In dit artikel

Koolhydraatarm Dieet | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!

Koolhydraatarm Dieet | Recepten en Producten voor Lekker Eten!

In dit artikel

Gezonde voeding: we kunnen niet zonder, ten minste als het ons doel is om gezonder, fitter en mentaal alerter te worden! Gedurende de laatste decennia zijn er heel wat specifieke diëten ontwikkeld geweest, die elk op hun eigen manier zouden bijdragen tot een betere gezondheid. Van afvallen tot toxines uit het lichaam verwijderen en spiermassa opbouwen, elk dieet biedt ongetwijfeld heel wat voordelen. Eén daarvan is het koolhydraatarm dieet!

Koolhydraatarm eten is een ware trend tegenwoordig, en dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Wie koolhydraatarm eet, ervaart over het algemeen meer energie, een slanker lichaam en nog tal van andere voordelen. Daarbij bestaan er heel wat verschillende koolhydraatarme recepten, die een volwaardig alternatief zijn voor traditionele gerechten mét koolhydraten.

Als je meer wilt weten over het koolhydraatarm dieet en graag écht diep ingaat op wat het is, wat het niet is en hoe je dit dieet kunt integreren in je leven – dan is deze blog perfect voor jou. Niet alleen krijg je alle nodige achtergrondinformatie over het koolhydraatarm dieet, ook krijg je handige tips in verband met koolhydraatarm eten en de beste koolhydraatarm recepten. Genoeg redenen dus om snel verder te lezen!

Wat is koolhydraatarm eten?

Voor je echter in de ongelofelijk diepe oceaan van het koolhydraatarme dieet kunt duiken, is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet wat dit dieet inhoudt. Met koolhydraatarm wordt bedoeld dat iemand enkel voedingsmiddelen eet waar nauwelijks koolhydraten in zitten. Er worden vaak specifieke richtlijnen gehanteerd om die hoeveelheid per dag te bepalen:

 • Maximaal 50 – 130 gram koolhydraten per dag uit voeding
 • Geen traditionele granen
 • Meer eiwitten, vetten en vezels

Op basis van deze richtlijnen is het gemakkelijker om een koolhydraatarm eetpatroon op te bouwen. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om precies te weten welke voedingsmiddelen je volgens deze criteria mag/kan eten. Gelukkig is er deze blog, die je ongetwijfeld verder kan helpen om zoveel mogelijk info over koolhydraatarm eten te verzamelen.

Nu de definitie van koolhydraatarm eten duidelijk is, blijft er nog de vraag: wat zijn de belangrijkste voordelen van dit dieet precies? Het spreekt voor zich dat je niet zomaar een dieet gaat beginnen te volgen, zonder te weten wat het voor jouw gezondheid kan doen. In het volgende deel van deze blog vind je de beste redenen om koolhydraatarm te eten!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


Waarom je moet kiezen voor een koolhydraatarm dieet

Koolhydraten vermijden lijkt voor veel mensen een onmogelijke opdracht. Koolhydraten zitten tegenwoordig immers overal in – dus hoe kan je in hemelsnaam een duidelijke selectie maken van koolhydraatarme recepten en producten? Een beetje onderzoek en achtergrondkennis is wel degelijk belangrijk, maar zodra je die bij de hand hebt is het een makkie.

Ben je op zoek naar motivatie om koolhydraatarm te gaan eten? Laat je dan inspireren en motiveren door onderstaande lijst met de belangrijkste voordelen van koolhydraatarm eten!

1. Je ervaart meer energie

Een van de belangrijkste voordelen van koolhydraatarm eten is dat je gedurende de dag meer stabiele energie ervaart. Als je vaak grote hoeveelheden koolhydraten eet, dan bestaat het risico dat je om de paar uur een zogenaamde energie crash hebt. Dit kan zich vertalen in extreme honger, die enkel weggaat als je wéér veel koolhydraten eet. En dat kan voor veel mensen onaangenaam en zelfs ongezond zijn!

De reden waarom dit bij koolhydraatarm eten niet zo is, is omdat je geen koolhydraten eet die jouw bloedsuikerspiegel sterk kunnen beïnvloeden. Doordat je nauwelijks suikers uit voeding eet, blijft je suikerspiegel relatief stabiel. Het resultaat is dat je dus niet van die grote energie dips ervaart. En daardoor heb je de hele dag door meer energie!

2. Je eet een stuk minder

Hoewel je bij het eten van koolhydraatarme recepten niet per se minder calorieën binnen hebt, geven deze gerechten je doorgaans wel meer verzadiging. Als je verzadigd bent na een maaltijd, dan is de kans dat je even later weer honger hebt een stuk kleiner. Waaraan is dat effect bij koolhydraatarme recepten te danken? Er zitten veel meer gezonde vetten, eiwitten en vezels in!

Bij het koolhydraatarme dieet worden vaak alternatieven gebruikt voor ingrediënten met veel koolhydraten, en die bevatten meestal meer eiwit en vet. En laat dat nu net de twee macronutriënten zijn die extra verzadigen! Het resultaat? Je bent sneller voldaan na een maaltijd, blijft dat ook langer en valt uiteindelijk dus toch gemakkelijker af!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


3. Je verliest gewicht

Een logisch gevolg van deze manier van eten is dat je op den duur lichaamsgewicht verliest. Dit heeft te maken met het feit dat je minder calorieën eet gedurende de dag, maar er is nog een andere oorzaak. Koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie voor het lichaam, en zijn gemakkelijk te verteren. Een bijeffect van die koolhydraten is echter dat ze je lichaam ook vocht doen ophouden – tot wel 3 gram per gram koolhydraten!

Het hoeft niet gezegd te worden dat je dus heel wat water ophoudt als je veel koolhydraten eet. Laat je die echter weg, dan verlies je over een tijdspanne van een aantal dagen al heel wat lichaamsgewicht. Vet is dit niet, maar het zorgt er wel voor dat je je fitter en lichter voelt – en er ook zo uit ziet! Combineer het met een detox voor het beste resultaat.

4. Je eet altijd lekker

Eten moet niet alleen gezond zijn – het moet je ook smaken, toch? Veel mensen zijn bang dat koolhydraatarme recepten over het algemeen minder lekker zijn, juist doordat er geen suikers in zitten. Het tegendeel is waar! Tegenwoordig bestaan er heel wat koolhydraatarm eten recepten, van een uitgebreid koolhydraatarm ontbijt tot koolhydraatarme pannenkoeken, koolhydraatarm gebak en nog veel meer. Keuze genoeg dus, waardoor je zeker iets voor jou vindt!

De lekkere smaak van koolhydraatarme recepten is wederom te danken aan de grotere hoeveelheid vetten die erin zitten. Vet is een goede smaakmaker, en zolang je het juiste soort vet gebruikt komt het je gezondheid ook nog eens ten goede. Probeer dus verschillende koolhydraatarm eten recepten uit en wees aangenaam verrast!

5. Je behoudt of bouwt spiermassa

Ben je een rasechte sporter, en houd je ervan om elke dag in de sportschool door te brengen? Dan is een koolhydraatarm dieet iets voor jou! Hoewel veel atleten bang zijn dat het weglaten van koolhydraten betekent dat ze minder spiermassa zullen hebben, is dat niet waar. De grote hoeveelheid eiwitten en vetten zorgt er immers voor dat je nog steeds genoeg calorieën binnen krijgt. Daarbij helpen de eiwitten op zich ook met het behouden of opbouwen van spiermassa.

Ook is het niet zo dat je bij koolhydraatarm eten alle koolhydraten weglaat, want dat is eigenlijk zo goed als onmogelijk. Je beschikt dus nog altijd over voldoende koolhydraten om energie te hebben tijdens je training. Zonder dat je lichaam extra vocht ophoudt of je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. En dat is voor atleten toch wel iets om over na te denken!

Al overtuigd van koolhydraatarm eten? Goed zo! De voordelen van het koolhydraatarm dieet gaan nog een stuk verder, maar je hebt nu toch al een duidelijk zicht op wat je kunt verwachten. Dat wil echter niet zeggen dat het koolhydraatarm dieet niet mis kan gaan. Als je het goed wilt doen, dan is het belangrijk dat je ook weet wat de voornaamste valkuilen zijn bij koolhydraatarm eten. Hieronder lees je meer!

De belangrijkste valkuilen bij koolhydraatarm eten

Het koolhydraatarm dieet is gezond, daarover bestaat geen twijfel. Koolhydraatarm dieet recepten zullen je helpen om jouw lichamelijke conditie en gezondheid te boosten, als je het ten minste goed toepast. Dit betekent ook dat er bepaalde valkuilen zijn waar je best op let als je nog nieuw bent in het koolhydraatarm dieet. Hieronder enkele goede tips:

1. Pas op voor voeding met het label ‘gezond’

Als je in de supermarkt loopt en bij de rij gezonde voeding komt, dan is de verleiding misschien groot om meteen een aantal dingen in je winkelwagentje te leggen. Pas daar echter mee op. Gewoon omdat op het label of de verpakking van een voedingsmiddel staat dat het gezond is, wil nog niet zeggen dat er geen koolhydraten in zitten!

Integendeel, veel ‘gezonde’ producten zijn een bron van veel koolhydraten, en passen dus niet in een koolhydraatarm dieet. Raadpleeg altijd het label of het etiket, en bereken de hoeveelheid koolhydraten die je met het eten van dat product zou binnenkrijgen. Die zou niet hoger mogen liggen dan een aantal gram koolhydraten per 100 gram!

2. Fruit mag, maar wees voorzichtig

Fruit is een natuurlijk voedingsmiddel dat heel wat gezondheidsvoordelen biedt, dat is zeker. Heel wat fruitsoorten bevatten echter een grote hoeveelheid koolhydraten, waardoor ze niet in een koolhydraatarm dieet passen. Ga dus voor fruit met een lagere hoeveelheid suikers, zodat je je dagelijkse grens niet overschrijdt!

Goede voorbeelden van fruit laag in suikers zijn aardbeien, alle soorten bessen, kiwi en eventueel ananas. Deze zijn lekker fris en een beetje zoet, maar passen toch nog in een koolhydraatarm dieet. Laat ze dus zeker niet vallen, want ze bevatten ook heel wat belangrijke vitamines en mineralen!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


3. Eet voldoende vetten en eiwitten

Vaak denken mensen dat koolhydraatarme recepten alle koolhydraten weglaten – en dat het daarbij blijft. Niet waar! Bij koolhydraatarm eten is het belangrijk dat je die koolhydraten vervangt door andere macronutriënten: vetten en eiwitten. Deze zullen niet enkel instaan voor de nodige hoeveelheid calorieën. Ook zijn ze essentieel voor het opbouwen van lichaamsweefsel, verzadiging, de productie van hormonen, enzovoort.

De meeste goede koolhydraatarme recepten houden daar gelukkig rekening mee, en bevatten ingrediënten die gezonde vetten en eiwitten bevatten. Op die manier ben je zeker dat het koolhydraatarm dieet wel degelijk gezond en volwaardig is!

4. Eet zeker voldoende

Vaak denken mensen dat ze op een koolhydraatarm dieet sneller zullen afvallen als ze daarbovenop ook nog eens gewoon minder gaan eten. Dat klinkt logisch, maar is het zeker niet! Als je op een gezonde en verantwoorde manier wilt afvallen, dan is het vooral belangrijk dat je voldoende eet, van de juiste voedingsmiddelen. Zorg dus dat je na elke maaltijd lichamelijk én psychologisch voldaan bent. Dat is een teken dat je genoeg hebt gegeten.

Heb je twijfels over de hoeveelheid calorieën die je dagelijks mag eten om af te vallen (of aan te komen in spiermassa)? Raadpleeg dan een voedingsdeskundige of personal trainer, en die zullen je helpen met een specifieke voedingsschema. Op die manier blijf je sterk en gezond op jouw koolhydraatarm dieet!

5. Eet ook niet te véél!

Ten slotte is het belangrijk dat je ook niet te véél calorieën gaat eten. Het kan gebeuren dat je, nu je weet dat je op een koolhydraatarm dieet toch zult afvallen, alle sluizen open doet en gewoon de hele dag door blijft eten. Dat is natuurlijk ook geen goed idee. Hoe goed het koolhydraatarm dieet ook mag zijn om gewicht te verliezen en je goed te voelen, er is een grens. 

Als je echt gedurende een lange tijd veel blijft eten, zal je toch aankomen. Zeker als je beseft dat de vele vetten in je koolhydraatarme dieet recepten veel calorieën bevatten 9 calorieën per gram, wat meer dan twee keer zoveel is als koolhydraten met 4 calorieën per gram. Eet dus met mate en goed gebalanceerd, zodat je gezond afvalt en ook op gewicht kunt blijven!

Elk dieet heeft zijn valkuilen, dat is een feit. Er mag geen twijfel bestaan dat het koolhydraatarm dieet gezond is, maar dat geldt enkel als je het op een gezonde en verantwoorde manier doet. Laat je niet misleiden door deze en andere valkuilen – en dan wordt jouw koolhydraatarme eetpatroon ongetwijfeld een succes!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


De lekkerste koolhydraat arm dieet recepten

De beste koolhydraatarm eten recepten vinden, dat is tegenwoordig eigenlijk geen uitdaging meer. Er bestaan heel wat koolhydraatarme recepten die heel erg gezond zijn, en dat komt doordat er vaak gebruik wordt gemaakt van natuurlijke, volwaardige ingrediënten. 

Als je op zoek bent naar uitgebreide informatie over de beste koolhydraatarme dieet recepten en de leukste voorbeelden voor een koolhydraatarm ontbijt, koolhydraatarme lunch, koolhydraatarm diner, koolhydraatarme tussendoortjes en meer – lees dan snel verder!

1. De beste Koolhydraat arm ontbijt gerechten

Het ontbijt wordt vaak gezien als één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Ook als je een koolhydraatarm dieet volgt, is het de moeite waard om de beste recepten te vinden! Bij een ontbijt denken de meeste mensen aan havermout, brood en nog andere standaard gerechten. Het nadeel? De meeste van deze opties bevatten een grote hoeveelheid koolhydraten, waardoor ze dus niet in een koolhydraatarm dieet passen!

Gelukkig bestaan er wel degelijk volwaardige koolhydraatarme ontbijt mogelijkheden. Denk maar aan een koolhydraatarm ontbijt havermout, dat minder suikers bevat en vooral eiwitten en vetten levert. Of wat dacht je van koolhydraatarme granola met gedroogde, eiwitrijke sojastukjes en zaden? Meer dan genoeg mogelijkheden!

Als je op zoek bent naar goede koolhydraatarme ontbijt recepten, dan kan je je tegoed doen aan de vele mogelijkheden die je online vindt. Ook op deze website vind je talloze lekkere koolhydraatarme recepten die gemakkelijk te bereiden zijn. Denk maar aan koolhydraatarm brood, dat heerlijk smaakt en enorm verzadigt. Nog gemakkelijker zijn koolhydraatarme ontbijt rijstwafels of koolhydraatarme crackers, die je snel en gemakkelijk met een koolhydraatarm beleg kunt afwerken. Notenpasta zonder toegevoegde suikers en bijvoorbeeld smeerkaas zijn goede opties.

Ook koolhydraatarme pannenkoeken en koolhydraatarm fruit zijn goede keuzes. Meestal bevat fruit een hoge dosis suiker, maar er bestaan wel degelijk koolhydraatarme opties. Enkele goede voorbeelden:

 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Kiwi’s
 • Blauwe bessen
 • Bosbessen
 • Ananas

Deze fruitsoorten maken elk koolhydraatarm ontbijt een stuk frisser en lichter. Toch leveren ze haast geen koolhydraten, en bevatten ze ook nog eens veel vitamine C.

Ben je op zoek naar iets traditioneler als je een heerlijk koolhydraatarm ontbijt wilt samenstellen? Er zijn tegenwoordig ook heel wat lekkere recepten voor koolhydraatarme ontbijtkoeken met chocolade, botercrème en nog veel andere soorten beleg. Op die manier voelt het alsof je uitgebreid ontbijt – maar dan zonder al die koolhydraten!

Als je meer wilt weten over koolhydraatarme ontbijt en welke gerechten je zoal kunt kiezen, dan vind hier ook heel wat meer informatie en handige tips!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


2. De beste koolhydraatarm lunch en diner gerechten

Een koolhydraatarme lunch of koolhydraatarm diner is het perfecte moment om je maaltijd volwaardig, gezond en toch koolhydraatarm te houden. ’s Middags en ’s avonds is je honger misschien het grootst, maar dat wil niet zeggen dat je per se koolhydraten moet eten! Het voordeel is dat er heel wat alternatieven voor gewone lunch en diner recepten te vinden zijn, die een stuk lichter zijn en toch heerlijk smaken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een koolhydraatarme quiche of een koolhydraatarme ovenschotel? In plaats van aardappelen wordt vaak een alternatief gebruikt op basis van soja, zodat het aantal koolhydraten een stuk lager ligt. Ook kan je gaan voor een kom koolhydraatarme tomatensoep met koolhydraatarme crackers en hummus, of een sneetje koolhydraat brood met hummus en groentes. 

De verleiding om ’s middags of ’s avonds extra koolhydraten te eten is bij veel mensen groot, aangezien ze veel energie nodig hebben om de rest van de dag door te komen of ’s avonds na een drukke dag willen ontspannen. Met een koolhydraatarm lunch of diner recept ben je echter zeker van een goede dosis energie, zonder een dip!

Enkele goede tips om jouw koolhydraatarme lunch of diner gezond te houden:

 • Ga voor gerechten met veel groenten die weinig koolhydraten bevatten. Aardappelen mogen natuurlijk niet, maar er bestaan heel wat andere ingrediënten die heerlijk smaken en weinig suikers bevatten. Denk maar aan gebakken wortel, kaas voor je vetten en eiwitten, enzovoort.
 • Eet niet te véél tijdens je koolhydraatarme lunch of diner. Het mag voor de lunch best een grote maaltijd zijn, aangezien je vertering ’s middags over het algemeen sneller is. Overdrijf echter niet, en zorg dat je na het eten niet in slaap valt omdat je portie te groot was. Balans is de boodschap, ook bij een koolhydraatarm dieet!
 • Zorg voor voldoende plantaardige eiwitten. Als er één manier is om je bij je koolhydraatarme lunch of diner meer energie te geven voor de rest van de dag, dan is het door eiwitten toe te voegen. Ga voor een gerecht met kaas of een plantaardig alternatief, (soja)melk, noten of een andere bron van eiwitten. Hierdoor blijf je langer verzadigd. Vooral voor sporters is dit belangrijk, voor de opbouw van spiermassa!

Het kan goed zijn dat je voor je koolhydraatarme diner het liefste een lichte maaltijd eet. In dat geval is een koolhydraatarme salade aangeraden. Voeg gewoon rauwe groenten bij elkaar, doe er een paar gekookte eitjes bij met wat hummus of zalm, en klaar is kees. Veel eiwitten en gezonde vetten, en haast géén koolhydraten. Kortom, een koolhydraatarme maaltijd samenstellen is wel degelijk mogelijk!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


4. De beste Koolhydraatarme snacks en hapjes

Je kent ongetwijfeld het gevoel: je hebt een volwaardige lunch achter de rug, maar een paar uur later voel je alweer een kleine honger opkomen. Niets om je zorgen over te maken, en helemaal normaal! Het is echter belangrijk dat je ook op dat moment gezond blijft eten, en daarvoor zijn koolhydraatarme snacks perfect!

Koolhydraatarme snacks komen in ontelbaar veel vormen. Wat dacht je van gewoon wat koolhydraatarm fruit, zoals de fruitsoorten die hiervoor al werden genoemd? Ook kan je een koolhydraatarme muffin zonder toegevoegde suikers op basis van koolhydraatarm meel eten. Als je deze zelf bakt kan je er gerust wat eiwitpoeder bij doen, zodat het je langer verzadigd houdt en net wat gezonder is.

Koolhydraatarme tussendoortjes hoeven daarbij helemaal niet ingewikkeld of groot te zijn. Gewoon al een handjevol noten eten kan genoeg zijn om een grote honger te voorkomen. Koolhydraatarm bananenbrood dat je zelf hebt gemaakt of gekocht, koolhydraatarme taart of koolhydraatarme koekjes of een koolhydraatarme mugcake zijn eveneens goede opties. 

Wil je koolhydraatarm bakken of een koolhydraatarme snack kopen? Zorg er dan altijd voor je geen ingrediënten met suikers gebruikt, of dat het koolhydraatarme toetje dat je koopt wel degelijk gezond is. 

Ben je een echte fan van chocolade? Dan zal koolhydraatarme chocolade je zeker bevallen. Heel wat chocoladesoorten bevatten tot wel 99% cacao en haast geen toegevoegde suikers. Hierdoor passen ze perfect in een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarme chocoladecake is dan weer iets meer verzadigend en bevat dankzij het koolhydraatarme (soja)meel dan weer wat meer eiwitten en gezonde vetten!

Hopelijk heb je nu al wat meer inspiratie om koolhydraatarm te eten. Hoe dan ook zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor elke maaltijd van de dag, van het ontbijt tot het diner. Naast bovenstaande voorbeelden kan je natuurlijk zelf ook nieuwe koolhydraatarme recepten uitproberen. Op die manier vind je nieuwe, heerlijke combinaties en heb je ook wat extra variatie in je voedingspatroon!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


De beste tips bij het koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme recepten uitproberen is een belangrijke stap in de richting van een gezond, gebalanceerd koolhydraatarm dieet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je daarmee alles hebt gehad! Als je wilt dat je koolhydraatarm dieet gezond en aangenaam blijft, dan is het belangrijk om het goed te doen. Hieronder vind je enkele handige tips, zodat je het beste uit je koolhydraatarm dieet kunt halen!

1. Focus je op eiwitten en gezonde vetten

Aangezien je bij een koolhydraatarm dieet heel wat minder suikers en complexe koolhydraten gaat eten, is het belangrijk om die te vervangen door eiwitten en gezonde vetten. Deze drie vormen samen immers de zogenaamde macronutriënten, die onmisbaar zijn voor het menselijke lichaam.

Als je minder koolhydraten eet, dan zou de hoeveelheid eiwitten en vetten in je voeding een stuk hoger moeten liggen. Gelukkig houden de meeste koolhydraatarme recepten hier al rekening mee, waardoor je dat zelf niet meer hoeft te doen. 

Zo wordt vaak sojameel gebruikt in plaats van graanmeel, aangezien dit meer eiwitten bevat. Ook zullen koolhydraatarme gerechten vaak meer (soja)room, vleessoorten als kip, peulvruchten, avocado en andere bronnen van eiwitten en gezonde vetten bevatten. Het resultaat is dat je ondanks de lagere hoeveelheid koolhydraten toch genoeg calorieën binnen krijgt!

2. Eet vooral natuurlijke en onbewerkte voeding

Vaak zien mensen het koolhydraatarme dieet als het perfecte excuus om alles te eten wat hun hartje begeert. Zolang er geen suikers in zitten, kan het geen kwaad en zal je er niet door aankomen, toch? Jammer genoeg is dat niet waar! Zelfs als je haast geen koolhydraten eet en vooral vetten en eiwitten eet, kan je aankomen. De beste manier om op een koolhydraatarm dieet fit, slank en gezond te blijven, is door natuurlijke voedingsmiddelen te eten.

Denk aan avocado, zaden en noten voor de gezonde vetten, vis, vlees en eieren voor de eiwitten, veel groenten, noten, enzovoort. Deze producten zullen bijdragen aan je gezondheid én je gewicht. Daarbij bevatten ze essentiële voedingsstoffen die je immuunsysteem, vertering, de gezondheid van je hersenen en nog veel meer zaken verbeteren.

Koolhydraatarm fastfood mag dan misschien een leuk alternatief lijken, het is echt geen goed idee om er een gewoonte van te maken. Af en toe kan natuurlijk wel, maar als gezondheid je prioriteit is, vermijd je het zoveel mogelijk!

3. Stel een koolhydraatarm weekmenu samen

Een goede planning is erg belangrijk als je een nieuw voedingspatroon wilt volgen. Zeker als je koolhydraatarm gaat eten! Je kans op slagen is zoveel groter als je op voorhand voor jezelf duidelijk maakt welke maaltijden je wanneer eet. Natuurlijk hoef je dat koolhydraatarme weekmenu niet altijd 100% volgen, maar het kan je wel een handige houvast geven.

Doordat je niet meer elke dag bezig moet zijn met wat je gaat eten voor je koolhydraatarm ontbijt, lunch of diner, kan je heel wat stress vermijden. Op die manier geniet je ten volle van het bereiden en eten van de maaltijden. Om nog maar te zwijgen van het effect van die mentaliteit op je stressniveau, en dus ook je gezondheid!

Je kan helemaal zelf een koolhydraatarm weekmenu samenstellen op basis van gerechten die je zelf maakt. Ook is het mogelijk om online een koolhydraatarm weekmenu te zoeken. Tegenwoordig bestaan er heel wat websites, koolhydraatarme voedingsdeskundigen en koolhydraatarme kookboeken en receptenboeken die je kunnen helpen om het beste uit jouw koolhydraatarm dieet te halen!

4. Bereid je koolhydraatarme gerechten voor

Een aanvullende tip bij het koolhydraatarme weekmenu is dat je je koolhydraatarme maaltijden vooruit klaar maakt. Als je zelf graag in de keuken staat en het liefst weet wat er precies in je koolhydraatarme recepten zit, dan besef je waarschijnlijk dat daar nogal wat tijd in kruipt. Gelukkig kan je jezelf wat meer rust geven door koolhydraatarme gerechten op vooruit te bereiden, bijvoorbeeld in het weekend!

Het spreekt voor zich dat je bepaalde gerechten moeilijk een paar dagen van te voren kunt maken. Recepten waarbij dat wel gaat, zijn bijvoorbeeld koolhydraatarme taart en snacks, koolhydraatarm brood, eventueel koolhydraatarme havermout, enzovoort. Koolhydraatarme gerechten met kip, verse groenten en andere ingrediënten die snel over datum raken, bereid je het beste op de dag zelf. Tenzij je ze natuurlijk kunt invriezen en een paar dagen later kunt opeten!

Door veel van je gerechten vooraf te bereiden, zal je elke dag minder lang in de keuken moeten staan. En dat maakt dan weer tijd vrij om van andere dingen te genieten. Wie zegt dat gezond koolhydraatarm eten ingewikkeld en tijdrovend moet zijn? Deze tip bewijst dat het anders kan!

5. Deel je koolhydraatarme gerechten met vrienden

Gezond en koolhydraatarm eten, dan is een keuze die je voor jezelf maakt. Dat wil echter niet zeggen dat je je koolhydraatarme gerechten niet met vrienden en/of familie kunt delen. Wie weet raken zij ook wel overtuigd van de voordelen van dit dieet en gaan ze er zelf mee aan de slag!

Koolhydraatarm eten mag dan misschien wel gericht zijn op het verbeteren van je gezondheid, het is ook belangrijk dat je ervan geniet. En wat is er leuker dan samen zitten met je familie of vrienden, en van een heerlijke maaltijd smullen? Bereid eens een uitgebreid koolhydraatarm kerstdiner voor een groep vrienden of je gezin, of nodig ze allemaal uit om in het weekend koolhydraatarme taart te komen eten. 

Niet alleen zal je band met familie en vrienden op die manier sterker worden, ook geef je hen misschien inspiratie om zelf gezonder te gaan eten. Wie weet krijg je positieve feedback, waardoor je je koolhydraatarme gerechten nog kunt verbeteren? Je koolhydraatarme gerechten delen met mensen die dicht bij je staan, daar zijn enkel voordelen aan verbonden!

Tot nu toe zouden we kunnen zeggen dat het koolhydraatarme dieet enkel voordelen biedt voor de gezondheid, je geluk en zelfs de band met je familie! Natuurlijk wil dat niet zeggen dat het volgen van en koolhydraatarm dieet altijd gemakkelijk is (zoals de valkuilen die we hierboven hebben genoemd al duidelijk maken!). Ook is het mogelijk dat je bepaalde koolhydraatarm dieet bijwerkingen ervaart. Hieronder lees je meer!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


Koolhydraatarm dieet bijwerkingen

Als je begint met het koolhydraatarm dieet en meer koolhydraatarme gerechten in je voedingspatroon gaat verwerken, dan zal je lichaam even te tijd nodig hebben om zich daaraan aan te passen. Er kunnen bepaalde koolhydraatarm dieet bijwerkingen voorkomen. Sommige mensen hebben geen enkele last als ze overstappen naar dit dieet, terwijl anderen toch wel heel wat lichamelijke symptomen ervaren. Een gewaarschuwd man of vrouw telt voor twee – en dat maakt onderstaande koolhydraatarm dieet bijwerkingen toch wel interessant om te weten!

 • Je kan snel lichaamsgewicht verliezen 

Als je wilt afvallen, dan is het koolhydraatarm dieet een goede keuze. Natuurlijk is het bij gewicht verliezen vooral belangrijk dat dat op een gezonde manier gebeurt! Dagen lang niets eten zal weinig doen voor je gewicht en je gezondheid, hoewel je initieel misschien enkele kilo’s op een paar dagen tijd verliest.

Bij koolhydraatarm eten kan het zijn dat je de eerste periode sneller gewicht verliest, en dat heeft alles te maken met het effect van suikers op je lichaam. Zoals we al hebben genoemd houdt 1 gram koolhydraten zo’n 3 gram vocht in je lichaam vast. Zitten er minder suikers in je lichaam, dan verlies je dus ook dat vocht. 

Wees dus niet ongerust als je merkt dat je wel heel erg snel gewicht verliest tijdens de eerste dagen van je koolhydraatarm dieet. Dit is gewoon vocht (en misschien een beetje vet), en het betekent echt niet dat je ondervoed bent. Het kan zelfs gebeuren dat je er na enkele dagen of weken tijd fitter en gezonder uit ziet, aangezien het vocht dat voorheen tussen je spieren zat (intermusculair vocht) nu verdwenen is!

 • Je vertering kan anders gaan werken

Het menselijke lichaam kan zich ongelofelijk goed aan nieuwe omstandigheden en voeding aanpassen, zolang het er de tijd voor krijgt. Een van de lichaamsprocessen die zich hoe dan ook aan het koolhydraatarm dieet zal moeten aanpassen, is de vertering. Als je veel koolhydraten eet en die plots vervangt door iets moeilijker verteerbare vetten en eiwitten, dan weet je vertering eerst misschien niet zo goed wat het moet doen.

Heb je last van obstipatie, diarree of een ander verteringsprobleem, besef dan dat dit tijdelijk is. De meeste mensen ervaren dit helemaal niet zo sterk, maar het is wel een mogelijkheid. Zeker als je het gewend bent om altijd veel koolhydraten te eten, of als je voedingspatroon normaal vooral uit ongezonde voeding bestaat.

Probeer veel water te drinken om je vertering gezond te houden, en eet nogmaals vooral natuurlijke voeding met niet al te veel ongezonde vetten (zoals de meeste koolhydraatarme chips). Op die manier ondersteun je jouw maag en darmen optimaal tijdens de transitie. Het resultaat? Je lichaam past zich zoveel sneller aan, waardoor je je koolhydraatarm dieet ook veel gemakkelijker volhoudt!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!

 • Je voelt misschien minder snel honger

In het begin van deze blog hebben we het even gehad over het effect van koolhydraten op je bloedsuikerspiegel. Alle soorten suikers en koolhydraten zorgen na het eten voor een sterke stijging in je bloedsuiker, waardoor je tijdelijk veel energie hebt. Zodra die suikers verbrand of opgenomen zijn, ervaar je een dipje. Dit brengt soms een vervelend bijeffect met zich mee: honger!

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan krijg je veel minder suikers binnen waardoor je geen sterke energieboost én ook geen energiedip hebt. Je energie blijft stabiel, maar daarmee ook je honger! Doordat je lichaam in zogenaamde ketose raakt (een staat waarbij vetten in het lichaam worden afgebroken in ketonen, die suikers vervangen als bron van energie), dan kan het gebeuren dat je je zowat altijd ‘verzadigd voelt’. De zogenaamde suiker crashes zijn er niet meer bij, en dat maakt dat je dus nooit meer echt een intens hongergevoel zult ervaren. 

Houd daar rekening mee bij het overschakelen naar een koolhydraatarm dieet. Het kan best even wennen zijn, maar uiteindelijk is dit wel een handige bijwerking aangezien je veel minder afhankelijk zult zijn van voeding om je goed te voelen of je te concentreren. Daarbij komt ook nog eens dat je door dit verminderde hongergevoel veel minder snel zult aankomen!

 • Je lichaamstemperatuur kan tijdelijk veranderen

Ook kan het gebeuren dat je in de eerste dage of weken van koolhydraatarm eten veranderingen ervaart in je lichaamstemperatuur. Suikers die je via voeding binnen krijgt zorgen er niet enkel voor dat je tijdelijk meer energie hebt, maar hebben ook een effect op je metabolisme en dus je temperatuur. Doorgaans geldt dat, hoe meer calorieën en voeding lichaam moet verteren, hoe sterker je metabolisme moet werken en hoe meer warmte je produceert. Je kan dit meten met de Lumen Metabolisme Tracker. Lees ook onze uitgebreide Lumen review.

Bij suikers is er ook nog eens het thermische effect, waarbij tot wel 15% van de energie die je via koolhydraten krijgt, wordt verbrandt tijdens de vertering ervan. Laat je die suikers weg, dan kan je een tijdelijke daling in je lichaamstemperatuur ervaren. Raak dus niet in paniek als je je plots kouder voelt!

Om dit effect een beetje tegen te gaan, kan je vooral natuurlijke producten in je koolhydraatarm dieet verwerken. Dergelijke voedingsmiddelen vragen meer energie om te verteren, en zullen je lichaamstemperatuur weer wat doen stijgen (zeker als je voldoende vezels eet). Voel je je tijdens de eerste dagen van je koolhydraatarm dieet wat kouder en heb je het gevoel dat je lichaam minder snel opwarmt? Maak je dus zeker geen zorgen. Dit is een normale bijwerking die eigenlijk gewoon bewijst dat je lichaam zich aan het aanpassen is!

 • Je gemoed kan veranderen

Al die aanpassingen op het vlak van je vertering, het gebruik van vetten als energie en nog veel meer, hebben natuurlijk ook een invloed op hoe je je voelt. En dan hebben we het over het emotionele aspect. Zoals je misschien al weet, heeft de manier waarop je eet een grote impact op je hormonen. En laat hormonen nu ook precies datgene zijn dat jouw gemoed beïnvloedt!

Hormonen als insuline zijn essentieel voor de verwerking van voedingsstoffen, en dan vooral koolhydraten. Laat je koolhydraten uit je voedingspatroon weg, dan zal er doorgaans minder insuline aangemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat je stabielere energie hebt, maar ook dat je misschien minder last zult hebben van zogenaamde ‘mood-swings’, of sterke variaties in je emotionele staat.

Daarbij komt ook nog eens dat koolhydraten bijdragen aan de productie van dopamine, een andere neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft. Eet je koolhydraatarm, dan kan het zijn dat je de eerste paar dagen minder dopamine aanmaakt. En dat heeft dan weer als mogelijk gevolg dat je je tijdelijk minder ‘gelukkig’ of opgewekt voelt.

Besef wel dat deze koolhydraatarm dieet bijwerkingen tijdelijk en niet zo intens zijn. Na verloop van tijd verdwijnen ze. Als je lichaam zich heeft kunnen aanpassen aan je nieuwe eetpatroon, dan is er weer balans op lichamelijk en emotioneel vlak. Ten minste, als je nieuwe, koolhydraatarme voedingspatroon gezond en gebalanceerd is!

Rekening houden met de mogelijke koolhydraatarm dieet bijwerkingen is belangrijk als je goed voorbereid wilt zijn. Als je op voorhand weet hoe jouw lichaam zou kunnen reageren op het weglaten van suikers, dan houd je koolhydraatarm eten ongetwijfeld langer vol. Heeft je lichaam zich eenmaal aangepast, dan zal je beseffen dat het koolhydraatarm dieet niets dan voordelen biedt voor de gezondheid!

Koolhydraatarme producten: kopen of zelf maken?

Experimenteren met nieuwe koolhydraatarme recepten en boeken is leuk, zeker als je goede recepten uit kunt proberen en lekkere snacks van in de winkel kunt kopen. Veel mensen vragen zich echter af wat nu eigenlijk de beste optie is: koolhydraatarme producten en gerechten kopen of zelf maken?

Het antwoord hangt ervan af, maar je zou kunnen zeggen dat beide keuzes voordelen bieden. In dit stuk van deze blog vind je wat inspiratie en informatie om een goede balans te creëren!

1. Koolhydraatarme producten kopen

Steeds vaker vind je koolhydraatarme producten in de winkel, en dat is natuurlijk een voordeel. Het was nog nooit zo gemakkelijk om koolhydraatarm te eten. Je loopt gewoon de supermarkt binnen, zoals AH of Jumbo, en je vindt een hele reeks aan heerlijke koolhydraatarme snacks en andere koolhydraatarme gerechten. Koolhydraatarme voedingsmiddelen kopen in een winkel is interessant als je:

 • Weinig tijd hebt om zelf koolhydraatarm te koken
 • Niet graag in de keuken staat
 • Het niet erg vindt om wat extra te betalen voor je koolhydraatarm eten

Natuurlijk is het nadeel dan wel dat je beperkt bent door het aanbod van de supermarkt zelf. Gelukkig bestaan er ook heel wat online winkels en besteldiensten, die gespecialiseerd zijn in koolhydraatarme gerechten, snacks en meer. Het nadeel hiervan is dat veel van deze producten wel koolhydraatarm zijn, maar niet altijd gezond. Zo gaat het bijvoorbeeld om koolhydraatarm gebak en andere gerechten, waar toch heel wat ongezonde vetten in zitten.

Denk maar aan koolhydraatarme snacks in de frituur. Geen suikers, dat klopt, maar zo’n snacks zijn allesbehalve gezond vanwege de grote hoeveelheid transvetten die er in zitten. Op dat vlak is het dus belangrijk dat je op zoek gaat naar producten die zo natuurlijk mogelijk zijn, weinig toevoegingen bevatten en vooral onbewerkte ingrediënten hebben. Denk maar aan koolhydraatarm fruit van de supermarkt of koolhydraatarme smoothies. Doe je dat, dan is koolhydraatarme producten kopen wel degelijk een goed idee!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


2. Zelf koolhydraatarme gerechten maken

Breng je graag tijd door in de keuken en hou je ervan om nieuwe gerechten uit te proberen? Dan is zelf je koolhydraatarme gerechten maken iets voor jou. In een vorig deel van deze blog werden al heel wat verschillende koolhydraatarme recepten opgesomd, die je kunt uitproberen. Natuurlijk houdt niets je tegen om zelf te experimenteren met andere ingrediënten en combinaties. Wie weet vind je wel een eigen recept voor koolhydraatarme pasta, koolhydraatarme rijst of koolhydraatarme cake!

De vele online informatiebronnen voor het koolhydraatarm dieet maken het zoveel gemakkelijk om koolhydraatarm te koken. Daarbij vind je online talloze websites die lekkere, volwaardige recepten aanbieden voor een koolhydraatarme levensstijl. Probeer deze uit, en je bent zeker dat jouw nieuwe voedingspatroon op het vlak van smaak én gezondheid perfect is.

Als je zelf koolhydraatarme gerechten gaat maken, houd er dan natuurlijk wel rekening mee dat:

 • Het heel wat meer tijd vraagt. Inkopen doen, voorbereiding, het maken van het recept zelf
 • Je zelf wat meer onderzoek moet doen naar recepten en combinaties
 • Je misschien uiteindelijk wat meer betaalt, aangezien je alle ingrediënten zelf moet kopen

De voordelen van koolhydraatarm koken reiken echter nog een stuk verder:

 • Je bent zeker dat al je koolhydraatarme gerechten 100% natuurlijk zijn, als je daarvoor kiest
 • Je geniet hoe dan ook meer van je koolhydraatarme maaltijden doordat je deze zelf maakt
 • Je leert bij over het koolhydraatarme dieet en leert ook creatief koken
 • Je kan samen met het gezin of vrienden koken, waardoor je extra kunt genieten van het proces

Kortom, zelf je koolhydraatarme gerechten maken is perfect als je authentieke, heerlijke en volwaardige gerechten wilt creëren en eten. Of je nu een koolhydraatarme pizza, koolhydraatarme soep, koolhydraatarme lasagne of een ander koolhydraatarm gerecht wilt uitproberen – er zijn geen grenzen!

Koolhydraatarm | Recepten en Producten voor Koolhydraatarm eten!


Het Koolhydraatarm Dieet 50 Dagen Programma

Wil je jouw koolhydraatarme levensstijl graag nog een niveau hoger tillen? Dan is het Koolhydraatarm Dieet 50 Dagen Programma ongetwijfeld iets voor jou! Met dit programma:

 • Val je gemakkelijker af, tot wel 2 kilogram per week
 • Ervaar je meer energie gedurende de dag
 • Hoef je niet verplicht te sporten om gewicht te verliezen
 • Hoef je nooit honger te lijden

Klaar om de eerste stap te zetten in de wereld van het koolhydraatarm dieet? Probeer het Koolhydraatarm Dieet 50 Dagen Programma uit, en je zal versteld staan van het effect op je energie, geluk en gezondheid! Klik hier voor onze review en de korting.

Meer koolhydraatarme info voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik enorm fan van het koolhydraatarme dieet. Het mindere van koolhydraten heeft echt enorm veel voordelen voor je gezondheid zoals je in onze blogs kan lezen.

Als je hier meer over wilt weten ontdek dan in ieder geval de basis van een koolhydraatarm ontbijt, koolhydraatarme lunch en koolhydraatarm diner. Je kan enorm variëren met bijvoorbeeld een koolhydraatarme ovenschoten, koolhydraatarme tomatensoep, koolhydraatarme pannenkoeken tot aan koolhydraatarme snacks. Mijn favorieten zijn de koolhydraatarme taart, koolhydraatarme mugcake en koolhydraatarme chocolade waar je weer een verrukkelijke koolhydraatarme chocoladecake kan maken.

De meeste informatie haal ik uit de beste koolhydraatarme boeken zoals het koolhydraatarm 50 dagen programma en het koolhydraatarm weekmenu. Mijn inspiratie voor koolhydraatarme ontbijtkoek en een koolhydraatarm brood kwamen hier bijvoorbeeld vandaan.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Koolhydraatarm Dieet | Recepten en Producten voor Lekker Eten!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips