In dit artikel

Tips voor Het Dagelijks Gebruiken van Kurkuma.(2023)

In dit artikel

Het kan soms een uitdaging zijn om kurkuma dagelijks in je dieet te integreren. Ook ik had deze moeilijkheid, totdat ik ontdekte dat er zoveel verschillende manieren zijn om van de voordelen van deze superfood te genieten.

In dit artikel deel ik praktische tips om kurkuma op een eenvoudige en smakelijke manier in je dagelijkse eetgewoonten te verwerken. Laten we de kracht van kurkuma samen verkennen!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma kan helpen bij gewichtsverlies door het verbranden van vet in het lichaam.
 • Het dagelijks gebruik van kurkuma kan ontstekingen verminderen en helpen bij verschillende ontstekingsziekten.
 • Kurkuma kan helpen bij het voorkomen van Alzheimer en het verbeteren van de botgezondheid.
 • Het dagelijks consumeren van kurkuma kan helpen bij het verlagen van cholesterol niveaus, het gezond houden van bloedvaten en bescherming bieden tegen kanker.

Voordelen van het dagelijks gebruiken van kurkuma

Kurkuma kan gewichtsverlies bevorderen, ontstekingen verminderen, Alzheimer helpen voorkomen, botontkalking tegengaan, cholesterol verlagen en bloedvaten gezond houden, en bescherming bieden tegen kanker.

Gewichtsverlies bevorderen

Kurkuma kan je helpen met afvallen. Het helpt je lichaam bij het verbranden van vet. Ik drink elke dag kurkumasap. Dit helpt mijn lichaam goed te werken. Het is heel simpel om kurkumasap te maken.

Je mixt gewoon een theelepel kurkuma met water. Probeer het zelf eens!

Ontstekingen verminderen

Ik heb ontdekt dat kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Het bevat een stof genaamd curcumine, die wordt beschouwd als een natuurlijke ontstekingsremmer.

Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma kan helpen bij verschillende ontstekingsziekten, zoals artritis en inflammatoire darmziekte. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen na intensieve lichaamsbeweging.

Daarom kan het regelmatig gebruik van kurkuma nuttig zijn voor mensen die last hebben van chronische ontstekingen. Ik ben van plan om kurkuma toe te voegen aan mijn dagelijkse voeding om te profiteren van deze ontstekingsremmende werking.

Alzheimer helpen voorkomen

Kurkuma kan ook helpen bij het voorkomen van Alzheimer. Dit komt omdat kurkuma een stof bevat die curcumine wordt genoemd. Curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van schadelijke eiwitten in de hersenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Alzheimer.

Het dagelijks gebruik van kurkuma als onderdeel van een gezonde levensstijl kan dus helpen om het risico op het ontwikkelen van Alzheimer te verminderen.

Botontkalking tegengaan

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is een aandoening waarbij de botten broos en zwak worden. Het goede nieuws is dat kurkuma kan helpen bij het tegengaan van botontkalking.

Kurkuma bevat namelijk een stof genaamd curcumine, die kan helpen bij het verbeteren van de botgezondheid.

Curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan ook de afbraak van botweefsel verminderen. Dit helpt om het verlies van botdichtheid te verminderen en de botten sterker te maken.

Door regelmatig kurkuma aan je dieet toe te voegen, kun je dus bijdragen aan het voorkomen van botontkalking.

Het dagelijks gebruik van kurkuma kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals het toevoegen van kurkumapoeder aan gerechten of het maken van kurkumamelk. Het is belangrijk om te onthouden dat kurkuma het beste wordt opgenomen wanneer het wordt gecombineerd met zwarte peper.

Hierdoor kunnen de gezondheidsvoordelen nog beter benut worden.

Cholesterol verlagen en bloedvaten gezond houden

Kurkuma kan helpen bij het verlagen van cholesterol niveaus en het gezond houden van bloedvaten. Studies hebben aangetoond dat curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, kan helpen bij het verminderen van slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden, terwijl het goede cholesterol (HDL) wordt verhoogd.

Dit helpt om de gezondheid van de bloedvaten te bevorderen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. Het consumeren van kurkuma als onderdeel van een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte en het behoud van een goede cardiovasculaire gezondheid.

Bescherming tegen kanker bieden

Kurkuma kan bescherming bieden tegen kanker. Het heeft krachtige antioxidanten die schadelijke stoffen in het lichaam kunnen bestrijden en celbeschadiging kunnen voorkomen. Kurkuma kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, wat een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker.

Daarnaast zijn er onderzoeken die suggereren dat kurkuma kan helpen bij het stoppen van de groei van bepaalde kankercellen. Het toevoegen van kurkuma aan je dagelijkse voeding kan dus een goede manier zijn om jezelf te beschermen tegen kanker.

Praktische tips voor het gebruik van kurkuma

– Voeg kurkuma toe aan gerechten en drankjes.

– Maak kurkuma thee of gouden kurkuma melk.

– Combineer kurkuma met zwarte peper voor een betere opname.

Voeg kurkuma toe aan gerechten en drankjes

Voeg kurkuma toe aan je gerechten en drankjes om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Hier zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen:

 • Voeg een snufje kurkuma toe aan roerbakgerechten of stoofpotten.
 • Meng kurkuma met olijfolie en gebruik het als dressing voor salades.
 • Strooi wat kurkuma over gebakken aardappelen of groenten voor extra smaak.
 • Meng kurkuma met citroensap en honing voor een verfrissend drankje.
 • Maak een smoothie met banaan, kokosmelk en een beetje kurkuma voor een gezonde boost.

Maak kurkuma thee of gouden kurkuma melk

Ik maak graag kurkuma thee of gouden kurkuma melk. Hieronder vind je een aantal manieren waarop je deze kunt maken:

 • Verwarm een kopje melk (of plantaardige melk) en voeg 1 theelepel kurkumapoeder toe. Roer goed door en laat het even sudderen. Voeg eventueel wat honing toe voor wat extra zoetheid.
 • Je kunt ook verse kurkuma gebruiken in plaats van poeder. Rasp een stukje verse kurkuma en voeg dit toe aan de verwarmde melk. Laat het geheel even trekken voordat je het drinkt.
 • Als je van kruidig houdt, kun je wat gember of kaneel toevoegen aan de kurkuma thee. Dit geeft nog meer smaak en extra gezondheidsvoordelen.
 • Voor een extra kick kun je zwarte peper toevoegen aan de kurkuma thee. Zwarte peper helpt namelijk bij de opname van curcumine, de werkzame stof in kurkuma.

Combineer kurkuma met zwarte peper voor een betere opname

Ik raad aan om kurkuma te combineren met zwarte peper voor een betere opname in het lichaam. Zwarte peper bevat een stof genaamd piperine, die de opname van kurkuma in het lichaam kan verhogen.

Dit komt doordat piperine de enzymen remt die kurkuma afbreken in de darmen en lever. Hierdoor blijft er meer kurkuma beschikbaar voor opname in het bloed. Het is eenvoudig om kurkuma en zwarte peper samen te gebruiken in gerechten.

Voeg gewoon een snufje zwarte peper toe aan gerechten waarin je kurkuma gebruikt, zoals curry’s en roerbakgerechten. Op deze manier kun je de voordelen van kurkuma optimaal benutten.

Kurkuma supplementen en thee

Wat je moet weten over kurkuma pillen en thee, inclusief de aanbevolen dosering en mogelijke bijwerkingen. Lees verder voor meer informatie!

Wat je moet weten over kurkuma pillen en thee

Als het gaat om het gebruik van kurkuma, zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder kurkuma pillen en thee. Kurkuma pillen zijn handig omdat ze een geconcentreerde dosis kurkuma bevatten.

Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit van kurkuma pillen kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en samenstelling van het supplement. Zorg ervoor dat u kurkuma pillen koopt van betrouwbare fabrikanten en raadpleeg indien nodig uw huisarts.

Kurkuma thee is een andere populaire manier om dagelijks van de voordelen van kurkuma te profiteren. Je kunt zelf kurkuma thee maken door kurkumapoeder toe te voegen aan heet water of je kunt kant-en-klare kurkuma theezakjes kopen.

Het is belangrijk om te weten dat kurkuma thee niet zo geconcentreerd is als kurkuma pillen, maar het kan nog steeds gunstig zijn voor je gezondheid.

Hoeveelheid kurkuma per dag

Ik raad aan om dagelijks 1-3 theelepels kurkumasap te consumeren voor maximale gezondheidsvoordelen. Kurkuma kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals in poedervorm of als verse kurkuma.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid kurkuma te gebruiken en te experimenteren met verschillende recepten, omdat kurkuma een sterke smaak kan hebben. Je kunt kurkuma toevoegen aan gerechten, drankjes en zelfs smoothies om de gezondheidsvoordelen te benutten.

Vergeet niet dat kurkuma een krachtige antioxidant en natuurlijke ontstekingsremmer is, dus het kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse voeding.

Overleg met een huisarts in bepaalde gevallen

Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, medicijnen gebruikt of zwanger bent, is het belangrijk om altijd advies in te winnen bij een huisarts voordat je dagelijks kurkuma gaat gebruiken.

Hoewel kurkuma over het algemeen veilig is, kan het in sommige gevallen mogelijk interacties hebben met bepaalde medicijnen. Een huisarts kan je helpen bepalen of het veilig is voor jou om kurkuma toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Daarnaast kan een huisarts ook de juiste dosering en eventuele aanbevelingen geven op basis van jouw specifieke gezondheidssituatie. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en professioneel advies in te winnen voordat je iets nieuws probeert.

Mogelijkheden om kurkuma dagelijks te gebruiken

– Kurkuma in smoothies gebruiken.

– Kurkuma toevoegen aan soepen en sauzen.

– Een kurkuma shot of latte maken.

– Verse kurkuma in gerechten gebruiken.

– Kurkuma experimenteren met zoete recepten.

Gebruik kurkuma in smoothies

Ik gebruik graag kurkuma in mijn smoothies. Het voegt niet alleen een mooie gouden kleur toe, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Hier zijn een paar manieren waarop ik kurkuma in mijn smoothies gebruik:

 • Ik voeg ongeveer 1 theelepel kurkumapoeder toe aan mijn favoriete fruitsmoothie. Dit geeft het een lichte kruidige smaak en verhoogt de antioxidanten van de smoothie.
 • Soms kies ik ervoor om verse kurkumawortel te gebruiken in plaats van poeder. Ik schil het en snijd het in kleine stukjes voordat ik het aan mijn blender toevoeg.
 • Om de smaak te balanceren, voeg ik vaak wat vers citroensap toe aan mijn kurkumasmoothie. Dit geeft het een verfrissende twist.
 • Een andere optie is om kurkuma te combineren met gember. Beide hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen en gaan goed samen in een smoothie.

Voeg kurkuma toe aan soepen en sauzen

Ik voeg kurkuma toe aan soepen en sauzen om de gezondheidsvoordelen te benutten. Hier zijn een paar manieren waarop ik dit doe:

 • Ik voeg een theelepel kurkumapoeder toe aan mijn zelfgemaakte groentesoep.
 • Ik meng kurkuma met andere specerijen zoals komijn en koriander voor een heerlijke currysaus.
 • Ik voeg kurkuma toe aan mijn tomatensaus voor pasta om het een extra boost te geven.
 • Ik gebruik kurkumapasta als basis voor mijn romige soepen, zoals pompoensoep of bloemkoolsoep.
 • Ik strooi wat kurkumapoeder over mijn gestoofde groenten tijdens het koken voor extra smaak en kleur.

Maak een kurkuma shot of latte

Het maken van een kurkuma shot of latte is een geweldige manier om de voordelen van kurkuma te benutten. Hier zijn een paar simpele stappen om je op weg te helpen:

 • Meng 1 theelepel kurkumapoeder met een snufje zwarte peper.
 • Voeg wat warm water toe en roer goed door totdat het poeder is opgelost.
 • Verwarm 1 kopje melk (plantaardig of zuivel) in een pannetje op laag vuur.
 • Voeg het kurkumamengsel toe aan de verwarmde melk.
 • Roer goed door en blijf verwarmen totdat het drankje de gewenste temperatuur heeft bereikt.
 • Haal van het vuur en voeg naar smaak zoetstof toe, zoals honing of ahornsiroop.

Gebruik verse kurkuma in gerechten

Verse kurkuma kan een smaakvolle en gezonde toevoeging zijn aan verschillende gerechten. Hier zijn enkele manieren waarop je verse kurkuma kunt gebruiken:

 • Rasp verse kurkuma en voeg het toe aan roerbakgerechten voor extra smaak en kleur.
 • Snijd verse kurkumaplakjes dun en voeg ze toe aan salades voor een pittige kick.
 • Maak een currypasta met verse kurkuma, knoflook, gember en andere kruiden om je currygerechten op te peppen.
 • Voeg verse kurkuma toe aan gezonde smoothies of sapjes voor een voedzame boost.
 • Gebruik verse kurkumapoeder als marinade voor vlees of vis om het een heerlijke smaak te geven.

Experimenteer met kurkuma in zoete recepten

Ik experimenteer graag met kurkuma in zoete recepten. Hier zijn een paar ideeën:

 1. Voeg een snufje kurkuma toe aan je favoriete smoothie voor een gezonde boost.
 2. Maak kurkuma – muffins door wat kurkumapoeder toe te voegen aan het beslag.
 3. Bak een kurkumataart en voeg wat verse kurkumapoeder toe aan het deeg voor een verrassende smaak.
 4. Probeer eens kurkumapannenkoeken te maken door wat kurkumapoeder aan het beslag toe te voegen.
 5. Maak zelfgemaakte golden milk ijsjes door wat kurkuma en honing toe te voegen aan je favoriete ijsrecept.
 6. Roer wat kurkumapoeder door je havermoutpap voor een gezond en verwarmend ontbijt.

Meer over ‘Kurkuma’

Als je ooit een glaasje kurkuma latte hebt gedronken, dan weet je hoe deze gouden drank je van binnen kan verwarmen. Deze heerlijke drank krijgt zijn kleur voornamelijk van de kurkuma wortel, een belangrijk ingrediënt in veel keukens en medicinale praktijken wereldwijd.

De veelzijdigheid van kurkuma kruiden strekt zich verder uit dan je zou denken. Van traditioneel gebruik in de Aziatische keuken tot aan het vormen van een belangrijk onderdeel in medische toepassingen, deze specerij heeft veel te bieden. Sommigen nemen het zelfs in de vorm van een kurkuma capsule als onderdeel van hun dagelijkse routine.

Je hebt misschien gehoord dat de werking van kurkuma versterkt kan worden door het te combineren met zwarte peper. Dit is geen fabeltje; kurkuma met zwarte peper kan inderdaad een krachtige combinatie zijn.

Maar is alles wat er gezegd wordt over kurkuma waar, of is het zin of onzin? Er zijn verschillende meningen, maar zeker is dat je altijd zorgvuldig moet zijn met het gebruik van kurkuma, vooral als het gaat om de lever of als je je afvraagt of kurkuma gevaarlijk kan zijn in bepaalde situaties.

Niet te vergeten, kurkuma kan ook hardnekkige vlekken achterlaten. Gelukkig hebben we tips om een kurkuma vlek te verwijderen.

Als je op zoek bent naar de meest pure vorm, kies dan voor verse kurkuma, of als je de voorkeur geeft aan een geconcentreerdere vorm, probeer dan kurkuma olie.

Voor degenen die zich afvragen wat is turmeric, dat is simpelweg de Engelse naam voor kurkuma.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van dagelijks gebruik van kurkuma?

Kurkuma heeft veel voordelen, zoals de ontstekingsremmende werking. Het kan ook als natuurlijk supplement worden gebruikt en helpt bij ontstekingen.

2. Hoe kan ik kurkuma in mijn dagelijkse recepten gebruiken?

Je kunt verse kurkuma in de keuken gebruiken in recepten, smoothies of thee. Je kunt ook een kurkuma en citroensap mengen of een kurkuma en gember mix proberen.

3. Waarom moet ik zwarte peper toevoegen aan kurkuma?

Zwarte peper helpt bij de opname van curcumine, de werkzame stof in kurkuma. Dit maakt kurkuma en zwarte peper een goede mix.

4. Kan ik kurkuma als natuurlijk ontstekingsremmer gebruiken?

Ja, curcumine in kurkuma werkt als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Dit maakt het goed voor het bevorderen van een gezonde levensstijl.

5. Zijn er andere manieren om kurkuma te gebruiken buiten koken?

Ja, je kunt zelfs een kurkuma gezichtsmasker maken voor je huid. Ook kun je kurkuma capsules nemen of een Kurkuma Latte drinken voor gezondheidsvoordelen.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tips voor Het Dagelijks Gebruiken van Kurkuma.(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips