In dit artikel

Is Kurkuma Giftig? Een Gedetailleerd Onderzoek.(2023)

In dit artikel

Is kurkuma giftig??” is een vraag die veel mensen zich stellen, aangezien dit specerij aan populariteit wint. Net zoals jij, vroeg ik me ook af wat de effecten van kurkuma op mijn gezondheid zouden kunnen zijn en dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

In dit artikel duiken we dieper in het wetenschappelijk onderzoek naar kurkuma en onthullen we of deze geliefde specerij veilig is voor consumptie. Klaar voor een informatief avontuur?

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma is niet giftig en veilig om te consumeren in de aanbevolen dosering.
 • Het heeft vele gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van sterke gewrichten en botten.
 • Curcumine, de werkzame stof in kurkuma, heeft veelbelovende antikankerwerking, maar voorzichtigheid is geboden bij gebruik met bepaalde medicijnen.
 • Het is belangrijk om de aanbevolen dosis te volgen en mogelijke interacties met andere medicijnen met een arts te bespreken.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een kruid en specerij dat afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa plant.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma is een kruid dat goed is voor onze gezondheid. Hier zijn de voordelen van dit wonderkruid:

 1. Kurkuma helpt bij het behoud van sterke gewrichten en botten. Veel mensen gebruiken het hiervoor.
 2. Het is veilig om kurkuma te gebruiken. Je kunt twee keer per dag 500 milligram nemen voor dertig dagen.
 3. Men denkt dat kurkuma ook kan helpen bij kanker. Er wordt veel onderzoek naar gedaan.
 4. Curcumine, de stof in kurkuma, heeft goede effecten op ons lichaam.
 5. Ouderen gebruiken vaak kurkuma als geneesmiddel.
 6. Let wel op als je chemotherapie krijgt. Kurkuma kan dan de werking van je medicijnen minder maken.
 7. Kurkuma kan ook tegen ontsteking helpen maar let wel op de dosis.

Bijwerkingen van kurkuma en curcumine

Er zijn enkele bijwerkingen van het gebruik van kurkuma en curcumine waar je rekening mee moet houden. Het kan bijvoorbeeld maagklachten en diarree veroorzaken, vooral bij hoge doseringen.

Daarnaast kan het bloedverdunnende effecten hebben, dus mensen die al bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn. Ook kan kurkuma de galproductie stimuleren, dus mensen met galstenen moeten het vermijden.

Het is altijd belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele interacties met andere medicijnen te bespreken met een arts of apotheker.

Onderzoek naar kurkuma

Kurkuma is uitvoerig onderzocht vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen en medicinale eigenschappen.

Rol van kurkuma bij oxidatieve modulatie

Kurkuma speelt een belangrijke rol bij de oxidatieve modulatie in ons lichaam. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten in ons lichaam.

Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan onze cellen en weefsels. Kurkuma bevat curcumine, een krachtige antioxidant die kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress.

Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een goede gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma kan bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress en het handhaven van de balans in ons lichaam.

Mogelijke antikankerwerking van curcumine

Curcumine, de werkzame stof in kurkuma, wordt momenteel onderzocht vanwege zijn mogelijke antikankerwerking. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat curcumine gunstige effecten kan hebben op verschillende gebieden.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, tonen de resultaten tot nu toe veelbelovend. Het is belangrijk op te merken dat kurkuma niet als vervanging voor reguliere kankerbehandelingen mag worden gebruikt.

Mensen die borstkanker hebben moeten voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma en moeten hun arts raadplegen voordat ze het als aanvulling op hun behandeling overwegen.

Veilig gebruik van kurkuma

De aanbevolen dagelijkse dosis kurkuma varieert, maar over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 1-3 gram kurkumapoeder per dag in te nemen.

Aanbevolen dagelijkse dosis kurkuma

Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kan kurkuma veilig worden ingenomen in een dosering van tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen. Deze aanbevolen dagelijkse dosis is vastgesteld als veilig en niet giftig.

Het is belangrijk om de juiste dosis te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen. Het is ook verstandig om voor gebruik een arts te raadplegen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Zorg ervoor dat je altijd de aanbevolen dosering respecteert om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Mogelijke interactie met medicijnen

Bij het gebruik van kurkuma is het belangrijk om op te letten voor mogelijke interacties met andere medicijnen. Kurkuma kan de werking van bepaalde chemotherapeutica verminderen, dus als je deze medicijnen gebruikt, is het beter om kurkuma te vermijden of eerst met je arts te overleggen.

Het is altijd belangrijk om met je arts te praten voordat je nieuwe supplementen of kruiden gaat gebruiken, vooral als je al medicijnen neemt. Zo kun je mogelijke risico’s of bijwerkingen voorkomen.

Houd er rekening mee dat kurkuma geen vervanging is voor medicatie en dat het altijd belangrijk is om de instructies van je arts op te volgen.

Conclusie

Uit dit gedetailleerde onderzoek blijkt dat kurkuma niet giftig is en veilig kan worden gebruikt in de aanbevolen dosering. Het heeft gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van gewrichts- en botgezondheid.

Er zijn ook veelbelovende resultaten over de antikankerwerking van curcumine, maar voorzichtigheid is geboden bij het gebruik ervan, vooral in combinatie met bepaalde medicijnen. Verder onderzoek is nog nodig om meer inzicht te krijgen in de voordelen en mogelijke risico’s van kurkuma.

Meer over ‘Kurkuma’

Als je door de gangpaden van een natuurwinkel of zelfs de kruidenafdeling van een supermarkt loopt, kun je zomaar stuiten op het gouden poeder genaamd kurkuma. Er is een rijke tapestry van informatie die ontrafeld kan worden over deze wonderwortel. Laten we beginnen met het onderzoeken van de vele kurkuma voordelen, van zijn ontstekingsremmende werking tot zijn mogelijkheden om mentale helderheid te bevorderen.

Nu vraag je je misschien af wat het actieve bestanddeel is dat kurkuma zijn magische krachten geeft. Dat is kurkumine, een stof die niet alleen kleur maar ook veel van de geneeskrachtige eigenschappen aan kurkuma verleent. Maar voor degenen die medicatie zoals bloedverdunners gebruiken, is het cruciaal om te weten hoe kurkuma en bloedverdunners interactie met elkaar kunnen hebben.

Als je een tuinliefhebber bent, zou je wellicht geïnteresseerd zijn in de prachtige kurkuma bloem of zelfs in kurkuma kweken in je eigen tuin. Voor anderen die een meer geconcentreerde vorm van deze wonderwortel willen, kan kurkuma extract een betere optie zijn. Maar let op, in sommige gevallen kan het ook giftig zijn.

Voor de huidverzorgingsfanaten is er zelfs kurkuma zeep, en als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen, kan kurkuma afvallen je daarbij helpen. Ook bekend als geelwortel, deze kruidige wortel kan worden gebruikt om kurkuma thee te maken, een heerlijk en gezond alternatief voor je gewone kopje thee.

Je kunt je wel afvragen: Is kurkuma gezond? Het antwoord is ja, maar zoals bij elk supplement, zijn er ook bijwerkingen die je in overweging moet nemen. Het is dus altijd een goed idee om je goed te verdiepen en zelfs professioneel advies in te winnen.

Of je nu een beginner bent of een kurkuma-kenner, de veelzijdigheid van kurkuma poeder biedt een wereld van mogelijkheden voor iedereen. Dus waarom duik je niet dieper in deze fascinerende wereld en ontdek wat kurkuma voor jou kan betekenen?

Veelgestelde Vragen

1. Is kurkuma giftig?

Nee, kurkuma is niet giftig. Het is een natuurlijk supplement met veel geneeskrachtige eigenschappen.

2. Wat is de invloed van kurkuma op de lever?

Kurkuma heeft een positieve invloed op de lever. Het werkt als een ontstekingsremmer en helpt bij het reinigen van de lever.

3. Zijn kurkuma capsules veilig?

Ja, kurkuma capsules zijn veilig om in te nemen. Echter, je moet altijd het advies van het Voedingscentrum volgen over de juiste dosering.

4. Wat is de werkzaamheid van kurkuma?

Kurkuma heeft een hoge voedingswaarde en werkt als een sterke ontstekingsremmer. Het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen die kunnen helpen bij verschillende gezondheidsproblemen.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is Kurkuma Giftig? Een Gedetailleerd Onderzoek.(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips