In dit artikel

De Veelzijdige Voordelen van Kurkuma voor het Lichaam.(2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd wat kurkuma voor je gezondheid kan betekenen? Ik wel, want het wordt vaak aangeprezen als een krachtig, geneeskrachtig kruid vol antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen.

In dit blog ga ik dieper in op de vraag waar kurkuma goed voor is en hoe het kan bijdragen aan een betere gezondheid. Ga er lekker voor zitten en ontdek de veelzijdige voordelen van dit wonderkruid!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in het lichaam.
 • Het regelmatig consumeren van kurkuma kan helpen bij het voorkomen van ziekten zoals Alzheimer, kanker en hart- en vaatziekten.
 • Kurkuma kan ook bijdragen aan gewichtsverlies, een gezonde spijsvertering en een betere huidgezondheid.
 • Het mixen van kurkuma met zwarte peper kan de opname van de actieve stof in kurkuma verbeteren, waardoor de gezondheidsvoordelen nog beter benut kunnen worden.

Wat is kurkuma en waar is het goed voor?

Kurkuma is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken en heeft vele gezondheidsvoordelen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Kurkuma is een krachtig kruid. Het vecht tegen ontsteking in je lichaam. De stof curcumine zit erin. Deze stof maakt het goed tegen ontsteking. Maar, het lichaam neemt curcumine niet goed op.

We moeten iets doen om dit beter te maken. We kunnen kurkuma met zwarte peper mixen. Dan kan ons lichaam curcumine beter opnemen. Zo helpt kurkuma ons lichaam gezond te houden. Met kurkuma kunnen we pijn minder maken en ons beter voelen.

Onderzoek naar kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma veelbelovende eigenschappen heeft in de strijd tegen kanker. De curcumine in kurkuma kan helpen bij het remmen van de groei van kankercellen en het voorkomen van uitzaaiingen.

Het kan ook helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de exacte werking en dosering vast te stellen, zijn de resultaten tot nu toe veelbelovend.

Kurkuma kan dus een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van kanker.

Pijnverlichting (tegen reuma en artrose)

Kurkuma heeft ook pijnstillende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van pijn veroorzaakt door aandoeningen zoals reuma en artrose. Dit komt door de ontstekingsremmende werking van curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma.

Curcumine kan ontstekingen verminderen en de pijn verlichten. Veel mensen die aan deze aandoeningen lijden, ervaren verlichting van hun symptomen door regelmatig kurkuma in hun dieet op te nemen of als supplement te gebruiken.

Het is belangrijk om op te merken dat kurkuma geen vervanging is voor medische behandeling, maar het kan wel helpen om de symptomen te verminderen en de algehele pijnverlichting te bevorderen.

Preventie van Alzheimer

Ik denk dat veel mensen geïnteresseerd zullen zijn om te horen dat kurkuma ook kan helpen bij de preventie van Alzheimer. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van kurkuma voor de gezondheid van de hersenen en een aantal studies hebben veelbelovende resultaten laten zien.

Kurkuma bevat namelijk een stof genaamd curcumine, die wordt beschouwd als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Deze eigenschappen kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van de schade aan de hersenen die verband houdt met de ontwikkeling van Alzheimer.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, suggereren deze bevindingen dat het regelmatig consumeren van kurkuma een mogelijke manier kan zijn om het risico op het ontwikkelen van Alzheimer te verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat dit geen magische oplossing is en dat een gezonde levensstijl en andere preventieve maatregelen ook cruciaal zijn voor het behoud van een goede hersengezondheid.

Kurkuma heeft veelzijdige voordelen voor het lichaam, waaronder de potentiële preventie van Alzheimer. Het bevat antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van de schade aan de hersenen die verband houdt met deze aandoening.

Verlaging van slechte cholesterol

Kurkuma heeft ook voordelen voor het verlagen van slechte cholesterol. Het kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, dat bekend staat als “slechte” cholesterol. Dit komt door de antioxidanten in kurkuma, die helpen bij het verminderen van de oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam.

Door regelmatig kurkuma te gebruiken, kan je cholesterolgehalte in balans blijven, wat belangrijk is voor een goede hartgezondheid. Het is echter altijd raadzaam om eerst met je arts te praten voordat je kurkuma gaat gebruiken als supplement voor cholesterolverlaging.

Bevordering van spijsvertering

Kurkuma heeft ook voordelen voor onze spijsvertering. Het kan helpen bij het verminderen van gas en een opgeblazen gevoel. Kurkuma kan ook de productie van gal stimuleren, wat helpt bij de afbraak en vertering van vetten.

Dit kan nuttig zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen. Bovendien kan kurkuma helpen ontstekingen in de darm verminderen en de darmgezondheid verbeteren. Kurkuma kan een goede natuurlijke aanvulling zijn voor een gezonde spijsvertering.

Ontgifting

Ontgifting is een belangrijk voordeel van kurkuma voor het lichaam. Kurkuma helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen en toxines uit ons systeem. Het werkt als een natuurlijke ontgifter doordat het de leverfunctie stimuleert en helpt bij de afbraak van giftige stoffen in ons lichaam.

Dit draagt bij aan een gezondere algehele gezondheid en welzijn. Kurkuma kan ook helpen bij het reinigen van ons lichaam van opgehoopte afvalstoffen en kan ondersteunend zijn bij gewichtsverlies.

Het kan helpen om ons spijsverteringsstelsel te reguleren, de darmgezondheid te verbeteren en de ontlasting te bevorderen. Kortom, kurkuma is een waardevol kruid dat ons helpt ons lichaam te ontgiften en gezond te blijven.

Verbetering van geheugen

Kurkuma kan helpen bij het verbeteren van het geheugen. Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine, de belangrijkste stof in kurkuma. Door ontstekingen in de hersenen te verminderen, kan kurkuma helpen bij het behoud van een gezond geheugen.

Bovendien heeft kurkuma antioxidante eigenschappen die schade aan de hersencellen kunnen verminderen en de cognitieve functie kunnen verbeteren. Het regelmatig consumeren van kurkuma kan dus een positief effect hebben op het geheugen en de hersenfunctie.

Preventie van hartaanvallen

Kurkuma kan ook helpen bij het voorkomen van hartaanvallen. Het heeft namelijk een positief effect op het cholesterolgehalte, dat kan helpen bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Daarnaast heeft kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart. Door regelmatig kurkuma te consumeren, kan je dus je hart gezond houden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze voordelen van kurkuma zijn vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek en worden erkend.

Verlichting van depressieve gevoelens

Kurkuma kan helpen bij het verlichten van depressieve gevoelens. Kurkuma bevat curcumine, een stof die ontstekingen in het lichaam kan verminderen. Dit kan helpen om de stemming te verbeteren en depressieve gevoelens te verminderen.

Daarnaast heeft kurkuma ook antioxidante eigenschappen, wat kan bijdragen aan een gezondere hersenfunctie en het verminderen van stress. Het gebruik van kurkuma als onderdeel van een gezonde levensstijl kan dus een positief effect hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Anti-verouderingseigenschappen

Kurkuma heeft ook anti-verouderingseigenschappen. Het is rijk aan antioxidanten die helpen om schadelijke vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Deze vrije radicalen kunnen cellen beschadigen en bijdragen aan het verouderingsproces.

Door regelmatig kurkuma te consumeren, kan de huid gezonder blijven en kunnen tekenen van veroudering zoals rimpels en fijne lijntjes verminderd worden. Kurkuma kan ook helpen bij het behouden van een gezonde hersenfunctie naarmate we ouder worden.

Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma, die kunnen helpen om de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals Alzheimer te voorkomen. Dus, door kurkuma toe te voegen aan onze dagelijkse voeding, kunnen we niet alleen ons lichaam gezond houden, maar ook de tekenen van veroudering tegengaan.

Kurkuma en gewichtsverlies

Kurkuma kan helpen bij gewichtsverlies doordat het de stofwisseling kan versnellen en de vetverbranding kan stimuleren.

Mixen met zwarte peper voor betere opname

Weet je wat een geweldige tip is om de opname van kurkuma in ons lichaam te verbeteren? Het mixen met zwarte peper! Dit zorgt ervoor dat ons lichaam de curcumine, de actieve stof in kurkuma, beter kan opnemen. Samen vormen ze een krachtig duo! Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Voeg een snufje zwarte peper toe aan gerechten waarin je kurkuma gebruikt.
 • Maak een kurkuma – thee en voeg wat versgemalen zwarte peper toe voor extra smaak en opname.
 • Mix kurkumapoeder met zwarte peper en voeg het toe aan smoothies of sappen.
 • Neem dagelijks een supplement met kurkuma en zwarte peper voor optimale opname.

Waarschuwingen

Het is belangrijk om te weten dat kurkuma enkele mogelijke bijwerkingen kan hebben. Hoewel het over het algemeen veilig is om kurkuma te consumeren als onderdeel van een gezond dieet, kan het in bepaalde gevallen maagklachten of spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat sommige mensen allergisch zijn voor kurkuma, dus het is altijd verstandig om eerst een kleine hoeveelheid te proberen en goed op eventuele reacties te letten.

Bovendien kan kurkuma een interactie hebben met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, dus als je medicatie gebruikt, is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen voordat je kurkuma-supplementen gaat nemen.

Gebruik van kurkuma in dagelijkse voeding

Kurkuma kan op verschillende manieren worden gebruikt in de dagelijkse voeding, bijvoorbeeld als smaakmaker in gerechten of als supplement in de vorm van capsules of thee.

Kurkuma als smaakmaker

Ik gebruik kurkuma graag als smaakmaker in mijn gerechten. Het voegt een subtiele, aardse smaak toe aan mijn maaltijden. Kurkuma kan worden gebruikt in veel verschillende gerechten, zoals curry’s, roerbakgerechten en soepen.

Het geeft niet alleen een heerlijke smaak, maar het heeft ook gezondheidsvoordelen. Kurkuma bevat curcumine, een stof die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het immuunsysteem kan ondersteunen.

Dus naast het verrijken van mijn gerechten met smaak, draagt kurkuma ook bij aan mijn algehele gezondheid.

Kurkuma in capsules of thee

Kurkuma is niet alleen beschikbaar als specerij, maar ook in de vorm van capsules of thee. Hier zijn enkele manieren waarop je kurkuma op deze manier kunt gebruiken:

 1. Kurkuma capsules: Deze zijn handig omdat ze een geconcentreerde dosis curcumine bevatten. Curcumine is het actieve bestanddeel in kurkuma dat verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen. Door kurkuma in capsulevorm te nemen, kun je gemakkelijk een dagelijkse dosis binnenkrijgen zonder je gerechten aan te passen.
 2. Kurkuma thee: Dit is een ontspannende en smakelijke manier om kurkuma te consumeren. Je kunt kurkumapoeder toevoegen aan heet water en dit laten trekken als thee. Voeg eventueel wat citroensap en honing toe om de smaak te verrijken.
 3. Gebruik in recepten: Naast capsules en thee kun je kurkumapoeder ook rechtstreeks aan je maaltijden toevoegen als smaakmaker. Het kan worden gebruikt in curry’s, soepen, stoofschotels en nog veel meer gerechten.
 4. Kurkuma latte: Dit is een populaire drank gemaakt met verwarmde melk en een snufje kurkumapoeder. Hij wordt vaak opgeschuimd en op smaak gebracht met andere kruiden zoals kaneel of gember.
 5. Extra tip: Het mengen van kurkumapoeder met zwarte peper kan helpen bij de opname van curcumine in het lichaam.

Conclusie

Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan pijn verlichten bij aandoeningen zoals reuma en artrose. Het kan ook helpen bij het voorkomen van ziektes zoals Alzheimer en hartaanvallen.

Kurkuma heeft ook anti-verouderingseigenschappen en kan helpen bij gewichtsverlies. Het is dus een veelzijdig kruid met vele voordelen voor het lichaam.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma, het heldergele kruid dat niet alleen je gerechten levendig kleurt maar ook barst van de gezondheidsvoordelen. Je kunt je vast wel een geurige curry voorstellen waarin kurkuma kruiden de hoofdrol spelen. Maar wist je dat dit wonderlijke specerij ook bekend staat als geelwortel?

Als je nog niet zeker weet wat is kurkuma, dan is het tijd om je kennis uit te breiden. Het wordt niet alleen gebruikt in de keuken; de voordelen ervan strekken veel verder uit. Zo wordt kurkuma thee bijvoorbeeld gezien als een gezonde drank om je immuunsysteem een boost te geven.

Is kurkuma gezond? Jazeker, maar net zoals alles heeft ook dit kruid zijn kurkuma bijwerkingen. Desalniettemin worden de gezondheidsvoordelen vaak als sterker beschouwd. Denk aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de spijsvertering.

Je kunt kurkuma kopen in verschillende vormen, zoals kurkuma poeder of kurkuma wortel. Als je van tuinieren houdt, kun je zelfs kurkuma planten om een constante voorraad aan verse wortels te hebben.

Voor degenen die een druk leven leiden, zijn er eenvoudigere opties zoals een kurkuma shot voor een snelle gezondheidsboost. Of wat dacht je van een verwarmende kurkuma latte om je dag te beginnen?

Als je nog steeds sceptisch bent en je afvraagt of het allemaal kurkuma zin of onzin is, dan nodigen we je uit om verder te lezen en zelf te oordelen. In ieder geval, het is onbetwistbaar dat kurkuma goed voor tal van toepassingen is, variërend van culinair gebruik tot medicinale doeleinden. Verken de mogelijkheden met kurkuma capsule als een eenvoudige manier om dit kruid aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kurkuma?

Kurkuma biedt veel voordelen, zoals het verminderen van ontstekingen in het lichaam, het bevorderen van gewrichtsgezondheid en het reguleren van cholesterol.

2. Hoe helpt kurkuma bij pijnverlichting?

Kurkuma heeft natuurlijke pijnstillende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van pijn veroorzaakt door reuma en artrose.

3. Wat doet curcumine opname in het lichaam?

Curcumine, een stof in kurkuma, werkt als een antioxidant. Het beschermt het lichaam tegen schade en kan de immuunsysteemfunctie verbeteren.

4. Hoe helpt kurkuma de lever?

Kurkuma ondersteunt de levergezondheid. Het helpt bij de spijsvertering en kan het lichaam reinigen van schadelijke stoffen.

5. Zijn er gevaren verbonden aan kurkuma?

Net als bij elk supplement, is het belangrijk om de mogelijke gevaren van kurkuma te kennen. Het is altijd best om met uw arts te praten voordat u een nieuw supplement start.

6. Wat zijn de voordelen van kurkuma shots en capsules?

Kurkuma shots en capsules zijn gemakkelijk te nemen en kunnen de voordelen van kurkuma verhogen door betere opname in het lichaam. Ze kunnen helpen bij ontstekingsremmende werking en natuurlijke pijnverlichting.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Veelzijdige Voordelen van Kurkuma voor het Lichaam.(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips