:

 • Kurkuma wordt vaak toegevoegd aan curry’s om een rijke gele kleur en een warme smaak te geven.
 • Het wordt vaak gebruikt bij het maken van mosterd om de typische gele kleur te verkrijgen.
 • Kurkuma kan worden toegevoegd aan stoofschotels, soepen en rijstgerechten voor extra smaak en kleur.
 • Het kan worden gemengd met kruiden en gebruikt als marinade voor vlees of vis.
 • Kurkumapoeder kan worden toegevoegd aan smoothies of gezonde drankjes voor extra voedingsstoffen.
 • Sommige mensen maken kurkumapasta door kurkumapoeder te mengen met water, wat vervolgens kan worden gebruikt als basis voor curries of als gezichtsmasker.

Supplementen met Kurkuma en Turmeric

Supplementen met kurkuma en turmeric kunnen een handige manier zijn om deze gezonde specerijen aan je dieet toe te voegen. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

 • Kurkuma – supplementen zijn capsules of tabletten die geconcentreerde hoeveelheden curcumine bevatten. Curcumine is de werkzame stof in kurkuma.
 • Turmeric – supplementen bevatten meestal kurkuma in poedervorm of als extract. Ze kunnen worden gebruikt als aanvulling op je dagelijkse voeding.
 • Het nemen van supplementen kan handig zijn als je geen fan bent van de smaak van kurkuma, maar toch wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen ervan.
 • Bij het kiezen van een supplement is het belangrijk om erop te letten dat het een hoog gehalte aan curcumine bevat, aangezien dit verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen.
 • Het wordt aanbevolen om eerst met een arts te praten voordat je begint met het nemen van supplementen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt of medische aandoeningen hebt.
 • Het consumeren van kurkuma als onderdeel van je dagelijkse voeding is over het algemeen veilig, maar hoge doses curcumine kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten.
 • Als je ervoor kiest om supplementen te nemen, volg dan altijd de aanbevolen dosering en gebruik ze niet als vervanging voor een gezond dieet en levensstijl.

Dosering en aanbevelingen

De dosering en aanbevelingen voor het gebruik van kurkuma zijn als volgt:

 • Het wordt aanbevolen om dagelijks ongeveer 1 tot 3 gram kurkumapoeder in te nemen. Dit kan worden verdeeld over meerdere doses gedurende de dag.
 • Het is belangrijk om te weten dat de concentratie van curcumine in kurkumapoeder varieert, dus zorg ervoor dat u een hoogwaardig product kiest met een hoog curcuminegehalte.
 • Als u kurkuma als supplement wilt gebruiken, volg dan de instructies op de verpakking of raadpleeg een arts of voedingsdeskundige voor de juiste dosering.
 • Het toevoegen van zwarte peper bij het consumeren van kurkuma kan helpen om de absorptie van curcumine te verbeteren, omdat zwarte peper piperine bevat, een stof die de biologische beschikbaarheid ervan vergroot.
 • Raadpleeg altijd uw arts voordat u kurkuma of curcuminesupplementen gebruikt, vooral als u medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft. Ze kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste dosering en eventuele interacties met andere medicijnen identificeren.

Conclusie: Het belang van Kurkuma en Turmeric in een gezonde levensstijl

Kurkuma en turmeric zijn beide specerijen die veel gezondheidsvoordelen hebben. Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, bevat de werkzame stof curcumine, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Het consumeren van kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het bevorderen van een gezond immuunsysteem. Het is belangrijk om kurkuma met mate te consumeren en altijd een arts te raadplegen voordat je kurkuma-supplementen gebruikt.

Kurkuma en turmeric zijn waardevolle toevoegingen aan een gezonde levensstijl.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma! Dit gouden kruid heeft niet alleen de culinaire wereld veroverd maar heeft ook een flinke impact gemaakt op de gezondheidssector. Maar wat als je tijdens het koken een kurkuma vlek verwijderen moet? Geen paniek! Er zijn effectieve manieren om daar vanaf te komen.

Wat de medische toepassingen van kurkuma betreft, de potentie is opmerkelijk. Maar heb je je ooit afgevraagd wat is turmeric? Het is eigenlijk gewoon een andere naam voor kurkuma! Het kruid is ook bekend voor zijn effecten op de lever.

Terwijl sommigen beweren dat kurkuma talloze voordelen heeft, stellen anderen dat kurkuma gevaarlijk kan zijn als het in hoge doses wordt ingenomen. Dat gezegd hebbende, zijn er veel mensen die het gebruiken als een ontstekingsremmer.

Als je ooit recepten in het Engels hebt gelezen en je je hebt afgevraagd wat kurkuma turmeric is, het is niets anders dan kurkuma zelf. Vraag je je af hoe je kurkuma kunt vervangen in recepten? Er zijn talloze manieren om dit te doen zonder de smaak te verliezen.

Er zijn specifieke overwegingen als je zwanger bent, of als je overweegt kurkuma te geven aan je paard. In Indonesië staat kurkuma bekend als koenjit, en het is een belangrijk ingrediënt in veel traditionele gerechten.

Wil je graag weten hoeveel kurkuma per dag veilig is om in te nemen? Of ben je op zoek naar enkele recepten om kurkuma in je dagelijkse voeding te integreren? Zoek niet verder! Voor al deze informatie en meer kun je terecht bij een kurkuma specialist op onze website.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen kurkuma en turmeric?

Er is geen verschil. Kurkuma en turmeric zijn twee namen voor dezelfde specerij, ook bekend als geelwortel.

2. Is kurkuma goed voor de leverfunctie?

Ja, kurkuma kan helpen bij de leverfunctie. Het wordt zelfs in de traditionele geneeskunde en Ayurveda gebruikt voor dit doel.

3. Kan ik kurkuma kopen in verschillende vormen?

Ja, je kunt kurkuma als specerij kopen om voedingsmiddelen te koken. Het is ook beschikbaar als kurkuma supplementen, kurkuma thee en kurkuma capsules.

4. Wat betekent “Kurkuma als superfood”?

Kurkuma als superfood betekent dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Het helpt bij spijsvertering en ondersteunt een gezonde levensstijl.

5. Is kurkuma gevaarlijk?

Nee, kurkuma is niet gevaarlijk. Maar net als bij alle voedingsmiddelen, moet je niet te veel eten. In hoge doses kan het soms problemen veroorzaken.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het Verschil Tussen Kurkuma en Turmeric: Een Verdiepende Blik.

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips