In dit artikel

Is Kurkuma Echt Zo Gezond Als Beweerd Wordt?(2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord dat kurkuma kan dienen als wondermiddel tegen allerlei gezondheidsproblemen? Ik was ook sceptisch, mede omdat het overgrote deel van het onderzoek uitwijst dat het geen bewezen effect heeft op onze gezondheid.

In deze blog duiken we diep in de wereld van kurkuma, en gaan we onderzoeken of het wel echt zo gezond is als beweerd wordt. Maak je klaar voor een specerijenontdekkingsreis die jouw kijk op kurkuma voorgoed kan veranderen!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma heeft ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen, wat kan helpen bij het bestrijden van ziekten en het opruimen van slechte stoffen in ons lichaam.
 • Er zijn mogelijke voordelen van kurkuma voor de hersenen, het hart en de behandeling van bepaalde vormen van kanker, maar er is meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.
 • Kurkuma kan mogelijk helpen bij artritis en diabetes, maar overleg altijd met een arts voordat je het als behandeling gebruikt.
 • Het drinken van kurkuma – thee kan verfrissend zijn, maar het heeft geen bewezen gezondheidsvoordelen volgens de meeste onderzoeken.

Wat is kurkuma en waar is het goed voor?

Kurkuma, ook bekend als geelwortel, is een specerij afkomstig van de wortels van de plant Curcuma longa. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Indiase keuken vanwege zijn mooie gele kleur en milde smaak.

Maar kurkuma heeft ook veel geneeskrachtige eigenschappen die het tot een populaire keuze maken als natuurlijk supplement voor verschillende gezondheidsproblemen.

Kurkuma als ontstekingsremmer en antioxidant

Kurkuma is een krachtige helper. Ze helpt ons lichaam te vechten tegen ziekte. Dat doet ze door ontstekingen te stoppen. Dit maakt haar tot een sterke ontstekingsremmer. Bovendien is kurkuma goed in het opruimen van slechte stoffen in ons lichaam.

Deze stoffen noemen we oxidanten. Daarom is kurkuma ook een goede antioxidant. Let wel op, niet iedereen heeft baat bij kurkuma. Voor sommigen werkt kurkuma minder goed of helemaal niet.

Maar als je geluk hebt, kan kurkuma je veel goeds brengen!

Mogelijke voordelen voor de hersenen, het hart en de behandeling van kanker

Kurkuma wordt vaak geprezen om zijn mogelijke voordelen voor de hersenen, het hart en de behandeling van kanker. Er zijn studies die suggereren dat kurkuma ontstekingen in de hersenen kan verminderen en kan helpen bij het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer.

Daarnaast kan kurkuma ook gunstig zijn voor het hart doordat het de bloeddruk kan verlagen en het cholesterolgehalte kan verbeteren. Wat betreft kanker, sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma antikanker-eigenschappen heeft en kan helpen bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker.

Het is echter belangrijk op te merken dat meer studies nodig zijn om deze effecten te bevestigen.

Mogelijkheden voor artritis- en diabetespatiënten

Ik heb onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van kurkuma voor mensen met artritis en diabetes. Hoewel er geen definitief bewijs is, suggereren sommige studies dat kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen bij artritis.

Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Voor mensen met diabetes kan kurkuma mogelijk helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Er zijn aanwijzingen dat kurkuma de insulinegevoeligheid kan verbeteren, maar verder onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van kurkuma als behandeling voor deze aandoeningen niet wordt aanbevolen zonder overleg met een arts.

Kurkuma als ontgifter

Kurkuma wordt soms beschouwd als een ontgifter. Er wordt beweerd dat het kan helpen bij het reinigen van het lichaam van gifstoffen. Hoewel er enig bewijs is dat kurkuma ontgiftende eigenschappen heeft, zijn de resultaten niet consistent.

Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma kan helpen bij het bevorderen van de functie van de lever, die verantwoordelijk is voor het ontgiften van het lichaam. Andere studies hebben echter geen significante ontgiftende effecten van kurkuma aangetoond.

Het is belangrijk op te merken dat ons lichaam al een ingebouwd ontgiftingssysteem heeft, ondersteund door de lever en nieren. Als u geïnteresseerd bent in het ontgiften van uw lichaam, is het raadzaam om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen, voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.

Kurkuma pillen en thee

Hoe effectief zijn kurkuma-supplementen en wat is het recept voor heerlijke kurkuma-thee? Ontdek het hier!

Effectiviteit en dosering van kurkuma-supplementen

Kurkuma-supplementen worden vaak gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Er zijn echter gemengde resultaten als het gaat om de effectiviteit ervan. Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma geen aantoonbare voordelen heeft voor de gezondheid, terwijl andere studies positieve effecten suggereren.

Als je besluit kurkuma-supplementen te gebruiken, is het belangrijk om de juiste dosering te volgen. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 500-2000 mg kurkuma per dag in te nemen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat kurkuma-supplementen kunnen interageren met bepaalde medicijnen, dus overleg altijd met een arts voordat je ze gebruikt.

Recept voor kurkuma-thee

Ik wil graag een recept delen voor kurkuma-thee, een drankje dat mensen vaak gebruiken vanwege de gezondheidsvoordelen die aan kurkuma worden toegeschreven. Hier is het recept:

 • Breng een kopje water aan de kook.
 • Voeg een halve theelepel gemalen kurkuma toe aan het kokende water.
 • Laat de kurkuma 5 – 10 minuten sudderen op laag vuur.
 • Voeg eventueel een snufje zwarte peper en een beetje honing toe om de smaak te verbeteren.
 • Roer goed door en haal van het vuur.
 • Giet de thee door een zeef om eventuele klontjes eruit te halen.
 • Geniet van je zelfgemaakte kurkuma – thee!

Bijwerkingen en voorzichtigheid bij het gebruik van kurkuma

Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van kurkuma. Lees verder om meer te weten te komen.

Beperkte opname van kurkuma

De opname van kurkuma in ons lichaam is beperkt. Dit betekent dat het moeilijk is voor ons lichaam om alle gezondheidsvoordelen van kurkuma te benutten. Studies hebben aangetoond dat de curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, niet goed wordt opgenomen door ons spijsverteringsstelsel en snel wordt afgebroken.

Dit betekent dat zelfs als je veel kurkuma consumeert, het moeilijk kan zijn om de volledige voordelen ervan te ervaren. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat kurkuma geen wondermiddel is en dat een evenwichtige voeding en levensstijl de beste manier blijven om gezond te blijven.

Interactie met medicijnen

Bij het gebruik van kurkuma is voorzichtigheid geboden, vooral als je medicijnen gebruikt. Dit komt omdat kurkuma kan interageren met bepaalde medicijnen. Hier zijn enkele interacties om op te letten:

 • Kurkuma kan de werking van bloedverdunners zoals warfarine versterken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen.
 • Het combineren van kurkuma met medicijnen die de maagzuren verminderen, zoals protonpompremmers, kan de opname van kurkuma verminderen.
 • Kurkuma kan de effectiviteit van antidiabetische geneesmiddelen verminderen, waardoor het moeilijker wordt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
 • Het gebruik van kurkuma in combinatie met bepaalde chemotherapie medicijnen kan mogelijk de werking van deze medicijnen beïnvloeden.

Mogelijke negatieve effecten bij hoge doseringen

Bij hoge doseringen kan kurkuma enkele mogelijke negatieve effecten hebben. Ten eerste kan het spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Ook kan het bloedverdunnende eigenschappen hebben, wat kan leiden tot verhoogde bloedingen bij mensen die bloedverdunners gebruiken.

Bovendien kan kurkuma de galproductie stimuleren, wat problemen kan veroorzaken bij mensen met galstenen of een verminderde galblaasfunctie. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met hoge doseringen kurkuma en altijd advies in te winnen bij een arts of voedingsdeskundige voordat je grote hoeveelheden kurkuma gaat gebruiken.

Conclusie: Is kurkuma echt zo gezond als beweerd wordt?

Kurkuma wordt vaak geprezen als een wondermiddel voor de gezondheid, maar de meeste onderzoeken laten geen bewijs zien van de gunstige effecten ervan. Hoewel kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft, zijn er geen directe gezondheidsvoordelen aangetoond.

Als je kurkuma wilt gebruiken, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de dosering te controleren. Het is altijd verstandig om met een arts te praten voordat je voedingssupplementen inneemt.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma, het heldergele kruid dat niet alleen je gerechten levendig kleurt maar ook barst van de gezondheidsvoordelen. Je kunt je vast wel een geurige curry voorstellen waarin kurkuma kruiden de hoofdrol spelen. Maar wist je dat dit wonderlijke specerij ook bekend staat als geelwortel?

Als je nog niet zeker weet wat is kurkuma, dan is het tijd om je kennis uit te breiden. Het wordt niet alleen gebruikt in de keuken; de voordelen ervan strekken veel verder uit. Zo wordt kurkuma thee bijvoorbeeld gezien als een gezonde drank om je immuunsysteem een boost te geven.

Is kurkuma gezond? Jazeker, maar net zoals alles heeft ook dit kruid zijn kurkuma bijwerkingen. Desalniettemin worden de gezondheidsvoordelen vaak als sterker beschouwd. Denk aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de spijsvertering.

Je kunt kurkuma kopen in verschillende vormen, zoals kurkuma poeder of kurkuma wortel. Als je van tuinieren houdt, kun je zelfs kurkuma planten om een constante voorraad aan verse wortels te hebben.

Voor degenen die een druk leven leiden, zijn er eenvoudigere opties zoals een kurkuma shot voor een snelle gezondheidsboost. Of wat dacht je van een verwarmende kurkuma latte om je dag te beginnen?

Als je nog steeds sceptisch bent en je afvraagt of het allemaal kurkuma zin of onzin is, dan nodigen we je uit om verder te lezen en zelf te oordelen. In ieder geval, het is onbetwistbaar dat kurkuma goed voor tal van toepassingen is, variërend van culinair gebruik tot medicinale doeleinden. Verken de mogelijkheden met kurkuma capsule als een eenvoudige manier om dit kruid aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Kurkuma en is het echt zo gezond als beweerd wordt?

Kurkuma is een kruid dat bekend staat om zijn gunstige werking. Het werkt als een ontstekingsremmer en antioxidant, wat kan helpen bij gezondheidsproblemen zoals diabetes.

2. Wat zijn de voordelen van Kurkuma?

Kurkuma heeft veel voordelen. Het werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer en antioxidant. Het kan ook helpen bij diabetes en is een gezonde specerij voor gebruik in de keuken.

3. Kan ik Kurkuma gebruiken in mijn recepten?

Ja, je kunt Kurkuma gebruiken in veel verschillende recepten. Het kan ook worden gemengd met gember of havermout voor extra gezondheidsvoordelen.

4. Wat zeggen experts over de werking van Kurkuma?

Experts zeggen dat Kurkuma helpt bij gezondheidsproblemen zoals diabetes en ontstekingen. Maar ze benadrukken ook het belang van een allround gezonde voeding, niet alleen op kurkuma te vertrouwen.

5. Zijn er ook supplementen met Kurkuma?

Ja, er zijn verschillende supplementen die Kurkuma bevatten. Deze kunnen een handige manier zijn om de gunstige effecten van Kurkuma aan je dieet toe te voegen.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is Kurkuma Echt Zo Gezond Als Beweerd Wordt?(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips