In dit artikel

Kundalini Yoga (2022) Ontwaken met Kundalini Energie

Kundalini Yoga (2023) | Ontwaken met Kundalini Energie!

In dit artikel

Als je op zoek bent naar een manier om je lichaam, geest en alle andere aspecten van jezelf in balans te brengen – dan is Kundalini Yoga ongetwijfeld iets voor jou. Tegenwoordig is Yoga geen vreemd woord meer, ook niet in het Westen, en er worden tientallen verschillende vormen van deze Indiase levenswijze beoefend. Kundalini Yoga is echter een unicum, omdat zowel de methodes als het doel ervan toch nét iets anders zijn dan bij de meeste varianten van Yoga.

Wat is Kundalini Yoga precies, wat is het doel ervan en wat zijn de typische kenmerken van een Kundalini awakening? In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze intrigerende vorm van Yoga!

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga kan op verschillende manieren omschreven worden, maar in essentie is het een Yoga vorm die als uitgangspunt heeft dat alles en iedereen in het Universum met elkaar verbonden is. Het gaat om een soort van holistische wetenschap die toegepast wordt om het lichaam én de geest te reinigen van conditionering en afvalstoffen, maar het uiteindelijke doel gaat nog een stapje verder. Kundalini Yoga is afkomstig uit de tantrische traditie, en werd door Yogi Bahjan omstreeks het midden van de 20 eeuw naar het westen gehaald. Deze vorm van Yoga vertrekt vanuit het idee dat het hele universum in elke mens aanwezig is – terwijl iedere persoon toch slechts een klein deeltje is van dat Universum.

Wat is dat uiteindelijke doel precies? Het vergroten van je bewustzijn, om zo een grotere mate van ‘eenheid’ met alles en iedereen te creëren. Kundalini Yoga wordt gebruikt om tantrische energie, die in het lichaam opgeslagen zit, vrij te maken. Dit bevordert de spirituele groei, waarbij energie van de lagere chakra’s in het lichaam doorstromen naar de hogere chakra’s. Deze Kundalini energie ligt bij iedereen in de eerste chakra, die bij het stuitbeen ligt, opgeslagen. Het symbool hiervoor in de traditie is een opgerolde, slapende slang. Zodra die slang ontwaakt, beweegt hij naar boven toe via de verschillende chakra’s. 

Het gevolg? De Kundalini energie wordt aangewakkerd, en je bereikt een hogere staat van bewustzijn dan voorheen. Dit houdt ook in dat je oude ‘imprints’ in je lichaam en geest moet kunnen loslaten, en dat je open staat voor een nieuwe, ‘pure’ identiteit. Niet altijd gemakkelijk, want als mens hangen we nogal vast aan onze huidige manier van zijn en denken. Toch ervaren de meeste mensen zo’n Kundalini awakening als een waardevolle gebeurtenis, die hun leven op alle vlakken helemaal verandert.


Klik hier voor 14 dagen gratis Kundalini Yoga Club

Hoe werkt Kundalini Yoga?

Net zoals dat bij alle vormen van Yoga het geval is, kan je niet zomaar aan Kundalini Yoga beginnen. Eerst is het belangrijk dat je een beetje weet hoe de Kundalini oefeningen van deze Yoga vorm werkt, en wat de basis ervan is. Zelf heb ik onlangs Kundalini Yoga 1.0 gevolgd van de Kundalini Yoga Club en ben hier erg enthousiast over. Over het algemeen wordt van Kundalini Yoga gezegd dat het steunt op 8 verschillende aspecten, die toch wat meer uitleg verdienen:

1. De houding van je lichaam

Vaak wordt Kundalini Yoga beschouwd als de ‘Science of Angles and Triangles’, en dat heeft vooral te maken met het feit dat de houding van het lichaam tijdens beoefening een belangrijke rol speelt. Welke houding je aanneemt, zal mede bepalen wat het effect van de Yoga is op je lichaam én je bewustzijn.

Kundalini Yoga (2022) Ontwaken met Kundalini Energie

2. Ritmische bewegingen

Daarbij mag ook het belang van de typische, ritmische bewegingen bij deze vorm van Yoga niet onderschat worden. Om die Kundalini energie te laten ontwaken, moet er bewogen worden. (Spiritueel ontwaken of Kundalini ontwaken) Ritmische, herhalende bewegingen genereren een unieke ‘flow’ in het lichaam en de geest. Deze pulserende energie zorgt dan weer voor een plotse verhoging in bewustzijn.

3. Stretchen, zonder stress

Kundalini Yoga zou geen Yoga zijn als er niet een stukje stretchen bij kwam kijken! Wat Kundalini Yoga uniek maakt, is het feit dat de nadruk ligt op het vrijmaken van vastgeraakte energie. Vaak hebben mensen die pas met Yoga beginnen moeite met stretchen, omdat hun spieren en gewrichten stram zijn. Door regelmatig te oefenen wordt deze stramheid en vaste energie vrijgemaakt, en dat effect is er ook op het bewustzijn en de geest.

Kundalini Yoga (2022) Ontwaken met Kundalini Energie

4. Het belang van de ademhaling, of Pranayama

Vervolgens is er Pranayama, een samenstelling van Prana (energie) en Yama (ontwikkelen). Pranayama is dus eigenlijk een manier om vitale levensenergie te ontplooien, en dit wordt gedaan door middel van de ademhaling. Pranayama toepassen biedt tal van belangrijke voordelen:

 • Het lichaam en de geest reinigen
 • Kalmerende effecten
 • Verhittende én verkoelende effecten
 • Voorbereiding op meditatie

Er zijn verschillende Pranayama technieken, waaronder Brahmari, dat stress helpt verlagen, en nog vele andere. Een ander voordeel van Pranayama is dat een diepe, bewuste ademhaling het lichaam van binnen letterlijk gaat masseren, waardoor het jong en gezond blijft.

5. Bandhas voor meer alignment 

Ook de zogenaamde Bandhas zijn een belangrijk onderdeel van Kundalini Yoga. Bandhas zijn eigenlijk een soort van ‘sluizen’, die in het lichaam aanwezig zijn en de stroom van Prana doorheen het lichaam moeilijker of gemakkelijker kunnen maken. Bandhas betekent eigenlijk ‘sloten’, en hebben als voornaamste functie om de vrijgemaakte Prana in je lichaam tegen te houden of te sturen.

Er zijn verschillende soorten Bandhas aanwezig in het lichaam:

 • Mula Bandha, het bekkenbodemslot

De Mula (wortel) Bandha correspondeert met de Muladhara, de eerste Chakra die aan het bekkenbodem ligt. Met deze Bandha span je de bekkenbodemspieren aan of ontspan je ze, waardoor je de flow van Prana kunt sturen. Op die manier zorg je ervoor dat de vrijgemaakte Prana naar boven gaat, en niet onderaan via het lichaam verloren gaat.

Het oefenen van deze Bandha zorgt voor:

 1. Meer uithoudingsvermogen
 2. Extra kracht
 3. Ondersteuning van de onderrug
 • Uddiyana Bandha, of middenrif slot

De Uddiyana Bandha of middenrif slot bevindt zich tussen het diafragma en de bekkenbodem, en zorgt ervoor dat Prana beter doorheen het lichaam naar boven kan bewegen. Ook masseert deze Bandha als het ware de organen in het buikgebied. In Kundalini Yoga wordt deze Bandha geactiveerd door de navel naar de rug toe te bewegen, en daarna omhoog.

Kundalini Yoga (2022) Ontwaken met Kundalini Energie

De voordelen van het activeren van deze Bandha zijn:

 1. Je leert je onderste buikspieren gebruiken
 2. Je onderrug wordt sterker
 3. Je kan de Yoga practice langer volhouden
 • Jalandhara Banda, of keel slot

De Jalandhara Bandha of keel slot zorgt ervoor dat de opgewekte Kundalini energie niet zomaar uit het bovenlichaam vloeit. Je activeert deze Bandha door de kaaklijn naar achteren te bewegen, je voorhoofd weg te strekken en de kin naar je borst toe te bewegen. De voordelen van deze Bandha zijn:

 1. De ruggengraat komt automatisch in een goede positie
 2. Je hebt meer kracht en uithoudingsvermogen tijdens Yoga
 • Maha Bandha

Ten slotte is er Maha Bandha, een slot dat actief wordt als je de drie voorgaande sloten activeert. Pas als je deze drie Bandhas helemaal beheerst, kan je met deze Bandha aan de slag. Eigenlijk is het dus geen aparte Bandha, maar een combinatie van drie verschillende, die samen een sterk effect hebben op je bewustzijn en de balans in je lichaam en geest. Deze Bandha activeren vereist echter heel wat oefening en bewustzijn!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

6. Mantra’s als basis voor een ander bewustzijn

Ook mantra’s vormen een essentieel onderdeel van Kundalini Yoga. Mantra is een woord dat zelfs in het Westen erg bekend is geworden vanwege de integratie van de Oosterse levenswijze. Het is eigenlijk een samenstelling van twee verschillende woorden: 

‘Man’ = geest

‘Tra’ = trilling

Met andere woorden, mantra’s zijn een soort van trilling die teweeg wordt gebracht en de geest én het lichaam gaat beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten mantra’s:

 • Adi, de eerste mantra

Deze mantra gaat als volgt:

Ong Namo Guru Dev Namo

Hij brengt je helemaal in het hier en nu. Deze mantra geeft je de kans om het verleden achter je te laten, en je volledig te concentreren op het huidige moment.

 • De Beschermende Mantra

Een tweede mantra is een mantra die als het ware om je lichaam heen geplaatst kan worden, ter bescherming tegen negatieve energieën. Hij gaat zo:

Aad Guray Nameh

Jugaad Guray Nameh

Sat Guray Nameh

Siri Guru Devay Nameh

“Ik buig voor de oorspronkelijke Wijsheid

Ik buig voor de Wijsheid die door alle tijden heen standhoudt

Ik buig voor de Ware Wijsheid

Ik buig voor de Opperste niet waarneembare Wijsheid”

Het is de bedoeling dat je elke regel van deze mantra op een andere plaats om je heen ‘zet’: voor je, links en rechts van je en achter je. Op die manier bouw je een soort van bescherming tegen negativiteit op.

Kundalini Yoga (2022) Ontwaken met Kundalini Energie
 • De Sat Nam mantra

Deze mantra gaat gepaard met een diepe, bewuste ademhaling. De naam zelf betekent:

‘Sat’ = waarheid

‘Nam’ = identiteit

Het is een hele oude mantra, waarbij Sat wordt uitgesproken bij het inademen en Nam bij het uitademen. Ook kan je je gewoon mentaal concentreren op deze mantra, en dat zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van je ademhaling.

 • Liefde Mantra

Ten slotte is er ook bijvoorbeeld een liefdes mantra:

May the longtime sun shine upon you

All love surround you

And the pure light within you

Guide your way on

Met deze mantra kan je een bepaald persoon in gedachten nemen, en er helende energie of liefde naartoe sturen.

7. Ontspanning na een Yoga oefening

Een van de belangrijkste aspecten van Kundalini Yoga is ontspanning. In de Westerse maatschappij wordt ontspanning vaak gezien als een boosdoener en een teken van luiheid, maar in de Yoga traditie is het een onmisbaar aspect bij het opwekken van Kundalini energie.  Een Kundalini les of Hatha yoga helpt je in een spirituele zoektocht naar een dieper begrip.

Door het doen van verschillende Kundalini oefeningen, het uitspreken van mantra’s en andere activiteiten, wekken we Kundalini energie op. Een Kundalini awakening is echter enkel mogelijk als we die energie ook kunnen integreren in ons lichaam – en daarvoor is rust nodig. De effecten van Kundalini Yoga kunnen zich tijdens ontspanning vasthechten in je lichaam en geest, waardoor je na de beoefening van de Yoga ‘grounded’ voelt: je zit veilig in je lichaam.

Kundalini Yoga | Ontwaken met Kundalini Energie!

8. Persoonlijke of groepsbeoefening

Ten slotte is ook de manier van Kundalini yoga beoefenen een essentieel aspect. Door het doen van Kundalini Yoga meditaties of oefeningen vergroot je als het ware je eigen elektromagnetische veld, dat in de Yogische traditie ook wel aura wordt genoemd. Dit is een onzichtbaar veld dat een bepaalde lading of frequentie afgeeft (positief of negatief).

Als je in je eentje Kundalini Yoga doet, dan kan je dat veld groter maken. Doe je het in een groep, dan wordt dat elektromagnetische veld echter nog véél groter en sterker. Er is immers sprake van meer groepsbewustzijn, waaruit dan uiteindelijk universeel bewustzijn en een ultieme verbondenheid voortkomt!

Deze 8 aspecten vormen de basis van Kundalini Yoga, en helpen om de Kundalini energie in je lichaam te doen ontwaken. (Spiritueel ontwaken of Kundalini ontwaken) Het vergt hoe dan ook oefening om de energie van Kundalini te voelen en te gebruiken, en veel mensen hebben moeite met omgaan met deze Kundalini energie. Als je je bewustzijn wilt verhogen, je lichaam en geest in balans wilt brengen en wilt ervaren waar Yoga écht om draait – dan is Kundalini Yoga beter begrijpen en beoefenen een must.


Klik hier voor 14 dagen gratis Kundalini Yoga Club

Het belang van het Navelpunt in Kundalini Yoga

Welke soort Yoga je ook beoefent, één van de belangrijkste onderdelen ervan is het zogenaamde Navelpunt. Het Navelpunt is echter niet hetzelfde als de navel zelf, of de navelchakra, hoewel er wel degelijk een verband bestaat. Het Kundalini proces voor een ontwaakte Kundalini is door Yogi Bhajan naar de westerse wereld gehaald.

Het navelpunt wordt vaak gezien als het etherische energiecentrum van het lichaam. Vanuit dit centrale punt vertrekken de 72.000 energiekanalen van het lichaam, die ook wel Nada’s worden genoemd. Als je Kundalini Yoga beoefent, dan is het vooral belangrijk dat je eerst dit Navelpunt activeert, en zo je bewustzijn doet groeien.

Waar bevindt dit Navelpunt zich? Op een schuine, denkbeeldige lijn tussen de onderste ruggenwervels en de navel zelf. In de Yoga traditie wordt dit punt voorgesteld als een vogelei, waaromheen het lichaam zich beweegt. De twee delen van het lichaam, de bovenzijde en de onderzijde, houden elkaar altijd in evenwicht door een wisselwerking tussen de zwaartekracht en dit Navelpunt. Op die manier fungeert dit punt als een soort van anker voor ons lichaam. Als je dit punt goed wilt leren beheersen via Kundalini Yoga, dan moet je kunnen:

 • Buigen
 • Draaien
 • Ademen
 • Communiceren

Allemaal vanuit dit punt. Deze methode wordt dan ook toegepast in veel van de Oosterse vechtkunsten. Wie de energie vanuit het Navelpunt goed beheerst en kan laten stromen, bevat helende energie in de handen, heeft volledige controle over zijn of haar lichaam en is geestelijk en lichamelijk in balans.

Bij Kundalini Yoga gaat het er om dat dit Navelpunt wordt versterkt. Dit brengt niet enkel geestelijke en lichamelijke gezondheid met zich mee – maar het zal ook voor een groot deel de Kundalini awakening mogelijk maken. Hatha yoga kan ook bijdragen aan Kundalini ontwaken wanneer je jouw spiritueel thema meeneemt in de intense hitte.

De voordelen van Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is een hele oude vorm van Yoga, en net zoals alle andere vormen heeft deze ook tal van voordelen voor de gezondheid. Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de belangrijkste:

1. Het lichaam heelt zichzelf

Doordat je bij Kundalini Yoga Prana in je lichaam vrijmaakt en laat stromen, gaat je lichaam zichzelf helen. Afvalstoffen worden verwijderd, waardoor je lichaam ook als het ware niet meer in het verleden leeft en oude ballast niet langer blijft dragen. Dit is ook de reden waarom Kundalini Yoga mensen kan helpen om van een verslaving af te raken!

2. Je elektromagnetische veld wordt groter

Zoals reeds gezegd zal Kundalini Yoga ook zorgen voor een groter aura. Dit elektromagnetische veld kan op verschillende manieren uitgebreid worden, met als gevolg dat je ‘aanwezigheid’ sterker en stabieler is. Het persoonlijke aura kan groeien tot wel 3 meter in diameter!

3. Je bent beter beschermd tegen virussen én negatieve energie

Een sterker aura betekent dat je veel beter bent beschermd tegen negatieve energie van andere mensen, waardoor je innerlijk zelf rein blijft. Maar een sterk elektromagnetisch veld zal ook échte virussen op een afstand houden. Je ervaart dus zowel méér geestelijk als lichamelijk welzijn.

4. Je bent mentaal alerter en flexibeler

Doordat je innerlijke, geestelijke ruimte schoon wordt gehouden, kan je ook veel beter denken en reflecteren. Je hebt minder last van mentale bagage, waardoor je sneller oplossingen vindt voor problemen, helder kunt denken en beter communiceert met anderen. Ook ben je mentaal flexibeler en meer in balans!

5. Je staat positiever in het leven

Waar negativiteit geen kans maakt, daar is positieve energie aanwezig! Als je Kundalini Yoga beoefent, dan zal je manier van denken positiever en beter zijn. Je voelt je geestelijk en lichamelijk lichter, en dat straal je ook uit naar andere mensen en de wereld om je heen.

6. Je ervaart een sterke verbinding met het Universum

Ten slotte zal Kundalini Yoga je helpen om een sterkere band op te bouwen met andere mensen, maar ook dieren, de natuur als geheel en het Universum. Je begrijpt dat er eenheid is tussen alles wat er is, en dat polariteit een illusie is. Dit gevoel van eenheid zorgt er ook voor dat je minder mentale onrust of angst ervaart.

De voordelen van Kundalini Yoga zijn duidelijk universeel, en gaan véél verder dan gewoon een sterk, fit lichaam of een gezonde geest. Kundalini Yoga verruimt je bewustzijn en je connectie met alles en iedereen – en heeft dus fundamentele effecten op je manier van zijn, denken, doen en spreken.

Kundalini Yoga | Ontwaken met Kundalini Energie!

Wat is Kundalini awakening?

Als je je Kundalini energie steeds beter kunt opwekken via Kundalini Yoga, dan kan het gebeuren dat je een Kundalini awakening ervaart. Dit is eigenlijk het moment waarop de Kundalini energie je hele lichaam vult en vrij door je lichaam stroomt. Kundalini ontwaken kan op verschillende manieren gebeuren, maar meestal doet zich minstens één van de volgende Kundalini energie symptomen voor:

 • Spierspasmen of krampen
 • Een gevoel van elektriciteit dat door het lichaam stroomt
 • Jeuk, trillingen, prikkels of tintelingen in het lichaam
 • Hoofdpijn of druk op de schedel
 • Gevoelloze ledematen, vooral de linkervoet en het linkerbeen
 • Pijn of blokkades in de rug of de nek
 • Een veranderde mate van bewustzijn, bijvoorbeeld een spontane staat van trance.
 • Extase, een immens gevoel van geluk of vreugde, compassie en liefde

Dergelijke Kundalini energie symptomen zijn een teken van vrijgekomen Kundalini energie die door het lichaam stroomt. Natuurlijk ervaart elk persoon Kundalini awakening op een andere manier, afhankelijk van het lichaam, de mate van bewustzijn en meer factoren! (1)

Kundalini Yoga (2022) Ontwaken met Kundalini Energie

Wat meer over Kriya’s, de ‘acties’ bij Kundalini Yoga

Als we het hebben over Kundalini Yoga, dan steekt ook het woordje Kriya de kop op. Kriya’s zijn eigenlijk een soort van houdingen, ademhalingen en/of klanken die beoefend worden om de intentie van Yoga te manifesteren. Er zijn heel wat verschillende soorten Kriya’s, elk met hun eigen effect en kenmerken.

Door het herhaaldelijk uitoefenen van een bepaalde Kriya is het mogelijk om je lichaam, geest en spirituele aspect te veranderen. De effecten gaan van soepelere gewrichten tot meer emotionele balans, en nog veel meer. Elke set van bewegingen heeft als doel om impact te hebben op de persoon die de Kriya uitvoert. Bij Kundalini Yoga’s omvatten die Kriya’s, zoals reeds vermeld, ademhaling, de verschillende Bandhas en nog meer zaken. Samen vormen ze een eenheid, die het voor de beoefenaar mogelijk maakt om zowel het lichaam als de geest als het ware up te graden. En dat is waar Kundalini Yoga om draait.

Meer yoga voor jouw gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast yoga ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van om yoga online te doen. Er zijn verschillende platforms waarmee je gewoon thuis yoga kan beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan YogaTV, Happy With Yoga of de Kundalini Yoga Club. Dit is ideaal als je wilt beginnen met yoga in jouw eigen vertrouwde omgeving. Je hebt enkel een abonnement nodig en je eigen yoga matras.

Mocht je wat meer de diepte op willen ingaan kijk dan eens naar yoga nidra of kundalini yoga. Mocht je de smaak echt te pakken hebben kan je je altijd nog inschrijven voor een yoga opleiding.

Wil je meer weten over al deze dingen voor jouw gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart jouw aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Waar kan je meer info vinden over Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is één van de populairste vormen van Yoga tegenwoordig, juist doordat de focus sterk ligt op het verkrijgen van een hoger bewustzijn. Je kan heel wat verschillende Kundalini Yoga trainingen en sessies volgen in steden als Amsterdam, Utrecht, Wageningen, Rotterdam en nog veel meer.  Ook is het mogelijk om online een Kundalini opleiding te volgen, zoals Kundalini Yogi 1.0 bij de Kundalini Yoga Club, en bestaat er zelfs specifieke Kundalini massages om Prana in het lichaam vrij te maken. Bij Kundalini Yoga Club kan je trouwens 14 dagen gratis uitproberen, zodat je de smaak te pakken kunt krijgen en weet of het iets voor jou is of niet!

Of je nu Kundalini yoga online op YouTube volgt, naar een gespecialiseerde Kundalini Yoga school gaat voor een opleiding of een Kundalini meditatie doet – deze vorm van Yoga is een van de beste hulpmiddelen om jouw bewustzijn en staat van ‘zijn’ te verhogen. Het resultaat? Je geestelijke en lichamelijke gezondheid verbeteren, waardoor je het leven op een heel ander niveau ervaart! Lees ook mijn uitgebreide ervaringen met de Kundalini Yoga Club in deze review.


Klik hier voor 14 dagen gratis Kundalini Yoga Club

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Kundalini Yoga (2023) | Ontwaken met Kundalini Energie!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips