In dit artikel

Hoe Kurkuma Als Natuurlijke Ontstekingsremmer Werkt.

Hoe Kurkuma Als Natuurlijke Ontstekingsremmer Werkt.(2023)

In dit artikel

Heb je last van ontstekingen en zoek je naar een natuurlijke oplossing? Ik ken het gevoel, ik heb zelf ook te maken gehad met chronische ontstekingen. Na grondig onderzoek ontdekte ik Kurkuma, een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer vol antioxidanten.

In dit artikel leg ik uit hoe Kurkuma kan helpen tegen ontstekingen en hoe je het optimaal kunt gebruiken. Leef je leven pijnvrij, lees verder!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer vol antioxidanten.
 • Het bevat curcumine, een stof met ontstekingsremmende eigenschappen die effectief kan zijn bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, vooral bij chronische aandoeningen zoals artritis en reuma.
 • Het gebruik van kurkuma in gerechten kan niet alleen smaak en kleur toevoegen, maar ook bijdragen aan de algehele gezondheid.
 • Bij het gebruiken van kurkuma als supplement is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele contra-indicaties te overwegen. Raadpleeg altijd een arts of apotheker als je twijfelt.

Wat is Kurkuma en waar is het goed voor?

Kurkuma is een kruid dat bekend staat om zijn krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het veel gezondheidsvoordelen biedt.

Krachtige antioxidant

Kurkuma is een sterke antioxidant. Dat betekent dat het stoffen uit ons lichaam kan halen die niet goed zijn. Deze stoffen, vrije radicalen genoemd, kunnen schade aanrichten. Ze kunnen cellen en weefsels in ons lichaam aantasten.

Maar kurkuma kan hen stoppen en zo ons lichaam gezond houden. Het bestanddeel in kurkuma dat dit doet, heet curcumine. Dus kurkuma beschermt ons lichaam tegen deze vrije radicalen.

En dat is heel belangrijk voor onze gezondheid.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Kurkuma staat bekend als een natuurlijke ontstekingsremmer. Het bevat curcumine, een stof die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit maakt kurkuma effectief bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, vooral bij chronische ontstekingen zoals artritis en reuma.

Kurkuma kan ook helpen bij het verlichten van gewrichtspijn. Daarnaast heeft het ook ontgiftende eigenschappen en kan het helpen bij het reinigen van het lichaam van afvalstoffen. Kortom, kurkuma is een natuurlijk middel dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Gezondheidsvoordelen

Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is een krachtige antioxidant die ons lichaam kan beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook staat kurkuma bekend om zijn natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in ons lichaam.

Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van chronische ontstekingen, zoals artritis en reuma. Daarnaast kan kurkuma ook helpen bij het verlichten van gewrichtspijn en het ondersteunen van de leverfunctie.

Al met al is kurkuma een natuurlijke weldaad voor onze gezondheid.

Gebruik en toepassing van Kurkuma

– Kurkuma kan worden gebruikt in gerechten om een heerlijke smaak en kleur toe te voegen.

In gerechten

Ik gebruik kurkuma vaak als ik kook. Hier zijn een paar manieren waarop je het kunt gebruiken in gerechten:

 • Voeg een snufje kurkuma toe aan soepen en stoofschotels voor extra smaak en kleur.
 • Probeer eens zelfgemaakte currypasta te maken met kurkuma, gember, knoflook en andere kruiden.
 • Roer wat kurkuma door je rijst of quinoa om het een mooie gele kleur te geven.
 • Meng kurkuma met yoghurt en wat honing voor een gezonde dipsaus.
 • Kruid je vlees of vis met kurkuma voordat je het bakt of grilt.

Als supplement

Als supplement kun je kurkuma op verschillende manieren gebruiken, zoals:

 • Kurkuma capsules: Deze zijn gemakkelijk in te nemen en bevatten een geconcentreerde vorm van curcumine. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.
 • Kurkuma thee: Je kunt ook kurkuma toevoegen aan warm water voor een gezonde kop thee. Dit kan helpen bij het verlichten van ontstekingen en het bevorderen van een gezond immuunsysteem.
 • Kurkuma shots: Sommige mensen kiezen ervoor om kurkumapuree in kleine hoeveelheden als shots te nemen. Dit zorgt voor een snelle opname van de curcumine in het lichaam.

Werking van Kurkuma als natuurlijke ontstekingsremmer

Kurkuma werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer vanwege de antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen die het bevat.

Anti-oxidatie en ontstekingsremmende werking

Kurkuma heeft een sterke antioxidatie en ontstekingsremmende werking. Dit betekent dat het kan helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam en het verminderen van ontstekingen.

Dit is vooral gunstig bij chronische ontstekingen zoals artritis en reuma. De curcumine in kurkuma heeft krachtige antioxiderende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het beschermen van cellen tegen schade.

Daarnaast remt kurkuma ook de productie van ontstekingsstoffen in het lichaam, waardoor het pijn en zwelling kan verminderen. Dit maakt kurkuma een natuurlijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke ontstekingsremmer.

Effect op gewrichtsontstekingen, reuma en artrose

Kurkuma heeft een positief effect op gewrichtsontstekingen, reuma en artrose. Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Het kan helpen om de pijn en ontsteking in de gewrichten te verminderen.

Kurkuma staat bekend om zijn natuurlijke pijnstillende werking, waardoor het vaak wordt gebruikt als een alternatief voor medicatie bij deze aandoeningen. De curcumine in kurkuma heeft ook antioxidante eigenschappen, die kunnen helpen bij het beschermen van de gewrichten tegen schade.

Het regelmatig innemen van kurkuma kan dus gunstig zijn voor mensen met gewrichtsontstekingen, reuma en artrose.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen

Ik wil graag benadrukken dat hoewel kurkuma veel gezondheidsvoordelen heeft, er enkele contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Ten eerste kan kurkuma de werking van bepaalde bloedverdunners beïnvloeden, dus het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u deze medicijnen gebruikt.

Bovendien kan het innemen van grote hoeveelheden kurkuma maagklachten veroorzaken, dus het is verstandig om de aanbevolen dosering te volgen. Mensen met leverproblemen moeten ook voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma, omdat het de leverfunctie kan beïnvloeden.

Tot slot, als u allergisch bent voor gember of andere kruiden uit dezelfde familie, kan het zijn dat u ook allergisch bent voor kurkuma. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts of gezondheidsdeskundige voordat u kurkuma als supplement gebruikt, vooral als u al onder behandeling staat voor een medische aandoening.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma! Dit gouden kruid heeft niet alleen de culinaire wereld veroverd maar heeft ook een flinke impact gemaakt op de gezondheidssector. Maar wat als je tijdens het koken een kurkuma vlek verwijderen moet? Geen paniek! Er zijn effectieve manieren om daar vanaf te komen.

Wat de medische toepassingen van kurkuma betreft, de potentie is opmerkelijk. Maar heb je je ooit afgevraagd wat is turmeric? Het is eigenlijk gewoon een andere naam voor kurkuma! Het kruid is ook bekend voor zijn effecten op de lever.

Terwijl sommigen beweren dat kurkuma talloze voordelen heeft, stellen anderen dat kurkuma gevaarlijk kan zijn als het in hoge doses wordt ingenomen. Dat gezegd hebbende, zijn er veel mensen die het gebruiken als een ontstekingsremmer.

Als je ooit recepten in het Engels hebt gelezen en je je hebt afgevraagd wat kurkuma turmeric is, het is niets anders dan kurkuma zelf. Vraag je je af hoe je kurkuma kunt vervangen in recepten? Er zijn talloze manieren om dit te doen zonder de smaak te verliezen.

Er zijn specifieke overwegingen als je zwanger bent, of als je overweegt kurkuma te geven aan je paard. In Indonesië staat kurkuma bekend als koenjit, en het is een belangrijk ingrediënt in veel traditionele gerechten.

Wil je graag weten hoeveel kurkuma per dag veilig is om in te nemen? Of ben je op zoek naar enkele recepten om kurkuma in je dagelijkse voeding te integreren? Zoek niet verder! Voor al deze informatie en meer kun je terecht bij een kurkuma specialist op onze website.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is kurkuma en hoe werkt het als een natuurlijke ontstekingsremmer?

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, is een medicinale plant bekend in de natuurlijke geneeskunde voor zijn sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

2. Welke bijwerkingen kunnen kurkuma supplementen hebben?

Hoewel kurkuma een natuurlijke remedie is, kunnen bijwerkingen optreden. Het is altijd raadzaam om eerst met een medisch deskundige te praten voordat je met een nieuw supplement begint.

3. Waarom gebruikt de traditionele geneeskunde kurkuma?

De traditionele geneeskunde gebruikt kurkuma vanwege zijn sterke antiinflammatoire eigenschappen, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam.

4. Hoe kan ik kurkuma opnemen in mijn dieet voor zijn ontstekingsremmende effecten?

Kurkuma kan vers worden gegeten of gedroogd als een poeder. Ook kun je kurkuma supplementen nemen voor ontsteking onder begeleiding van een medische expert.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Kurkuma Als Natuurlijke Ontstekingsremmer Werkt.(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips