In dit artikel

Wat Je Moet Weten over de Bijwerkingen van Kurkuma.(2023)

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van maagklachten, misselijkheid of diarree na het consumeren van kurkuma? Ik snap volledig hoe je je voelt want ik heb het ook meegemaakt en heb ontdekt dat dit geweldige specerij ook enkele bijwerkingen kan hebben.

In dit blogartikel ga ik dieper in op de bijwerkingen van kurkuma, waaronder maag- en darmklachten, en geef ik tips over hoe je dit kunt voorkomen. Laten we beginnen, er valt veel te leren!

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

  • Kurkuma kan bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, misselijkheid, diarree, duizeligheid en een verhoogd risico op nierstenen.
  • Mensen met nierstenen, bepaalde medicijnen, galblaas- of leverproblemen, een actieve kinderwens of gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van kurkuma.
  • Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen, naar je lichaam te luisteren en eventuele bijwerkingen serieus te nemen. Raadpleeg altijd een arts als je zorgen hebt.

Bijwerkingen van Kurkuma

Kurkuma kan bijwerkingen hebben, zoals maagklachten, misselijkheid, diarree, duizeligheid en een verhoogd risico op nierstenen.

Maagklachten

Kurkuma kan soms maagklachten geven. Het kan zijn dat je buikpijn krijgt, een opgeblazen gevoel hebt of gas loslaat. Dit komt vaker voor als je meer dan zes gram kurkuma per dag eet voor vier tot zeven weken.

De pijn komt omdat kurkuma problemen kan veroorzaken met de spijsvertering. Maar, dit gebeurt niet bij iedereen. Ook is er geen bewijs dat kurkuma slecht is voor de lever. Dus, als je buikpijn krijgt na veel kurkuma eten, moet je misschien minder eten.

Misselijkheid

Ik heb ontdekt dat misselijkheid een mogelijke bijwerking kan zijn van het gebruik van kurkuma. Dit kan voorkomen bij mensen die kurkuma gebruiken als supplement of in grote hoeveelheden consumeren.

De exacte reden waarom sommige mensen misselijk worden is onbekend, maar het kan te maken hebben met de spijsverteringseffecten van kurkuma. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen last zal hebben van misselijkheid bij het gebruik van kurkuma, en dat de meeste mensen er geen last van zullen hebben wanneer ze het als specerij in hun eten gebruiken.

Mocht je echter merken dat je misselijk wordt na het innemen van kurkuma, dan is het wellicht verstandig om de dosering te verminderen of te stoppen met het gebruik ervan. Zorg er altijd voor dat je contact opneemt met een medische professional als je je zorgen maakt over eventuele bijwerkingen.

Diarree

Ik moet je waarschuwen dat diarree een mogelijke bijwerking kan zijn van het gebruik van kurkuma. Dit komt doordat kurkuma de spijsvertering kan verstoren. Als je last krijgt van diarree na het innemen van kurkuma, is het verstandig om de dosering te verlagen of te stoppen met het gebruik ervan.

Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en eventuele bijwerkingen serieus te nemen.

Duizeligheid

Soms kan het gebruik van kurkuma duizeligheid veroorzaken. Dit kan gebeuren als je te veel kurkuma inneemt of als je er gevoelig voor bent. Duizeligheid is een gevoel van onbalans, draaierigheid of lichtheadedness.

Het is belangrijk om op te merken dat dit geen gebruikelijke bijwerking is en de meeste mensen geen last hebben van duizeligheid bij het gebruik van kurkuma.

Verhoogd risico op nierstenen

Bij het gebruik van kurkuma bestaat er een verhoogd risico op nierstenen. Dit komt doordat kurkuma oxalaten bevat, stoffen die de vorming van nierstenen kunnen bevorderen. Als je al gevoelig bent voor nierstenen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van kurkuma.

Het kan verstandig zijn om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je kurkuma gaat gebruiken als supplement of in grote hoeveelheden.

De Kwaliteit van het Product en Bijwerkingen van Kurkuma

De kwaliteit van het kurkumaproduct kan invloed hebben op de mogelijke bijwerkingen ervan. Het is belangrijk om kurkuma te kopen van betrouwbare bronnen en te letten op de zuiverheid en potentie van het product.

Sommige supplementen kunnen toegevoegde ingrediënten bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken of kunnen interfereren met andere medicijnen. Het is raadzaam om de etiketten zorgvuldig te lezen en indien nodig advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je een kurkumasupplement gebruikt.

Het is ook belangrijk om te weten dat curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, niet goed wordt opgenomen door het lichaam, dus het kan nodig zijn om supplementen te nemen die speciaal zijn ontworpen om de opname te verbeteren.

Het is altijd het beste om met een deskundige te praten voordat je begint met het nemen van kurkumapreparaten, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Onthoud dat iedereen anders reageert op supplementen en bijwerkingen kunnen variëren van persoon tot persoon.

De Dosering en Bijwerkingen van Kurkuma

Ik wil graag met je praten over de dosering en bijwerkingen van kurkuma. Het is belangrijk om op de juiste manier kurkuma in te nemen om eventuele bijwerkingen te minimaliseren. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 6 gram per dag in te nemen.

Als je kurkuma als supplement gebruikt, volg dan de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

Bij het gebruik van hoge doses kurkuma gedurende een langere periode kunnen bijwerkingen optreden, zoals maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. Deze bijwerkingen kunnen voorkomen bij dagelijks gebruik gedurende 4 tot 7 weken.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en als je merkt dat je last hebt van deze bijwerkingen, kan het raadzaam zijn om de dosis te verlagen of te stoppen met het gebruik van kurkuma.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat kurkuma interageert met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en medicijnen voor diabetes. Als je medicatie gebruikt, is het verstandig om je arts te raadplegen voordat je kurkuma als supplement inneemt.

Samengevat, als je besluit om kurkuma te gebruiken, zorg er dan voor dat je de aanbevolen dosering volgt en let op eventuele bijwerkingen. Luister naar je lichaam en stop met het gebruik van kurkuma als je last krijgt van maagklachten, misselijkheid, diarree of duizeligheid.

Raadpleeg ook altijd een arts als je medicatie gebruikt voordat je kurkuma als supplement inneemt.

Wie moet voorzichtig zijn met het gebruik van Kurkuma:

Mensen met nierstenen, mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, mensen met galblaas- of leverproblemen, mannen met een actieve kinderwens en mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GORD).

Wil je meer weten over deze groepen mensen en waarom ze voorzichtig moeten zijn met het gebruik van kurkuma? Lees verder!

Mensen met nierstenen

Als je nierstenen hebt, moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van kurkuma. Het kan namelijk het risico op nierstenen verhogen. Kurkuma bevat oxalaten, stoffen die kunnen bijdragen aan de vorming van calciumoxalaatstenen in de nieren.

Als je al aanleg hebt voor nierstenen, kan het gebruik van kurkuma dit risico vergroten. Het is daarom belangrijk om met je arts te praten voordat je kurkuma gebruikt als je last hebt van nierstenen.

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken

Ik wil graag iets delen over het gebruik van kurkuma voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het combineren van kurkuma met bepaalde medicijnen, omdat het de werking van deze medicijnen kan beïnvloeden.

Kurkuma kan bijvoorbeeld interageren met bloedverdunners zoals warfarine en aspirine, wat kan leiden tot bloedingen of blauwe plekken. Ook kan het gebruik van kurkuma in combinatie met antacida de opname van bepaalde medicijnen verminderen, waardoor ze minder effectief kunnen zijn.

Als je bepaalde medicijnen gebruikt, is het altijd verstandig om eerst je arts te raadplegen voordat je kurkuma gebruikt als supplement of specerij. Je arts kan je adviseren over mogelijke interacties en de beste manier om kurkuma veilig te gebruiken.

Mensen met galblaas- of leverproblemen

Als je galblaas- of leverproblemen hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van kurkuma. Hoewel er geen specifiek bewijs is dat kurkuma schadelijk kan zijn voor de lever, kan het gebruik ervan bij sommige mensen leiden tot maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid.

Als je al last hebt van galblaas- of leverproblemen, is het verstandig om eerst met een arts te praten voordat je kurkuma gebruikt als supplement of in hoge hoeveelheden als specerij in je voeding.

Het is altijd belangrijk om de mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen te bespreken om ervoor te zorgen dat het veilig voor je is om kurkuma te gebruiken.

Mannen met een actieve kinderwens

Als je als man een actieve kinderwens hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van kurkuma. Hoewel er geen specifieke bijwerkingen zijn gerapporteerd die de vruchtbaarheid beïnvloeden, is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van supplementen of kruiden als je graag vader wilt worden.

Raadpleeg altijd een arts voordat je nieuwe supplementen of behandelingen probeert, vooral als je al vruchtbaarheidsproblemen hebt of als je twijfelt over de invloed van kurkuma op de vruchtbaarheid.

Mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GORD)

Als je gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) hebt, moet je voorzichtig zijn met het gebruik van kurkuma. Kurkuma kan namelijk maagklachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur en oprispingen.

Dit kan de symptomen van GORD verergeren. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de reactie van je maag op kurkuma in de gaten te houden. Als je merkt dat het gebruik van kurkuma je klachten verergert, is het verstandig om ermee te stoppen of je arts te raadplegen.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma, het heldergele kruid dat niet alleen je gerechten levendig kleurt maar ook barst van de gezondheidsvoordelen. Je kunt je vast wel een geurige curry voorstellen waarin kurkuma kruiden de hoofdrol spelen. Maar wist je dat dit wonderlijke specerij ook bekend staat als geelwortel?

Als je nog niet zeker weet wat is kurkuma, dan is het tijd om je kennis uit te breiden. Het wordt niet alleen gebruikt in de keuken; de voordelen ervan strekken veel verder uit. Zo wordt kurkuma thee bijvoorbeeld gezien als een gezonde drank om je immuunsysteem een boost te geven.

Is kurkuma gezond? Jazeker, maar net zoals alles heeft ook dit kruid zijn kurkuma bijwerkingen. Desalniettemin worden de gezondheidsvoordelen vaak als sterker beschouwd. Denk aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de spijsvertering.

Je kunt kurkuma kopen in verschillende vormen, zoals kurkuma poeder of kurkuma wortel. Als je van tuinieren houdt, kun je zelfs kurkuma planten om een constante voorraad aan verse wortels te hebben.

Voor degenen die een druk leven leiden, zijn er eenvoudigere opties zoals een kurkuma shot voor een snelle gezondheidsboost. Of wat dacht je van een verwarmende kurkuma latte om je dag te beginnen?

Als je nog steeds sceptisch bent en je afvraagt of het allemaal kurkuma zin of onzin is, dan nodigen we je uit om verder te lezen en zelf te oordelen. In ieder geval, het is onbetwistbaar dat kurkuma goed voor tal van toepassingen is, variërend van culinair gebruik tot medicinale doeleinden. Verken de mogelijkheden met kurkuma capsule als een eenvoudige manier om dit kruid aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma?

De bijwerkingen van kurkuma kunnen onder andere maag- en darmklachten, spijsverteringsproblemen en een droge mond omvatten.

2. Wat zijn de voordelen van kurkuma?

De voordelen van kurkuma voor onze gezondheid zijn groot. Het is goed voor de hersenen, hart en gewrichten. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

3. Kan kurkuma nierstenen veroorzaken?

Ja, kurkuma bevat oxalaten die kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

4. Zijn er supplementen met kurkuma?

Ja, er zijn kurkuma supplementen beschikbaar als onderdeel van natuurlijke geneeskunde en Ayurvedische behandelingen.

5. Is het veilig om kurkumathee te drinken?

Het drinken van kurkumathee kan gezondheidsvoordelen hebben, maar het kan ook leiden tot maagklachten of diarree bij sommige mensen. Het is altijd verstandig om eerst een arts te raadplegen.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat Je Moet Weten over de Bijwerkingen van Kurkuma.(2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips