In dit artikel

Hoe Je Zelf Kurkuma Kunt Planten en Verzorgen.(2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd hoe je zelf een kurkuma plant kunt kweken en verzorgen, maar weet je niet waar te beginnen? Ik heb dit probleem ook ondervonden toen ik mijn eigen kurkuma wilde kweken.

Nadat ik veel onderzoek heb gedaan, heb ik ontdekt dat kurkuma zowel binnenshuis als buiten gemakkelijk gekweekt kan worden én overwinterd. In dit artikel zal ik al mijn geweldige tips delen om je te helpen zelf met succes een kurkuma plant te kweken en te verzorgen.

Duik in deze wereld van groen met mij!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en overwinterd.
 • Om kurkuma te planten, graaf een gat van 5 cm diep en plaats de knol met de uitloper naar boven gericht. Geef regelmatig water en zet de plant op een zonnige plek.
 • Verzorg je kurkumaplant door deze op een zonnige plek te zetten, goed water te geven, organische plantenvoeding te gebruiken en tocht te vermijden.
 • Je kunt kurkuma combineren met andere planten zoals gember, basilicum en pepermunt, en wisselteelt toepassen om ziektes en plagen te voorkomen.

Kurkuma Planten Kweken

Er zijn verschillende soorten curcuma die je kunt planten en kweken, zoals de Siamtulp.

Soorten Curcuma

Er zijn veel soorten curcuma. Elk soort heeft een unieke smaak en kleur. Sommige soorten groeien het beste buiten in het warme zonlicht. Andere soorten houden meer van binnen, in een warme en vochtige kamer.

Een paar bekende soorten zijn de heilige curcuma en de siamtulp. De heilige curcuma is een medicinale plant. De siamtulp is vooral mooi om naar te kijken. Elke curcuma heeft wel iets bijzonders.

Zaaien en Planten

Ik zal je laten zien hoe je kurkuma kunt zaaien en planten. Hier zijn de stappen:

 1. Kurkuma kan worden gezaaid in het voorjaar, omdat het warme temperaturen nodig heeft om te groeien.
 2. Graaf een gat van ongeveer 5 cm diep in goed doorlatende grond.
 3. Plaats de kurkumaknol in het gat met de uitloper naar boven gericht.
 4. Bedek de knol met aarde, maar zorg ervoor dat deze niet te diep begraven is.
 5. Geef de plant water totdat de grond vochtig, maar niet drassig is.
 6. Zet de pot op een zonnige plek waar hij minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt.

Standplaats en Verzorgen

Om een kurkumaplant goed te laten groeien en gedijen, moet je rekening houden met de volgende punten:

 • Plaats de plant op een zonnige plek waar hij minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt.
 • Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Geef regelmatig water, maar vermijd ook dat de wortels in het water staan.
 • Kurkuma houdt van warmte, dus zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15°C komt.
 • Gebruik organische plantenvoeding om de groei van de plant te stimuleren. Breng dit elke 2 weken aan tijdens het groeiseizoen (lente en zomer).
 • Houd rekening met tocht, want kurkuma kan hier gevoelig voor zijn. Plaats de plant daarom op een tochtvrije locatie.
 • Verhoog indien mogelijk de luchtvochtigheid rondom de plant. Dit kan worden gedaan door water te vernevelen of schoteltjes met water in de buurt te plaatsen.
 • Bloemen die zijn uitgebloeid kunnen worden verwijderd om energie naar nieuwe bloemknoppen te laten gaan.
 • Om stekken te maken van kurkuma, snijd je een gezonde wortelknol af en plant je deze in vochtige potgrond.

Combinatie- en Wisselteelt

Bij het kweken van kurkuma is het belangrijk om te weten welke planten goed samen groeien en welke je juist apart moet houden. Dit heet combinatieteelt. Kurkuma kan goed samengroeien met bijvoorbeeld gember, basilicum en pepermunt.

Deze planten hebben vergelijkbare behoeften en kunnen elkaar helpen groeien.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op wisselteelt. Dit betekent dat je elk jaar de plek waar je kurkuma verbouwt verandert om ziektes en plagen te voorkomen. Het is aanbevolen om kurkuma eens in de vier jaar op een andere plek te planten.

Op deze manier blijft de bodem gezond en kan de kurkuma optimaal groeien.

Water Geven

De kurkuma plant heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. Het beste is om de grond altijd vochtig te houden, maar niet te nat. Ik geef mijn kurkuma plant ongeveer twee keer per week water, vooral tijdens de warmere maanden.

Ik zorg ervoor dat ik de plant gelijkmatig water geef, zodat alle delen van de grond vochtig worden. Ook voeg ik wat water toe aan de schotel onder de pot, zodat de plant het water kan opnemen wanneer dat nodig is.

Het is belangrijk om te weten dat kurkuma van nature houdt van vochtige omstandigheden.

Verzorging Tips

Oogst de kurkumaplant wanneer de bladeren vergeeld zijn en gebruik een scherpe mes om de wortelstok te snijden.

Oogsten

Als het tijd is om kurkuma te oogsten, graaf ik voorzichtig de wortels op uit de grond. Ik zorg ervoor dat ik alle wortels eruit haal, omdat dit is waar de kurkumapoeder uit wordt gehaald.

Ik gebruik een schepje of mijn handen om de wortels voorzichtig af te stoffen en te reinigen. Daarna snijd ik de wortels in kleine stukjes, zodat ze kunnen drogen. Het drogen van de wortels kan een paar dagen duren, afhankelijk van het weer.

Als de wortels helemaal droog zijn, maal ik ze tot poeder met behulp van een blender of koffiemolen. Het resultaat is mijn eigen zelfgemaakte kurkumapoeder, klaar om te gebruiken in mijn keuken of voor medische doeleinden.

Bevestigen

Om ervoor te zorgen dat mijn kurkuma plant goed groeit, moet ik ervoor zorgen dat deze op de juiste manier wordt bevestigd. Dit betekent dat ik de plant stevig in de pot moet plaatsen en ervoor moet zorgen dat deze niet wiebelt of omvalt.

Als de plant wiebelt, kan dit de groei belemmeren en kan het moeilijker zijn om de plant te verzorgen. Door ervoor te zorgen dat mijn kurkuma plant stevig is bevestigd, kan ik ervoor zorgen dat deze gezond en sterk blijft.

Verzorgingsapp

Ik gebruik graag een handige verzorgingsapp om mijn kurkumaplant goed te kunnen verzorgen. Met de app kan ik bijhouden wanneer ik water moet geven en of de plant genoeg licht krijgt.

Ook geeft de app handige tips over het bemesten van de plant en het voorkomen van tocht. Door de app te gebruiken, kan ik ervoor zorgen dat mijn kurkumaplant gezond blijft en goed groeit.

Het is een handige tool om mij te helpen bij het verzorgen van mijn plant.

Bemesten

Het bemesten van de kurkumaplant is belangrijk voor een goede groei en bloei. In het voorjaar en de zomer is het aan te raden om elke 2 weken biologische plantenvoeding te geven. Dit helpt de plant om voldoende voedingsstoffen te krijgen en gezond te blijven.

Bij het bemesten is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. Door regelmatig te bemesten, zorg je ervoor dat de kurkumaplant optimaal kan groeien en bloeien, en kun je uiteindelijk genieten van een prachtige plant met mooie en gezonde bloemen.

Bloei en Bestuiven

De kurkuma plant heeft een bloeitijd van gemiddeld drie weken. Tijdens deze periode verschijnen er prachtige bloemen aan de plant. Deze bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, zoals wit, geel, roze of paars.

Het bestuiven van de bloemen gebeurt voornamelijk door insecten, zoals bijen en vlinders. Deze insecten zorgen ervoor dat het stuifmeel van de ene bloem naar de andere wordt overgebracht, waardoor de plant zich kan voortplanten.

Het is belangrijk om tijdens de bloeiperiode de plant goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat er voldoende bestuiving plaatsvindt. Op deze manier kan de kurkuma plant zich verder ontwikkelen en uiteindelijk vruchten produceren.

Gebruiken en Bewaren

Als je kurkuma hebt geoogst, kun je het op verschillende manieren gebruiken en bewaren. Je kunt de wortels drogen en ze malen tot een fijn poeder, wat je kunt gebruiken bij het koken.

Kurkumapoeder geeft niet alleen een mooie gele kleur aan gerechten, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Je kunt het ook gebruiken om kurkumawortelthee te maken, wat helpt bij spijsverteringsklachten en ontstekingen.

Als je verse kurkuma wilt bewaren, kun je de wortels in de koelkast bewaren. Ze blijven daar ongeveer 2 weken goed. Je kunt ze ook invriezen, zodat ze langer vers blijven.

Extra Verzorgingstips

– Bescherm de kurkumaplant tegen tocht.

– Geef regelmatig plantenvoeding.

– Verwijder uitgebloeide bloemen.

– Plaats de plant op een warme, zonnige plaats.

Bescherm tegen tocht

De kurkumaplant moet beschermd worden tegen tocht. Tocht kan de plant beschadigen en ervoor zorgen dat hij niet goed groeit. Zorg er daarom voor dat de plant op een tochtvrije plek staat, zowel binnen als buiten.

Als je de plant buiten zet, zorg er dan voor dat hij beschermd is tegen harde wind en tochtige plekken. Binnen kan je de plant het beste op een plek zetten waar geen luchtstromen zijn, zoals bij open ramen of deuren.

Door de plant te beschermen tegen tocht, geef je hem de beste kans om gezond en sterk te groeien.

Geef plantenvoeding

Tijdens het verzorgen van kurkuma is het belangrijk om de plantenvoeding niet te vergeten. In de lente en zomer moet de kurkumaplant elke 2 weken biologische plantenvoeding krijgen.

Dit geeft de plant de nodige voedingsstoffen die hij nodig heeft om gezond te blijven en goed te groeien. Door regelmatig plantenvoeding te geven, zorg je ervoor dat de kurkumaplant alle belangrijke voedingsstoffen krijgt en optimaal kan groeien.

Het helpt ook bij het bevorderen van een goede bloei en het behouden van een gezonde plant.

Haal uitgebloeide bloemen weg

Als de bloemen van de kurkumaplant zijn uitgebloeid, is het belangrijk om ze weg te halen. Dit bevordert de groei van nieuwe bloemen en zorgt ervoor dat de plant er mooi en gezond uitziet.

Het verwijderen van uitgebloeide bloemen is eenvoudig – je kunt ze voorzichtig afsnijden met een schaar of gewoon met je handen wegtrekken. Zorg ervoor dat je dit regelmatig doet om de plant gezond te houden en te genieten van een continue bloei.

Plaats de plant op een warme, zonnige plaats

Ik zet de kurkumaplant op een warme en zonnige plek. Kurkuma heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het kan ook buiten staan als de temperatuur boven de 15°C is. Dus ik zoek een zonnige plek in mijn huis of tuin om de plant neer te zetten.

Conclusie

Kurkuma is een veelzijdige plant die zowel als kamerplant en als geneeskrachtige specerij kan worden gebruikt. Het kweken en verzorgen van kurkuma is niet moeilijk, maar het vereist wel wat aandacht en zorg.

Door de juiste standplaats te kiezen, regelmatig water te geven en de plant goed te bemesten, kun je genieten van gezonde kurkumaplanten en zelfs je eigen kurkumapoeder maken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en plant je eigen kurkuma!

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma, het heldergele kruid dat niet alleen je gerechten levendig kleurt maar ook barst van de gezondheidsvoordelen. Je kunt je vast wel een geurige curry voorstellen waarin kurkuma kruiden de hoofdrol spelen. Maar wist je dat dit wonderlijke specerij ook bekend staat als geelwortel?

Als je nog niet zeker weet wat is kurkuma, dan is het tijd om je kennis uit te breiden. Het wordt niet alleen gebruikt in de keuken; de voordelen ervan strekken veel verder uit. Zo wordt kurkuma thee bijvoorbeeld gezien als een gezonde drank om je immuunsysteem een boost te geven.

Is kurkuma gezond? Jazeker, maar net zoals alles heeft ook dit kruid zijn kurkuma bijwerkingen. Desalniettemin worden de gezondheidsvoordelen vaak als sterker beschouwd. Denk aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de spijsvertering.

Je kunt kurkuma kopen in verschillende vormen, zoals kurkuma poeder of kurkuma wortel. Als je van tuinieren houdt, kun je zelfs kurkuma planten om een constante voorraad aan verse wortels te hebben.

Voor degenen die een druk leven leiden, zijn er eenvoudigere opties zoals een kurkuma shot voor een snelle gezondheidsboost. Of wat dacht je van een verwarmende kurkuma latte om je dag te beginnen?

Als je nog steeds sceptisch bent en je afvraagt of het allemaal kurkuma zin of onzin is, dan nodigen we je uit om verder te lezen en zelf te oordelen. In ieder geval, het is onbetwistbaar dat kurkuma goed voor tal van toepassingen is, variërend van culinair gebruik tot medicinale doeleinden. Verken de mogelijkheden met kurkuma capsule als een eenvoudige manier om dit kruid aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik zelf Kurkuma planten en verzorgen?

Om zelf Kurkuma te planten en verzorgen, kweek je de kurkumaplant in je huiskamer of tuin, verzorg je de Siamtulp en laat je de Curcuma plant overwinteren.

2. Is Kurkuma een geneeskrachtige plant?

Ja, Kurkuma staat bekend als een geneeskrachtige specerij met vele gezondheidsvoordelen. Het wordt vaak gebruikt in medicinale planten en kruidenplanten, en kan ook worden gemaakt tot Kurkuma thee.

3. Hoe verzorg je een Curcuma plant die is uitgebloeid?

Als je Curcuma plant is uitgebloeid, kan je deze stekken voor hergebruik, en zorgvuldig overwinteren voor de beste resultaten.

4. Komt Kurkuma uit Thailand?

Ja, Kurkuma is een specerij die oorspronkelijk uit Thailand komt. Je kunt wel zelf een Kurkumaplant kweken in je eigen huiskamer of tuin door biologisch tuinieren.

5. Wat zijn de voordelen van het kweken van mijn eigen Kurkuma plant?

Door zelf een Kurkuma plant te kweken, kun je de plant oogsten voor gebruik als specerij of voor het maken van Kurkuma thee. Bovendien helpt het bij gewasverzorging en tuinonderhoudstechnieken.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Je Zelf Kurkuma Kunt Planten en Verzorgen.(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips